• Papi Jo

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Europarådet beslutade häromdagen att anta en resolution om samvetsfrihet för all vårdpersonal inom EU.
    Nu kan Svenska  barnmorskor, sköterskor och gynekologer vägra att underlätta, assistera eller utföra abort och enligt europarådet får dom inte diskrimineras för det.

    Detta är ett slag för samvetsfrihet, och i förlängningen religionsfrihet och politisk frihet. Man kan få följa sin magkänsla, sitt samvete. Och var behövs det mer än i vården?

    Ur texten:
    No person, hospital or institution shall be coerced, held liable or discriminated against in any manner because of a refusal to perform, accommodate, assist or submit to an abortion, the performance of a human miscarriage, or euthanasia or any act which could cause the death of a human foetus or embryo, for any reason.

    Länk till resolutionen:
    http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/adoptedtext/ta10/eres1763.htm

  • Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.
  • Astarte
    Cacto skrev 2010-10-16 09:57:30 följande:
    I England tillämpas något liknande redan, en läkare kan säga att han/hon inte själv sysslar med aborter men jag tror att de samtidigt måste ge nummer och liknande till en abortvänlig läkare. Jag är osäker på vad den här nya resolutionen säger om sådant, alltså om det kommer vara ok för läkare att säga blankt nej till aborter utan att slussa kvinnan vidare till någon som faktiskt vill hjälpa till.

    Samma problem gäller för övrigt dagen-efter-piller. Det var en historia i tidningen för några månader sedan om en kvinna som fick jaga runt på fem olika apotek för att hitta ett som inte hade "etiska invändningar" mot att ge ut sådana. Det är ju inte heller så lyckat med tanke på att dagen-efter-piller blir mindre verksamma ju längre efter samlaget de tas. 
    Ja, jag tänkte på det. Det måste ju vara bland receptarier som den här frågan blir svårast och för störst effekt. Jobbar man på apotek kan man ju inte lite smidigt bli flyttad till en annan avdelning eller så. Där blir det ju riktiga problem om personen inte ska kunna jobba ensam etc.
  • Alisa
    CloudBerry 1 skrev 2010-10-16 09:27:21 följande:
    Nämen gud så festligt, då föds ju ännu fler barn som får en dålig uppväxt.

    Jippi kayeii.
    Javisst. Detta beslut är fruktansvärt. Det räcker att läsa på lite om hur samhällena ser ut där man förbjuder abort. Välkomna massa ovälkomna barn och NEJ man kan verkligen inte vara så naiv att man tror att "jamen så fort mamman ser sin lilla så kommer kärleken.."
    Usch jag riktigt ryser!!!!
  • CloudBerry 1
    Spanjoren skrev 2010-10-16 09:32:03 följande:
    Bättre med en plågsam död och en "begravning" i sjukhusets sophantering. Alla med en taskig uppväxt som hellre hade dött i ett syrabad räck upp en hand? Nä, tänkte mig det...
    Så huvudsaken är att fler barn föds, sedan så gör det inget om de får ett hemskt liv?

    Det är på tok för få som gör abort idag.
    Tygtiiger skrev 2010-10-16 09:32:33 följande:
    Tackochlov så är majoriteten av alla barnmorskor fast och fullt övertygade om att kvinnans rätt att välja bort en graviditet är viktigare än att alla foster överlever, så det kommer nog inte att bli färre aborter.

    Men det blir nog fler aborter efter v 8, eftersom det kan bli bökigare att planera in aborttider när personal (inte bara barnmorskor - det finns undersköterskor och sjuksköterskor också som plötsligt kan bli alldeles samvetsömma) plötsligt kan neka att delta i vården. Så fler skrapningar, dvs det blir dyrare, det blir fler komplikationer, det blir längre väntetider, och ffa blir det fler kvinnor som får gå fler veckor med graviditeter de inte vill ha och som bara väcker ångest i dem, allt pga en katolsk antiabortmaffia i syd- och östeuropa.

    "Ja till livet", my ass. Ja till foster, möjligen, de bryr sig försvinnande lite om hur barnen har det efter att de föds eller hur kvinnorna mår.
    Visst kan det vara så och ju senare det blir desto svårare beslut vilket troligen kan bidra till att de till slut behåller ett barn de inte kan ge ett liv det förtjänar.
  • Smilly

    Äh trams... Vad är det du eftersträvar? Illegala aborter är ju verkligen att föredra... Smutsiga verktyg, risk att kvinnorna blöder ihjäl, infektioner,  fostret lär nog lida lika mycket, om inte mer (om det nu ens är vedertaget ATT fostret lider), ökning av fosterhemsplaceringar, barn som lider och mår psykiskt dåligt, slut på kvinnors självbestämmande över sina kroppar, ökande av självmord..... osv osv osv....

    Kan överhuvutaget inte förstå.....

  • Cacto
    Astarte skrev 2010-10-15 22:41:14 följande:
    Fast min handläggare ville ju ha mig till att bli just slaktare. .  (men det är en annan sak )

    Principen bakom det här beslutet kan man ju till exempel applicera på aktiv dödshjälp. Om det blir lagligt, ska läkare tvingas göra det då, bara för att "nu ingår det minsann i arbetsuppgifterna"? Det blir ju också fel.

    Jag vet inte om det finns några syrror kvar som fick sina leg innan beslutet om fri abort infördes, men det finns så klart de som läst sina utbildningar i andra länder och därför aldrig valt abort bland arbetsuppfifterna.
    Jo, jag har hört att det förekommer sådant (att folk "tvingas" bli slaktare mot etiska invändningar) och jag tycker att det är helt fel. Glad att du slapp utan problem OT, som sagt.

     Ja, jag tycker att samma även borde gälla aktiv dödshjälp om/när det blir lagligt. Och all annan vård också för den delens skull.

    Nu är jag ju inte emot vare sig abort eller aktiv dödshjälp, men som exempel kan jag ta om jag jobbade på ett fängelse i Sverige och riksdagen sedan beslutade att införa dödsstraff, som jag är emot. Jag hade inte tyckt att det var konstigt om de som styrde fängelset satte upp som krav att alla som jobbar där var tvungna att hjälpa till vid avrättningarna, nu när det ingår i arbbetsuppgifterna. Däremot hade jag sagt upp mig hellre än att hjälpa till. Jag hade nog sagt upp mig även om de inte satte upp något sådant krav för jag vill inte jobba på en arbetsplats som sysslar med avrättningar som jag finner avskyvärt. 
  • Spartacus

    vägra att "underlätta"? vad innebär det egentligen? kan dom ignorera kvinnor i en av de svåraste stunderna i deras liv?

    jaja, jag vet inte om det här är något positivt direkt... det är ju en psykolog/kurator/barnmorska som ska avgöra att man vet vad man gör och i specifika fall även socialstyrelsen. allt kliniskt och eftervården bör ju vara densamma som förut så ärligt talat förstår jag inte vilken skillnaden blir eller vad du gläds åt ts?

    själv är jag högst positiv till kvinnors aborträtt,
    den som inte vill ha barn ska inte ha barn,
    oönskade barn finns det tillräckligt av och det är ju man själv som får lida samvetskval
    och ev även fysiskt.

    själv har jag aldrig gått igenom en abort och skulle antagligen inte heller göra,
    men jag tycker det ärbarnmorskors skyldighet att hjälpa dom som vill och behöver det.

  • Lavish

    Svår fråga. Å ena sidan för den enskilda läkaren eller barnmorskan som inte är för abort tycker jag det låter jättebra. Dessutom vill man nog inte ha som sin abort-kontakt en person är är emot abort.

    Men samtidigt om stora mängder läkare och annan vårdpersonal vägrar sätter ju det den fria aborten ur spel. I tredje hand kan man ju då fundera på ifall SÅ MÅNGA vägrar, ifall det finns vettiga skäl kanske? Fast jag tror inte att det kommer hända att så många vägrar. Finns ju läkare som utför abort där det är illegalt.

    Sen kommer man ju till frågan om en läkare eller sjuksköterska som är Jehovas vittne ska få vägra att ge blodtranfusioner eller behandling mot cancer..

  • peolexa
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:18:30 följande:

    Detta är ett slag för samvetsfrihet, och i förlängningen religionsfrihet och politisk frihet. Man kan få följa sin magkänsla, sitt samvete. Och var behövs det mer än i vården?


    Inom vården ska man inte följa sin magkänsla eller samvete, man ska följa gällande lagstiftning. En person skall få SAMMA vård oavsett VAR han/hon får vården eller VEM som ger den.
  • Tygtiiger
    Astarte skrev 2010-10-16 09:53:50 följande:
    Fast jag tänker mig inte att man har någon rätt att arbeta som barnmorska överhuvudtaget. Det är väl mer än fråga om att de som inte vill utföra aborter inte ska behöva jobba på de avdelningarna, inte att vissa på avdelningarna inte ska behöva utföra de arbetsuppgifterna? Finns det sedan inte tillräckligt med folk på avdelningen och det är svårt att rekrytera blir det ju svårare att få aborter utföra, såklart.
    VAR ska de då jobba? Abortverksamhet och -rådgivning förekommer på ungdomsmottagningen, mvc, gynmottagningen och gynakuten, förlossningen och bb. Vad finns kvar? Privat barnmorskemottagning, typ. Och det kan man ju starta redan nu.

    Aborter är den tråkiga baksidan av reproduktionen. Ofrivilliga graviditeter förekommer. Hur ska vi hantera dem? Det har varit en fråga för barnmorskor i generationer.
    Krupke, we've got problems of our own!
Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.