• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    gulligavera skrev 2010-04-15 11:29:05 följande:
    Varit inne på förlossningen inatt med massa värkar, öppen 2 cm nu mentappen var inte helt utplånad.Nu kommer värkarna mer sällan men tro det kanske kommer igång ikväll igen.
    Hoppas det blir bebis snart!
  • L E A
    karinALICEsonny skrev 2010-04-15 22:38:38 följande:
    ok tack för ditt svarkan det göra någon skillnad om man har mycket sparsam tillväxt av GBS-bakterierna , alltså att det e mindre farligt eller nåt. För tydligen så var min tillväxt mycket sparsam.Jag började få väldigt konstiga flytningar. Gröngråa och jag kan inte ens förklara konsistensen på dem.. som trådiga tjocka klumpar typ, men trådiga i tjocka remsor.. ja usch ursäkta, vet det låter äåckligt och det var det också!! Pluss att vid sidan av dessa klumparna var det som rinnande vatten som var väldigt rikligt, därav trodde jag att det va vattenavgpång men det var det som tur var EJ. Nu efter antibiotikakuren känns allt väldigt bra och normalt igen, som det ska och alltid varit. Jag hade också liten tillväxt svamp, det känner jag nu med att jag har pga antibiotikan också, så ska ta en svampkur nu när antibiotikan gjort sitt... Jag e bara glad just nu att jag fick antibiotika så det e borta till förlossningen. Då kan väl inte barnet ta någon skada?? Min bm skrev in i min journal så förlossningspersonalen vet om att jag e gs-bärare så ska man diskutera om jag ska få pencillin i dropp under förlossningen. Vad har ni för tankar om det? Någon med erfarenhet, vad bör man göra?jag har läst litegrann om detta men inte mycket. såg något barn som blivit smittat och höll på att dö osv, men är det fortfarande risk för att det förs över till barnet om man fått antibiotika? jag tänker på att det ligger latent i kroppen, men smittas des bara när det är en "aktiv infektion" eller vad man kallar det. När infektionen är aktiv? Eller är det ALLTID risk att barnet smittas även om man inte har besvär av det just under förlossningen?Ser att det är en del som är på G att föda här, vad roligt, stort lycka till! Snart e manju själv där... har 2 veckor kvar dock. kram
    Jo, en sak glömde jag skriva till dig innan och det är att du ska lämna en ny odling 1v-10 dagar efter avslutad pencillinkur. Hoppas det går bra för dig.

    Detta med dina flytningar tycker jag att du ska ta upp med din bm.
  • L E A
    karinALICEsonny skrev 2010-04-16 09:59:52 följande:
    men flytningarna har slutat nu efter pencillinkuren, tog precis sista tabletten i morse av en 10 dgrs kur med kåvepenin 500 mg.de tog på förlossningen cervixsekret och tog odling på det som visade sparsam tillväxt av GBS. vad är egentligen symptomen på GBS? för det enda besväret jag hade var mina flytningar. ska höra med min BM om att få göra en ny odling om 1 vecka då, tack för infon. Jag har ju BF om drygt 2 veckor. Men om den nya odlingen inte visar någon GBS är allt frid o fröjd för att föda då eller?Kram
    Det är olika symptom men många får uvi liknande symptom. På mig har ökad mängd gbs yttrat sig i olika kraftig uvi. Då jag hande den kraftigaste (och hösta gbs halten) uvi så kissade jag blod. På mig börjar det oftast med urin trängningar och att jag får kissa ofta. Sen så svider det till och jag får svårt att tömma blåsan.
    På mig har dom aldrig kunnat se nått på stickor, dom har då alltid behövt skicka iväg en odling på morgonurin.

    Tycker du ska be om en odling till innan förlossningen! Oavsätt halter ska du ha ab innan förlossningen för en gång gbs alltid gbs.
  • L E A
    Jessika82 skrev 2010-04-18 22:01:05 följande:
    får ni som haft gbs vid tidigare graviditeter tätare kontroller vid denna graviditet?
    Jag fick inte några tätare kontroller. Med första barnet hade jag ingen gbs. Det jag fick min bm till att acceptera var mitt krav om att få lämna odling innan rutinkontrollerna.  

    Sen fick jag åka in till förlossningen varje gång jag hade känningar för kontroll.

    Min gbs upptäcktes i v15-16 sen dess åkte jag på 6 uvi + 1 direkt efter förlossningen. Min uvi var svaret på en förhöjning av gbs halterna.
  • L E A
    Jessika82 skrev 2010-04-18 22:42:25 följande:
    Den bm jag hade med första barnet bara blåste bort mina frågor om gbs ... och sen på förlossningen visade det sig att jag hade gbs... min son kom i v34+0.. mina aningar idag är att det var kanske gbs som gjorde att han kom tidigt.
    Kan du inte läsa i din journal om du fick ab eller inte? Du kan ju alltid kräva o se vad ditt sjukhus har för rutiner kring gbs-bärare o jämföra dom med socialstyrelsens rekommendationer.
  • L E A
    Jessika82 skrev 2010-04-18 22:49:15 följande:
    får ta och kolla i journalen. annars får jag kräva/tjata för tätare kontroller.
    Det gäller o lyssna på sin kropp. Minsta misstanke om nått är bättre o kolla upp än o låta det vara. Man slipper oroa sig i onödan! Tyvärr får man tjata sig fram men så är det nästa överlag!
  • L E A
    gulligavera skrev 2010-04-19 10:16:15 följande:
    Ingen bebis ännu.Var ju in på förlossningen natten mellan Tisdag-Onsdag i förra veckan men tätavärkar som varade hela kvällen o natten.Var öppen 2cm men fortfarande 2cm tapp kvar, dock mogen.Har sedan dess dragits med hemska förvärkar dagar och nätter men mer händer det inte, ska in på koll imorgon och se om det hänt ngt mer.BM berätta om en tjej som var öppen 5cm och ändå hade tapp kvar, hon gick tydligen så i 3 veckor *suckar*37+3 idag!
    Å va bökigt! Hoppas, hoppas det kommer bebis snart! Hur mår du nu då?
  • L E A

    Imorgon ska min odling in efter avslutad pencillin kur. Fick ju uvi direkt efter förlossningen

  • L E A
    Lunaluna skrev 2010-04-21 13:51:54 följande:
    Tack för era svar- Ocean WoW: jag fick med mig ett rör hem som jag ska lämna in i morgon och förstod jag honom rätt så är det en odling de ska göra. Min barnmorska satt med vid besöket, om det är rutin eller inte vet jag inte eftersom jag inte haft med läkaren att göra tidigare. Här är det så att det är en läkare som har hand om de gravida, så jag vet inte hur ett eventuellt byte skulle funka. Förhoppningsvis behöver jag inte träffa honom igen. Om odlingen är negativ nu i vecka 25- betyder det att allt är lungt?Inte för att ta ut något i förskott, men är det verligen så att man inte behandlar gbs vid förlossningen även om man vet om att man har det? Att diskutera det och få eventuell behandling känns inte som en rond jag vill gå med den här läkaren.
    Tänkte svara på dina sista två frågor. Om det visar negativt vid denna odling behöver det inte betyda att du inte har gbs. Gbsen kan ligga vilande och inte ge utslag. På många har det dock inte räckt med urinodling, i dessa fall har det krävts en odling från vaginan eller tappen.

    Om du har testat positivt för gbs skall du ha antibiotika vid förlossningen!
  • L E A
    Nani skrev 2010-04-23 02:00:49 följande:
    om man fått detta en gång och har uvi igen, är det troligt att det är samma då? jag blev klar med min antibiotika för 4 veckor sen men har fått symtom igen nu. :( Ska till MVC imorrn men orka hålla på med detta säger jag bara... Vad finns för risker som är vanliga egentligen?
    Det kan mycket väl vara en omgång till. På mig yttrade sig höga halter gbs i just uvi. Första gången jag hade det klarade jag mig på en omgång pencillin. Andra gången då jag kissade blod fick jag en ny omgång 10 dagar efter avslutad kur så jag fick gå på en till.

    Risker som är vanliga är väl sammandragningar/förvärkar, uvi, sen så kan gbs bakterierna gnaga på hinnorna och det i sig orsaka vattenavång. Riskerna är väl inte så stora att man smittar barnet om inte vattnet gått, dom flesta barn som smittas får smittan vid utdrivningen vid en vaginal förlossning.

    Det som är bra o veta är att man kan ha gbs på andra ställen på kroppen. Det behöver inte bara handla om underlivet. Gbs kan finnas i näsan, munnen, analen...

    Sen är det så att om man en gång fått gbs så har man det för resten av livet. Det kommer o går i kroppen oftast utan några som helst symptom.
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*