• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Lady2

    Å va härligt Littlefriend!!

    Vilken otur att dom ändrade din tid! Man ser ju fram emot det så mycket.. Förstår att du blev lite besviken..

    Skönt att det går framåt med maten. Mår du lika dåligt fortfarande? Hoppas det vänder för dig snart!!

    Har också varit på vift idag så inte riktigt hunnit med och kolla bs så ofta. Hoppas det hållt sig fint men det man inte vet har man inte ont av. Ligger jag för högt känner jag det ganska fort med törst och trötthet och det har jag sluppit så jag har nog hållt mig på banan:)

  • Littlefriend

    Ja, verkligen jätte skönt med KUB svaret. Nu är det bara o vänta o längta efter RUL.

    Jag mår långt ifrån bra men kanske lite bättre. Mindre illamående och när jag väl kan äta så kan jag äta lite mer än tidigare. Men fruktansvärt trött och orkeslös och ändå svårt att sova. Vågen visade -5 kg sen inskrivningen nu. Magen har dock börjat bli svullen idag tycker jag.

    Ska ansöka om ofödda barn försäkring. Nån som vet om diabetesen kan påverka den? Nån sa att de ev begär ut journaler för att se hur diabetesen skötts och att man ev väger in risker för komplicerad förlossning.

  • Lady2

    Då går det kanske åt rätt håll iaf?! Självklart behöver man äta för att få ork också. Jag är dödstrött och tar en tupplur när dottern sover middag. Känner mig också så svälld och uppblåst. Mao ingen fin mage som man vill ha;) Är väldigt trög i magen och järntabletter gör inte saken bättre. Tar lactulos ibland och det brukar funka.

    Jag tecknade nån gratis försäkring förra gången men där uppgav jag ingenting om diabetes vad jag minns. Du får nog fråga försäkringsbolaget om du vill vara 100 på att det blir rätt. Hur din diabetes är skött finns ju i dina journaler och komplicerad förlossning? Eventuellt om TUL visar ett stort barn men annars ska det väl inte vara några direkta risker pga din diabetes.

    Idag har jag 1 vecka kvar till v 12. Mannen vill såklart åka till farmor och mormor och berätta då men jag hade gärna väntat till efter nipt testet. Fick kallelse till ögon idag också. Usch gillar inte det alls men visst är det bra att dom kollar. Tror jag var där 2 gånger under grav förra gången och en gång kort efter. Har alltid sett bra ut som tur väl är!

  • Littlefriend

    Ja, det går nog åt rätt håll. Jag tror verkligen illamående skulle vara borta nu om jag fick i mig mat. Mår bara illa då magen är tom nu. Har inte börjat med järntabletter än och bävar lite för det med just med tanke på magen. Ska till bm nästa vecka så får se vad hon säger då.

    Hade tel kontakt med sköterskan idag och hon ville att jag ska sänka pumpen ännu mer. Men eftersom jag är så rädd att bli hög så smygsänker vi. Har fått instruktioner att sänka lite varannan dag och främst till kvällar o nätter då jag är låg flera ggr per natt.

    När får du göra NIPT testet? Jag hade ögon inplanerat sen tidigare när jag var i v 8 så fick första gången överstökat direkt. Avskyr oxå ögonundersökningen. Nu var det strålande sol dagen jag var där o ssk var jätte gullig och försökte ge mig så lite droppar som det bara gick så jag skulle kunna vara ute sen. Skulle bli kallad igen efter 3-4 mån pga graviditeten.

    Trevlig midsommar till er alla!

  • Lady2

    Härligt att höra att du mår lite bättre. Hjälper det att äta lite och ofta så gör det!

    Nipt testet ska göras den dag jag går in i v 13. Om typ 2 veckor alltså. Jag ska vara på sjukhuset innan 8.30 för detta och dagen efter ska jag dit till ögon kl 8.10. Jippie;) Har en bit att köra dit också men men det är för en god sak.

    Funderar på att avslöja graviditeten i helgen trots att vi inte nått v 12 än. Jag är så sjukt trött och därav inte supersocial eller trevlig när vi träffar närmsta familjerna. Dessutom klarar jag inte av kaffe alls (som jag annars älskar) och alltid när man ses ska det drickas detta förbannade kaffe, haha.. Tvingar i mig ett par munnar och hoppas ingen tänker mer på det.

    Fick du förlängt din sjukskrivning Littlefriend? Jag jobbar bara nästa vecka också sen äntligen semester. Den är verkligen efterlängtad. Har en del grejer inplanerade men hoppas vi kan hålla lugnt tempo ändå, om inte tröttheten försvinner innan dess. Jag som först tänkte vara tyst om min grav över semestern vet inte hur jag ska göra. Det kommer säkerligen vara uppenbart när jag kommer tillbaka. Vill helst berätta för chefen först. Sist gjorde jag det öga mot öga men tror jag tar det över telefon denna gång. Vi är inte alltid överens direkt även om jag fick Grattis och positiv respons sist. Har du berättat på jobbet iom sjukskrivningen eller du har inte behövt?

    Nu blev det sådär långt igen...

    Ha en härlig midsommarhelg!!

  • Lady2

    Hur går det för er? Är ni duktiga med kost och motion? Jag behöver definitivt bättra mig, denna helgen har varit katastrof (känns det som) jag håller fint bs men ökat mina doser. Kolhydrater och annat som jag annars inte bryr mig om kan jag helt plötsligt inte säga nej till.

    Tog en långpromenad i eftermiddag som startskott på bättre vanor. Vi kan väl heja på varandra?! Jag tar gärna emot tips på mat och recept om ni har något bra. Jag äter vanligtvis grönsaker till vad vi annars har till middag köttfärssås / fisk eller vad det nu är. Som lunch mitt på dagen har jag ätit soppa och knäckebröd några gånger och det tycker jag är jättegott samt inga problem med bs.

    Borde ju inta ha någon ökad hunger redan men det är som om det satt sig på huvudet på nått vis. Jag har redan planerat chokladen jag ska lägga i väskan till förlossningen haha!

  • velicious01
    Littlefriend skrev 2016-06-19 15:36:21 följande:

    Känner absolut igen mig. Livrädd för höga värden trots att alla säger att korta stunder i samband med mat är ok. Det är hba1c som är viktigt.

    Du bör nog känna dig lugnare efter ett ultraljud. Jag har gjort 2 hittills, i v 8 och v 12. Blev mycket lugnare o gladare. Men oron att nåt är fel har kommit tillbaka efter några dagar. Vill se eller höra hjärtat oftare. Längtar efter sparkar så man kan få nån bekräftelse att det är nåt där inne.


    Hej :)

    Så bra då ska jag inte nojja mig för mycket över lite högt värde ibland. Nu har de iaf stabiliserats lite o ligger mellan 4-8 och mota ner direkt vid över 8 så visst dyker de ner ibland. Hba1c innan låg på 5,2 gamla o nu på 5,0 så de känns som de är på g åt rätt håll :)

    Ultraljudet gick bra och allt såg fint ut med litet hjärta som slog, tillbaka flyttad 3 dagar.

    Ja visst samma här vill göra nytt ul igen :) så man känner sig lite lugnare för nu är oron tillbaka igen hehe. Så skönt att ditt illamående lagt sig lite, jag är med bara illamående vid tom mage så måste få i mig nått fort som tusan på morgonkvisten ;)

    Hoppas ni alla haft en trevlig midsommar! :)
  • åttiosjuu

    Jag är nyfiken på vad era läkare och sköterskor vill att ert Hba1c ska ligga på. Min sköterska vill att de ska vara under 4,4 vilket jag tycker känns ganska lågt.. Jag ligger kring 3,8 -4,2 vilket innebär flera blodsockerkänningar om dagen och ett mående som verkligen är i botten.. 

  • Littlefriend

    Tidigt besök hos barnmorskan idag. Fick höra hjärtljuden. <3 Den lever. Vilken underbar känsla. Och livmodern växer som den ska.

    Jag har fått fortsatt sjukskrivning ett par veckor till. Ska sen prova jobba 50% och se hur det fungerar med blodsockret. Är rädd att jag inte kommer kunna hålla mig lågt på jobbet nämligen då det inte funkar med känningar hela tiden i mitt arbete.

    Jag fortsätter att må lite bättre. Vissa dagar bättre än andra. Försöker småäta även om det också ger mig lite ångest. Trötthet håller sig dock kvar och tycker nästan den blivit värre.

    Va skönt att du fått se ett lite hjärta velicius01. Riktigt fina nyheter.

    Hur gick midsommar Lady2? Berättade du om graviditeten?

    Jag har inte fått något riktvärde vad gäller HbA1c. Men 4,4 låter ju farligt lågt. Hur kan de motivera det?

  • Littlefriend

    Fick samtal från diabetessköterskan idag igen för o följa upp. Frågade om hba1c. De har målvärde 38-48mmol/mol under graviditet. Det är väl olika värden man använder i landet antar jag men 4,4% motsvarar nog 25 mmol/mol tror jag om man googlar lite. Så det verkar ju vansinnigt om de vill ha dig så låg.

    Lady2, jag är gärna med på peppning om motion. Promenerade 15 min i måndags kväll. Kändes ju rätt bra. Men tröttheten gör det tungt. Ska försöka 15 min minst ikväll oxå. Jobbigt och svårt när man är låg hela tiden oxå.

    Jag ligger just nu o väntar på en häftig rekyl. Sjönk från 5,3 till 2,2 på några minuter. Det blev både saft och oboy. Är helt slut nu.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare