Inlägg från: JA77 |Visa alla inlägg
  • JA77

    Sjuksköterskestudenter!

    lilia4ever skrev 2013-12-21 17:39:34 följande:

    Användes dessa böcker mycket? Enbart termin 1 eller även längre fram?

    Birkler J. Filosofi och omvårdnad: etik och människosyn. Stockholm: Liber; 2007.


    Landelius A-C. Sekretess inom hälso- och sjukvården. Lund: Studentlitteratur; 2010.


    Thurén T. Vetenskapsteori för nybörjare. 2 uppl. Malmö: Liber; 2007. 


    Henricson M (red) (2012) Vetenskaplig teori och metod: från idé till examination inom omvårdnad.


     


    Har inte använt någon, men litteratur skiljer sig ju åt. Tänk snarare vad du kommer att bläddra i som färdig - knappast en sekretessbok? Lagar förändras ju löpande. 
  • JA77
    lilia4ever skrev 2013-12-21 20:57:15 följande:
    Så om jag har förstått rätt inför första termin är det värt att ha:
    Omvårdandes grunder
    Människokroppen
    Ev Atlas över människokroppen (eller den behövs inte förrän senare?)

    Medicinsk terminologi står med på listan också, värt att ha?

    Inget mer?
    Sorry att jag har vart så jobbig med massor av frågor. 
    Medicinsk terminologi behövs verkligen inte, det är lättare att kolla på Google. 
  • JA77
    MammaTillMy11 skrev 2013-12-22 21:12:25 följande:
    Fick reda på platser inför VFU i Termin 4 häromdagen...  
    Går ut vecka 4 och ska vara 8 veckor på medicin/stroke avdelning och sen 2 veckor på anestesi/operation.

    Någon som har erfarenhet av dessa ställen, undrar lite vad man får göra och så?
    Ska bli så himla kul och spännande, men samtidigt lite läskigt!  
    Jag är anestesi-ssk, så jag låter mina ssk-studenter:

    1. öva på att hålla fria luftvägar
    2. dra upp läkemedel, beräkna rätt dos att ge vid sövning (mkt läkemedelsräkning på op då mycket ges efter vikt), 3. sätta nålar, hänga dropp.

    Respiratorn förklarar jag allmänt, inte exakt vad alla inställningar står för - ja, såvida jag inte har en student som bara säger att den vill veta! :) Provtagning låter jag de inte pröva, eftersom när prover ska tas på en  sövd person, så är det ganska bråttom. 

    På op får du assistera operations-ssk genom att packa upp material, duka sterilt osv. Se till att få vara steril i såret! Att bara stå bredvid och kolla är inte samma sak. 

    Undrar du något? 
  • JA77
    MammaTillMy11 skrev 2013-12-23 22:14:06 följande:
    Tack så jättemycket för ditt svar! Låter väldigt intressant och spännande! :) 
    Det är det också! Ett otroligt självständigt jobb, med möjligheter att arbeta på op, ambulans, iva, oljeplattformar, ja vad som. En av mina kollegor jobbar nu på vårdcentral! De ser hennes narkosbakgrund som otroligt meriterande. 
  • JA77
    Catlady2013 skrev 2013-12-24 10:49:49 följande:
    Bara nyfiken på hur chefen på vårdcentralen ser det som så meriterande? Utifrån vilka aspeketer lixom, relaterat till det jobb och de patienter man möter på en vårdcentral.
    Jag kan ju bara gissa, men tror att det beror på att narkossköterskor ses som självständiga, är van att hantera akuta tillstånd (är vana att skapa fria luftvägar, kan ventilera), har klinisk blick. 
  • JA77
    lilia4ever skrev 2013-12-26 02:56:07 följande:
    En annan sak också, på universitets och högskolornas hemsidor (har läst på flertals) står att utbildning bedrivs 100 dagtid. Det står att man kan bli placeras hur som helst i länet men inte ett ord om att det är helg och kvälls praktik. Nu visste jag det innan jag sökte, men annars....Får prata vidare med kommunen om barnomsorg.
    Jag kan lugna ner dig. 

    På VFU följer du i möjligaste mån din handledares schema, men det innebär inte att du ska gå 3 helger av 5 bara för att handledaren jobbar så just den perioden du är där. En helg per VFU kan räcka lagom. En kväll i veckan också, men säger du till din handledare att du har svårt med OB-förskola, så räcker det kanske med en kväll varannan vecka. Däremot ska du se till att vara på plats när arbetspassen börjar, speciellt på morgonen. Att komma tex 08 istället för 07, gör att du missar en stor del av morgonbestyren. 
  • JA77
    lilia4ever skrev 2013-12-26 02:53:25 följande:
    Det dumma med deras formulering - "det är dessa tider vi arbetar inom vården" - att när man väl är anställd så har man rätt till barnomsorg på kvällar och helger vilket man inte har egentlig rätt för några veckors praktik under studier. Sedan när man är färdig så finns det chanser att få jobb även under enbart dagtid, på ex vårdcentral, barnmedicin osv.

    Tack för era svar. Får se hur det löser sig.
    Som sagt: det är din utbildning, och i din roll som student innebär det att ta eget ansvar. Är det svårt med barnomsorg efter kl 16, då tror jag att handledaren tycker det är ok. Jag som AKA på en avdelning (har haft en sån tjänst), skulle aldrig kräva av en student att gå varannan, var tredje helg. Studenter är inte arbetskraft. 
  • JA77
    aronnax skrev 2013-12-25 22:43:50 följande:
    Vårdcentralen, psykiatrin och den valbara kan du ju önska en mottagning med dagtid. Annars har Högskolan väst haft ganska liten acceptans för att man inte kan gå helg/kväll då de menat att man gått in i detta med villkoret att det ingår.

    Nätter kanske du kan undvika men två helger av fem och minst en kväll per vecka är nog så det ser ut även om du byter en del.

    Sök nattis så behöver du ju inte oroa dej, det är en jättekul utbildning, gör det!
    Du menar att det är så personalen jobbar, men för en student ser det annorlunda ut. Jag tror inte studenten lär sig mer tre lördagar än tre måndagar. Bättre att koncentrera sig på färre patienter i taget (vilket man ju har en vardag) än att slaviskt följa en handledares schema. Jag har kollegor som jobbar varannan helg för att de trivs med pengarna, medan andra aldrig lägger helger (hos oss är det valfritt med helg). Ska den studenten "straffas" för det? 
  • JA77
    Catlady2013 skrev 2013-12-26 12:25:33 följande:
    Att man jobbar ganska självständigt men med läkare nära, så är det ju också på en VC. Men att behöva hantera en fri luftväg..hur ofta förekommer det? Självklart kan det hända, men är ju ett ytterst ovanligt tillstånd på en VC.
    Jo, absolut, men det är väl alltid bra med personal som känner sig säker och trygg 
  • JA77
    JA77 skrev 2013-12-27 10:59:59 följande:
    Jo, absolut, men det är väl alltid bra med personal som känner sig säker och trygg 
    i akuta livshotande situationer? 
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!