• Anonym

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Themis skrev 2012-07-15 16:42:57 följande:
    Har du verkligen missat att de flesta äter ett ordentligt mål på kvällen?

    Och nej, alla tycker inte att kallskuret/smörgåstårta är "riktig mat" heller för den delen, även om jag tycker det är helt okej till dop eller andra aktiviteter som tar slut ca kl 16 på dagen, så man kan ta sig hem och äta ordentligt efteråt.

    Hur funkar en människa som äter "lunch" i form av smörgåstårta kl 15 på dan och sen festar hela kvällen utan att äta nåt mer? Jag känner inte en enda som lever så faktiskt och jag skulle inte åka på det här bröllopet.

    Men det enda man behöver göra är ju som tur är att tacka nej.
    Men åk inte på bröllopet då eftersom det inte passar din magsäck eller traditioner.
    Du vet väl att det är fullkomligt livsfarligt att göra något man inte är van vid?
  • Anonym
    Themis skrev 2012-07-15 16:48:45 följande:
    Det som ingen verkar ha tänkt på är att det kanske finns gäster som inte har så stora plånböcker heller?

    Och kanske inte har råd att komma för att brudparet kunde gift sig hemma (TS och hennes man bor ju på samma ort som dem), men väljer att gifta sig så att alla får 40 mil enkel väg att köra, och man sedan inte ens får vettig mat?

    Så ja, det är väl en avvägning, att dels se till att man själv har råd med bröllopet och att även gästerna har råd att komma på det?
    Det är kanske möjligt att tacka nej. Om man nu inte står sig på smörgåstårta och måste äta dyrt på restrang för att kompensera bristen på orrrrdentligt lagad mat.

    Jag fattar inte vad din ekonomi har med bröllopsparets val att göra och varför du tror att du kan styra deras val med att lägga an martyrskap. Man kan lika gärna tänka på de obligatoriska svältande barnen i afrika och servera ett  glas  varmt vatten.

    Blir du glad då? när man så uppenbart tänker på de som har det sämre och anpassar bröllopet till alla-som-inte-har.
  • Anonym
    Alltid Daph skrev 2012-07-15 16:49:44 följande:
    Kanske du är en sådan där god människa som gärna firar främlingars bröllop. TS och jag är trista typer som inte vill lägga ut en massa tid och pengar på att fira människor vi inte känner. Jag skulle inte bry mig om resväg och meny om det var goda vänner som gifte sig, men är det människor man inte bryr sig om vill man väl iaf få en bra fest.
    Nä det gör jag inte och inte TS heller men du kanske travar in i närmsta kyrka och firar bara för att de är främlingar?  Det verkar som det annars skulle du inte börja dilla om främlingars bröllop.
    De bröllop jag går på gör jag det för brudparets skull oavsett om det är mina eller makens släkt, vänner eller bekanta. Du går på främlingars bröllop och du går på bröllop för att få ett ordentligt mål mat och gratis sprit.
    Jaja, vi är alla olika.
  • Anonym
    Themis skrev 2012-07-15 16:58:13 följande:
    Som jag redan skrivit får alla göra som de vill, och passar inte galoscherna så tackar jag nej bara- men det är inte jag som ska på bröllop så du kanske ville diskutera med TS istället?
    Precis DET jag ville att DU skulle inse. Passar inte galoscherna så tackar du nej men att ha åsikter att  brudparet väljer som de gör utan tanke på fattiga släkten är absurt.
  • Anonym
    Themis skrev 2012-07-15 16:48:45 följande:
    Det som ingen verkar ha tänkt på är att det kanske finns gäster som inte har så stora plånböcker heller?

    Och kanske inte har råd att komma för att brudparet kunde gift sig hemma (TS och hennes man bor ju på samma ort som dem), men väljer att gifta sig så att alla får 40 mil enkel väg att köra, och man sedan inte ens får vettig mat?

    Så ja, det är väl en avvägning, att dels se till att man själv har råd med bröllopet och att även gästerna har råd att komma på det?
    Gissar kanske vilt nu, men har de bröllopet på brudens hemort kanske det är för att majoriteten av gästerna faktiskt bor där?
    Ts man  och arbetskamraten med sambo kanske är undantagen, vilka skulle du ta hänsyn till då?
  • Anonym
    Anonym (08 vs landet) skrev 2012-07-15 17:01:24 följande:
    Din inställning gör ju att man kan förstå att det finns fördomar mot s k 08:or.

    Ni tycker 40 mil är jättelångt för att åka på bröllop. Det stämmer med min uppfattning om stockholmare som måste planera nån vecka för att åka ut på landet, 10 mil, för att hälsa på någon medan vi som bor på landet kan komma på att vi åker in på bio och äter nåt, samma mil, när vi kommer hem efter jobbet. 

    Tur att din mans jobbarkompis blivande fru inte kommer från Jämtland. Vi var bjudna på bröllop dit för ett antal år sedan och det var bara vi som bodde en bit ifån (vi hade ca 60 mil dit) som fick inbjudningar. Alla i omgivningen bjöds in via annons i tidningen så det var säkert 200 gäster som kom till kyrkan. Alla som ville och hade anmält sig fick följa med till bygdegården efteråt där det bjöds på hemgjord tjälknöl och potatissallad. På detta bröllop bjöds också på läsk men de som ville fick själva ta med alkohol om de ville ha det till. De hade levande band som spelade och det var en supertrevlig bröllopsfest som varade inpå småtimmarna. Det bjöds i o f s även på nattamat, i form av korv med bröd.

    Bara för att ni som bor i Stockholms innerstad är vana med fina bröllop med tjusig middag m m så är det nog inte något som alla i övriga landet har av olika anledningar. Äter man inte tre-rätters annars till fest så vill man kanske inte ha det på sitt bröllop heller för att man tycker det känns för uppstyltat och inte passar en själv och ens närmaste umgängeskrets.

    Och din man kanske trivs väldigt bra tillsammans med sin arbetskamrat även om ni inte har samma vanor vad gäller mat och annat umgänge. Tråkigt att han känner att han vill ha dig och barnen med även fast du tydligen även meddelat honom vad du tycker om upplägget. Vore troligen mycket lättare om han kunde åka själv, möjligen ta med arbetskompisen var respektive inte heller verkade gilla konceptet. Tror de skulle ha roligare där utan er som redan innan bestämt er för att detta kommer att bli tråkigt och jobbigt att åka på. 
    Ibland skäms jag för att vara 08, ganska ofta när jag är ute på landet. För av det jag ser så stämmer det ofta med det du säger.
    Ibland önskar jag att jag hade en annan dialekt än denna utpräglade stockholmskan så jag slapp bli dömd på förhand .
    Jag har förståelse för att man gör det för ingen kan veta att just jag är så trevlig och ödmjuk som jag är.
  • Anonym
    Alltid Daph skrev 2012-07-15 17:06:30 följande:
    Vad? Med främlingar menar jag i det här fallet  givetvis inte människor man inte har någon som helst anknytning till. Men i TS fall är det här ju en väldigt ytlig bekant och jag förstår att hon inte har någon enorm lust att gå. Och nej, jag går inte för att få gratis mat och sprit, jag går på bröllop för att jag tycker om dem som gifter sig. Min mans kollegas giftermål bryr jag mig inte om, men jag kan gå på bröllopet om det är viktigt för min man. 
    Ok, då har vi redit ut det förvirrade begreppet främlingar. TS har anknytning till bröllopsparet men det är inte en djup relation därför är de främlingar. Ok.

    Eftersom du inte är världbäst på att formulera det du tycker vill du säkert förklara nedanstående och på vilket sätt det betyder att man gärna går för brudparets skull? För termen snålkalas handlar om att man går för brudparets skull eller?
    Alltid Daph skrev 2012-07-15 16:28:02 följande:
    Smörgåstårta i radhusområdets festlokal... Ett sådan tillställning kan man tacka nej till med gott samvete. Vore det bästa vännerna som gifte sig skulle man väl åka 40 mil även för ett sådant snålkalas, men mannens arbetskamrat... nja. Såvida inte mannen alldeles rysligt gärna vill gå, då kan man väl åka för hans skull.
  • Anonym
    Themis skrev 2012-07-15 17:08:58 följande:
    Det hade jag redan skrivit tidigare i tråden men det läste visst inte du då.

    Jag försökte bara tänka lite från båda sidor. Om man som brudpar är så fattiga att man inte har råd att bjuda på mat eller en ordentlig fest, varför ska man inte ta hänsyn till fattiga gäster då- det blir ju hyckleri om något?

    Begär inte av andra vad du inte kan leverera själv, skulle man kunna säga...Drömmer

    Har t ex en kollega som är bjuden på bröllop putomlands nästa år, och eftersom det då bestämmer den familjens semester för året så är det inte med helt glad min han planerar för det.

    Och ducka kan han inte eftersom det är en nära släkting. Jag säger att det är okej att bjuda till bröllop i hotahejti men då får man kanske låta bli att sura om en familj väljer att inte betala 40 000 och bränna sin resechans det året för att delta.
    Nej, jag måste ha missat just dina inlägg som handlade om det. Det är sånt som ständigt händer i långa trådar. Trist men sant.

    Det där är ett cirkelresonemang. Är brudparet fattiga ska de tänka på andra fattiga och därför ha en sån omfatttning på festen med mat (ev boende) att även fattiga kan åka dit. Det är inte att se det från bägge sidor  för frågan är snarare hur de fattiga ska göra för att få ihop ekvationen fest, resa mat. Dvs det är ett individproblem och inget en hel fest ska anpassas för.

    Samma resonemang gäller för din kollega, det är inte upp  till brudparet att se till att alla långväga gäster kan eller har råd att komma, det är upp till gästerna att lösa eller tacka nej även fastän det förväntas att man kommer. Men där håller jag med dig, att man måste acceptera ett nej men för att anknyta till tråden så var det TS som blev sur över snålheten, inte bröllopsparet över att TS inte kommer.

    Begär inte av andra vad du inte kan leverera själv, skulle man kunna säga - Jag KUNDE inte ha sagt det själv. Du försöker tänka från bägge håll och jag visar vad det brister.
  • Anonym
    Ojsan skrev 2012-07-15 17:16:08 följande:
    Tack :) Efter den här tråden vet jag inte längre om jag vågar satsa på ett bugetbröllop till sommaren när jag är jämte dessutom ;) självklart kommer vi att servera vin eller öl till maten, men inte så alla gäster kan bli fulla. Kanske vi ska ha till försäljning också, men i många fall brukar (som jag skrev ovan) gästerna ta med sig sprit och dricka på parkeringen eller någon annanstans..  Har inget emot stockholmare, har släkt och vänner där som vi ska bjuda, samt även min sambos familj och vänner i London. De har dock uttryckt att de ser fram emot detta "redneckwedding" i logen :)
    Jag kommer!
    *tackar ja till inbjudan jag vet kommer trots att jag är från 08-land*

    Jag lovar! Jag är inte det minsta fisförnäm, kan ligga i tält även mitt i vintern om så är (eller i en uppvärmd tvättstuga) och jag har matsäck med mig på tåget och ett paket torra kex i handväskan om du envisas med att servera leverstuvning som bröllopsbuffé.
  • Anonym
    Alltid Daph skrev 2012-07-15 17:23:12 följande:
    Exakt. Tycker man mycket om brudparet skulle man gärna resa över halva jordklotet och tugga vissen morotsblast. Man går för deras skull, men även för sin egen eftersom man blir glad och lycklig av att få dela deras speciella dag.
     Ytliga bekanta (och ja, jag ser faktiskt min mans kolleger som främlingar, iom att jag inte alls känner dem), gör jag mig inte samma besvär för. Om det är förfärligt av mig tror jag åtminstone att jag är i gott sällskap.  
    Då får du tugga i dig att jag konstaterar att du går på bröllop för gratis mat och sprit, för det är det du skriver.
Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??