• Svar på tråden Mola/Druvbörd
  • Cia03

    PS - glömde skriva att min läkare förklarade även så att det vid befruktningen saknas en X-kromosom. Ägget ska befruktas med antingen XX eller XY men befruktas det bara med Y blir det missbildat. DS.

  • bela00

    Druvbörden beror på ett kromosomfel och kromosomfelet beror på en sjuk spermie.  Denna spermien kan alla killar bära på så därför behöver de inte genomgå någon utredning när man drabbas av en druvbörd. Så det är även därför den sjuke spermien kan befrukat ett dna tomt ägg som händer när man får en koplett mola. Då finns det ju inget foster. Det har ingenting med vad man ätit eller druckit eller om man tagit någon influensaspruta.

  • Epelino

    Bela00; du har så rätt, precis så förklarade min läkare, att allt faktiskt egentligen är pappans "fel".
    Han påpekade flera gånger att vi inte kunnat göra något annorlund utan att det helt enkelt var spermien som inte fungerade riktigt som den ska.

  • Nektarin

    Ser att ni diskuterar ang själva uppkomsten av molan. Tyvärr bestäms det redan vid befruktningstillfället. Det är inte så att graviditeten utvecklas till en mola, utan den genetiska störningen uppkommer alltså redan vid befruktningen som jag förstått det. Har inget att göra med att man råkat dricka eller träna eller vad som helst under tiden. Vill bara undvika missförstånd...
    Det är dessutom så att en "mola-graviditet" aldrig eller mycket sällan innebär ett levande barn. Jag vet att en mamma i en av de tidigare mola-trådarna fick sitt barn sent, efter v 20 tror jag, och det var en mola-graviditet, men det barnet överlevde inte

  • Nektarin

    Bela00, du hade ju redan förklarat det så bra, missade det

  • Anonym (skitmola)

    Hej.

    Har haft det rätt tufft ett tag men kämpar på. Jag fick ien picc-line insatt för att få cellgiter i den. Efter några dagar fick jag en propp i den armen och nu måste jag ta blodförtunnande sprutor på mig själv. Fan vad man ska stå ut med! Cellgiftet fungerar iaf och på måndag får jag veta om det funkat även efter denna behandling. Har nu blivit behandlad 2 ggr med enbart methotrexate och två gånger med starkare cellgift + methotrexatet.

    Jag har inte varit så illamående men kortisonet gjorde mig ortoligt speedad så vid nästa behandling behöver jag nog något att sova på. Har råkat ut för en massa andra biverkningar också men jag tråkar inte ut er med dem! Jag ska troligtvis behandlas i 20 veckor till och ibland får jag panik när jag tänker på att det är så lång tid.

    Om ni vill läsa lite till så googla på charing cross hospital det ligger i england och de är experter på molor och behandling av dem.  Mina läkare konsulterar dem vid knepiga fall.

  • Anonym

    Hej Alla

    Vill inte skriva vem jag är men jag har skrivit mycket i denna blogg.  Fick ett godkännande att böraj så smått efter en behandling av Mola samt cellgifter. Visdes att jag nu va i v.7 men fick kraftigablödning åkte in akut till sjukhus & det visades att det kunde vara missfall el en ny druvbörd. Vad fan gör man.. Mitt hopp är nu nere på 0 igen. Vill snart ge upp allt omkring mig jag orkar inte mera!  Nu dessa dagar skall jag in på nya blodprover & UL.. Håll nu tummarna

    Kram alla druvisar

  • vanna

    Vad fruktansvärt Anonym!! Att få missfall igen .. och ev en mola!! Sörjer med dig*

    Bra alla ni som försöker tona ner mina hysteriska försök att hitta en lösning på varför just jag fick mola! Är så glad att det finns så många kloka människor {#lang_emotions_smile} Klart att man innerst inne förstår att det bara är en slump att man drabbas, men har så lätt att söka efter "fel".

    Kram på er alla!!

  • Shirin

    Hej allihop!
    Var ett tag sen jag skrev nu, men jag läser så ofta jag kan.
    Här händer det inte mycket. Tog senaste blodprovet den 19:e Mars och ska ta med 1 månads mellanrum. Har inte hört nåt från läkarn så allt är väl som det ska...

    Är glad för alla er som fått tillbaka mensen och sänkta hcg-värden.
    Tänker på er som har det lite extra jobbigt just nu.
    Till dig i föregående inlägget skänker jag en extra tanke och håller tummar och tår för att skitmolan inte är tillbaka igen!

    Hoppas alla har haft en någolunda bra påsk!

    Kram på er

  • Anonym (Jag med)
    Anonym skrev 2010-04-06 18:01:38 följande:
    Hej AllaVill inte skriva vem jag är men jag har skrivit mycket i denna blogg.  Fick ett godkännande att böraj så smått efter en behandling av Mola samt cellgifter. Visdes att jag nu va i v.7 men fick kraftigablödning åkte in akut till sjukhus & det visades att det kunde vara missfall el en ny druvbörd. Vad fan gör man.. Mitt hopp är nu nere på 0 igen. Vill snart ge upp allt omkring mig jag orkar inte mera!  Nu dessa dagar skall jag in på nya blodprover & UL.. Håll nu tummarna Kram alla druvisar
    FY I HELVETE!!!!! Lider verkligen med dig!!! All styrka åt dig!!!!
Svar på tråden Mola/Druvbörd