• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Lady2

    Å va roligt Littlefriend! Och framflyttad också, skönt?! Kanske blir januari ändå då;) Har ni berättar om graviditeten till familj eller vänner?

    Idag har jag legat lite högre än annars; runt 7 nästan hela dagen. Vi är nog alla lika nojiga men visst ska det finnas utrymme att njuta av sin grav också, inte bara oro:)

  • Littlefriend

    Blev tillbakaflyttad från 28/12 till 23/12 så januari är nog bara o glömma. Förhoppningsvis slipper vi julafton om de inte låter mig gå över tiden.

    Du har helt rätt Lady2 vi måste kunna njuta också. Har tänkt på det. Men det är ju så svårt. Orolig för o börja jobba så småningom och samtidigt hålla koll på blodsockret.

    Jag tror inte vi fått se med 3D om det inte var för att de ville testa apparaten lite. Det var 2 personer som turades om o utförde ultraljud efter att de kollat att allt var normalt.

  • Lady2

    Å jag tänkte helt fel. Nej då blir det alldeles säkert en decemberbebis:) Tänk vilken julklapp till er!

    Hur länge är du sjukskriven nu?

    Hur äter ni? "Som vanligt" eller lågkolhydrat eller liknande? Jag började äta lågkolhydrat kost för några år sen så jag är väldigt van vid det. Däremot brukade jag ändå kunna "fuska" på helgen eller när det var något speciellt.

    Motionera kunde jag definitivt bli bättre på. Min bm tog ändå upp det och jag kan bara hålla med. Är bara så ruskigt trött hela tiden så det är svårt att komma till skott..

  • Littlefriend
    Lady2 skrev 2016-06-09 13:53:54 följande:

    Å jag tänkte helt fel. Nej då blir det alldeles säkert en decemberbebis:) Tänk vilken julklapp till er!

    Hur länge är du sjukskriven nu?

    Hur äter ni? "Som vanligt" eller lågkolhydrat eller liknande? Jag började äta lågkolhydrat kost för några år sen så jag är väldigt van vid det. Däremot brukade jag ändå kunna "fuska" på helgen eller när det var något speciellt.

    Motionera kunde jag definitivt bli bättre på. Min bm tog ändå upp det och jag kan bara hålla med. Är bara så ruskigt trött hela tiden så det är svårt att komma till skott..


    Ja, det blir nog bästa julklappen ever. :) Om inget går på tok. Men äntligen vecka 13 nu då. Är bara så rädd att slappna av för mycket nu så jag gör nåt fel.

    Är sjukskriven till nästa vecka. Sen har jag semester. Läkarna tycker dock att jag inte ska jobba så mycket alls under graviditeten för att få bästa balansen i blodsockret. Så vi får se efter semestern. Har oregelbundna arbetstider vilket spelar in i deras bedömning. Men känns som om graviditeten blir jätte lång om jag inte jobbar.

    Fast visst är det fullt upp att ha koll på blodsockret och korrigera för det är lågt men inte överkorrigera och ibland tvärtom om man ligger högt.

    En bm jag pratat med sa att många typ 1:or är sjukskrivna under andra och tredje trimestern.

    Jag äter ju just nu bara det jag får i mig. Om det sen är lite fisk eller bara potatismos, makaroner eller en frukt så är jag glad att få i mig nåt. Börjar maten funka bättre så har jag blivit uppmanad att inte äta snabba kolhydrater under graviditeten. Har tänkt mig bönpasta istället för vanlig pasta osv.

    Borde oxå motionera. Både bm och diabetessköterskan har påtalat det. Men hur ska det gå när jag verkligen inte har nån energi? Vi får peppa varandra kanske. Borde vi satsa på att börja med korta promenader?
  • Lady2

    Idag fick vi se ett litet hjärta slå och konstaterade v 8+3 idag (ungefär som jag trodde). Allt såg bra ut. Blir dock inget kub denna gång. Men ska göra ett annat test som är helt nytt här i mitt landsting iaf. Men tyvärr utan ul.

    På tal om motion så sa min bm 30 min om dagen, eller 15 min morgon/15 min kväll. Och när hon sa det så kände jag att det är helt klart genomförbart. Allt är bättre än inget så varför inte börja med en kort promenad. När man väl är ute är det inte omöjligt att man går längre än man tänkt för det är så skönt.

    Det här med sjukskrivning funkar nog också olika beroende på vart man bor. Jag kände inte att jag behövde det. Men jag var sjukskriven på 50% pga foglossning förra grav i slutet. Jag gick också hem 2 månader innan bf pga tungt jobb (vården). Men med tanke på att du mår så dåligt är det en annan sak. Om man kan äta och leva som vanligt är det kanske lite lättare att hålla koll på bs, inte helt enkelt när man vill ha stenkoll dock.

  • Littlefriend

    Åh va härligt att du fick se det lilla hjärtat. :)

    Vad är det för test du ska få göra? Är det NIPT? Blodprov som analyserar DNA. Läste senast igår att vissa landsting erbjuder det. Vet nån om diabetesen påverkar svaret på KUB? I formuläret för KUB min bm fyllde skulle det kryssas i att jag var diabetiker.

    Jag ska nog försöka börja med 15 min promenad o försöka orka det två gånger per dag och sen fortsätter jag längre om det känns bra. Frisk luft mår jag ju bra av iaf. Tar en Festis i fickan för säkerhets skull.

    Ja, vi får se hur jag mår längre fram vad gäller sjukskrivning men känns skönt att de är förstående om det skulle behövas.

  • Lady2

    Ja precis NIPT hette det. Jag har inte direkt hört talas om det förut. Men läkaren jag träffade idag sa att svaren är säkrare ang kromosomavvikelser, vet inte om det täcker mer än så, än kub. Fördelen med kub tycker jag är att man fick ul. Min förra grav uppfattade jag att jag fick ul i v 12 eftersom man redan då kan se missbildningar på fostret (detta har med diabetesen att göra) och efter ul fick jag remiss att ta blodprov men läkaren sa att jag fick göra som jag vill med det. Därför är jag lite besviken att jag inte får ul runt v 12..

    Att diabetes skulle påverka svaret har jag svårt att tro. Negativt med kub är väl att svaren är lite "luddiga". Jag fick hög risk förra gången men efter ul visade det sig inte vara något. Detta gav såklart mycket oro.

    Jättebra att komma igång med promenader! Jag ska också bättra mig!!

    Imorgon ska vi på kalas och det brukar inte bjudas på den bästa maten för mig. Vanligtvis unnar jag mig det men nu vill jag ju hålla koll på bs. Hoppas på det bästa:)

    Trevlig helg till er!!

  • åttiosjuu

    Jag fick aldrig göra något KUB test då min läkare menade att det är samma risk för mig som för en utan diabetes att barnet ska få en avvikelse som visas med hjälp av KUB testet. Har ni hört något annat ? 

  • Littlefriend

    NIPT erbjuds bara i några få landsting har jag förstått då det är väldigt kostsamt. Det är dock säkrare metod än KUB då de via ditt blod kan analysera barnets DNA. Du får ett svar och inte en risksiffra om jag inte missförstått. Vissa ställen erbjuder det vi hög riskfaktor på KUB.

    Hoppas det går bra på kalaset idag. Förstår ditt dilemma.

    Kanske nån frågade tidigare men har ni berättat om era graviditeter.

    Då jag mått så dåligt har jag inte kunnat dölja det alls egentligen. Svårt att sitta o peta i mat o låtsas som ingenting när man träffar familj o vänner. Har dock varit tydlig med att vad som helst kan hända då det är så tidigt.

  • Lady2

    Jag har inte heller uppfattat att det är högre risk för en diabetiker att fostret skulle ha kromosomavvikelser. Min uppfattning var att jag fick ul I v12 för att upptäcka missbildningar (som är en risk vid för höga bs under längre tid) Jag hade hellre gjort ett ul om några veckor än detta nipt test som jag ska göra. Det som det svaret skulle visa är inget jag oroar mig för egentligen.

    Kalaset gick bra och jag har hållt fint bs. Bjöds på smörgåstårta och tårta och kakor så inte det bästa men i mindre mängder brukar det gå OK att ta extra insulin.

    Littlefriend - har du pustat ut mer nu när du passerat v 12? Hoppas ni fått många Grattis och positiv respons:)

    Jag kommer hålla tyst till v 12 eller helst efter nipt testet (om jag kan övertala sambon att vänta vill säga) Idag när vi var iväg så kom frågan om det inte är dags för ett syskon (på ett skämtsamt sätt) men jag tycker jag höll masken ganska bra;)

    Nu när jag vet vilken vecka jag är i jämför jag med förra grav. Jag minns att jag inte tålde lukten ens när kaffebryggaren var igång eller sambons parfym eller vissa andra dofter. Så har jag inte alls haft det nu. Kommer det senare? Man bojar ju fär allt... Kaffe klarar jag inte att dricka och det lever jag på hela morgonen i vanliga fall, så nåt "stämmer" ju iaf.

    Oj va långt det blev;)

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare