Inlägg från: JA77 |Visa alla inlägg
  • JA77

    Sjuksköterskestudenter!

    xexa skrev 2012-10-28 08:21:11 följande:
    Jaha, missar man ett seminarium som alltid är obligatoriskt så får man på vår utbildning göra en ersättningsuppgift. Jag "missar" alltid seminariumen med flit för dom ger mig ångest.
    Vad är du så rädd för? Hur gör du på din VFU? Pratar du inte med folk då?
  • JA77
    När används kristalloider?
    - Hypovolemi
    - Blod och plastmaersättning
    - Blödningschock
    Exempel på kristalloider?
    - Albumin. Används främst vid hypovolemi
    - Hemoglobin.
    - Dextran. T ex blodersättning vid kirurgi
    - HES. Blod och plastmaersättning

     


    Men Nilla, det där är ju KOLLOIDA lösningar!
  • JA77
    Tjejan83 skrev 2012-11-07 11:49:42 följande:
    Hej alla blivande ssk:or!

    Jag har i fem år nu närt en dröm om att omskola mig och bli barnmorska. Tycker att graviditet och förlossning är så himla häftigt och roligt och skulle gärna jobba med det. Har en universitetsutbildning inom PAO (personal, arbete och organisation) men trivs inte alls med det.

    Är 29 år gammal, så jag känner mig lite gammal att skola om, fast å andra sidan är det ju mååånga år kvar i arbetslivet, så vill jag så gör jag det.

    Nu till min fråga: Går det att komma över äckel/rädsla för blod etc? Jag sommarjobbade när jag var yngre inom äldrevården och tyckte inte att avföring eller liknande var en big deal, men just blod och infekterade sår får mig att bli alldeles svimfärdig. Jag tycker själv att det är larvigt, men tyvärr reagerar jag så. Det jag undrar är om någon av er varit likadan och om man kommer över den rädslan/äckelmagigheten , för jag vill gärna tro att jag skulle komma över det om jag bara exponerades för det tillräckligt mycket. Vad tror ni? 

    Tacksam för svar!!  
    Eftersom jag aldrig haft avsmak för blod etc, kan jag inte svara på om "fobin" blir botad. Men jag antar det.

    Skriver främst för att du alls inte är gammal! I min kurs (inte klass....På högskolan finns inga klasser, bara kursare) var majoriteten över 35. Den äldsta var 53! Du har en enorm fördel av att vara lite "äldre" då du har mer livserfarenhet.   
  • JA77
    Scary skrev 2012-11-07 16:04:07 följande:
    Klass är de man går med, man tillhör en klass, dvs man har klasskamrater/studiekamrater. Kurser är det man läser i klassen.

    Nej, det är det inte. Du har kurskamrater, kursare. Klasser är förbehållet grundskola och gymnasium. På schematavlan på högskolan, nämndes tex Kurs SSK2, SSK3, beroende på termin och grupp. Inte "klass".
  • JA77
    Scary skrev 2012-11-07 16:04:07 följande:
    Klass är de man går med, man tillhör en klass, dvs man har klasskamrater/studiekamrater. Kurser är det man läser i klassen.

    Man säger exemplevis VFU, inte "praktik". Allt detta för att markera akademiska studier.
  • JA77
    Scary skrev 2012-11-08 00:04:37 följande:
    På de högskolor/uni jag gått på har det stått varit klasschema och sedan kurskod. Man har med andra ord inte kallat kurser för klasser utan klasser just klasser (alla de som började program X hösten 2007 = klass FV0007) där man under första terminen läser ex kurs M, kurs O, kurs A och kurs B. Men alla som. Men man är fortfarande en klass.

    Sammansättningen av studenter (inte elever, heller :)) må vara som en klass, men där jag läst (tre universitet)  har man noga betonat att man i akademiska studier inte ska kalla det "klasser" eller "praktik". Det är utbildning i verksamheten, inte att man går bredvid någon på Ica. Och detta bl.a  för att alla inte alltid läser samma kurser.

    OT. 
  • JA77
    Scary skrev 2012-11-08 22:36:52 följande:
    Praktik/VFU på Ica? Tvivlar på att man har det på sjuksköterskeprogrammet... Kan inte riktigt se vad Ica/butiksjobb har med sjuksköterskeyrket att göra, men du kanske kan förklara hur du tänker där?
    På Ica kan du kalla det praktik, inte det som förekommer på ssk-utb. Det är utbildning.

    Slut på diskussionen för min del.   
  • JA77
    Scary skrev 2012-11-08 22:36:02 följande:
    Jo, på sjuksköterskeprogrammet läser alla samma kurser, dvs man går i en klass. Undantag: valbara kurser. Inser att det är svårt att förstå att det även finns klasser på högskola/uni och att man inofficiellt kallar VFU för praktik, dessutom går man de första dagarna på praktiken/VFU bredvid sin handledare.

    Jo, det vet jag, är ju ssk själv. Men då det löpande under året hoppar in och ur studenter (föräldralediga, studenter med sabbatsår, tillgodoräkningar, kompletteringar...), läser alla inte alltid samma sak hela tiden. Skicka via inboxen nästa gång.
  • JA77
    Candy89 skrev 2013-02-12 16:13:16 följande:
    Jag var nämnligen bla de första som kunde söka legitimation som BMA, gick ut 06.

    Undrar just vad 89 i ditt nick står för. Du kan ju knappast vara född 89!
  • JA77
    Candy89 skrev 2013-02-12 21:16:37 följande:
    Nope, är inte född 89... det står för nåt helt annat, personligt.

    Jojo.
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!