• Anonym (orolig!!)

    Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!

    Hej!

    Jag har fött barn för 10 dagar sedan, jag har haft dubbelslag/extraslag på hjärtat förrut i perioder, men då bara några dubbelslag då och då, sen har dom försvunnit.

    Igår åkte jag till akuten för att hjärtat slår extraslag 20 ggr per minut, alltså var 5:e slag, ibland ännu oftare.
    Jag fick ta massa prover och EKG och träffade en hjärtläkare.
    Han tyckte att det var lite mång extraslag för att var normalt och jag ska få göra arbets EKG och ultrsljud.

    Själv undrar jag om det har med allt som händer i kroppen att göra så här 10 dagar efter förlossning och amningen och allt.

    Även fast han har sagt att jag inte ska vara orolig i dagsläget så kan jag inte tänka på nåt annat och går hela tiden och känner efter.
    Men hjärtat hoppar där inne precis hela tiden så det är inte så lätt.

    Undra om någon annan har upplevt att ha så mycket dubbelslag under så lång tid?

  • Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!
  • Anonym (orolig!!)

    Det där med att jag ska komma tillbaka om jag svimmar har jag också fått höra, inte så kul!

    Annars verkar det inte bry sig så mycket och inga återbesök heller, jag är så nojjig över detta!

    Men läakrna kalla det nog bara extraslag till oss patienter om det ändå är ofarliga.
    Dom tror nog inte man vet så mycket och nöjer sig med det, tänk om det vore så väl
    Det skulle vara skönt att inte ha internet ibland, jag läser för mycket jag inte borde säkert.

  • Katie

    Som mest när jag har mina skov har jag upp till 10 i minuten.

    Vanligen kanske 3-4 i minuten.

    Nu har jag inte haft några på en tid, kanske 2 månader. Skönt!! Men det ligger alltid och lurar. När jag minst annar det så dyker dom upp.

    Värst är om det kommer på jobbet. Jobbar som sköterska och det är skittungt med extraslagen om vi får nåt akut. Då stiger ju min engen puls och extraslagen bli ännu mera. Värst efteråt!

    När jag blev akutsnittad fick jag extraslag efter att dom plockat ut tjejen. Apparateran pep och höll på. Narkosläkaren sa att det var helt ok??

    Sen efteråt på postop hade jag puls på 180-190. Hjärtövervaket pep konstant. Då stängde en ssk av apparaten och kopplade bort elektroderna??

    Jag trodde jag skulle dö, hög puls och extraslag och mådde piss!!!

    Men ingen brydde sig.. Jäkla L. US!!!

  • Anonym (orolig!!)

    Det låter nästan som mig, när jag sökte akut på Karolinska första gången för 5 veckor sedan hade jag 20 i minuten, nu har jag nog något mellan 10 och 5 per minut som vanligast.

    Förstår att det är jobbigt för dig på jobbet, det är adrenalinet som hjälper till också kan jag tänka mig.
    Jag har ju också haft det här tidigare till och från, men då har det varit några minuter och sedan förvunnit, nu känns det som om det aldrig kan försvinna.
    Skulle det vara borta ett tag vet jag ju iallafall att det kan gå över.

    Skitjobbigt är det iallafall, men det är väl så att läkarna är ser det här som helt ofarligt och man själv är skiträdd iallafall.

    Hoppas det snart känns bättre för dig, men som sagt, det är graviditeten som ställer till det för dig just nu alla gånger och säkert blir det bättre.

  • Mira26

    Hej !!

    Va skönt att du fått göra lite undersökningar i allafall.
    Lider verkligen med dig, jag har kanske 1-3 extraslag per dygn och de oroar mig. (kan ha perioder med mer men inte ofta)
    Hade förmodligen varit nervknippe om jag haft det som du.

    Hur går det med bebisen då ?
    Hinner du njuta något av att vara mamma ?
    När vår första föddes och detta drog igång tyckte jag det var svårt att slappna av o bara njuta.

    Ta hand om er..

    Skönt att tråden är igång igen, har saknat den lite...

  • älv

    Vad glad att jag hittat den här tråden! Det kunde ha varit jag som skrivit det där för ett år sedan. Har alltid haft problem med extraslag + att hjärtat ofta går alldeles för fort (och ingen har tagit mig på allvar tidigare!!!). För mig har det ökat markant efter varje graviditet (eller vid stress, tål inte heller koffein så drick inte kaffe ni som har problem...).

    Efter att sonen föddes fick jag också göra diverse ekg, arbets ekg och 24h ekg. Blev skickad direkt till akuten när jag gjorde ekg på VC då jag hade extraslag i stort sett konstant (och visst är det obehagligt, särskilt när hjärtat "pausar"). Har också fått höra att det här är helt godartat, men får nu medicinsk behandling i form av Atenolol (samma som Tenormin eller Inderal) som är en betablockerare. Det fungerar jättebra för mig, har inte i närheten lika mycket problem nu. Vill också säga att när extraslagen kommer vid vila (och särskilt efter ansträngning) är det också ett tecken på att det är godartat (sade läkarna till mig, det är allvarligare om problemen ökar vid ansträngning eller om man svimmar).
    Skönt ändå att få veta att det här verkar vara så vanligt, har kännt mig så ensam med det här problemet. Jag tror som ni att det är stresshormoner (adrenalin osv) som ställer till det, därför fungerar Betablockerare som blockerar stresshormon så bra på mig (be att få prova det ni som inte får medicin). Det är ju svårt att inte stressa upp sig när ett så livsnödvändigt organ håller på så här!
    Kram och ta hand om er

  • Maline

    TS:
    Jag har hjärtfel och som grädden på moset har jag ochså en hel del extraslag, under intensiva perioder är ungefär vart tredje slag ett extraslag-då är man ganska matt. Jag har haft dessa extraslag i ca 5 år.

    Jag har en liten gissning angående 24-timmars EKG bara: Om de plockar upp dina extraslag vid vanligt EKG och på Arbets-EKG:t (och extraslagen dessutom försvinner vid hög belastning) då har nog kardiologerna sett det de behöver se och du slipper antagligen göra 24-timmars EKG.

  • Anonym (orolig!!)

    Mira, jo jag hinner njuta också, försöker göra det hela tiden
    Men visst, det gnager där i bakhuvet hela tiden, idag har hjärtat tickat på bra en stund för att sedan hålla på at slå extra vartannat slag, det är så läskigt när det hoppar över vartannat slag flera gånger irad, då blir jag verkligen stressad.
    Jag skulle bli överlycklig om jag bara hade 1-3 extraslag per dygn, det tror jag alla människor har.
    Det kan jag ha inom några sekunder.

    Min man ska vara borta nästan hela veckan och jag ska vara ensam med barnen, två av dom är stora 10 cch 13 och sen vår lilla som är 6 veckor, då är jag såklart extra nervös.

    Älv, min läkare sa att jag kunde prova Inderal i låg dos, problemet är väl att jag har gasnka låg puls redan, 60 per minut i genomsnitt och inte så högt blodtryck heller, då har jag höst att betablockerare kan göra att man blir yr för att pulsen går ner och man mår sämre.
    Min hjärta rusar inte iväg, bara extraslag hela tiden.
    Så dina extraslag har också ökat efter förlossningen?
    De flesta verkar ha problem under graviiditeten och det är ju ganska vanligt, men efter har jag inte hört talas om, man blir ju livrädd!
    Jag är ett nervknippe just för detta.

    Maline, stackare, förstår att du känner dig oroad.
    Men alla läkare, inkl. hjärtspeciallister verkar inte alls oroade fast många har väldigt mycket extraslag.
    Jag tänkte också precis som du om 24-timmars EKG, det tar man väl för mycket för att fånga upp extraslagen, många som gör vilo EKG vsar sig inte extraslagen just då.
    Men så ofta som jag har så har det inte varit några problem att se dom.

    På tisdag så ska jag få slutsvar av läkaren på undersökningarna, jag hoppas såklart att dom säger att det är helt ofarliga extraslag som ej behöver behandlas,men jag vill ju så gärna att det försvinner också.
    Iallafall minskar rejält!

  • Anonym (HjärtSSK)

    Arbetar på en hjärtavdelning som sjukskötrerska.

    Ventrikulära extra slag är inte farliga i sig, om man har en hel del efter varandra väldigt ofta....säg 5 st på rad flera gånger per minut så kan cirkulationen i kroppen bli påverkad eftersom VES:en inte har samma blodmängd som ett vanligt slag.
    Sen kan Ves vara ett tecken på att man har nåt fel på hjärtat ex förstorat hjärta, dilaterad cardimyopati, hjärtsvikt mm mm....men detta ser man på ett ultraljud i så fall! Som du gjort....
    Sen finns det andra typer av ves sk R på T VES....handlar om var på QRS komplexet (slaget) som veset kommer. R på T ves är farligare men det har garanterat din läkare koll på! Så oroa dig inte!

    Under en graviditet så bär man på så mycket blod att hjärtat får arbeta så pass mycket mer än normalt. Det kan ta ett tag innan det återhämtat sig. Men om du besväras av detta väldigt mycket så kan du nog äta betablockad.

    Man kan äta betablockerare i små doser även med en puls på 60. Blodtrycket kan sjunka lite men se till att ha nån med dig första dygnet du äter tabletten så de kan hjälpa dig om du skulle blir yr. Det är normalt absolut ingen fara men eftersom du är orolig så kan det va ett alternativ.
    Nästan Alla som haft hjärtinfarkt äter betablockad och de har ibland betydligt lägre puls än du och lågt blodtryck. Men så länge trycket inte är under 100 så kan du nog testa men det måste ju din läkare bestämma.
    Men ät hellre en tablett än att må dåligt över detta!

    Du kan ju testa i samråd med din doktor och om du vill testa att sluta så kan du ju göra det och se om slagen är borta.

    Fråga gärna om du undrar över nåt. Lovar att besöka denna tråd fler gånger framöver och se om jag kan svara på era frågor.

    Och ang 24 h ekg, det gör man bara för att se hur ofta man har dessa slag och vad det är för slag. Nu vet man ju redan det gällande dig så ett holter ekg som det kallas eller även kallat r test finns ingen anledning att göra på dig.

    Mvh Sjuksköterskan

  • Anonym (orolig!!)

    Hej!!!

    ÅHHHH, välkomen ssk, precis en sån som dig behöver vi säkert ha här

    Jag har läst massor om VES och att man bara har enstaka såna oftast om man är frisk, jag som har precis hela tiden sen jag fick barn, för 6 v sedan.
    Då kan man ju börja undra

    Men ssk som gjorde UL verkade inte tycka det var så konstigt att jag hade så mycket VES, det var hon som sa att det såg ut att komma fån kammaren, hon sa också att det är olika vart det kommer ifrån, det ena var inte vanligare än det andra vad hon visste?

    När jag gjort klart UL kom det in en läkare och tittade, han sa att det såg inte så konstigt ut och det gick bra att göra ar. EKG direkt efter.

    Arb EKG tog totalt slut på mig , jag hade mina extraslag under tiden men dom inskade och när pulsen slog på ,ax så försvann dom ett tag.
    Men efter hoppade det värre än nånsin och jag hade vid två tillfällen 3 efter varandra inna pulsen gick ner och det sa hjärtläakren inte gjorde så mycket.
    Jag hade just läst att man inte ska ha det för det är farligt, men han verkade inte alls tycka det.
    Dom kanske vet att det kan hända ibland utan att det gör nåt, men man blir ju orolig.

    En fråga till, om jag gjort aeb-EKG och UL och dom har sett hur mina extraslag ser ut, kan jag hålla mig lugn då om dom säger när jag får slutsvar att det är ofarliga slag.

    DOm två hjärtspeciallister som jag träffat verkar inte tycka jag ska behandla det.

    Jag hoppas det här har med hormoner att göra nu när jag fött barn och ammar, det sa min husläkare att det här berodde på och att jag har stressat upp mig och kommit in i en ond cirkel, det blir säkert inte bättre av att jag känner lite panikångest av det också.

    Tack för att du tar dig tid!

  • Anonym (HjärtSSK)

    Ja du kan hålla dig lugn om Ul och arb EKG inte visar nåt. Det är värre om man får en massa ves om när man belastar hjärtat. Då kan man ha fel i hjärtmuskeln men extra slag i vila gör mindre.
    Man behöver inte behandla dem för extra slagens skull. Men man kan behandla dem för att personen i fråga ska få ett bättre välmående, vissa lider nåt oerhört av extra slag medan vissa ej känner av dem.

    Jag tror att det har med hormoner och graviditet att göra. oro kan förvärra dem också och sömnbrist, vilket jag antar att du lider av
    Ät en bra kost också!

    Mina hjärtpatienter har nästan alltid både ves och sves, men om nåt är vanligare än det andra vet jag inte. jag tror nog att fler har sves än ves men jag är inte helt säker.

    Fler frågor ?

    Mvh SSK

Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!