• Totte23

    Hirschsprung del 13

    Vår son kunde hålla lavemanget i många timmar innan det kom ut. Hirschsprung, alltså att tarmen var hopdragen sista biten gör väl att det blir så. När han har fått efter op. har det kommit ut mycket snabbare.
    Vad skönt att magen äntligen börjar funka (med lavemang, men ändå..)

  • Totte23

    Det kan vara så att katetern vek sig, alltså att du inte kom förbi stoppet, utan att översta biten av katetern vände tillbaks och det var därför det sprutade ut.

    Stå på dig och be att få komma till en tarmterapeut. De kan visa och förklara precis hur du ska göra, och vad ni bör tänka på.

    Lycka till!

  • Totte23

    Svar till Helfr: Om jag har förstått det rätt så tyder "småbajsande" (mycket ofta och lite) på att barnet har tendenser mot förstoppning och därför svårt att tömma tarmen. Så det är nog dags för Importal. Är det lättare att bajsa, och går snabbare på toan, så tror jag också att "toaträningen" går enklare. Lycka till!

  • Totte23

    Ja, det är det recept på - åtminstone i stora mängder. Vi har fått det utskrivet av sonens läkare och tar till det vid behov. Han är aldrig "hård i magen", men när det kommer "fisar" i kalsongerna, så är det dags.

  • Totte23

    För oss är det tecken på förstoppning när inte bajset kommer ut. Dvs, kommer det inget efter tarmsondering heller, så behövs det göras fler gånger. Tycker ni ska ta kontakt med sjukvården om ni inte redan gjort det. Ring till avdelningen där hon var inlagd. De är ju bemannade dygnet runt. Lycka till!

  • Totte23

    På vår son fungerade det hyfsat de första 4 månaderna. Han kräktes massor och hade en jättestor spänd mage. Efter första smakportionen kunde han inte längre bajsa. Lactolus hjälpte inte honom heller. Forlac fungerade inte heller, så han fick först Importal (lösande) och sedan Movicol (slår sönder bajsklumpar vid förstoppning). Vi fick hela tiden ge honom "koksaltslösning via rumpan" tills han blev opererad. 
    Biopsin går jättebra. De tar bara en pytteliten bit av tarmen för att kunna kolla den. Operationen var lättande för oss. Vi hade en diagnos och även om det innebar att byta massor av blöjor i början, så var det underbart att han äntligen kunde bajsa själv, och allt blev hela tiden bättre och bättre.

  • Totte23

    Evaanki: Tror att man får svar efter c:a 2 veckor. Vi fick operationstid en månad senare. Alla föräldrar är nervösa när deras barn ska sövas. Vore väl konstigt annars! Men det går jättebra. Biopsin är ju dessutom så pyttelitet ingrepp, så då är det bara "lätt" sövda. Det är nog så att alla de barn som är återställda, har föräldrar som väljer att göra annat. Vi som hänger här är de vars barn fortfarande har problem. (Funkar allt har man ju inga frågor att ställa eller problem att dryfta.)
    Vi hade vårdbidrag första året. Det var uppskattade pengar, men jag tyckte att ansökan var väldigt bökig och tog lång tid. Så vi valde faktiskt att inte försöka förnya, eftersom allt var så mycket bättre efter första året.
    För oss var det tufft första månaden efter operation, med massor av blöjbyten och smörja röd rumpa. Men samtidigt var vi så otroligt lättade över att hans mage fungerade. Efter första månaden blev allt jättemycket enklare. Jag tror att vi var hemma på heltid med sonen (vab) i två månader efter op (från 30 blöjor/dygn, så var vi nog nere i 10/dag).

  • Totte23

    Vad har de gjort för slags röntgen på din son?  På buköversikt  upptäckte de inte Hirschsprungs sjukdom hos oss. Men med kontraströntgen så syntes det tydligt att sista delen av trjocktarmen var oehört smal och ihopdragen. Att det stod massor av avföring och luft ÖVER det "hopsnörpta" partiet, men där nere fanns ingenting alls. Vilket är väldigt typiskt för Hirschsprung.

  • Totte23

    Vad bra att ni ska få göra en tarmbiopsi. Då får ni ju ett besked som är tillförlitligt. Lycka till!

  • Totte23

    POOH7605: Det går säkert utmärkt. Vår son är sövd massor av gånger och det har alltid funkat jättebra. Vid biopsi och rektoskopi sövs dem bara "lätt", efersom det är ett så pass enkelt ingrepp. Men det är klart att du är nervös som förälder.
    För mig låter det på din beskrivning som att det mycket väl kan vara Hirschsprung. Men i så fall är det antagligen "bara" på en kort del av tarmen, eftersom han har klarat sig så pass länge. För de allra flesta så blir tillvaron betydligt bättre efter en diagnos. Då får man adekvat hjälp och det blir så mycket enklare. Hirschsprung "åtgärdas" genom en tarmoperation och efter det blir många bra (efter viss "tillfriskningstid").

  • Totte23

    Vi gav ofta " bara" koksaltslösning, men med en "kissekateter", så att vi fick upp den långt i tarmen (förbi stoppet). Gav vi klyx, så satte vi en kateter på flaskan, för att även då kunna få vätskan högre upp i tarmen.
    Laktulos gav ingen god effekt på vår son. Han fick Importal (morgon o kväll), vilket vi tyckte fungerade mycket bra. Detta gjorde avföringen lösare. Var han redan förstoppad fick han dock movicol eftersom det "slår sönder bajsklumparna". Importal är den medicin som vi använder frekvent. Men olika barn kan säkert reagera olika.
     

  • Totte23

    Hej helhel!

    Enl. vår läkare tyder det på förstoppning; dvs att det "smiter förbi" lite fisar och blir fartränder i kalsonger/trosor. Detta skulle ju kunna stämma med er dotter, eftersom hon säger att det gör ont att bajsa.

    Mitt råd är att prova lösande medicin. Vi ger Importal. Vid problemperiod har vi även använt vanliga trosskydd i byxorna när vi ska någonstans. Detta har räckt för oss och är betydligt enklare att byta, än att behöva ta av byxor o underkläder på ex en kundtoalett eller på ett kalas. 

    Lycka till! 

  • Totte23

    Vår son hade jätteont när "det tryckte på" och han försökte bajsa. Men däremellan var han god och glad. Magen var konstant rejält tjock och uppsvälld.
    Det vände direkt efter operation och allt blev så otroligt mycket bättre (trots många blöjbyten första tiden).  

  • Totte23

    Annojb: Sonen kämpade för att försöka bajsa och var precis darrig och "stånkade" när det var som värst. Grät och skrek samtidigt. Men däremellan var han glad som vanligt. Han opererades när han var 2 år.

    Hur har det gått för er? 

  • Totte23

    KatjaK: Ja, vi bytte massor av blöjor de först två veckorna. Men sedan minskade det snabbt... (och det gjorde vi jättegärna - jämfört med en ledsen son med magsmärtor). Lufta rumpan och smörja tog också tid i början.
    Vår son slutade med blöja när han var drygt 31/2 har jag för mig. Det fanns fler på dagis som hade blöjan kvar, så han var i alla fall inte extremt sen. Vi har inte märkt någon skillnad vid förkylningar eller maginfluensa, men har turligt nog inte haft så mycket av det.

Svar på tråden Hirschsprung del 13