• Saaaraa

    Rätt eller fel att stanna i ett förhållande pga barnen?

    Vad tycker du? Ska man stanna så länge som möjligt i ett dåligt förhållande pga att man har barn tillsammans? Så att barnen får uppleva en riktig mamma-pappa-barn-uppväxt? Eller är det bättre att gå separata vägar och må bättre som förälder? Möjligtvis få sämre inkomst och vara ensamstående?

    Den här frågan är inte relevant till mig och min familj utan någonting som jag satt och disskuterade med en vännina tidigare idag.

  • Svar på tråden Rätt eller fel att stanna i ett förhållande pga barnen?
  • Lykiska

    Jag växte själv upp i en familj där mina föräldrar höll ihop för barnens skull. med den erfarenheten i ryggen skulle jag aldrig göra så själv eller råda någon annan att göra så. Naturligtvis ska man göra allt som går, men till slut är det dags att inse att det är bäst att gå skilda vägar.
    Det är inte kul för ett barn att komma in i ett rum där det helt plötsligt blir tyst och skamset, tillbringa semestrar med påklistrade leenden och hemsk tystnad, föräldrar som mer och mer tillbringar nätterna i var sitt rum, ständig spänning och en ständig känsla av att hur man än gör så väljer man sida.

    Nej, har man barn så får man göra vad man kan för att det ska funka, men sen får man banne mig inse när det inte gör det.

  • TBS
    susannemalmö skrev 2009-03-06 18:49:07 följande:
    Men tror du verkligen att det är det bästa för barnen att man biter ihop och tar sig i kragen genom att stanna i ett dåligt förhållande.
    Om man kan dölja sitt missnöje för barnen, ja!
    Däremot tror jag inte att det är ett dugg bra för de vuxna, ibland måste barnen lida för att föräldrarna ska må bättre. Det är ingen önskvärd situation, men livet är hårt ibland.
    Men att det skulle gynna barnen att föräldrarna separerar tror jag inte ett smack på (även om mitt skuldtyngda samvete gärna skulle vilja).
  • idiblon
    susannemalmö skrev 2009-03-06 18:49:07 följande:
    Men tror du verkligen att det är det bästa för barnen att man biter ihop och tar sig i kragen genom att stanna i ett dåligt förhållande. Mina föräldrar gjorde just det, men barn är inte dumma, gissa vilket dåligt samvete vi barn hade över att våra föräldrar inte levde det liv de förtjänade pga oss. Och ja, mina föräldrar skötte det egentligen jättebra, inga bråk, aldrig ett ont ord om den andra osv, men det hjälper ganska lite, man kan inte spela teater hur länge som helst. Nu i efterhand har jag inte dåligt samvete längre, jag förstår att de egentligen gjorde det för sin egen skull, det är jag övertygad om att de flesta som skyller på barnen gör, om än omedvetet.
    Ungefär som när en mamma aldrig köper kläder till sig själv för att barnen ska ha "allt" så hon får gå på knäna känslomässigt på så vis men egentligen inte mår bra av det. Ett barn mår bra av att man visar att som vuxen har man rätt att må bra, inte att man som vuxen ger upp allt för barnen, för det ger enbart upphov till skuldkänsla.
  • susannemalmö

    Har du ett enda exempel på ett fall där föräldrarna hållt ihop för "barnens skull" och barnen mått bra av det? Låter bra i teorin, fungerar nog sämre i verkligheten.
    I mina ögon är det ganska egoistiskt att stanna i ett sånt förhållande och sen ha mage att skulla på att man gör det för barnens skull.
    Lite OT, men hur kan du vara så tvärsäker på att kärnfamiljen är det bästa alternativet? Som sagt har jag hört det till leda men aldrig fått några bra argument på varför det skulle vara så.


    TBS skrev 2009-03-06 18:53:48 följande:
    Om man kan dölja sitt missnöje för barnen, ja!Däremot tror jag inte att det är ett dugg bra för de vuxna, ibland måste barnen lida för att föräldrarna ska må bättre. Det är ingen önskvärd situation, men livet är hårt ibland.Men att det skulle gynna barnen att föräldrarna separerar tror jag inte ett smack på (även om mitt skuldtyngda samvete gärna skulle vilja).
  • susannemalmö

    Ja, dessutom blir jag så less på det där martyrskapet. Ingen mår bra av att någon annan offrar allt för en och sen mår dåligt av det själv. Martyrer är något av det värsta jag vet, att själv göra så att man mår dåligt och dessutom lasta någon annan för det. I det här fallet är det ju dessutom sina egna barn man lastar, sånt gör mig ledsen.


    idiblon skrev 2009-03-06 18:55:34 följande:
    Ungefär som när en mamma aldrig köper kläder till sig själv för att barnen ska ha "allt" så hon får gå på knäna känslomässigt på så vis men egentligen inte mår bra av det. Ett barn mår bra av att man visar att som vuxen har man rätt att må bra, inte att man som vuxen ger upp allt för barnen, för det ger enbart upphov till skuldkänsla.
  • TBS
    susannemalmö skrev 2009-03-06 19:00:18 följande:
    Har du ett enda exempel på ett fall där föräldrarna hållt ihop för "barnens skull" och barnen mått bra av det? Låter bra i teorin, fungerar nog sämre i verkligheten.I mina ögon är det ganska egoistiskt att stanna i ett sånt förhållande och sen ha mage att skulla på att man gör det för barnens skull. Lite OT, men hur kan du vara så tvärsäker på att kärnfamiljen är det bästa alternativet? Som sagt har jag hört det till leda men aldrig fått några bra argument på varför det skulle vara så.
    Jag kan inte ge dig något exempel. Dels för att både jag och mina egna föräldrar är skilda, dels för att OM jag har något sådant par i min närhet, skulle jag av naturliga orsaker inte veta om det, för de skulle inte diskutera det offentligt.

    "skulden" är nog pudelns kärna här..
    Varför antar du/ni att föräldrarna lägger skulden på barnen, istället för att gemensamt bestämma att de ska leva tillsammans trots att de inte är kära och göra det bästa av situationen?
  • idiblon
    TBS skrev 2009-03-06 19:07:07 följande:
    Jag kan inte ge dig något exempel. Dels för att både jag och mina egna föräldrar är skilda, dels för att OM jag har något sådant par i min närhet, skulle jag av naturliga orsaker inte veta om det, för de skulle inte diskutera det offentligt. "skulden" är nog pudelns kärna här.. Varför antar du/ni att föräldrarna lägger skulden på barnen, istället för att gemensamt bestämma att de ska leva tillsammans trots att de inte är kära och göra det bästa av situationen?
    Var de lägger skulden har knappast att göra med hur barnen uppfattar skulden.
  • susannemalmö

    För att det är en tung börda för barn att veta att deras föräldrar inte är så lyckliga som de skulle kunna vara och lever i ett kärlekslöst förhållande och sen dessutom säger att det är för barnens skull. Då blir det automatiskt barnens fel att de inte lever det liv de skulle kunna göra med någon de älskar eller lyckligt ensamstående.
    I samma stund som du säger att du stannar för barnens skull lägger du skulden på barnen för allt som man som förälder då missar.


    TBS skrev 2009-03-06 19:07:07 följande:
    Jag kan inte ge dig något exempel. Dels för att både jag och mina egna föräldrar är skilda, dels för att OM jag har något sådant par i min närhet, skulle jag av naturliga orsaker inte veta om det, för de skulle inte diskutera det offentligt."skulden" är nog pudelns kärna här..Varför antar du/ni att föräldrarna lägger skulden på barnen, istället för att gemensamt bestämma att de ska leva tillsammans trots att de inte är kära och göra det bästa av situationen?
  • TBS
    idiblon skrev 2009-03-06 19:08:37 följande:
    Var de lägger skulden har knappast att göra med hur barnen uppfattar skulden.
    Skulden för vad? att mamma och pappa inte är kära i varandra? Det vet de ju ingenting om.
  • TBS
    susannemalmö skrev 2009-03-06 19:11:55 följande:
    I samma stund som du säger att du stannar för barnens skull lägger du skulden på barnen för allt som man som förälder då missar.
    Precis, men varför säga det till barnen?
Svar på tråden Rätt eller fel att stanna i ett förhållande pga barnen?