• Queen70

    Varför uppkom seden att täcka sin kropp?

    Jag funderade igår när jag var på djurpark med familjen. Det var stekHETT...gick knappt å röra sig. Och där såg jag ett par mammor kuta efter sina yrväder, iklädda tajt polo i svart med långa ärmar som gick ned en bit över handlederna, över detta en löst hängande tunika och en sjal lindad runt huvud, hals och panna. Det såg så FRUKTANSVÄRT hemskt ut. Jag har inget emot religionsfrihet och att man får ha på sig vilka kläder man vill, men i rådan situation igår så skulle jag nästan jämställa den där klädordningen med tortyr. I alla fall så fick det mig att fundera. I och med att denna klädkod uppkommit i väldigt varma länder, så funderade jag ¨på om det i själva verket handlade mer om att kontrollera kvinnans rörelsefrihet än att skydda henne från mannens blickar på hennes kropp, för vem fan orkar hitta på dumheter eller ens gå ut ur huset i den munderingen om man inte måste.

  • Svar på tråden Varför uppkom seden att täcka sin kropp?
  • Marina 99 01

    sen så är ju naturligtvis män bivuzo också, och måste tänka på alla regler gentemot de äldre, som är vuzo.

  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 18:55:30 följande:
    fast kjolen är till för att vi kvinnor är mer bivuzi än männen! Skulle inte finnas nån poäng med kjolen ifall män o kvinnor var lika. Och ja, kvinnan blir också marimé för hon har ju brutit mot renhetsreglerna då hon förorenar männens toalett. I rumänien där många caldarari fortfarande bor i läger och t.ex man badar i en flod, så badar männen alltid på ett ställe övanför kvinnorna, eftersom kvinnorna annars skulle förorena vattnet för dem.
    spännande!
    som sagt det kan ju ha vrigt nagon för svenskning av reglerna med tanke pa att deras släkt levt som bofasta i flera generationer eller nagot annat...
    väldigt intressant i alla fall kan tilläga att min väninna innan hon gifte sig hade byxor och först efter giftemalet hade kjol och det utan underkjolar.
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • k girl
    Queen70 skrev 2009-06-29 18:07:44 följande:
    Nu hängde jag inte med i resonemanget, menar du ,tillskillnad från mig, att kvinnor och män är liks "utsatta" vad det gäller normer som ska följas..kläder och annat? k girl skrev 2009-06-29 17:41:46 följande:
    Nej, det menar jag inte.
    Jag har tolkat dig som att du menar att vissa religiösa och/eller kulturella klädnormer har uppstått som ett sätt att kontrollera kvinnor. Jag menar att det är en väldigt förenklad tolkning. Visst är det så att flera religiösa påbud vad gäller klädedräkt har sitt ursprung i dåtidens kvinnosyn. Men precis som med många andra påbud måste man också se till den kulturella kontexten i vilken påbudet har uppstått. Till exempel: kristendomen har sina rötter i den judiska traditionen. I den judiska traditionen täcker både män och kvinnor sina huvuden när de är i synagogan. Paulus, ur vars texter man hittar stöd för att kristna kvinnor ska täcka sina huvuden vid kyrkobesök, var jude innan sin omvändelse. Därtill tillkommer att kristendomen föddes i en tid då det fanns många konkurrerande kulter och trosutövningar; kristendomen var en väldigt liten (inomjudisk) sekt bland många andra sekter av varierande slag. Av denna anledning väljer man under kristendomens första århundraden att på olika sätt differentiera sig mot konkurrerande kulter, och därtill mot det omgivande romerska samhället och deras sedvänjor.

    Nu har jag förenklat det här väldigt mycket, men det ger en liten bild av vad och hur sådant här uppstår. Det är väldigt förenklat att säga att det handlar om "kontroll", för det gör inte alltid det. Jag är också feministm, men som religionshistoriker tycker jag att det är en väldigt förenklad och lekmannamässig analys.
  • Queen70

    Självklart är den lekmannamässigt, du förvätar dig väl knappast att folk ska sitta här och göra proffesionella utredningar Det är ju ett debattforum.

    Jag menar inte just religiösa normer alltså utan olika normer i största allmänhet vad det gäller män och kvinna, där jag, lekman som jag är, faktiskt tror att jättemycket är sprunget ur ett behov att försöka kontrollera och styra kvinnans förehavande på ett helt annat sätt än vad man försöker kontrollera männens. Så där tror vi olika helt enkelt. Oavsett om det är sprunget ur judendom eller vad det nu kan vara. Få kulturer och religioner har en jämnställd syn på kvinna och man.


    k girl skrev 2009-06-29 19:01:58 följande:
    Nej, det menar jag inte. Jag har tolkat dig som att du menar att vissa religiösa och/eller kulturella klädnormer har uppstått som ett sätt att kontrollera kvinnor. Jag menar att det är en väldigt förenklad tolkning. Visst är det så att flera religiösa påbud vad gäller klädedräkt har sitt ursprung i dåtidens kvinnosyn. Men precis som med många andra påbud måste man också se till den kulturella kontexten i vilken påbudet har uppstått. Till exempel: kristendomen har sina rötter i den judiska traditionen. I den judiska traditionen täcker både män och kvinnor sina huvuden när de är i synagogan. Paulus, ur vars texter man hittar stöd för att kristna kvinnor ska täcka sina huvuden vid kyrkobesök, var jude innan sin omvändelse. Därtill tillkommer att kristendomen föddes i en tid då det fanns många konkurrerande kulter och trosutövningar; kristendomen var en väldigt liten (inomjudisk) sekt bland många andra sekter av varierande slag. Av denna anledning väljer man under kristendomens första århundraden att på olika sätt differentiera sig mot konkurrerande kulter, och därtill mot det omgivande romerska samhället och deras sedvänjor. Nu har jag förenklat det här väldigt mycket, men det ger en liten bild av vad och hur sådant här uppstår. Det är väldigt förenklat att säga att det handlar om "kontroll", för det gör inte alltid det. Jag är också feministm, men som religionshistoriker tycker jag att det är en väldigt förenklad och lekmannamässig analys.
  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 18:59:57 följande:
    sen så är ju naturligtvis män bivuzo också, och måste tänka på alla regler gentemot de äldre, som är vuzo.
    ja det känner jag till hon hade en väldig respekt för äldre hennes farfar var typ kung i familjen alla gjorde allt han ville typ innan han han säga det högt. men han var redan da 80 bast och sag ut som om han tänkte fortsätta leva tills han blev minst 230 ar. han behövde bara titta pa folk för att fa som han ville höjde aldrig rösten eller sa. jätte trevlig bodde i största sovrummet och hans sma barnbarn turades om att halla honom sälskap
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • Marina 99 01
    lokisse skrev 2009-06-29 19:01:06 följande:
    spännande!som sagt det kan ju ha vrigt nagon för svenskning av reglerna med tanke pa att deras släkt levt som bofasta i flera generationer eller nagot annat...väldigt intressant i alla fall kan tilläga att min väninna innan hon gifte sig hade byxor och först efter giftemalet hade kjol och det utan underkjolar.
    ja, jag upplever de svenska romerna som mindre hårda i reglerna än vi som kommit nyligt från rumänien, även om vi tillhör samma klan...en del svensk-romska tjejer har inte ens kjol längre efter giftemålet, till skillnad från i rumänien där man har det direkt från då man får sin mens. Arrangerade äktenskap har väl också fallit bort mycket bland de svenska romerna, iaf som vi rumänska har, där man arrangerar bort barn redan i 5-årsåldern ibland. Min mormors mor är svensk roma, men av den gamla generationen, hennes man är fransk, och min mamma har gift sig med en rumänsk roma, min far. Så blandat kan det se ut, och därmed så är inte levnadssätten enhetliga heller, inte ens inom samma klan.
  • Marina 99 01

    min mormor ska det stå, ja mormors mor är också svensk roma, men jag syftade på mormor

  • lokisse
    Marina 99 01 skrev 2009-06-29 19:09:28 följande:
    ja, jag upplever de svenska romerna som mindre hårda i reglerna än vi som kommit nyligt från rumänien, även om vi tillhör samma klan...en del svensk-romska tjejer har inte ens kjol längre efter giftemålet, till skillnad från i rumänien där man har det direkt från då man får sin mens. Arrangerade äktenskap har väl också fallit bort mycket bland de svenska romerna, iaf som vi rumänska har, där man arrangerar bort barn redan i 5-årsåldern ibland. Min mormors mor är svensk roma, men av den gamla generationen, hennes man är fransk, och min mamma har gift sig med en rumänsk roma, min far. Så blandat kan det se ut, och därmed så är inte levnadssätten enhetliga heller, inte ens inom samma klan.
    jätte spännande!
    i min kompis fall var det nog ett halv arangerat äktenskap skulle jag gissa pa dom blev typ i hopfösta redan i sandladan för att lära känna varandra men det var inget tvang utan kärlek som avgjorde att dom valde varandra
    snorkrakornas barn heter snorungar
  • Marina 99 01
    lokisse skrev 2009-06-29 19:16:01 följande:
    jätte spännande!i min kompis fall var det nog ett halv arangerat äktenskap skulle jag gissa pa dom blev typ i hopfösta redan i sandladan för att lära känna varandra men det var inget tvang utan kärlek som avgjorde att dom valde varandra
    jag hade också en som var mer eller mindre utvald åt mig, eller jag åt han, men jag var rebell o rymde med en icke-romsk man..ej populärt. Efter skilsmässan från han har jag levt själv i några år innan jag lät släkten arrangera ett nytt äktenskap för mig..min man nu kommer från rumänien, är frånskild han också..det var ett krav från min sida, för många ser ner på frånskilda tyvärr.
  • Marina 99 01
    Queen70 skrev 2009-06-29 19:08:25 följande:
    Få kulturer och religioner har en jämnställd syn på kvinna och man.k girl skrev 2009-06-29 19:01:58 följande:
    helt klart är det så!
Svar på tråden Varför uppkom seden att täcka sin kropp?