Inlägg från: JA77 |Visa alla inlägg
  • JA77

    Sjuksköterskestudenter!

    mystery88 skrev 2014-03-21 14:52:48 följande:
    Hej!

    Jag blir färdig sjuksköterska i juni nästa år. Har en plan på att jag ska vara ledig under sommaren och börja jobba från augusti eller september. Har tänkt jobba lite extra nu för att få det att gå ihop. Men min fråga är när jag borde börja söka jobb om jag vill börja i augusti eller september? Har ingen koll på detta alls! Undrar speciellt med tanke på att jag kanske inte har möjlighet att gå på intervjuer under juni och juli om jag är bortrest. Hur skulle ni ha gjort?
    Sök när annonserna kommer ut! 
  • JA77
    mystery88 skrev 2014-03-21 14:52:48 följande:
    Hej!

    Jag blir färdig sjuksköterska i juni nästa år. Har en plan på att jag ska vara ledig under sommaren och börja jobba från augusti eller september. Har tänkt jobba lite extra nu för att få det att gå ihop. Men min fråga är när jag borde börja söka jobb om jag vill börja i augusti eller september? Har ingen koll på detta alls! Undrar speciellt med tanke på att jag kanske inte har möjlighet att gå på intervjuer under juni och juli om jag är bortrest. Hur skulle ni ha gjort?
    Sök inte på annonser, ring dit du vill jobba. 
  • JA77
    mamajennie skrev 2014-03-25 09:03:43 följande:
    Svårt att bestämma dig? ;)

    Kom på att man naturligtvis ska göra båda! :) Inte vänta på att rätt annons ska dyka upp!
  • JA77
    Mosaik skrev 2014-04-03 14:55:42 följande:
    Ful fråga jag vet. Men vad får ni studenter i lön när ni jobbar som USK på sjukhus i sommar?
    Bra att frågor om lön ställs! Man ska inte hymla om det. Ett öppet svar gagnar ju allas lön. 
  • JA77
    Sara 93 skrev 2014-04-13 22:12:34 följande:
    Hej  det är så att jag är tveksam om jag ska egentligen välja röntgensjuksköterska eller sjuksköterska programmet.  men jag vill gärna rikta mig åt SSK programmet, och då undrar jag om det är bättre att välja det i lund eller Malmö. Det är så att lund är ett universitet är det då bättre att ta den istället? men däremot läste jag att SSK examen i  Malmö är bäst i landet. Varför är antagningspoängen högre i lund, är det för att många söker dit? är det svårare när det gäller att plugga i lund eftersom det är mer baserad på forskning eller? är det så att i Malmö är det mer öppet, att man studerar mycket om andra saker så att man får hel bild av allt det gäller SSK utbildnigen? hur många omtentor för man göra? är det mycket labb och förekommer det engelska undervisningar- är dålig på engelska ?  är det så att för SSK är det alltid stressigt och att arbetstiderna är mycket konstiga. Jag läste att lönen är dåligt, men vad ligger den på i dagsläge  för en nyutbildad SSK.  När det gäller examarbete är det så att man ska redovisa den sedan för hela klassen eller ? Jag läste även att det är brist på specialistSSK och då undrar jag varför är det få som då väljer att vidareutbilda sig trots att lönen blir på så sätt högre? har man mycket PBL- möten och att lösa fall på egen hand? om man pluggar i malmö kan man då läsa och ta doktorandexamen och i så fall vad är det man ska då läsa?Är det många som hoppar av och i så fall är det från lund eller malmö? Jag hörde även att i malmö så är det många tentor man får men i lund är det små duggor och tentor förekommer ibland ? är det många som klagor på anatomi är svår? är det samma kurser man läser när man väljer malmö, Trelleborg och ystad?mellan kristanstad, Trelleborg, lund, ystad, malmö finns det då distans program för SSK? om man väljer att jobba vidare i Norge är det så att examen gäller där också och iså fall vilket språk måste man tala? tack så hemskt mycket för svaren och ber om ursäkt för det är så många frågor jag ställer.
    Röntgen-ssk är ju ett helt annat yrke, nästan. Vad vill du ha för arbetsuppgifter?
  • JA77
    Undska skrev 2014-04-20 20:45:47 följande:
    Hej :)
    Har en liten fråga jag hoppas någon orkar/vill svar på.
    Arbetar som usk nu och gjort i snart 8 år, jobbat lite blandat inom både äldreomsorgen och sjukvård . Är väldigt rädd att inte klara utbildningen då jag är precis värdelös på matte :( sen undrar jag om ni som arbetat som usk tidigare har lättare att "klara" utbildningen, med tanke på livserfarenhet osv.
    Matten blir lättare när du ser läkemedlen framför dig, hur du ska dra upp, blanda med vad osv. Mycket division (få fram styrka/ml) och decimaler, men du har ju miniräknare. 

    Jag var inte usk, upplevde att uskorna hade fördelar den första praktiken, därefter blev vi jämbördiga. SSK är ett nytt yrke, annat tänk. 
  • JA77
    Rosa83 skrev 2014-05-01 11:40:56 följande:
    En liten fråga till er här inne:
    Är det fler än jag som just passerat 30 som är sugen på att läsa till sjuksköterska?
    Skulle alltså vara ca 35 när jag är klar i så fall...
    35 är ju ingenting! Flera i min kurs var närmare 50!
  • JA77
    Rosa83 skrev 2014-05-01 12:33:17 följande:
    Det var härligt att höra smile1.gif Jag har oxå tänkt som så att man har många år kvar att jobba. Men om man står sig i konkurrensen med jämnåriga som kan ha 10 års erfarenhet av sjuksköterskeyrket? Fast det kanske inte spelar nån roll smile1.gif
    Lugn, det spelar ingen som helst roll. Det är sådan enorm brist på ssk att man måste stänga avdelningar. Ja, brist är det ju inte, men brist på ssk som tar jobb till landstingens lägre löner. På mina arbetsplatser är vi alla i olika åldrar och i stadier i livet. 
  • JA77
    cattis j skrev 2014-05-06 21:07:07 följande:
    Hej! Jag hoppar in här =), är 28 år har två barn, 3 o 7 år o läser T1 på ssk-programmet.
    Jag tycker att det är jättekul men attans vad tufft det är, att få ihop studierna o familjelivet!
    Jag körde på första o andra anatomitentan, o känner mej helkass! kan behöva lite peptalk, någon mer som haft en trög start? o gärna tips på hur ni lägger upp studierna..
    1. Läs på gamla tentor, det är det absolut bästa tipset.
    2. Sitt i grupp och gör instuderingsfrågor tillsammans.
    3. Sedan krävs det att du har en partner som tex kan lägga barnen så att du kan plugga. Be familjen dra iväg till mormor/farmor så du får en dag för dig själv. 
    4. Fråga, fråga, fråga! På föreläsningarna eller här!
    5. Om du har möjlighet: Plugga inte hemma - då hittar man alltid en tvätt som måste slängas in... ;)
  • JA77
    Rosa83 skrev 2014-05-07 13:17:25 följande:
    Ok.. Men tror ni det lönar sig? Eller kommer man bli sittande med massa studielån och kass lön? Man vill ju inte ångra sig när man väl lagt 3 år på studier, och sen får slita för skitlön...
    Kanske får du inte tillbaka det du lagt ut, men i vilka utbildningar får du det när man börjar plugga lite senare? Tips är att byta jobb oftare (tyvärr). Kommunen betalar bra, men det är å andra sidan inte lika kul, så jag söker inte sådana jobb. Heller inget jag rekommenderar när du är ny, eftersom du är så ensam. 

    Jag tjänar nu över 40 000 i ett bemanningsföretag. 
  • JA77
    Chetti skrev 2014-05-07 21:06:31 följande:

    Riktigt bra lön. Har alltid varit lite negativ mot bemanningsföretag men med den lönen kanske jag testar på =)
    Varför har du varit negativ? Det är synd att sjukhusen inte betalar "sina egna" bra löner utan tar mig, men vad gör man? Jag gillar bemanning eftersom jag själv får välja mina arbetstider. 
  • JA77
    Chetti skrev 2014-08-26 09:38:38 följande:

    Hej!

    Läkemedelsräkning 6/9 och jag är så rädd...

    Ge mig era bästa tips och råd!!


    Ta hem sprutor från din praktik el köp på apotek! Fyll, vänd, lek, lär. Låt saft vara läkemedel och vatten spädningen. Lättare att räkna om man har grejer framför sig. 
  • JA77
    GrimbartStrike skrev 2014-10-08 01:54:21 följande:

    Jag går nu i T2 på högskolan Dalarna. Tycker fortfarande att det är fantastiskt kul. Jag fick en liten kick av att börja termin 2 också, nu är man liksom på väg på riktigt, en termin avklarad (även om det tog två omtentor).

    Vi ska snart ut på första VFU:n, kommunal äldrevård. Det tycker jag däremot inte känns så lockande. Jag känner mig klar med äldrevården,har gjort så många år där redan. Och gå brevid uska känns inte som uppbyggt för massor av ny erfarenhet direkt, men jag hoppas att jag har fel och blir positivt överraskad.

    Det känns som att terminerna går fort iaf :)  När denna kurs är slut är vi inne i december, då är T3 nära Det ser jag fram emot, när jag blev antagen var jag avis på er som gick i T3, tänk vad långt dom kommit tänkte jag då. Och nu är många av er snart klara, det måste kännas härligt och skrämmande på samma gång :)


    Tänk på att alla har individuella mål. Får ni skriva en målbeskrivning? I så fall kan du fokusera på det du vill lära dig nu. Har man jobbat som usk länge på ett äldreboende, blir det ju ingen utmaning att gå bredvid. Hur jobbar sjuksköterskan på boendet?
  • JA77
    mystery88 skrev 2014-11-20 11:10:55 följande:

    Jag blir färdig sjuksköterska nu till sommaren. Känns så otroligt skönt att snart äntligen vara klar med utbildningen och få komma ut och börja jobba. :)

    Jag har två frågor till er:

    1. Jag planerar att vara ledig under sommaren och göra lite annat och vill därför inte börja jobba förrän i augusti/september. Tror ni att detta är något som arbetsgivare skulle se som alltför negativt med tanke på det stora behovet av sjuksköterskor just under sommaren? Hur tänker ni om detta? Någon mer som funderar på att vara ledig över sommaren och börja jobba sen?

    2. Hur långt innan bör man börja söka jobb? Är det alldeles för tidigt att börja tänka på det i till exempel mars om man vill börja i augusti/september?


    Du kommer inte vara aktuell för sommarvik, så sök i så fall i början av juni innan cheferna tar semester. 
  • JA77
    Momalicious skrev 2014-11-28 18:01:04 följande:

    Är det någon som har erfarenhet av att jobba som ssk efter T5? Blivit erbjuden jobb på min praktikplats i sommar och är då färdig med T5. Har fått lite snabb info bara, typ att jag bara skulle gå dag, att jag bara skulle gå med legitimerade sjuksköterskor, att jag inte får göra vissa saker och att legitimerade sköter vissa uppgifter så som rond osv. All input uppskattas!


    Gör inte det! Lagar och riktlinjerna är för luddiga för att det ska fungera. Vårdfokus hade ett stort reportage om det i våras, läs det. T5-ssk är ett sätt för arbetsgivarna att ersätta leg.ssk. Det finns ssk, men inte arbetsgivare som betalar den lön som krävs. Då tar man en T5, bättre än ingenting; en "uska" som gör lite mer. Att ha en T5 ger mer press och ansvar på övriga ssk som är kvar, och de ssk är inte erfarna alla gånger. Risken är att du/någon gör fel och så finns det ingen ansvarig.

    Bättre att du jobbar som usk, men att din ssk du arbetar med låter dig sätta någon nål om det finns tid! Våra usk (som läser till ssk) på akuten, sätter tex nål om det är en lämplig patient. 
  • JA77
    Emmeliina skrev 2014-11-29 21:57:09 följande:
    Kan de inte bara ge dig delegeringar på det då? För det kan de ju göra, även med fragmin, kad, venprover osv.
    Jag håller med! 
  • JA77
    Momalicious skrev 2014-12-03 22:44:44 följande:
    Jo det har du ju rätt i. Det enda chefen sa att jag inte skulle få göra alls var intravenösa injektioner men det görs ju så sällan inom hsv ändå. I alla fall där jag varit. Alla injektioner är ju typ subkutana. :) jag pratade med min handledare om det och han sa att han rekommenderat mig och att han inte skulle gjort det om jag inte var så duktig haha. Trevligt! Och chefen där är helt fantastisk. Ska påbörja en psykiatriplacering på måndag och skulle varit på ett sjukhus här i VG-regionen men de hade totalt misslyckats med precis allt och eftersom de har psykiatriska avdelningar på vissa boenden så ordnade chefen utan problem att jag skulle få vara där istället. Hon slutar fyra men har jobbat hela kvällen på att lösa det här, som egentligen inte är hennes problem. Är så glad, trivs så fruktansvärt bra där. Hoppas på att få jobb där när jag är klar för bättre chef och kollegor får man leta efter :) kommer att tacka ja till jobbet nu i sommar!
    Men ersätter du en leg. ssk? Det är DET som är dåligt av arbetsgivaren. Istället för att ge vettiga löner, tar man en som inte är färdig ssk än. 
  • JA77
    jhk88 skrev 2015-04-08 19:33:51 följande:

    Jag behöver hjälp med min motivation... 

    Jag går termin 3 och har failat läkemedelsräkning tre gånger nu och känner mig så extremt dålig så att jag vet inte var jag ska ta vägen! Jag vet att jag behärskar detta med räkningen, det som är att jag har gjort extrema slarvfel och  jag vet att i verkligheten så är inga slarvfel tillåtna...  Det som jag har failat på är:

    tillfälle nr1: Missade att räkna division och räknade istället multiplikation... Det var ett extremt slarvfel och har hittat felet direkt när jag efter tentan pratat med klasskompisar. 

    Tillfälle nr2: Jag råkade räkna 24/8=4... SÅÅÅ slarvigt! 

    Tillfälle nr3: Jag har missat att skriva dit ett gångertecken när jag räknat ut att det går 1000 IE/10 ml... 

    Jag är så extremt rädd för att jag ska faila återigen när jag skriver omtenta nästa lördag... Jag har bara ett tillfälle kvar efter det och klarar jag det inte då så måste jag gå om kursen...


    Ta hem sprutor! Då blir det mer konkret! Fyll med vatten eller någon del saft. 
  • JA77
    mamac skrev 2015-09-17 19:32:18 följande:

    Fråga! Nån som studerat på ersta eller annan skolai stockholm! Vad tyckte ni? Svårt? Mycket muntliga redovisningar osv! Tack! :)


    Det är det nog på de flesta lärosäten! Man har olika examinationssätt; muntligt, skriftligt (tentor, duggor), i grupp, praktiskt. 
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!