• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Belliz skrev 2010-09-30 14:47:53 följande:
    Jag får ansluta mig hit jag också. ringde min BM igår för att få svar på vad det hade visat på odlingen och det var GBS som jag misstänkte 
    men det är ju bra att det kom fram iaf.

    så nu ska jag läsa på om GBS och hoppas att jag blir klokare.
    Skönt att du ni vet!
  • L E A
    Ova skrev 2010-10-04 18:05:43 följande:
    Varifrån får man gbs från början och varför blir man inte av med det?
    Bakterien är ganska vanligt förekommande i tarmen/underlivet hos människor och den överförs lätt mellan människor, t.ex. sexuellt. Omkring 30 procent av kvinnor bär åtminstone periodvis under graviditeten på bakterien genitalt eller i ändtarmen.
  • L E A
    ewaulrica skrev 2010-10-05 17:44:48 följande:
    Hur är det när man föder med snitt? Då finns det inga risker alls va, såvida inte förlossningen startar av sig självt och det blir vattenavgång? (om man har planerat snitt sätter man ju igång allt innan allt startar i vanliga fall)
    Nu har det ju hänt i väldigt extrema fall att barnet smittats via amning. Sånna extrema fall har fått lämna in bröstmöjlk på odling men detta är allså väldigt extrema fall.

    Jag snittades för 6 månader sen och man kollade lite extra på barnet dom första timmarna sen var det ok. Dagen efter så gjorde det ordentligt ont på mig när jag kissade. Dom skyllde allt på kateten som satt men jag gav mig inte. Fick dom o skicka en odling. Den visade skyhöga halter av gbs o 4 dagar innan förlossningen testade jag negativt. Jag var livrädd för att smitta den lille men allt gick toppen. Dock fick jag en kur med pencillin direkt.
  • L E A
    tjötas skrev 2010-10-06 18:22:06 följande:
    Är det någon här som blivit igångsatt pga GBS?

    Min första förlossning gick väldigt fort och jag hann aldrig få antibiotika-dropp. De höll dottern under uppsikt första dygnet men allt gick bra. Nu räknar jag med att det kommer gå fort denna gången med (det brukar ju vara så) och i så fall kommer jag inte hinna ha droppet tillräckligt länge nu heller. vill inte gärna chansa, läste nånstans att risken att barnet smittas på vägen ut (om man inte har dropp) är 75%!
    Vad jag kunnat förstå så är det riskfyllt under långdragna förlossningar och att man då löper som störst risk att smitta.
  • L E A
    Mysmamma70 skrev 2010-10-07 08:31:30 följande:
    Förlossningen med min dotter var långdragen, jag hade GBS (vilket upptäcktes i efterhand, det var -96 och man kollade inte då). Hon fick blodförgiftning och var nära att avlida, men allt gick bra till slut Vi flyttade till patienthotellet efter fyra timmar, men tidig hemgång var aldrig aktuellt för vår del eftersom vi ville mysa i lugn och ro några dagar innan vi åkte hem. Kanske därför frågan aldrig uppkom
    Man kollar fortfarande inte alla vilket är skrämmande. Söker man inte för kanske upprepade uvi, för blödningar eller annat och dom liksom av ren slump skrinar en för gbs så upptäcks det inte. Tråkigt som bara den! Tycker att alla gravida ska lämna odling ett par gånger under graviditeten för just gbs. Det är en skitkostnad som jag tror att varje kvinna skulle mer än gärna betalat själv om det nu är det ekonomiska biten som avgör så säga för landstingets del...
  • L E A
    Mysmamma70 skrev 2010-10-07 19:45:11 följande:
    Är det så illa? Demon

    Jag har ju aldrig haft en uvi eller blödningar så min GBS hade de troligen aldrig upptäckt om det inte var rutin att kolla det här (tillhör Lund).
    Jag började blöda i v5+4 och blödde fram till v14 i princip varje dag. Jag hade uvi från och till, ständig värk i magen, samandragningar mm. ingen tog mig på allvar, dom ville inte ens göra ett vul. Sökte då till en privat klinik som hjälpte mig. Det första hon gjorde var att göra ett vul på mig. Vilken lättnad o se att det var ett liv där. Sen gick jag tillbaka till min vanliga bm som jag haft med min son. Hon skickade då en odling där gbs påvisades. Hon sa inte så mycket om det hela och jag började då på egen hand googla om gbs. Höll på att hamna på psyket när jag insåg att det inte var att leka med. hittade en tråd här som var startad av en kvinna som tyvärr förlorat sin son på grund av gbs. Det är tack vare henne som jag under resten av graviditeten känt mig lugn.
    Jag fick min bm till att lämna en odling var tredje vecka och fram till förlossningen behandlades jag 4 gånger med pencillin på grund av uvi. I samband med uvi så lämnade jag en odling o varje gång jag hade uvi så var halterna av gbs höga.

    Här är det inte rutin att kolla gbs vilket är hemskt. Det är så pass många som har det utan o veta om det så detta borde verkligen bli rutin.
  • L E A
    Ova skrev 2010-10-08 18:30:37 följande:
    Jag säger inte att jag är emot att testa alla, men jag kan förstå att man har valt att inte göra det.
    Om jag hade testats när jag väntade dottern så hade jag ju ändå inte fått antibiotika profylaktiskt då jag inte uppfyllde kriterierna och antibiotika behandling sattes in på dottern inom några timmar efter förlossningen då hennes prover visade på infektion.
    Om man inte uppfyller kriterierna på att få antibiotikaprofylax så riskerar man att folk blir oroliga i onödan, å andra sidan kanske man är extra observant på om komplikationer uppstår efter förlossningen.
    Sedan är ju frågan om när och hur ofta man ska testa då det inte är säkert att man har gbs under hela graviditeten.
    Det är bra att du inte haft besvär av din gbs och det är inte många som har besvär under graviditeten. Det är inte många som vet om sin gbs och som klarar både graviditet och förlossning utan några som helst kompolikationer.
    '
    Men så har vi alla dom kvinnor som ständigt har besvär och som behandlas, vi har tyvärr mammor vars barn behövt sätta livet för bristande rutiner kring gbs. Oftast ooptäckt gbs som orsakat komplikationer under förlossningen. Därför är jag och många med mig för att alla gravida kvinnor ska testas ett par gånger under graviditeten. Det är en skitsumma vilket jag tror att varje mamma skulle kunna bekosta själv om det skulle behövas. Det är massor med kvinnor som gör en massa ultraljud och massa andra tester på egen hand så jag tycker att man ska kunna göra detta med gbs också om landstinget inte kan ordna detta.
    Behöver du inte behandlas för besvär av gbs så är det bara bra men det är väl ändå skönt o få sin gbs upptäckt i tid för att vara redo den dag då förlossningen startar med dom resurser som finns.
  • L E A

    Spanga, alla dom gånger jag trode att jag hade uvi var det på mig förhöjda gbs halter. Jag fick uvi känningar som svårt att kissa, urinträngningar, sveda och allmän konstig känsla. Fick pencillin varje gång. Enligt min Bm är det extra viktigt att som gravid behandla uvi!

  • L E A
    Belliz skrev 2010-10-18 20:59:53 följande:

    Jag har börjat fundera på en sak inför förlossningen.
    Vid min förra graviditet sipprade jag tydligen fostervatten ett bra tag innan dottern föddes, det märkte dom på förlossningen när dom skulle ta hål på hinnorna. jag hade inte märkt av det själv. Vid den graviditeten hade jag inte GBS vad jag vet iaf.
    pratade med min BM om det idag eftersom det inte är bra med för lång vattenavgång. hon visste inte hur jag skulle göra så hon skickade remiss om UL i v 37 för att mäta fostervattenmängden. inte för att jag vet om det gör mig lugnare eftersom det kan ju hända efter det att jag börjar sippra
    Tänk om samma sak händer igen och att barnet blir dåligt.
    Någon som har erfarenhet av detta problem??


    Det dom kan göra är ju o skicka med dig "remsor"...Det är speciella stickor som regerar just på fostervatten som du kan testa med själv. Men vid minsta misstanke tycket jag att du ska åka in! Bättre kolla en gång för mycket...

    Bra med extra ul i vilket fall som helst men fråga om stickor för det vet jag att dom har!
  • L E A
    Belliz skrev 2010-10-20 08:03:17 följande:
    var kan man få tag på dessa remsor? vore ju toppen så man kan hålla koll själv hemma.
    Barnmorskorna på förlossningen brukar ha dom.
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*