• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Pyzzlan skrev 2010-04-23 11:35:28 följande:
    Jag ringde och lämnade ett ringbud till barnavdelningen i måndags och trodde inte jag skulle höra något därifrån eftersom ingen ringt på hela veckan. Så idag ringde läkaren som är ansvarig över neo/nyfödda. Hon hade läst både min och sonens journaler och sa att de kommer att följa upp babyn noggrannt och ta åtminstone 2 infektionsprover innan vi får lämna sjukhuset. Blir det några komplikationer och t ex jag får symtom på infektion så kommer de att överväga andra åtgärder.Det känns verkligen jätteskönt att barnläkarna nu har beredskap och är bekanta med vår historia. Hon sa också att meningit är extremt ovanligt som komplikation och att sannolikheten att det skulle upprepas är liten. MEN man vet ju aldrig, livet kommer ju inte med garantier.
    Låter bra! Skönt att du känner dig trygg och att det är någon som förstår.
  • L E A
    Nani skrev 2010-04-23 13:59:32 följande:
    LEA-tack för svar! Ja det var så att det är det som spökar igen. Jobbigt. Men jag var inne idag och fick ligga med CTG en timme och blev undersökt och allt var ok med lillan iaf. Så då blir jag inte lika orolig iaf. Så resten av graviditeten kommer att vara full av sammandragningar alltså... va trist det känns.
    Skönt att allt var bra med bebis! Lyssna bara på din kropp o var inte rädd att söka hjälp. Vården är till för dig!
     
  • L E A
    Birry skrev 2010-04-26 10:30:06 följande:
    Jaha, då tror jag att jag haft mina första symptom på UVI... På fredag em fick jag "en känsla" långt nere i magen som övergick i att det gjorde lite ont. Var först osäker på om jag hade ont i något ligament eller vad det var. Men när det forstatte på lördagmorgonen bestämde jag mig för att jag inte orkade ringa sjukvårdsrådgivningen och bli ombedd att lämna ett urinprov på måndagen - för så länge vill jag inte vänta och det är det "råd" jag fått när jag ringt tidigare. (När mitt vatten gick med sonen hade jag (kanske) ont på torsdagen och på fredagen gick vattnet). SÅ (och snälla skäll inte på mig för detta!) jag tog saken i egna händer och skrev ut ett recpet på antibiotika själv (har förskrivningsrätt i mitt yrke) enligt vad jag läst på nätet att andra gravida med GBS fått... Så nu äter jag Amimox x2 i tio dagar. Smärtan i magen och (de eventuellt inbillade) urinträngningarna försvann på 24 och jag är ganska nöjd med mitt beslut, men samtidigt orolig förtstås. Helst hade jag ju velat ha ett urinprov innan jag började äta ab, men eftersom det var lördag kändes det omöjligt. Är det någon som har lust att dela med sig och berätta vad ni fått för ab och vilken dos (om ni minns) och hur många dagar - det jag hittade var en gammal GBS-tråd här på FL... Hoppas att det är bra med er alla och att ni som väntar på bebisleverans inte behöver vänta mer!
    Jag ska inte skälla på dig men vill gärna tipsa dig om stickor som finns att köpa på apoteket som man just kan testa uvi med. Dom finns o beställa via nätet men jag köpte mina på apoteket. Kosta runt 30:- för 5 st.
  • L E A
    thia79 skrev 2010-04-26 16:47:01 följande:
    Birry: jag fick Selexid 1x3 i 5 dagar mot min UVI som jag inte kände att jag hade, men urinprovet hos BM visade på höga halter. Kände väl inte direkt nån skillnad efter behandlingen, möjligen kunde jag hålla lite mer tätt :P Lycka till med din behandling!
    Jag har också fått Selexid alla gånger jag haft uvi. första gången 1x2 i 7 dagar dom andra tre 1x3 i 5 dagar
  • L E A
    Ocean WoW skrev 2010-04-27 08:27:43 följande:
    Men då pratar du om "vanlig" UVI eller hur? För GBS måste ju odlas och kan inte ses på sticka.  
    Ja precis, vanlig uvi. höga halter av gbs yttrade sig alltid på mig i uvi. Brukade börja med att jag fick gå o kissa oftare än vanlig o direkt när jag märkte av det så testade jag med stickan.
    Sen så fick jag lämna odling på morgonurin för att få selexid utskrivet.
  • L E A
    Anna65 skrev 2010-04-27 20:20:48 följande:
    Hej, tittar in ibland hos er, är inte så aktiv på FL just nu, förutom på Skövde tråden;O)Statistik har jag försökt att få tag på det senaste året, men tyvärr verkar det som att GBS är inte anmälningsskyldigt enligt Smittskyddsinstitutets hemsida "GBS-infektion är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen". Trots det har jag sökt och sökt på flera olika ställen på nätet men utan resultat.Jag har också samma känsla som du att det är olika beroende på var man bor.Jag vet hur det är i mitt landsting och där är dem urdåliga. Jag försöker nu påverka vården där jag bor att få klara svar på frågor som t ex "vilka är symptomen för GBS som BM ska uppmärksamma", jag hittar ingenstans på svenska vilka symptom BM ska uppmärksamma. "Varför följer man inte Soc rekommendationer att man "BÖR" behandla en gravid kvinna med halter över 100 000 i urinen, svaret på den frågan har varit att det står endast BÖR och inte SKA, helt sjukt eller hur.Jag tror att jag inom snar framtid kommer att kontakta sonens neonantal läkare och fråga om ifall de anmäler någonstans att ett barn är infekterat pga GBS.Sköt om er alla fina.
    Det du gör är fantastiskt! Skulle bara vilja ge dig en stor kram
  • L E A
    Ocean WoW skrev 2010-04-28 09:17:51 följande:
    Man skulle ju kunna tro att data borde finnas i journaler och dessa kan man säkert samköra för forskning. Men de är ju konfidentiella och då ingår även ort som konfidentiell info (tror jag).Bra att du skrivit så mycket i Skövde-tråden, synd att folk inte läser inläggen och inte verkar vilja förstå - däremot är det ju något som inte riktigt, riktigt stämmer med TS historia... Jag tror hon har missförstått något. Men förutom det är det skrämmande hur folk som saknar kunskap har så läskiga åsikter och är snabba på att avfärda GBS.Tack för att du orkar dela med dig! Sköt om dig! Det jag tänkte på när det gällde vanlig UVI är att; när min GBS upptäcktes 2007 så kände jag av en UVI men min husläkare testade endast för vanlig UVI, jag fick därför inget resultat för behandling. Han hade ALDRIG hört talas om GBS och det var min BM som fick mig att lämna en odling, annars hade de aldrig upptäckt den. (Sådan enorm tur att jag gnällde lite när jag var där på besök).Så man kan alltså ha GBS utan att det också ger utslag som vanlig UVI. Stickan i mitt fall skulle ha varit missledande då det inte skulle visa på något. Hoppas jag inte missförstod dig nu?
    Ja, man kan ha en så kallad "smyg" gbs. Det är en sådan gbs som är svår upptäckt som är farlig. Många får ju inga besvär av den alls så man ska nästan vara lite glad när man får uvi (helst upprepade uvi) för då får man ju komma o lämna odling och där så upptäcks det hela.

    Mitt gbs upptäcktes på en rutin kontroll. Stickan visade på uvi utan att jag känt nått. Jag fick pencillin och fick lämna en odling efter avslutad kur. Det var vid den odling som man upptäckte gbs.

    Min bm tog det också rätt lungt men så kom jag hem o googlade om det hela själv. Jag tog det också med ro så säga när hon sa det men genom att läsa så blev jag precis iskall. Startade då en tråd och blev länkad till denna stora tråd. Anna var den som lugnade mig annars hade jag nog hamnat på psykakuten.

    Med tiden fick jag sen kontroll på mina besvär och mycket riktigt så hade jag rätt alla gånger jag sökte hjälp. Varje gång jag kände mig "konstig" där nere så var halterna av gbsen höga o då fick jag pencillin. Oftast kom besvären lite smygande men blev starkare ju längre tid det gick.

    Jag fick dessutom genom att ha tjatat få min bm att låta mig odla var tredje vecka vilket har varit en enorm lättnad. Jag hade nog med andra problem under min graviditet så detta blev bara för mycket.

    Nu blev jag ju snittad vilket jag inte var inställd på från början. Det var inget jag ville men det var nått som jag kom fram till under resans gång. Jag hade en fruktansvärd första förlossning som satt djupa psykiska spår så denna graviditet har inte varit någon lätt resa.

    Men det jag inte riktigt vet eller har fått nått svar på är om alla dessa små blödningar jag hade i början av graviditeten (mellan v 4-11) hade nått med gbs att göra. Jag hade dessutom väldigt ont (mensvärk x10) samt så kissade jag ofta. Hade inte en tanke på att det kunde vara uvi då jag aldrig haft uvi innan.

    Nåväl slutet gott alltid gott. Nu har jag min bebis och allt gick bra. Åkte tyvärr på uvi direkt efter förlossningen, dom trode att det var kateten men så kom ju provsvaren från odlingen o då hade gbs halterna stigit ordentligt. Blev skit rädd o vågade nästan inte ta i min son för att inte smitta han men blev lugnad o fick pencillin direkt.
  • L E A
    Kickans mamma skrev 2010-04-28 19:50:35 följande:
    Har vart inne på kontroll på sjukhuset för ev vattenavg, blev blöt ner till knäna, men de kunde inte se ngt o sa att kontrollen inte var 100% hur bra är det om det är vatten o jag går med GBS  o inget mer händer!? vad gör man.......
    Hur kollade dom dig?! Finns ju faktiskt stickor som man säkert kan se med om det är fostervatten eller inte?!

    Vattenavgång o gbs är ju inte bra, det måste ju finnas ett hål där vattnet kommer genom, där igenom kan bakterierna ta sig upp...
  • L E A
    Kickans mamma skrev 2010-04-28 21:53:20 följande:
    de stack in en skopa o sa hosta. hon ville inte titta på bindan jag sa iof att det inte kommit så mkt mer men lite fanns säkert om det sen var fostervatten eller vattning flytning är ju en annan fråga men det är ju hennes sak att ta reda på....
    Jag fick också hosta men dom valde ändå att testa med en sticka. Hoppas att det inte är fostervatten. Man borde lita på dom!
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*