Inlägg från: grådis |Visa alla inlägg
  • grådis

    V.V.S-tråden - Våga Vägra Skov! Tråd nummer 13!

    fairyfloss skrev 2008-12-11 13:02:45 följande:


    Mammasknodd: Håller tummarna för dig! Vilt är ju bra, jag pallar inte fett kött men vi har ju superköttet kängru här som jag äter flera gånger i veckan. Jättehögt i järn och väldigt fettsnålt! Jag känner mig inte sämre i magen av det snarare tvärtom, och jag tror äntligen jag har en tillräcklig järntillförsel. Det där med fibrer är så svårt, för mycket är inte bra för då rivs det för mycket, för lite så blir det stopp... Grådis: Stenålderskost är att man lever på fettsnålt kött, fågel, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, bär, rötter och nötter. Alltså inga mjölkprodukter, sädelsslag eller baljväxter, och den ska vara saltfattig. Egentliegen inte olja, men i den "moderna" paliolitiska kosten så ingår kallpressad olja också. Jag tror inte man behöver prata ugh eller leta bär hela dagarna . Men motion är klart viktigt, promenader främst då, jag tror inte stenåldersmänniskorna hade tillgång till gymkort . I alla fall så har jag levt ungefär så och desto mindre pasta, ris, och sånt jag äter, desto bättre mår jag! Baljväxter är ju ingen hitt direkt och mjölk pallar jag inte. Så det är ju precis de grupperna jag utesluter. Dessutom säger till och med livsmedelsverket att det är en fullvärdig och nyttig diet, dock kan de inte rätt på ett etiskt plan eftersom Sveriges och absolut inte världens befolkning skulle kunna leva på den - maten skulle ta slut! Och det tror jag är enda anledningen till att den inte förespråkas mer än den gör. Men man får se till att äta tillräckligt med fett, typ nötter och avocado, annars kan man lätt gå ner i vikt. Tyvärr är det många som förvirrar stenålderskost med LCHF, som jag absolut inte tror på. För mycket fett och mjölkprodukter, inte helt idealiskt för en med mag- och tarmproblem... **Fairyfloss TIPSAR** Sen tjejer och Patrik, så vill jag tipsa om vad jag gjorde idag! Mandelmjölk! Jag hackade ca 1 dl mandel med en stavmixer (faktiskt!) tills det blev ett mjöl, och sen hällde jag på ca 5 dl vatten och mixade lite till, hälde över i en silduk över en skål, pressade ut vättskan och fick mandelmjölk! Väldigt näringsrik, full med BRA fett och engergi, men inte det där "riviga" som i alla fall jag har problem med när jag äter nötter under skov. Perfekt skonmatstilläg? Mycket kalcium också! Tänker prova imorgon att mixa i en banan och få en smoothiedryck, det blev rätt så mäktigt med allt fettet. Men det är ju som sagt nyttigt fett. Det var i alla fall ett bra mellanmål . Vill även påminna om ett tidigare tips, pumpa! Jättebra skonmat. Vill man kan man ju puréa det och göra pumpasoppa, det är jättegott! Blanda pumpapuré (baka pumpa i ugnen med skal, i bitar, ta bort skalet och puréa) med kyckling eller grönsaksbuljong, eventuellt gjort på risavkok om man vill ha lite extra energi och näringsämnen .
    Hmmm det låter ju faktiskt lite som jag äter när jag försöker äta riktigt
    Tyvärr har jag slarvat/fuskat med mjölkprodukter, pasta och annan mjölmat det sista...och mycket riktigt så är jag ju sämre nu.
    Nä, bort med godis, kolsyrade drycker, köttfärs och spaghetti och tillbaks till "färskmixade" smoothies med frukt o bär i havredryck, ugnsrostade grönsaker, kokt broccoli, tonfisk, lax och avokado
    Håll oss uppdaterade Mycket intressant!

    Tack för tips om mandelmjölken. visst kunde mna göra liknande med sesamfrön?
  • grådis

    Hit skulle jag vilja åka
    www.levandefoda.se/

    De har recept på sin sida:
    Anti-magsårs smoothie
    Denna smoothie hjälper mycket mot mag- och tarmproblem, skyddar och läker magslemhinnan.
    1 mogen gul eller grön kiwi
    1/2 cantaloupe, med skal
    1 mogen banan
    Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Tillsätt vatten efter behov. Servera och njut!

    Frukttårta 8-10 personer
    Mandelgrädde:
    3 dl blötlagda och groddade ( i 24 h) mandlar. För vit grädde skalas mandlarna. Mixa dem till en jämn smet o smaksätt med lite honung.
    Vi brukar hälla grädden i en "nätpåse" i 15 minuter, då separerar vi mjölken och grädden och kan då spritsa grädden. Servera annars bredvid tårtan.

    En annan variant av grädde är avocado-kräm:
    Mixa mandlarna enligt ovanstående recept. Tillsätt 1-2 avocado och honung.
    Denna kräm serverar vi till tårtan, god också till en fruktsallad.

    Botten:
    6 dl blötlagda fikon
    6 dl blötlagda dadlar
    ca 1 dl kokos
    Blötlägg den torkade frukten över natten. Bearbeta i matberedare tillsammans med lite kokos. Kokosen binder vätskan så att tårtan får sin fasta goda konsistens.
    Bred ut jämnt på ett tårtfat.

    Fyllning:
    3 st söta äppel
    2 st mogna bananer
    1 krm äkta vanilj
    rivet citronskal, ifrån 1/2 citron
    Riv äpplet grovt, mosa bananerna med en gaffel. Blanda tillsammans med kokos, vanilj och citronskal. Bred på fyllningen över tårtbottnen.

    Garnera:
    Med säsongens frukter och bär, eventuellt krossade nötter. Servera mandelgrädden till eller spritsa på tårtan.

    Tårtan håller sig bra några dagar,

  • grådis

    Drömmerdrömmar skrev 2008-12-12 10:30:05 följande:


    Blä är orolig :/ men det går säkert bra... hmm.. ja jag ska säga: "jag vet att det finns två storlekar på pipen så ta den lilla!". hmm. den lilla o stora pipen är dem lika långa eller? det är bara tjockleken som skiljer dem åt? snart söndag, o då ska jag dricka phosporhal 45 ml på morgon o 45 på kvällen som alla säger att det är sååå svårt att svälja, och jag som lätt blir illamående o får kväljningar, det här kommer gå BRA .. suck kram o tack för alla jobbiga frågor =)!!
    Det är ju X antal år sedan jag gjorde den undersökningen senast...och kroppen o sinnet har en fantastisk förmåga att förtränga saker,så jag kommer inte ihåg hur "lång" pipen är...
    Och jag hoppas att jag inte ljugit för dig nu med piparna, men på vårt sjukhus hade de två storlekar iaf.
    Och som sagt,de första gångerna jag gjorde röntgen var det inget snack om nån storlek, så jag antar att de använde standard modellen, och det gick BRA Nemas problemas,så måla inte upp värsta skräckscenariot nu när du ska dit. Du grejar detta

    När du ska dricka Phosporal så håll för näsan o svälj och ha sen nån saft el dyl bredvid som du häver efteråt. Det är bara två glas. pepp pepp
  • grådis

    Drömmerdrömmar skrev 2008-12-12 10:41:27 följande:


    Kom ju på att jag inte ens står med på listan! grådis eller någon annan kan ni lägga in mig på .. hmm "väntar på diagnos"?
    Jo, eller så väntar du tills du fått diagnos?
    Under tiden tråden är vid liv så blir det ju bara ett tillägg nedanför allting, får inte in dig "uppe" i listan förrän vid trådbyte.
    Men givetvis kan jag lägga in dig så att du hänger med till nästa uppdatering s a s
  • grådis
    Starkast skrev 2008-12-14 00:22:27 följande:
    Hej Vill mest visa att jag lever. Orkar inte läsa vad ni skrivit. Är ju mitt uppe i smärtrehaben i Uppsala just nu. Samma dag jag åkte dit vart även min 7-åring inlagd på sjukhus då han fått diabetes. En jobbig tid med mycket oro åt alla håll. Allt har hänt "i chock" då vi bara ville kolla upp hans nattliga toalettbesök för säkerhets skull då min bästa kompis dotter har diabetes. Men det var absolut inget vi trodde. Bara en liten koll lixom.... För hur stora är oddsen att två bästa vänners barn i samma ålder ska ha sjukdomen båda två??? Typ noll. Men den här helgen är vi alla hemma. Jag far tillbaka till Uppsala på måndag och min man och son till Karlstad då de bara har permis nu under helgen. kram till er alla!
    Hej,gött att se dig.Jobbigt med sonen Tråkigt. Men säger som de andra, vad bra ändå att ni upptäckte det så att han får hjälp. Tufft för familjen nu då. Hoppas ni repar er till jul och kan få en trevlig julhelg och rå om varandra. Kram
  • grådis

    dalkulla26 skrev 2008-12-14 01:07:40 följande:


    hej först kram på er alla. En extra till Jenny F och din fmilj. Sitter i hopkrupen i soffan är så dålig. Har sånna smärtor i magen att jag snart inte orkar mera.Skovet har ju ändå varit bättre så jag vet inte vad dessa olidliga smärtor kommer av... Känns bara så hopplöst.. vill inte åka till sjukhus så nu handlar det om att klara natten. kram på er.. igen
    Även om skovet börjat dra sig tillbaka så kanske du har fått lite ärrbildningar och förträngnningar för du har ju haft det rätt jobbigt i flera år nu.
    Det kan kännas för j*kligt när maten ska passera förträngningarna. Kan vara nåt sånt som gör ont. När jag har så brukar det vara så att man får ligga i fosterställning till kramperna gått över, sedan får man smyga igång magen med att dricka, sedan brukar jag koka fisk eller göra broccolimos alt soppa. (utan mjölk. Sedan undviker jag fruktkrämer o annat också eftersom det tenderar att vara så mycket socker i sånt...men klarar man det så kan det ju kännas mer aptitligt kanske, man är ju inte direkt sugen på att äta...men man måste få i sig näring för att orka)

    Kramis på dig, hoppas verkligen att smärtorna går över snart, det är urkasst att må så.Tänker på dig
    Hoppas du snart ska få må bättre
  • grådis

    68an skrev 2008-12-14 01:13:06 följande:


    Kram Dalkulla.se Jag är vaken av samma orsak. Har så ont i magen o småkramper hela tiden o rännande på toa. Hela veckan har varit så men inte så krampigt som i kväll. Jag fattar inte hru det kan komma ut nåt då jag ätit ca 6 msk mos med lite köttfärs idag och en mjukmacka (ljus). Hoppas du mår bättre snart!! Jenny.se Många kramar till dig också. Så tråkigt och olägligt att er son blivit drabbad av diabetes men bra att det upptäcktes. Kram
    Stackare, hoppas du kunde somna till slut och att anfallet gick över. Pestigt. Jag jobbar natthelg och längtar hem.
    Sambon skulle varit upp till dina trakter i helgen men ställde in då han varit så dålig i två veckor nu, feber,förkylning och envis hosta som inte ger med sig.
    Så han funderar att åka upp nån gång på det nya året, han skulle försöka tajma det så att jag är ledig och kan åka med..."så kan du hälsa på din kompis från den där tarmtråden"...som han uttryckte det Kramis på dig och sköt om dig
  • grådis

    Drömmerdrömmar skrev 2008-12-14 13:58:19 följande:


    det står att man får äta klar soppa" vad innebär det? håller på o svälter ihjäl :( bara massa äcklig dryck..
    Hej!
    Vad duktig du är
    Det är svårt att inte spy efter att ha druckit skiten, därför är det viktigt att dricka mycket och gärna försöka röra på sig, kan vara svårt då man är nödig o akutrusar men om man nu skulle spy upp en del av phosporalen, så rensar man rätt bra ändå om man lyckas dricka mycket, rörelsen gör att tarmarna arbetar snabbare också...om man nu skulle behöva det

    Saxade detta från nätet:
    ****************************************
    För övrigt får du äta som vanligt
    fram till dagen före undersökningen.
    Då startar du med
    endast flytande föda.
    Det är viktigt att du får i dig
    både salt och sött genom flytande
    kost och dryck. Använd
    inte lättdryck eller osötade
    drycker!
    Du får äta isglass eller ta
    druvsockertabletter som extra
    energi om du vill.
    Klara drycker utan fruktkött
    Klar buljong
    Nyponsoppa OBS! Ej Proviva.
    Vatten
    Honungsvatten
    Sportdryck
    Juice
    Klar saft
    Läsk
    Kaffe och te utan mjölk/grädde
    ***********************************************************

    Buljong kanske? kan ju kännas lite gott med det varma
    Druvsocker för att få lite energi?

    Vad bra att du hade utrustning hemma så att säga (glidmedel o våtservietter=toppenbra )

    Kram på dig och lycka till nu.
  • grådis

    68an skrev 2008-12-14 14:43:29 följande:


    Crex.se Tack! Grådis.se Tack till dig me Jag kunde somna eft. 4 och sov till 10 men då kom magontet direkt så jag försökte somna om och lyckades slumra till 11 iaf men sen vart det toan i ilfart och sen hann jag med en rond till men nu har jag legat i sängen i 2 tim och det är lugnare o mindre ont men äter jag nåt så drar det förmodligen igång igen. Jag är helt övertygad om att man påverkas då livet är skört för jag ser ett mönster som återupprepas sig då o då under dom senaste 20 åren. Om inet annat så blir det nog lugnt då jag lever själv. Jamen så kul!!! Klart du ska hälsa på den kompisen isf Tänk om jag hade en egen lägenhet då, än roligare. Vi ska försöka prata om det ikväll och räkna på hur det ser ut ifall jag kanske kan tacka ja till en totalrenoverad 3:a som är min 1/1 om jag vill. Hoppas men tror det ser mörkt ut. Kram
    Det hade ju varit toppenbra om du hade fått eget till 1/1,the sooner the better
    Det tär ju en hel del att gå kvar tillsammans innan man fått sålt. Jag lyckades ju köpa ett hus som jag aldrig hann flytta in i...under uppsägningstiden från lägenhet till husinflytt träffade jag min nuvarande...smart? Näe,inte direkt... Men livet blir ju inte alltid som man tänkt sig...jag brukar säga det till honom..."du är det dyraste ligg jag haft"...
    Men innan huset blev sålt så fick man ju försöka "prata" med exet och samsas om det som skulle fixas med försäljningen, liiite jobbigt. Som man bäddar får man ligga. Jag lär ju inte göra om det.
    Måste ändå kännas bra att slippa den biten för er, att det inte är nån annan inblandad, utan han har helt enkelt bara sig själv att skylla. Håller tummarna för att du får lägenheten då Kram
  • grådis

    68an skrev 2008-12-14 15:04:03 följande:


    grådis skrev 2008-12-14 14:54:26 följande:
    Ja det var sannerligen ett dyrt ligg! Tack tjejen! Hoppas vi ses snart. Nu måste jag samla lite kraft för att orka med det som stundar. kram
    Kram och sköt om dig och stå på dig hejjar på dig
Svar på tråden V.V.S-tråden - Våga Vägra Skov! Tråd nummer 13!