Inlägg från: Mandelskorpan |Visa alla inlägg
  • Mandelskorpan

    Allergitråden

    Tillalamm skrev 2013-05-09 12:29:30 följande:
    Kanske inte rätt tråd för denna fråga med jag undrar om någon vet om det går att använda Oatleys havregurt vid glutenintolerans?



    Har för mig att det inte rekommenderas vid veteallergi men att glutenintoleranta kan tåla det.
  • Mandelskorpan
    Maca skrev 2013-05-09 20:00:25 följande:
    Min son o hans mage, ni ser att benen o armarna är jätte smala. Magen är fortfarande lite uppblåst trots att vi tagit bort alla misstänkta ämnen. (Mjölk, spannmål, soja + sojasläktingar och ägg) får nu bl.a. Neocate spoon men går ändå inte upp i vikt. han har inga andra symptom. Förutom att hans halsmandlar är för stora o läkaren misstänker att det är därför han inte går upp i vikt. Men jag är fundersam det känns som om hans mage är uppblåst o hård. Att det enbart skulle vara halsmandlar känns nästan overkligt då sonen har haft viktproblem sen födelsen.



    Ris, majs, baljväxter?
  • Mandelskorpan
    Maca skrev 2013-05-09 22:40:30 följande:
    Vad är nexium?? Han stannade av i längd sen fick han neocate o då började han växa på längden igen 5cm på 2,5mån han gick även upp en 500g men så stannar han bara o rör sig varken upp eller ner. Viktökningen var snabb inom 2v hade han gått upp de där men sen inget mer. Vi har gjort gastroskopi o biopsi allt var normalt. Förutom ett ställe på tarmen där det var lite mer vita blodkroppar men de va så diffust att det inte gick för säkert säga om det var pga allergi. Han är inte så matsugen men vi ser till att han får i sig ändå. Han äter 3portioner neocate spoon o sen två lagade måltider äter då ca 1,5dl per port. Allti g är slätmixad annars så får han kväljningar. Han sover bra men oroligt vrider o vänder på sig, han är ofta trött på morgon trots att han sovit 12h, han sover ca 3h på dagen han har även sömnapner o snarkar han är ständigt förkyld näsan rinner o har ofta halsinfektioner hans halsmandlar är svullna o stora. (Försökte bifoga en bild på hans kropp/mage men det går inte)



    Nexium är en medicin som tar ner hög magsyra men det är nog inte problemet. Det finns något som heter Gaviscon, receptfritt. Lägger sig som ett lock i magen o kan minska kväljningar. Googla, fråga er Dr. Har sett att en del barn får det. Var det eosinofila vita blodkroppar i tunntarmen? Då kan det ändå vara ngt han inte tål som gör tarmslemhinnan inflammerad. Vad äter han för lagad mat? Frukt? Grönsaker?
  • Mandelskorpan

    Maca; vad jobbigt eftersom det blir bättre med antibiotika måste det ändå finnas någon koppling till halsinfektionerna? Kanske har han ont i halsen. Problemen du beskriver påminner ändå om reflux/esofagit och där finns en koppling till att inte tåla mat. Något du kan prova är att förenkla hans kost under några dagar och se om det blir någon skillnad. T.ex ge bara kyckling potatis broccoli Neocate i 3-4 dagar och se om han blir bättre/sämre/ingen skillnad.

  • Mandelskorpan

    Goji: en så liten skulle jag testat på enbart mjölkfri ersättning, helst Neocate, så att magen får vila. Men du får höra vad dr säger. Ni har alltså inte fått remiss än till allergi-mottagning? Vilka ersättningar har ni provat?

  • Mandelskorpan
    goji skrev 2013-05-17 16:07:26 följande:
    Hej igen och tack för svar "spökplumpen" och "mandelakorpan"!

    Visst är det trist att vården allt som oftast verkar gå efter standardsvar- och inte är så pigga på att utreda vidare. Därför känner jag att jag måste vara så förberedd som möjligt när vi ska träffa Bvc. Och gärna komma med förslag på en plan. Allt som oftast finns det inget helhetstänk, dvs att ta reda på de ev bakomliggande faktorerna. Som i vårt fall: "ja, en del bebisar blir hårda i magen av ers, därför är det viktigt att man doserar rätt". Ehhh, ja men hallå!
    Eller:"mkt vätska och massor med puré så ska nog magen ge med sig". Som om vi inte gör det redan. Sonen får både plommonpure och pärobpure och dricker mkt vätska. Laktulos fick jag själv ge som förslag.

    Vi har provat hipp, Holle, semper (vanlig), semper lemolac och semper bifidus. Nan har jag inte provat. Har ej provat någon utan mkölkprotein. Har förstått att vissa innehåller vassle etc. Är neocate "mildare"? Vad är skillnaden mot ex Nutramigen, profylac och Altherea el vad den heter...? Kan man köpa dessa receptfeitt på Apoteket?
    Skriver lite kort: ja man kan köpa utan recept men det är dyrt. Det finns olika sorters "mjölkfri" ersättning. Vasslebaserad, kaseinbaserad och helt utan mjölk, baserad på fria aminosyror. Vissa tål det ena, andra tål det andra. Kolla här http://utanallt.blogspot.se/2010/08/mjolkfritt-for-de-minsta.html
     
  • Mandelskorpan

    Hej i tråden! Är det någon här som kan tipsa om var man kan göra patch-test privat? Helst inte mer än 30 mil från Stockholm. Har ringt barnsjukhuset Martina i Stockholm, de gör det inte, inte SÖS heller där vi går. Någon som har tips??? Det är så tröttsamt att prova sig fram....

  • Mandelskorpan
    mmn1 skrev 2013-06-16 23:47:42 följande:
    Jag har en fundering. Dottern på 1 1/2 tål inte komjölksprotein. Började med eksem när hon var någon vecka, och nu är det extrem magknip istället. Verkar som att sojayoghurt ger exakt samma symptom som mjölk då hon haft sån fruktansvärd magknip i omgångar idag. Hon sitter helt färdig och sover i mitt knä nu :/ jag hör hur det bubblar och kör i magen. nu till funderingen, varför klarar hon av att äta hårdost utan att få magknip? Den innehåller ju också mjölkprotein. Jag funderar på om lactosen ger henne magknip då magen inte är van vid komjölk? Och reaktionen på sojan är kanske vanlig oavsett allergi eller ej? Ska vi fortsätta på ost i större utsträckning innan vi provar något annat? Skulle nog vara bra med dietist hjälp nu.



    Soja är vanligt att inte tåla för proteinet är snarlikt mjölk. Sonen tål inte soja, vi upptäckte det av en slump då jag åt soja utan att veta om det, han blev prickig o lös i magen precis som av mjölk fast värre. Men man rekommenderar att inte ge soja om de inte tål mjölk, i alla fall för bebisar. Vet inte så mkt om ost, vi har inte börjat med återintroduktion än.
  • Mandelskorpan
    round2 skrev 2013-07-05 06:32:24 följande:
    Hej!

    Jag har en son med en lång lista över allergier.

    Bland annat mjölkprotein, gluten, ägg, soja, baljväxter, nötter, det mesta som växer ute, havre plus alla korsallergier som hör till.

    Han började på förskolan i maj när han var 1 1/2 år och vi har redan haft möte med kommunens kostenhet då det inte har fungerat bra med maten.

    Han reagerar även kraftigt på minsta spår av vetestärkelse så om han får i sig tex glukossirap eller tillsatser som innehåller vetestärkelse får han kraftiga diarréer, blodvärdet sjunker och blåsljud på hjärtat uppstår. Huden blir bedrövlig också och hans klåda blir extrem.

    Köket som tillagar förskolans mat har svårt att förstå hur illa det är då livsmedelsverket samt diverse dietister hävdar att alla med celiaki tål vetestärkelse. Uppenbarligen inte... men hur ska jag få dem att fatta?

    Nu har han varit hemma i tre veckor och har varit frisk. Vi äter naturligt glutenfritt. Om en vecka börjar han igen och jag bävar då jag vet att han får problem igen. Vill att hans mage ska få läka, men det är ju omöjligt när de inte vill samarbeta och ta till sig den informationen vi ger dem.

    Intyg från dietist, allergiläkare mf hjälper föga då de går efter gamla rön och till och med rekommenderar att vetestärkelse ingår i kosten.



    Usch vad jobbigt! Gå på rektorn, skriftligt. Spara ALLT. Se till att gå till läkare varje gång barnet reagerar, dokumentera alla reaktioner som kommer pga fel mat på förskolan. Klaga skriftligt varje gång, skicka med läkarintyg. Hoppas det blir bättre!
Svar på tråden Allergitråden