• nexa79

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Som titeln säger: Varför är alla så nojjiga för socker?
    Jag tror att många av de som inte låter sina barn äta eller dricka saker med socker i egentligen är lite lata, de orkar inte hantera sina barn när de fått en sockerkick.
    För visst kan det vara jobbigt. Men det är lika jobbigt att sortera bort mat med socker i, eller är det inte det?!
    Jag vet inte, för jag skiter i vilket. Mina barn får äta allt.

    Vissa vill t o m att man inte får bjuda på glass när man fyller år, vilket låter helt absurt i min värld. Vad är det för fånerier? Fyller man år ska man fira, och det innebär något gott att äta, sen att det blivit lite tradition, att bjuda på glass, gör det något?

    För mig är det ett solklart NEJ på den frågan. Anta att det är 20 ungar på avdelningen. Det blir 20 glassar MAX. Om inte vissa fyller på lov och liknande. Hur skadligt är det med 20 glassar utslaget på ett år? Vill man inte låta barnen äta socker så låt bli att mata dem hemma då.

    Jag kan ju fundera på varför man lägger sig i vad förskolan serverar ALLS så länge man inte har ett barn som är allergiskt eller intolerant mot något.

    tremoten.blogg.se

  • Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?
  • Plutteli

    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 15:54:38 följande:


    Du kan väl göra glasspinnen till en minst lika mysig stund mellan dig och ditt barn som de där små minutrarna på dagis?
    Fast i ärlighetens namn, jag vet själv hur det var när jag var liten. Visst var det mysigt att äta glass eller så med mina föräldrar, men det var ändå inte alls samma sak som att göra samma grej med mina vänner.
  • S vali s

    Men så svårt är det väl inte Vill man inte att ens 2åring ska äta glass, kakor, dricka saft eller vad det nu kan vara så säger man väl helt enkelt till på förskolan
    På dotterns förskola finns det både barn som pga av allergi inte kan äta div som tex. saker och det finns barn som inte får äta glass eller dricka saft pga av att föräldrarna har valt att vänta med att introducera det.
    Det har inte varit ngr som helst problem, dessa barn har erbjudits frukt eller något annat vid dessa "glasstillfällen".

    Jag som förälder skulle aldrig kräva att alla barn på dotterns förskoleavd. avstod från att äta glass eller dricka julmust vid jullunchen om det nu vore så att  jag som förälder valt att välja bort det.

    Vi lever efter mottot att man kan äta allt men inte alltid, är det så att det varit glass eller annat firande på förskolan, kalas osv så att det blivit lite mycke underen vecka ja då avstår vi vårat "helgmys" o lördagsgodiset - för oss som familj är det liksom ingen helig ko att få lördagsgodis och mysa med det tillsammans, vi kan ha helgmys utan att äta godis eller fika


    Den late får brått när det blir kväll
  • Plutteli
    S vali s skrev 2009-12-30 16:00:51 följande:
    Men så svårt är det väl inte Vill man inte att ens 2åring ska äta glass, kakor, dricka saft eller vad det nu kan vara så säger man väl helt enkelt till på förskolan På dotterns förskola finns det både barn som pga av allergi inte kan äta div som tex. saker och det finns barn som inte får äta glass eller dricka saft pga av att föräldrarna har valt att vänta med att introducera det. Det har inte varit ngr som helst problem, dessa barn har erbjudits frukt eller något annat vid dessa "glasstillfällen". Jag som förälder skulle aldrig kräva att alla barn på dotterns förskoleavd. avstod från att äta glass eller dricka julmust vid jullunchen om det nu vore så att  jag som förälder valt att välja bort det. Vi lever efter mottot att man kan äta allt men inte alltid, är det så att det varit glass eller annat firande på förskolan, kalas osv så att det blivit lite mycke underen vecka ja då avstår vi vårat "helgmys" o lördagsgodiset - för oss som familj är det liksom ingen helig ko att få lördagsgodis och mysa med det tillsammans, vi kan ha helgmys utan att äta godis eller fika
    Ungefär så jag tycker också!
  • S vali s
    Plutteli skrev 2009-12-30 15:59:11 följande:
    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 15:54:38 följande: Fast i ärlighetens namn, jag vet själv hur det var när jag var liten. Visst var det mysigt att äta glass eller så med mina föräldrar, men det var ändå inte alls samma sak som att göra samma grej med mina vänner.
    Min dotter tycker att det är betydligt mysigare att äta glass tillsammans med sina dagiskompisar än med oss hemma i tvsoffan och vi som föräldrar har inget behov av att äta glass tillsammans med henne, myser gör vi ändå
    Den late får brått när det blir kväll
  • Lycklig 4barnsmor
    S vali s skrev 2009-12-30 16:03:08 följande:
    Min dotter tycker att det är betydligt mysigare att äta glass tillsammans med sina dagiskompisar än med oss hemma i tvsoffan och vi som föräldrar har inget behov av att äta glass tillsammans med henne, myser gör vi ändå
    Bjud hem de barnen då och ha en mysstund hemma. Varför propsa på att det måste ske på dagis?
  • Lycklig 4barnsmor

    Alltså... Här handlar det ju om att många här tror att vi som försöker vara måttliga med godis och fika att ni tror att vi tror att barnen dör om de inte får socker.

    Jag försöker vända på det och säga att era barn dör inte om de får annat istället. Varför tror ni att det är så viktigt?

  • chivasregal

    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 15:50:23 följande:


    Diabetes typ 2 kan faktiskt försvinna eller lindras av ändrade kostvanor.
    försvinna? nhä det kan den inte däremot kan du hålla den i chack om det handlar om mat. Det jag menar är att många tror det är pga socker man får den (min son tror så)
  • chivasregal

    Man kan inte hålla sina barn ifrån socker jag trodde jag kunde när jag fick min äldsta son men när man väl fick han så gå de inte å ingen dör av socker å om de handlar om tänderna så finns tandborste. Jobbigt när barn säger nä jag får bara äta på lördagar då kompisarna sitter å äter en glass de va så jag mena

  • Shmone

    På mina barns förskola så firar dom med tårta och snacks när nån fyller år. Dom firar två åt gången - och totalt är det ca 35 barn. De barn som fyller år på sommarlovet firas innan sommarlovet börjar. Det gör att det serveras tårta o snacks på förskolan 17 gånger varje läsår.. dvs i stort sett varannan vecka. Utöver det äts godsaker till högtiderna.

    Jag vill inte att mina barn ska äta sötsaker mer än max en gång per vecka.. Jag försöker att redan från unga år lära dem en sund livsstil med ordentligt med motion - och nyttig mat. Dom lär sig att äta enligt tallriksmodellen samt kostcirkeln och dom vet vad som är nyttigt och inte.

    Jag känner att förskolan stjäl hela kvoten av onyttigheter så att vi inte kan unna dem nåt hemma förutom möjligen på loven.

    Utöver det så har min fyraåriga flicka problemet att hon får halsbränna o sura uppstötningar av att äta för sött och för fett.. vilket gör att hon minst en natt varannan vecka ligger o vrider o vänder sig med otrevligheter i halsen - tack vare vad dom trular i henne på dagis. *mummel*

  • Cocco

    Jag vill att mitt barn ska äta mat istället för sötsaker. Sen är inte sötsaker förbjudna här men jag ser helst att han äter bra mat.

Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?