• Anonym

    Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?

    Jag är gravid i vecka 21. Är 168 cm lång och väger nu 52.3 kg. Innan jag blev gravid vägde jag 52.5, gick ner lite i början pga illamående. Så nu är jag på min startvikt. MEN jag vill inte gå upp en massa kilon...känner sån otrolig ångest. Vet ju att lite går man upp när man är gravid men jag vill absolut inte gå upp mer än nödvändigt. VAD kan jag göra för att gå upp så lite som möjligt UTAN att på något sätt riskera att skada barnet?

    En timmes promenad om dagen - är det tillräckligt? Inget godis i veckorna, inget mjukt bröd i veckorna.

    Ni som lyckats hålla vkten nere trots graviditet - hur har ni gjort?

  • Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?
  • mikroE

    Det är för lite! Du måste åtminstone äta en riktig frukost, lunch och middag om du är gravid. Har du svårt att äta frukost så drick en smootie, det funkar för mig, jag hatar frukostar!

    Men det är mer för dig, du måste ha en ätstörning, ta kontakt med läkare eller barnmorska innan barnet dör!

  • Anonym (Gravid igen)

    När man väntar barn är det väldigt viktigt att äta bra och regelbundet. Men man får absolut inte banta eller svälta sig själv. Visst kroppen är underbar och ger barnet näring först och sedan mamman men har mamman ingen näring att ta av kan barnet ta stor skada av detta. Barnet kan få hjärnskador och massa andra farliga sjukdommar. Och Ts vad tar du häldre ett barn som är handikappat hela livet eller att du får kämpa med ett par kilon efter förlosningen. Enbart att amma barnet gör att du som mamma förlorar närmare 1000kalorier om dagen.

    Men visst kan man tänka på vad och hur man äter. Ät mat regelbundet ät enligt taldrigsmodellen. Är du hungrig då du inte ska äta enligt mat klockan så skala en morot och gnaga på eller ta ett glas vatten eller så gurka då¨den bara innehåller vatten. I vecka 25 såg ingen på mig att jag var gravid. Jag gick efter något som heter 3timmar dieten :) Helt underbart Helst när man är gravid. Dieten går ut på  att man kan äta nästan vad som helst bara man äter var 3e timme  :) Funkade jätte bra och när jag fick min gosse i vecka 41 så hade jag bara gått upp 9kg  :) Det försvann väldigt fort gossen vägde ju ändå 3520:)

  • Anonym

    TS du kommer att skada barnet om du fortsätter med den dieten, sluta på engång och sök hjälp. Du är sjuk, det låter som du har ett anorektiskt beteende och att det gått så pass långt att du inte bryr dig om barnet i magen, för det gör du inte eftersom du äter som du gör.
    Och dina tidigare missfall kan ju mycket väl bero på din svältdiet tänk på det.

    Och tjejens syster se till att hon söker hjälp, det här kommer inte att sluta bra om hon fortsätter så här, gå med henne till bm och prata om hennes ätstörning.

  • nystan1

    Nu förstår jag ju att det här inte är så enkelt, men det är normalt och nödvändigt att gå upp i vikt under en graviditet:
    http://www.alltforforaldrar.se/page/artikel/din-vikt-under-graviditeten

    Jag tycker att du ska prata med din barnmorska, och verkligen vara helt ärlig så att hon verkligen förstår att det inte bara rör sig om "vanlig" oro, utan att du har problem. För det har du.
    Kanske du kan få prata med en psykolog om detta?

  • Isanje

    Min son föddes i vecka 34 jag hade då gått upp 5 kg. Jag såg inte klok ut. Visst bröst och mage hade jag,men armar,ben och rumpa såg ut som en 12 åring.

    TS trivs du med den vikten så är lagom och rör på dig,du kommer gå upp men det är bebis,fostervatten,ökad blodvolym och moderkaka. Ca 12 kg är fullt normalt att gå upp,annars finns rinsken att du blir smalare sen när barnet är fött,som jag blev efter min son. Med dottern gick jag upp 11 kg och såg frisk ut,helt lagom att gå upp om du frågar mig,och efter förlossningen när magen lagt sig såg jag ut som innan,varken större eller mindre.

    Lycka till

  • Anonym

    Herregud.jag är i v 30 och har gått upp 12kg.Då äter jag mycket och rör på mej mycket.Simmar och går på vattengympa 4 dagar i veckan och promenerar några gånger i veckan.Tycker vart jag än läser om viktuppgång under graviditeten så handlar det om små kilon och vem som gått upp minst.Sunt förnuft är det bästa tycker jag.Man får tänka på att brösten väger mycket också.Jag har redan gått upp från C-cupa till E-cupa och dom växer fortfarande.Bra kost och vardags motion är det bästa,släng ut vikt nojjorna och njut av att va gravid.

  • Anonym

    Jag hade också svårt att äta under mina graviditeter. Den första gick jag ner 10 kg (hade ca. 5 kg övervikt när jag blev gravid) först, sedan upp 10 kg, så jag slutade på +/-0. Detta var många som jag kom i kontakt med på mvc och förlossningen bekymrade över. Dock mådde sonen bra när han föddes, om än lite liten (3120 gram). Andra gången gick jag upp ca 6 kg och mådde hur bra som helst! Dottern var också lite piggare och lite tyngre när hon föddes (3460 gram) och jag tackar de 6 kilona för det!

    Det du kommer att gå upp nu är ju barnets vikt och fostervatten m.m, samt om du samlar på dig vätska i kroppen på slutet. De kilona försvinner plättlätt på bara ett par dagar! Ta hand om dig och ditt barn och ät ordentligt! Hoppa över godis och annat "onyttigt" om det känns bättre, men ÄT MAT!

  • Anonym

    Någon annan har säkert redan påpekat att en "normal" graviditet väger 12,5 kg. Ja, någon har varit så fiffig att dom räknat ut detta, men det betyder inte att alla håller sig till dessa kilon. Vissa går upp mindre och andra går upp mycket mer. Har man otur så lägger man på sig massa vatten mot slutet och det väger det med. Visserligen försvinner det rätt fort efteråt, men eftersom du verkar vara rätt fokuserad på kilon så nämner jag det. En graviditet väger och den förstör kroppen, så är det bara.

  • JanetR

    De flesta går upp vikt, vissa kanske bara 6kg andra 30kg. Det är ingen som vill gå upp i vikt.. tänk om man bara kunde få den fina magen och inte ökat ett kilo, vilken dröm. Själv gick jag upp 30kg med min dotter. Jag motionerade varje dag nästan, simmade och promenerade. Åt väldigt korekta mål.. dock hade jag en väldigt svaghet för choklad.. Jag räkande ut här för inte så länge sedan hur mycket choklad jag åt när jag väntade min flicka.. Jag rekomenderar ingen och äta så mycket, min slut siffra vart ca 54kg choklad. Så det kanske inte var så konstigt att jag gick upp 30kg fast jag motinerade och åt korekt annars. Nu väntar jag barn igen och jag har bestämt mig för att inte äta choklad.. så jag får se hur denna vikt uppgång blir.
    Men jag kan komma med ett gott ord. Jag gick upp 30kg totalt efter 4månader hade jag gått ner alla 30kg.
    Även om du går upp mycket så kan du gå ner det fort. Var bara ut och promenera mycket när du får ditt barn. Det gjorde jag.. Så från 92kg ner till 62kg efter 4månader :) Då var jag stolt över mig själv.

  • Hayati
    Anonym (Syrran) skrev 2010-05-10 22:27:22 följande:
    Nu vet ju jag vem du är TS, nämligen min syster, och jag tycker inte alls att det här låter nåt bra! Du vet ju själv att jag (som är gravid i vecka 39) har unnat mig att äta precis ALLT jag känt för under hela min graviditet. Okej, visst, bara för att man är gravid behöver man ju inte trycka i sig godis osv, men det har jag heller inte gjort. Det jag menar är att när jag vart hungrig har jag ätit det jag känt för utan att bry mig om hur nyttigt eller onyttigt det är. (Mackor är ju min favorit ) Du har ju själv sagt flera gånger att du inte fattar hur jag kan äta så mycket mackor och dricka så mycket oboy utan att gå upp mer i vikt. Jag är ju nu i vecka 39 och har som du vet, bara gått upp 11 kg hittills! TROTS att jag ätit mycket mer mat än jag brukar göra.Jag skulle verkligen hungra ihjäl om jag åt så lite som du gör! Är du inte hungrig hela dagarna??Och anledningen till att du gick upp så mkt sist, berodde väl mycket på vätska? Och vad jag kan komma ihåg gick du ju ner alltihopa på väldigt kort tid efter förlossningen, eller?Det är inte för att vara elak på nåt sätt, men jag kan bara instämma i vad de flesta här i tråden säger. DU MÅSTE TÄNKA PÅ BARNET DU HAR I MAGEN! Jag vet att du alltid är lite bekymrad över vikten (vilket jag tycker är vansinne, du är ju supersmal!!!), men nu när du är gravid så måste du släppa det och tänka på vad som är bäst för barnet.Visst, barnet tar ju det den behöver, men om inte du äter nåt, då finns det ju ingenting för barnet att ta av. Nejdu, lillasyster, nu blir jag faktiskt lite orolig här. Och förresten, har du aldrig tänkt på hur barnet ni redan har, reagerar om du inte äter nåt? Då tänker ju hon såklart att om inte mamma äter, så behöver inte jag heller göra det...
    Vilken söt syster du är

    Som sagt ts, är du supersmal och och inte har några problem med vikten för övrigt så varför ska d oroa dig?
Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?