• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Anna65 skrev 2010-03-25 10:47:09 följande:
    Hej tjejer, tittar in en kortis till er och ser att det finns en del nya här på den nya tråden. Hoppas att ni alla har det bra, här inne finns det ju inga tabuämnen när det gäller GBS frågor. Hoppas alla får svar på de frågor de behöver.  I går hade vi möte med sjukhuset och då diskuterade jag GBS rutinerna, detta eftersom jag saknade i den nyaste rutinen att man ska även få behandling när man ej har symptom men att halterna är mer än 100 000 /mL. Som vi redan har förstått så skiljer sig rutinerna en del i mellan landstingen och den här punkten som jag skrev om ovan är en av dem. Jag har nu läst rekommendationerna ifrån Socialstyrelsen extra noga och där står följande på sida 10: "Tillgängliga data talar dock för att signifikant mängd GBS i urinen (> 105/mL) ska behandlas  även om den gravida kvinnan inte har symtom." www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008... Denna punkten är endast en rekommendation som ej behöver följas, men jag tycker att den kan vara av intresse för en del av er ifall ni är oroliga och önskar behandling vid halter högra än 100 000 /mL. LEA, en vecka kvar tills du kommer att ha en liten i din famn, lycka till och kramar till er andra.
    Ja, nu är det inte långt kvar för min del vännen. Må bäst o tack för att du delar med dig av din kunskap!
  • L E A
    Paw Print skrev 2010-03-26 09:44:46 följande:
    Hej allihop! Har inte skrivit på länge pga. att det har varit mycket vändor på sjukhuset pga. blödningar och prematura SD. Läkarna har vakat över mig som hökar. Den 19/3 föddes mitt 3:e barn, i v. 33, 7 veckr för tidigt! Han ska heta Ludwig och han vägde 1890, var 43 lång och hade ett hattmått på 30. Moderkakan orkade inte längre och när den kom ut fick vi svaret. Mer än halva var täckt av gamla rupturer och blödningar och personalen var häpna att jag kommit såhär långt. Jag hade alltså en ofantlig tur, både han och jag hade kunnat avlida om den hade släppt helt. Tack och lov hade jag fått 2 kortisondoser 1 vecka innan, så Luddes lungor var fullt utvecklade och han har inte behövt någon andningshjälp eller syrgas alls. Förlossningen gick smidigt och fort den här gången med, det började med en ny blödning och starka sammandragningar, som efter ett dygn övergick i värkar. När vi kom in till förlossningen var jag öppen 4 cm och de gav mig antibiotika iv. mot GBS. Jag var vid gott mod och var uppe och gick, åt godis och diggade hårdrock med sambon. Sen tog tröttheten över och jag lade mig och sov. Då klingade värkarna av så de väckte mig och det var bara att komma upp på benen igen. Värkarna kom igång och jag bad om lustgas och värmedyna. Vi diskuterade förlossningsställning och jag kom fram till att jag ville stå på knä i sängen. Då blev värkarna riktigt intensiva så jag fick epidural. Underbart! Kort därefter fick jag krystvärkar och efter endast 2 krystningar var han ute! Inga sprickor eller bristningar. Ludwig skrek omedelbart. Jag fick hålla honom en kort stund och minnas hans doft innan dom förde honom till intensiven. Jag födde ut moderkakan och sedan klev jag upp till allas häpnad för att gå och vaka över min lilla pojke. Han har nu blivit flyttad från intensiven till lättvårdsavdelningen och han har inte haft några problem alls. Han har inte heller visat några symtom på GBS-infektion. Han får mat via en sond var 3:e timme, och han försöker amma, men orkar inte suga starkt mer än några sekunder, så han får bara ut ngn droppe. Jag fick komma hem efter 3 dygn och pumpar hemma med en elektronisk bröstpunp och pendlar till sjukhuset varje dag. Förhoppningsvis får han hemsjukvård om en dryg vecka, dvs. han får komma hem men är fortfarande inskriven på sjukhuset, och så kommer det hit en sköterska 3 ggr/vecka. Med mins stora barn är det bara bra, Neo fyller 1 år den 14 April. De är stolta storebröder, men Benjamin tycker det är jobbigt att inte ha fått träffa sin lillebror. Har inte läst ikapp något, men ska försöka göra det någon dag. Ha det så bra allihop och massor av kramar till er alla!Ludwig 3 dygn gammal. Han har sond i nästan, elektroder på överkroppen som mäter puls och andning och den röda lampan på foten mäter syreupptagningen.
    Stort grattis! Vilken kämpe din son är! Njut o må bäst!
  • L E A
    gulligavera skrev 2010-03-27 09:58:57 följande:
    Grattis Precious Alva till Ludwig!!Kramar
    Hur mår du GV?!
  • L E A
    Trådens bf-lista!

    L E A,  2:a barnet, har en pojk född 04..... bf 11/4 planerat snitt 1/4 (snittet har inget med gbs att göra) 

    Pyzzlan: Son född 04/07, BF 3/5/2010

    Kickansmamma Dotter född 04, Son född 05, BF (svårdaterad mellan 5 o 14/5 2010

    gulligavera 3:e barnet, dotter född -03, dotter född -05, BF 6 Maj (pojk)

    Stina85, 2:a barnet, har en flicka född -07, BF 18/8.
  • L E A
    Orchido skrev 2010-03-29 12:42:21 följande:
    HejJag är lite nyfiken på om någon fått igångsättning pga. b-streptockocker
    Om det finns sånna omständiheter som talar om att det bästa vore o sätta igång förlossningen gör man nog det oavsätt. Man övervakas nog lite mer när man är gbs bärare men att det skulle va annorlunda tvivlar jag på. Det som min bm sagt är väl att man inte snittar på grund av gbs om det inte finns andra orsaker eller att man inte behandlar en gbs smittad om denne inte har några besvär av sin gbs. Då kan halterna i princip vara hur höga som helst men har man inte ont av det så görs det inget.

    Så har man inte besvär av sin gbs så görs det sällan något åt det...
  • L E A
    Cherrybabe71 skrev 2010-03-29 15:13:06 följande:
    Usch.. haft såna sammandragningar inatt och mår pyton!Mår mer illa trots postafen och det typ värker hela tiden och molar.. känns som tappen.. igår var det liiite slem i flytningen men helt klart och inget blod men har inte fått blod innan mina tidigare förlossningar heller... knappt ens märkt att slemproppen gått innan trots 5 barn så vet inte om delar börjar slöppa redan.. går in i v 32 imorrn så hoppas hoppas bara att det inte är något ännu!har dock fött i v. 30 , v-36, v 35 , v36 och v 37 innan så är ju klart orolig att det kan börja hända nåt här nu i veckorna.. har inplanerat barnkalas både fredag och lördag för  mina söner så vill VERKLIGEN hinna med det innan nåt händer!Vet ju inte om det "bara" är mina vanliga onda sammandragningar men känns mer intensivt när de kommer nu och hela jag mår "dåligt" på nåt sätt.. känner mig halvsjuk i kroppen och ont i ben , höfter,vader och massiv nästäppa...'Ni som haft symptom av GBS hur har det yttrat sig? Funderar att ändå åka in till förlkossningen men drar mig för det också .. vill inte bli inlagd men heller inte avfärdad.. åååh.. så JOBBIGT!!!! Vill verkligen hinna med kalasen och + att tjejen gärna får ligga kvar några veckor till och växa på sig! men man styr ju inte själv precis.. :-PPratade med förlossningen igår natt som tyckte jag kunde komma in men jag fick valet att avvakta ifall det gav med sig, dock skulle jag lämna urinprov idag ifall jag inte kom in till min vanliga BM för odling sa de i vilket fall.... tog en citodon och somnade en stund men vaknade dock av värkar flera ggr, som inte var regelbundna. Klarade av att lämna in urinprov som inte vid första stickan visade några bakterier men  har ju haft GBS positivt på odling förr så...tar ett par dar.. Min BM skrev en notering ifall jag behöver åka in till förlossningen senare idag.. PUH!Nån som kan ge några råd? Känner mig kluven.. vill ju hinna stoppa en ev förlossning OM det nu skulle vara på G men ändå inte åka in i onödan 10 mil t.o.r...
    Kan svara för hur höga halter av gbs besvärat mig. Det börjar oftast med att jag får kissa oftare. Sen börjar det svida o bärnna till när jag kissar för att övergå i ren smärta. Alla dom klassiska symptom man kan tänkas ha vid en urinvägsinfektion blir 10x värre. Dom kommer oftast väldigt snabbt. Kan ha börjat kissa oftare på fm för att på kvällen nästa gråta för varje droppe som ska ut. Åkte alltid in så fort jag kände av detta, fick lämna urinprov först o få uvi konstaterat, dan efter fick jag lämna odling och börja med pencillin.
    10 dagar efter pencillinkuren fick jag lämna ny odling o då var halterna oftast väldigt låga. Dom två sista odlingarna jag lämnat har varit helt negativa och det var senast i v27 som jag hade uvi. Sen dess har jag varit helt fri och som sagt haft negativa odlingar.
  • L E A
    Pyzzlan skrev 2010-03-30 20:55:07 följande:
    Jag är i vecka 35 nu och spänningen stiger för varje dag eftersom vattnet gick med sonen i 35+5. Alla odlingar har varit negativa hittills, men har haft jätteont i urinvägarna iallafall. Man misstänkte att babyn låg i säte, så jag var inne på en extra kontroll förra veckan. Som tur var misstanken inte befogad utan babyn ligger i hjässläge. Vikten uppskattades till 2300 g, så den borde klara sig helt ok om den föds nu.Överläkaren sa att det vi varit med om med sonen är väldigt ovanligt och sannolikheten att det skall ända igen är liten - men man vet ju aldrig! Han sa att det står i alla mina papper att jag skall ha antibiotikaprofylax, men att det är bra om jag påminner om det själv. Inga problem med det, det kommer nog att vara det första jag säger när jag kommer till förlossningen Mest spänd är jag för att vattnet skall hinna gå innan jag hinner in.Babykläderna i stl 50 och 56 är tvättade och strukna men så mycket annat är inte gjort. Visst är de för gulliga de små kläderna Det enda nya vi köpt är en liten vagga, men den är inte monterad ännu. Sjukhusväskan däremot är packad och står beredd i hallen ifall det blir bråttomt.Må så gott på er och kom ihåg att njuta av vårsolen också!!
    Skönt att du mår bra! Jag skrivs in imorgon o på torsdag har vi nog en bebis Återkommer när vi kommer hem...
  • L E A
    thia79 skrev 2010-03-30 21:45:14 följande:
    LEA: lycka till! hög tid att snusa bebis snart för er!Imorgon blir det till att besöka VC för min del, har åkt på världens förkylning som satt sig i lungorna, bränner som tusan varje gång jag hostar och det väser när jag andas, hoppas det inte blir en lunginflammatin av det hela! Fasen vad svårt det är att hålla tätt när man hostar, tror ju vattnet ska gå varje gång. Lite nojig är man allt! ;)
    Tack

    be om cocolana mot hosta den e skit bra
  • L E A

    Det blir imorgon bitt! Kl 07:30 ska vi vara där!

    alla proverna är lämnade, narkosläkaren var in till oss, vi gick bort till operationssalen, dom körde ctg på mig, bm klämde o kände på bebis så nu e man redo. Fick med mig den ljuvliga tvättsvampen som jag ska tvätta kroppen med innan vi ska in imorgon.
    Nu e vi så gott som redo. Jag bröt ihop återigen utanför förlossningen men det är en annan historia Jag kommer helt enkelt inte ifrån min rädsla för dessa lokaler så det är så.

    Vad det gäller gbs så behöver jag inte lämna en odling imorgon. Dom kommer dock att kolla bebisen extra o så.

    Vi hör av oss när vi kommer hem. glad påsk fina ni o tack för all stöd!

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*