• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Pregga skrev 2010-05-28 17:20:53 följande:
    Oj, men jag har inga känningar, kissar inte oftare å det varken svider eller tränger.vad det gäller vattenavgång så har jag kollat detta i förigår på altenatalenheten, å inget sånt. sen sa dom idag när jag ringde att det inte alls behöver öka utan kan försvinna helt.
    Gbs kommer o går, på mig har tre odlingar visat negativt. Det som är varit bra för mig är att så fort halterna stigit har jag fått känningar och då kunnat söka hjälp o få ab utskrivet.
    Man ska lyssna på kroppen o komma ihåg att det oftast är den oupptäckta gbsen som är farlig. När man en gång fått veta att man har det så är man bra på att tolka känningarna och söka hjälp. Det är för den som inte vet om att den har gbs som den kan ställa till det.
    Sen ska man komma ihåg att en gång gbs alltid gbs men att det ibland kan ligga vilande och inte ge utslag på odling.
  • L E A
    thia79 skrev 2010-05-30 13:04:25 följande:
    Nu är lillebror här! I torsdags kl 20.18 tittade han ut, 2 h och 50 min efter vi inkommit till förlossningen. Antibiotikan hann bara gå 30 min, men han mår bra. Vi åkte hem idag och de har räknat hans andning var sjätte timme och tempat han, läkaren har undersökt han varje dag vi legat inne och allt ser bra ut. Vid utskrivningen matchade han födselvikten på 3825gr!
    Stort grattis!
  • L E A
    Pregga skrev 2010-05-29 07:17:08 följande:
    du skriver en gng GBS alltid GBS, vilket inte alls stämmer om jag ska gå på det som jag läst eller min Bm sa, utan att alla kvinnor bär på det ja, men det bryter inte ut på alla utan på ca 30% av alla gravida å än mindre på dom som inte e gravida.Givetvis så ska jag be å få kontroller på detta men några känningar har jag inte, blev paff när dom sa det, men jag hade strax under 1000 per Ml å det sa dom typ va obefintligt å att nästa prov lika gärna kunde visa 0. men det återstår å se, sen om det skulle öka så får jag ju lita på att dom ger ab, men som ngn ovan sa-har fått 3 barn å haft GBS utan problem. så jag får ju lita på det.
    Men på dom som det bryter ut hos finns det alltid där. Det kommer o går, okar o minskar i antal och ibland helt borta men det finns där. Så har jag fått det förklarat.
    Sen får inte alla besvär av det hela, det beror på hur känslig man är samt på halten gbs.
    För mig har det räckt med 3000 för att jag skulle få uvi känningar!
  • L E A
    Pregga skrev 2010-05-31 10:19:18 följande:
    Ok, mja det e nog väldigt olika då. jag har inte en enda känning på det så jag blev helt ställd, jag ringde min Bm i fre å pratade med dom ang detta å dom vill helst inte bahndla det under 10.000 per Ml. å jag hade tsrax under 1000 st.funderar på om jag hade detta med dottern utan att veta om det, hon kom 8 dagar tidigt å jag hade såå jobbigt med kissande var 5te min, å jag kunde känna mig kraftigt kissenödig men det kom bara en droppe eller två..å då kollade dom inte ens upp mig. hm..men ska dit på tors å begära ett nytt urinprov-odling å kolla.
    Man ska inte behandla om man inte besväras av den så säga. Det är först vid besvär och vid allt för höga halter som man behandlar gbs. Att ha 1000 som du har är lågt och då är det normalt att inte behandla om man inte är extremt känslig och besväras av så låg halt.
  • L E A
    Pregga skrev 2010-06-01 09:11:30 följande:
    Ok, ja jag ringde dom igår då jag var uppe akut pga ngt helt annat å dom tagit urinprov, å det hade denna gng visat ua, fattar nada?! vadå kan det bara försvinna å komma å gå? Men hon sa ändå att jag skulle behandlas vid förlossningen då jag trots allt påvisat..
    Ja, det kan försvinna o komma tillbaka. Det är det som är lurigt. Man vet i princip inte när man har det men som jag skrev innan en gång gbs alltid gbs. Dom behandlar under förlossningen för att vara på den säkra sidan. Alla får ju inte besvär av sin gbs och det som är tråkigt är ju att många har det utan o veta om det. Det upptäcks oftast på tok för sent, därför borde detta vara något som tas på rutinkontrollerna så man ringar in alla som har det.
  • L E A
    Pregga skrev 2010-06-01 09:57:19 följande:
    Jo jag håller med dig helt. Dom bör ha det som rutin att kolla efter just detta då det faktiskt kan få förödande konsenkvenser. Hon sa det med att det kan bli farligt å mkt allvarligt om man inte behandlas vid Bf, hua va hemsk å som du säjer, tänk dom som inte vet om det. men innebär detta att jag hade det med min dotter åxå? hon e nu 11 år å då hade jag aldrig hört talas om detta å inge prover togs trots att jag hade mkt Sd å kissade var 5te min ju...
    Du kan ha haft det men det är svårt att säga. Jag fick min son för 5½ år sen och då hade jag det inte. Men denna bebis upptäcktes det på mig efter jag åkt på uvi. Till saken hör att jag misstänke att något inte var ok redan från början. Jag hade från v5 till v12 kraftiga blödningar samt brunt "avslag" som dom inte riktigt visste var det kom ifrån. Jag hade SD o kraftig sådan som dom förklarade var växtvärk fast jag mycket väl kände skillnad mellan dom två. Jag hade urinträngingar men det sa dom var normalt. Inga prover togs förän jag långt senare åkte på en kraftig uvi där jag kissade blod. Det var där som mitt gbs upptäcktes.
    Nu så kom min son med ett planerat snitt så jag slapp antibiotikan men dom hade koll på han. Jag åkte dock på uvi direkt efter förlossninge och en odling skickades även för gbs. Då var halterna höga! Jag var livrädd för att smitta mitt barn då jag läst att man kunde göra det efter förlossningen (detta är dock mycket mycket ovanligt). Dom tittade till han o allt var ok, vi åkte hem 2 dagar efter. Men du ska inter vara orolig. Ditt gbs är upptäckt och då har dom koll på dig. Se bara till att din bm gör en notering i din journal och så kan du själv säga till dom för att känna dig säker.
  • L E A
    Jessa79 skrev 2010-06-01 17:28:37 följande:
    Hej
    Jag hade i september ett sent mf i v 16 med tvillingar som startade med blödningar men ingen indikation på infektion i starten. Efter drygt en veckas blödning så fick jag värkar och det visade sig då en kraftig infektion på 110 på crp och sedan  tyvärr kom tvillingarna och de levde ända in i det sista. 
    Nu i söndags var  det dags igen men denna gången en singel graviditet i v18 som startade med blödningar och som visade uvi utan symptom sedan kom värkar och därefter kom bebisen tyvärr,  ett crp visade på 45
    Efter ha läste en del i tråden här så verkar det som en gång gbs så alltid gbs?
    Det har visat sig att det nästan inte togs några prover från min tvillinggraviditet utan bara en urinodling som var från innan värkarna och det visade ingen uvi eller liknnde. Kan man ha GBS i slidan utan att ha det i urinen?
    Provsvaren från denna gången har jag inte fått ännu. Men ni som haft GBS under graviditet är detta något som ni känner igen?
    Till saken höra att jag tack och lov har en dotter sedan innan vars graviditet gick som på räls och hon kom först  i vecka 41+6. Jag har aldrig haft en uvi innan i höstas och aldrig som icke gravid vad jag vet.
    Ska läsa mer i tråden men om någon vet något om mina frågor vore jag mycket tacksam för jag tror det beror på en infektion i båda mina sena mf
    Beklagar din förlust

    Vad jag fått veta så är halterna i vaginan höga då det ger utslag på urinodlingen. Hoppas någon kan säga dig säkert. Ska till min bm på efterkontroll om 2v å kan fråga.
  • L E A
    kela81 skrev 2010-06-02 17:09:24 följande:
    Hej på er!

    lade gammla tråden till mina favoriter för flera månader sedan när jag fick reda på att jag hadde GBS i graviditets vecka 13 i samband med en blödning.
    Så skulle jag läsa allt ni skirvit här och vara väl förberedd. Sen, närmare BF alltså

    Nu blev det inte så, våran lilla tjej bestämde sig för att komma ut med raketfart i vecka 36+2.
    Idag är hon 15 dagar gammal och vi har äntligen fått komma hem ordentligt från NEO där vi legat för några dagar sedan.

    Förlossningen och tiden efter på BB och Neo har varit fruktansvärt jobbiga. ALlt gick så fort och jag har svårt att förstå att jag fött barn. Så igår var jag hos min MVC barnmoska för att gå igenom förlossnings journalen och fick då veta att provet jag lämnat för GBS veckan innan hadde visat att det ökat och jag skulle ha fått behandling. Dock så försenades receptet från läkaren och jag han aldrig få det. Troligtvis så var det GBS:n som tog hål på hinnorna så att förlossningen startade.
    Hela berättelsen om Signes födelse och BB tiden finns under min sida på bloggar där.

    Det som känns komstigt med det hela är att det hela tiden är jag som fått lämna in prover för GBS på MVC, jag har aldrig blivit ombedd att göra det och även på förlossningen så fick jag tjata till mig behandling, Jag upplevde inte att jag togs på alvar där heller.

    Nu gick ju allt bra för oss. Signe visade sig vara en stor tjej och väl utvecklad och klarade bra av att födas lätt prematur. Men jag tänker ju på vad som kunde ha hänt om hon varit mindre, elelr mindre färdig eller om gbs:n startat förlossningen ännu tidigare.

    Är det nån annan som fått förtidigt pga detta?
    Och (nu är det ju inte aktuellt än på mååååånga år) men om man ska skaffa ett barn till, är det då troligt att GBS kommer tillbaka?
    *** vårat mirakel BF 12 juni***
    Hej o grattis!
    Skönt att det gått bra! Jag vill bara svara på din fråga om gbs o nästa barn. Det sägs en gång gbs alltid gbs men att det kan komma o gå lite som det vill. Man vet inte vad det är som får bakterierna att öka/misnak förutom att dom minskar när man får antibiotika. Många med gbs har inga känningar men när du nästa gång blir med barn så ta upp det direkt med din bm på inskrivningen. Be sen om att gå lämna odling med jämna mellanrum då kan man hålla lite koll på det hela.
    Du är sen tyvärr inte ensam om att få be om behandling, utredning etc just kring gbs. Jag grät mig till odlingarn o tjatade till mig behandling för uvi i början innan dom fattade hur min kroppe reagerade på gbs. Lycka till med liten o ta hand om er! Ha en bra sommar!
  • L E A
    kela81 skrev 2010-06-02 17:36:36 följande:
    LEA: tack för ditt svar! Jag har inte heller haft känningar direkt under denna graviditeten, men ändå fått antibiotika 2 gånger då världena varit höga. Den enda gång jag känt något i huvud taget var blödningen i vecka 13, men om den berodde på GBS eller på nått annat vet jag inte. Lite trist att man ska behöva tjata sig till odlingar och behandlingar Jag har haft världen bästa BM på MVC men ändå fått hålla på och tjata. Nu vet jag att jag ska be om att få börja lämna prver direkt nästa gång det bär av, och att jag ska vara mer bestämd mig förlossningen när jag misstänker att vattnet börjat läcka.
    Ha en bra sommar du med
    *** vårat mirakel BF 12 juni***
    Jag vet inte heller om dom blödningar som jag haft från v5 till ca v12 beror på gbs. Jag fick lämna urinprov som alla gånger visat uvi så när jag till slut kom in o kissade blod så skickades det en odling och det var först där som man fick fram gbs. Gbs måste odlas fram det går inte att bara testa med stickor.
    När min gbs legat runt 1000 har den inte gjort mig något men så fort halterna sitigt lite så fick jag uvi. Det som blev bra när jag väl fick pencillin var att det tdröjde 2½ månad till nästa omgång o där mellan var jag negativ vid två odlingar. Så som jag skrev innan kan det komma o gå. Jag fick höga halter direkt efter förlossningen, inte ens då tog dom mig på allvar. Jag sa att jag hade sviont när jag kissade och att jag inte riktigt tömde blåsan som jag skulle. Då blåste dom bara fran över o sa att det hela hade med kateten att göra o att jag skulle upp o röra på mig mer. Till slut lyckades jag få en bm att testa mig o även skicka odling som visade halter över 10000!
  • L E A
    Dill skrev 2010-06-02 20:55:52 följande:
    Hoppar in i denna tråd

    Är gravid med andra barnet och har BF i juli. Med mitt första barn, fött 2005, blev jag igångsatt pga. vattenavgång eftersom jag hade GBS. Har fått GBS bekräftad även denna graviditet, har fått en antibiotikakur och kommer att behandlas under förlossningen. DOCK lider jag av inkontinens denna graviditet och undrar därför hur i hela friden jag ska skilja mellan vattenavgång/vattenläckage (förra gången sipprade det bara lätt) och urinläckage!? Känner mig mycket oroad över detta, eftersom jag ju vet att det är fritt fram för bakterierna in i livmodern om jag läcker vatten. Vet inte om det finns något svar att ge, men någon kanske har varit/är i samma sits...
    När jag läckte under graviditeten och hade kraftiga urinträngningar fundrade jag på samma sak som du. Jag fick till svar av min bm att jag skulle försöka knipa när det var på g. Är det fostervatten så hjälper det inte att knipa är det urin så kan man hålla det lite. På mig var det urinträngningar och sen släppte oron på nått sätt. Prova med detta så kanske du känner dig lugnare.

    Fostervatten har dessutom annorlunda lukt än kiss!
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*