• nexa79

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Som titeln säger: Varför är alla så nojjiga för socker?
    Jag tror att många av de som inte låter sina barn äta eller dricka saker med socker i egentligen är lite lata, de orkar inte hantera sina barn när de fått en sockerkick.
    För visst kan det vara jobbigt. Men det är lika jobbigt att sortera bort mat med socker i, eller är det inte det?!
    Jag vet inte, för jag skiter i vilket. Mina barn får äta allt.

    Vissa vill t o m att man inte får bjuda på glass när man fyller år, vilket låter helt absurt i min värld. Vad är det för fånerier? Fyller man år ska man fira, och det innebär något gott att äta, sen att det blivit lite tradition, att bjuda på glass, gör det något?

    För mig är det ett solklart NEJ på den frågan. Anta att det är 20 ungar på avdelningen. Det blir 20 glassar MAX. Om inte vissa fyller på lov och liknande. Hur skadligt är det med 20 glassar utslaget på ett år? Vill man inte låta barnen äta socker så låt bli att mata dem hemma då.

    Jag kan ju fundera på varför man lägger sig i vad förskolan serverar ALLS så länge man inte har ett barn som är allergiskt eller intolerant mot något.

    tremoten.blogg.se

  • Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?
  • Lycklig 4barnsmor
    IdaVasterflo skrev 2010-01-01 19:49:40 följande:
    Senaste sockerrönen handlade ju i alla fall om att vitt socker är hälsosammare än fruktsocker. Man ska inte lyssna så mycket på allt vad de kommer på. Vem som helst fattar ju att det inte är bra av x antal anledningar att proppa i sig själv och barn en massa socker och godis varje dag. På samma sätt som att det är dumt att äta för mycket av något ämne. Men att hålla på utesluta saker helt är inte den bästa idén. Det enda man har lyckats bevisa genom att utesluta viss mat är att man går ner i vikt, men det behöver inte betyda att det är mer hälsosamt i längden. Allt vi äter är ju av en anledning. Människor äter ju inget som inte fyller någon nytta evulotionärt sett.
    Det där var ju inte sant. Det var en dietist som feltolkade studien och uttalade sig och vips så släpps nyheten utan att kolla upp det.
    Går säkert söka om det på nätet.
  • IdaVasterflo
    Lycklig 4barnsmor skrev 2010-01-01 19:57:36 följande:
    Det där var ju inte sant. Det var en dietist som feltolkade studien och uttalade sig och vips så släpps nyheten utan att kolla upp det. Går säkert söka om det på nätet.
     

    Det har ju ingen betydelse, eftersom många redan har läst det och tror på det. Precis som med alla andra nya rön. Ingen kan ju säga säkert att si eller så är det, det enda man vet är att vi äter för att överleva och vi skulle inte ha utvecklats till at kunna äta socker om vi inte behövde det. Därmed absolut inte sagt att man ska överkonsumera det!
  • Stinky
    Sedek skrev 2010-01-01 19:50:46 följande:
    Är du säker på att människan hade cancer för 1000 år sedan? Eller hjärt o kärl sjukdommar? Hjärt o kärl förekom säkert men i extremt mycket mindre omfattning än idag. Det är minst lika naivt att ignorera socker som ett ohälsosamt näringsämne.
    Jag är rätt säker, då arkeologer fått fram dessa fakta genom att undersöka mkt gamla lik. Vi vet inte statistiken för hur mkt hjärt- och kärlsjukdomar och olika cancersorter förekommit långt bak i tiden, det är ju ganska svårt att fastställa av naturliga orsaker. Kanske fanns inte dessa sjukdomar i samma omfattning som nu, men det är i alla fall säkert att det fanns redan på egyptiernas tid och säkerligen längre bak i tiden.  Jag säger inte att raffinerat socker är något som man ska äta hur mkt som helst av, men jag tror heller inte på att sockret är roten till allt ont. 
  • Golden girl

    Lycklig 4barnsmor: Det var ingen dietist som feltolkade den studien utan en läkare. Läkare har knappt ngn nutritionsutbildning och kan därför inte mer än gemeneman, även om vissa gärna uttalar sig som sakkunniga i ämnet. Inte lätt att hålla isär proffesionerna...

    Och i frågan om socker, så är det ju som de flesta verkar vara inne på, i lagom dos är det inget problem. Socker = ren, lättåtkomlig energi. Problemet är att barn lär sig tycka om sötsmak och sammankoppla det med belöning eftersom det är så vi äter socker. Men vid festliga tillfällen så absolut. Det är saften/läsken man ska vara lite försiktig med eftersom det inte ger ngn mättnadskänsla utan bara rinner igenom och ger energi vilket kan ge övervikt på sikt.

  • Sedek

    Vi dör inte av socker, allt beror på hur vi och när vi äter det.

    Jag som tränar mycket häller i mig ca 70 g rena kolhydrater (maltos) innan och 50-70 g direkt efter. Skulle jag göra det på kvällen eller på morgonen eller utan att träna så skulle jag fullkomligt rulla fram och ha igenkloggade kärl vid det här laget. Inget för nybörjare.

    Generellt är socker inget vi behöver, det går att träna på fett o protein också, dock inte optimalt i muskelökningssyfte.

    Jag har inga studier att referera till angående sjukdomshistoria och socker, det finns garanterat. Har läst det om det i många olika böcker om kost o näring, ofta framställs det som att socker ÄR "EN" av rötterna till mycket ont. Eftersom hjärt o kärlsjukdommar är den vanligaste orsaken till för tidig död hos män, och att socker ofta är boven, så är det tillräckligt för mig för att hålla mig borta från onödigt intag i tid och otid.

  • Stinky
    Sedek skrev 2010-01-01 21:25:30 följande:
    Vi dör inte av socker, allt beror på hur vi och när vi äter det. Jag som tränar mycket häller i mig ca 70 g rena kolhydrater (maltos) innan och 50-70 g direkt efter. Skulle jag göra det på kvällen eller på morgonen eller utan att träna så skulle jag fullkomligt rulla fram och ha igenkloggade kärl vid det här laget. Inget för nybörjare. Generellt är socker inget vi behöver, det går att träna på fett o protein också, dock inte optimalt i muskelökningssyfte. Jag har inga studier att referera till angående sjukdomshistoria och socker, det finns garanterat. Har läst det om det i många olika böcker om kost o näring, ofta framställs det som att socker ÄR "EN" av rötterna till mycket ont. Eftersom hjärt o kärlsjukdommar är den vanligaste orsaken till för tidig död hos män, och att socker ofta är boven, så är det tillräckligt för mig för att hålla mig borta från onödigt intag i tid och otid.
    Som jag skrev tidigare så tror jag att balanserad kost och motion är det allra bästa, så jag säger inte emot dig.
  • Sedek
    Stinky skrev 2010-01-01 21:27:58 följande:
    Som jag skrev tidigare så tror jag att balanserad kost och motion är det allra bästa, så jag säger inte emot dig.

    Äsch, jag som ville argumentera mera{#lang_emotions_djavulsk}
  • tebax

    men våra kroppar är gjorda för att ta emot alkohol och tobak då? Sånt håller du väl inte heller på med isåfall ?


    Sedek skrev 2009-12-31 14:27:38 följande:
    Våra kroppar är inte gjorda att hantera socker. Vi är anpassade att äta fett och protein och grönsaker, absolut inte raffinerade kolhydrater. Det går ju bra, men det skulle gå bättre utan. Ni som testat eller vet om någon som ätit stenålderskost, LCHF eller vad ni nu kallar det. Fråga hur de mår...! Man vill inte gå tillbaka att stoppa i sig socker igen, jag lovar! Men hela vårt sammhälles matkultur är uppbyggt kring raffinerade kolhydrater så det är lite svårt och udda att äta "rätt". Men vem vet, om alla skulle lägga om sin kost så kanske både canser och hjärt och kärlsjukdommar försvinner, sådana sjukdommar som inte fanns innan vi började äta socker... Tänk på den.
  • Sedek
    tebax skrev 2010-01-02 09:09:20 följande:
    men våra kroppar är gjorda för att ta emot alkohol och tobak då? Sånt håller du väl inte heller på med isåfall ?
    Oh nej, vad får dig att tro det...
    Du frågar fel person om alkohol och tobak, jag dricker väldigt lite och röker inte. Alkohol är djävulen i flytande form, varken tobak eller alkohol skulle bli lagligt om det hade uppfunnits idag. Raffinerat socker borde också förbjudas{#lang_emotions_dreamer}

    Men jag äter socker, men ser det inte som en del i min kost. Vid vissa tillfällen så kan det självklart slinka ner några godisar och ett glas Cola. Nu tränar jag välidigt mycket så min kropp kan ta hand om sockret bättre än genomsnittssvensson.
  • tebax

    Jag tycker bara att om man är så paranoid för saker och ting så bör man ju inte hålla på att äta sånt själv. Än mindre hålla på med alkoholhaltiga drycker.


    Sedek skrev 2010-01-02 09:15:43 följande:
    Oh nej, vad får dig att tro det... Du frågar fel person om alkohol och tobak, jag dricker väldigt lite och röker inte. Alkohol är djävulen i flytande form, varken tobak eller alkohol skulle bli lagligt om det hade uppfunnits idag. Raffinerat socker borde också förbjudas Men jag äter socker, men ser det inte som en del i min kost. Vid vissa tillfällen så kan det självklart slinka ner några godisar och ett glas Cola. Nu tränar jag välidigt mycket så min kropp kan ta hand om sockret bättre än genomsnittssvensson.
  • Stinky
    Sedek skrev 2010-01-02 09:07:22 följande:
    Äsch, jag som ville argumentera mera
    Sorry
  • PennyD
    Dr Mupp skrev 2009-12-31 09:53:09 följande:
    mina äter inte pulvergröt och har inte fri tillgång till frukt.
Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?