Inlägg från: JA77 |Visa alla inlägg
  • JA77

    Sjuksköterskestudenter!

    Catlady2013 skrev 2013-12-26 13:07:55 följande:
    Kan du inte via RUT avdrag söka en barnvakt för den tid du inte fixar det på annat vis? Det lär väl ändå kosta en del att resa runt och om barnen kan vara kvar hemma spar du ju en del tid.
    Håller med JA77 om att man inte behöver följa handledarens schema fullt ut, men som student är det också ganska skönt att slippa hoppa runt mellan för många olika handledare, det är bra att få kontinuitet och du ska ju även bedömmas vilket kan bli till din nackdl om du följer för många olika.
    Jo, men bedömningen faller inte totalt för att man inte följer handledaren varannan helg (om nu handledaren jobbar så). 
  • JA77
    Catlady2013 skrev 2013-12-27 12:39:12 följande:
    Absolut inte totalt, det tror jag inte heller att jag skrev. Men det gäller ju att följa en handledare mycket för att få en rättvis bedömning. Att hoppa emellan kan ju faktiskt vara negativt för studenten. Det kan också vara positivt om man får en dålig handledare, men å andra sidan tar det ju längre tid att inse att man behöver byta.
    Min erfarenhet är att det är bra att följa två personer. Då har man gemensamt ansvar om studenten och schemat blir inte så sårbart. Andra fördelar är att studenten kan se att jobbet kan göras på olika sätt. 
  • JA77
    Catlady2013 skrev 2013-12-27 12:37:37 följande:
    Hmmm, är inte 100 säker men hur trygg känner sig narkossyrran på en vårdcentral om det uppkommer en livshotande situation där, fem år efter att hon börjat?

    Hur mkt av det narkos ssk läst på sin vubb förekommer på en vc eg? Förutom att kunna hålla en fri luftväg så är hon ju som en grundutbildad.  Tycker jag!
    Jag håller verkligen inte med. När du läser till narkos-ssk läser du fördjupad fysiologio och patofysiologi. Du kan EKG-tolka, utläsa hjärtekosvar etc. Du är van vid hjärtkärlfarmaka. Du läser ingenting om folkhälsa, men jag har hellre en sjuksköterska på VC som kan sin fysiologi, har sett operationer, blodtransfunderat, assisterat andningen, än hur folkhälsan kan förbättras i tredje världen. Kunskap om andningsfysiologi är a och o när du tex har en patient på din VC med KOL. Och ja, sina kunskaper om fri luftväg sitter i ryggmärgen. 
  • JA77
    Catlady2013 skrev 2013-12-27 20:27:40 följande:


    Jag möter hellre en ssk som kan de basala sakerna och vet när ex när ett sår måste ha mer beh än omläggning, när infekterade barn behöver träffa doktorn, när den äldres lm lista ser knasig ut, hur basala primärvårdstillstånd ska prioriteras i tidsboken.
    Men visst...fyll våra vc med narkossyrror som kan hålla fri luftväg en gång var femte år, om ens det, o prioritera bort astmakol ssk...tolka ekg så läkaren slipper och för guds skull kan hänga blod (som inte görs på vc här i varjefall) så kan ju narkossssk stå där med den fria luftvägen tills proffsen kommer o tar över
    Det jag menade var att man som narkos-ssk inte kan jämföras med en grundutbildad eftersom man har andra erfarenheter än vad en grundutbildad har. Inget annat. Men varför tror du själv att man prehospitalt vill ha en narkos-ssk? Varför vill oljeplattformarna ha dem? Kryssningsbåtarna i Karibien?
  • JA77
    lilia4ever skrev 2013-12-27 20:32:47 följande:
    En fråga till, när man får placering på viss plats och blir tilldelad handledare, är det med denna handledare man tar upp att man har svårt att gå kvällar osv så löser det sig på plats med ev en till handläggare, eller är det VFU ansvarig på Universitetet som löser det från början? Jag antar att platsfördelning så att man inte hamnar som ensamstående i en annan kommun beslutar ansvarig för VFU, men vilka tider man följer på plats, vem bestämmer det? 
    Vänd dig till din handledare på plats. De på universitetet struntar ju i hur du är på din VFU. 
  • JA77
    Catlady2013 skrev 2013-12-27 22:26:50 följande:

    Prehospitalt söker man mer och mer folk med ambulansvubben. Just för att man där har precis de egenskaper som krävs för att jobba prehosp. Som narskossyrra utbildar du dig i allra första rummet till att stå på sal och kontrollera patintens luftväg och se till att den har en mkt god sömn/bedövning. Tack och lov för det! Utanför den salen handlar det om att komma som resurs för att ta hand som patientens luftväg, nog så viktigt, då A och B funkar inte resten. Och du gör det på avancerad nivå. Vad av den kunskapen tillgodogör du dig egentligen på en VC? Om nu inte VC chefen gör en specialtjänst för att man beräknar att det kommer att komma i snitt 10 pers i månaden med ofri luftväg? Eller att läkarna har otillräckliga kunskaper i EKG tolkning (önskar nog hellre en HIA syrra då, iof).
    Oljeplattformarna har inte krav på narkos. Fick jag precis veta för bara nån vecka sen, då jag pratat med sköterskor som jobbar båda i norsk och dansk regi.

    Men nu pratar du om en VC och försöker få fram varför du önskar träffa en narkossyrra istället för en distriktssköterska.


    Nu ska vi inte sabba en tråd som inte är vår. Men jag kan bara tala för att det allmänt ses som en bra merit att vara narkossköterska, och vilka egenskaper som uppskattas får varje chef stå för. Vidareutbildningen ses som bred, då du kan jobba i ambulans, på op och på IVA.  Jag har en kollega som nu jobbar på VC (bättre arbetstider), och det var inga som helst problem för henne att få jobbet. Hon sågs som meriterande och har lång erfarenhet som narkos-ssk. Och vad gör det om en ssk kan tolka ett EKG? Det är väl bara bra om sjuksköterskan på VC kan berätta vad EKG:t står för? 

    Slutdiskuteraat. 
  • JA77
    Flashbulb skrev 2013-12-29 00:23:52 följande:
    Hjärtavdelning:). Känns bra. Hjärtproblem och hjärtmediciner är väl det område jag är bäst på tycker jag men stressig avdelning! Ofta överbeläggningar och sällan man har tid till att äta.

    Första dagen är nog värst. När den dagen är över inser man att det inte är så farligt och att man faktiskt kan greja detta. Mentalt är jag nog redo för att jobba redan nu känner jag men det kommer nog gå lite långsamt.

    Jag tror att första året är värst :) Efter ett år brukar de flesta ha landat i sin nya roll.
  • JA77
    Vackert skrev 2014-01-01 08:11:01 följande:
    Gott nytt år! När jag startade den här tråden hade jag precis börjat sskutb och lovade mig själv att lämna familjeliv när jag blev klar. Nu är jag klar och säger tack för mig! En fantastisk tråd! Hoppas den lever vidare :) Lycka till alla studenter och grattis till er som blir klara nu!
    Är du klar nu? På två år? :)
  • JA77
    Imovane skrev 2014-01-04 19:32:19 följande:
    Läst tråden alls? 

    När ts startade tråden hade hon gått ett år... Och 1+2=3, sjuksköterskeprogrammet är på 3 år... 
    Tolkade det som att hon just börjat: T1. Men du är här igen, ser jag. 
  • JA77
    Ztiwie skrev 2014-01-06 14:20:17 följande:
    Hej hej! Jag har under flera år funderat på att börja studera till sjuksköterska. Jag känner mig obeslutsam och tar gärna emot era råd. Jag har en son på snart 2 år, och lillebror kommer till världen nu i slutet av februari. Är det helt galet av mig att vilja börja studera redan höstterminen 2014? Jag planerar isf att studera heltid. L är då ca 2,5 och bebis 6 mån. Fadern och mormor är tänkta barnpassare till bebis medan jag är i skolan. L är på dagis. Vad tror ni? Är detta genomförbart utan att bli övermäktigt för mig ?
    Absolut! Första terminen är ju teoretisk. 
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!