• Anonym (Förskolepedagog)

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Vad har ni pedagoger för typer av föräldrar på er förskola? Självklart är de flesta föräldrar fantastiska och förstående. Men det finns alltid de som man stör sig på och som tror till 100% att hens barn är det enda. :)

    Här tänkte jag lista några exempel på föräldrar som gnäller på ALLT.

    * En mamma klagade på att barnen är för kallt klädda på sommaren, så då försökte vi vara noggrannare med det.
    Nu till hösten så har vi klätt alla barn hellre för varmt än för kallt, då klagar föräldrarna istället på att deras barn är FÖR varmt klädda.

    * De föräldrar som aldrig hör av sig till förskolan när barnen är sjuka/sena så att vår kokerska då står där med allergimat som inte äts.

    * De föräldrar som klagar på att hårspännen/snoddar försvunnit och blir arg på oss personal för att vi inte hållt koll på detta

    * De som aldrig märker kläder, men ändå klagar när en t-shirt har hamnat på fel hylla etc.

    Det var bara några av mina exempel.
    Ni som jobbar inom förskola/barnomsorg, vad tycker ni om de anhöriga?
    Har ni exempel och hur hanterar ni sådana situationer? :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-10-13 15:33
    Vill bara förtydliga att jag självklart ÄLSKAR mitt jobb och i 99% är föräldrarna riktigt fantastiska. Det finns dock de som ställer orimligt höga krav på oss i förskolan, som endast tror att det är barnpassning osv. Det är DE föräldrarna jag vill diskutera här :)

  • Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan
  • Åsa
    Anonym (Dk) skrev 2013-10-13 22:42:09 följande:
    Ni menar att ni surfar runt för att läsa massa strunt, men inte fixar att gå in på en förskolas hemsida ett par gånger i veckan? Grattis när era telningar börjar grundskolan och skolorna allt som oftare meddelar via div. portaler om saker som sker. Men ni tror väl fortfarande att pedagoger ska skriva söta, små, personliga notiser till var och en..?
     
    Jag klarar det (fast jag spyr på vår kommuns otympliga datorplattform) men det är ytterst ojämnt med datorkompetensen i barnomsorg och skola och alla lärare klarar uppenbarligen inte av att använda den, eller att skicka eller läsa e-post.
    En viktigare invändning mot helt digital info är dock att det även idag finns föräldrar som inte är datorfierade.
  • Anonym (tvättmedel)
    Anonym (Aldrig mer) skrev 2013-10-13 22:49:31 följande:
    Jag jobbade på en förskola några månader och aldrig mer! Och det var endast pga alla gnälliga föräldrar med som sagt överdrivna krav. Tex hur i helvete kan man ha mage över att gnälla på smutsiga kläder!? Stackars barn som inte får leka ordentligt. Helt otroligt. Dessa föräldrar skrämmer faktiskt bort bra personal. Synd tycker jag.

    Larvigt! De gånger förskolefröknarna har skämts och kommit med ursäkter till varför barnens kläder har varit smutsiga vid hämtning har jag sagt att vi har ett bra tvättmedel så det klart att barn ska få leka och smutsa ner sig.
  • Anonym (Supermorsan)
    Ramborg skrev 2013-10-13 19:54:20 följande:



    Oj, hur klarar ni vardagslivet utan kalender? Jag är uppriktigt förvånad.
    Jag har aldrig använt kalender eller skrivit minneslappar. Jag använder min hjärnkapacitet, vilken kontinuerligt tränas om man använder den.
  • Ramborg
    Anonym (Supermorsan) skrev 2013-10-14 00:15:37 följande:
    Jag har aldrig använt kalender eller skrivit minneslappar. Jag använder min hjärnkapacitet, vilken kontinuerligt tränas om man använder den.



    Aha. Min har förtvinat av många års kalenderknarkande då
    42.
  • Dr Mupp

    Kan ju beror på att det finns anledning att gnälla.

    *När du tar av mitt barn hans ytterkläder så ser du om han är våt eller inte. Eftersom han inte är våt så är inte ytterklädera våta så ge fan i att hänga i dem i torkskåpet. Jag skiter inte pengar och jag tänker inte klä mitt barn i bävernylonsoverall med galononisar över bara för att du inte kan använda huvudet.

    *Meddela saker i tid. Du kan inte komma två dagar innan och förväntar dig att jag ska ha fixat skidor/skidskor/utklädningskläder osv. Det är ett helvete att få lappen på en tisdag och få veta att på torsdag ska alla ha skidor med sig. Jahapp, jag jobbar heltid, när ska jag hinna åka till stan och köpa skidor i passande storlek?

    *Klä på mitt barn vettiga kläder. Han har nu en uppsättning kläder för alla väder. Det betyder INTE att han ska ha alla kläder på sig samtidigt. Jag vill inte komma till förskolan och det är 17 grader och sol och ungen har innekläder, skalkläder, fleecekläder och galonkläder på sig för att du fått för sig att barn ska kokas.

    *Byt blöjor. Jag vill inte hämta mitt barn på eftermiddagen och han har samma blöja som jag satt på innan jag lämnade honom. 

    *Kan du torka av honom? Jag lovar du vill inte gå med matrester i ansiktet hela dagen, varför ska mitt barn behöva göra det för att han är för liten för att klara av att tvätta av sig själv?

    *Håll koll på hans allergier och om du missar så berätta det så jag slipper otrevliga överrraskningar. Och skyll i helvete inte symtomen på allergi som du orsakat på att han skulle vara magsjuk. 

    *Klaga inte på ungens brist på kläder innan du faktiskt kontrollerat om han har kläder. Det är inte kul att få en anklagning om att han inte har kalsonger när det visar sig att de sitter runt magen på honom för att du inte orkade hjälpa honom få på sig byxorna när han varit på toa.

    *TAPPA INTE BORT MITT BARN. Det är inte accepterat på nått sätt.

     


    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • Dr Mupp
    Anonym (Dk) skrev 2013-10-13 22:42:09 följande:
    Skriva lappar?!
    Ni menar att ni surfar runt för att läsa massa strunt, men inte fixar att gå in på en förskolas hemsida ett par gånger i veckan? Grattis när era telningar börjar grundskolan och skolorna allt som oftare meddelar via div. portaler om saker som sker. Men ni tror väl fortfarande att pedagoger ska skriva söta, små, personliga notiser till var och en..?

    Nej. Och jag vill inte engagera mig för mkt i detta. Börjar ta för mkt plats här och i mitt huvudet med allt som händer. Även om jag kan uppskatta att få information, folk sprider det och man själv och andra är uppmärksamma, så tänker/hoppas jag att polisen tar hand om saken. Lite väl optimistisk nu med tanke på att avsaknaden av kontroll och polisnärvaro leder bl a till detta, ... en?
    Jag får alla lappar i pappersformat i skolan. 
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • Anonym (trött på dagis)

    tråkigt men jag skulle bara hålla mig professionell.
    Föräldrarna är ändå kunder och även om inte kunden alltid alls har rätt så tycker jag man som personal får ta det proffsigt.
    Fråga:
    Vad vill du att han ska ha för kläder på sig?
    ( men å andra sidan är det många föräldrar som klagar på val av klädsel kanske ni sätter på dem för varma kläder?)

    Maten, inte mycket att göra åt mer än att vänligt säga; nästa gång ni blir hemma blir vi jättetacksamma om ni meddelar oss. Att man inte ringer fören lite senare kan jag i och förs sig förstå om man varit uppe på natten med sjuka barn.
    Men det är eg ett ganska litet problem, eller hur?

    snoddar, förklara vänligt att det är många barn på förskolan och fler har liknande snoddar och spännen så tyvärr kan ni möjligt hålla reda på dem då barnen tar av dem i bland eller tappar dem.

    Skriv en stor fin glad lapp och sätt väl synligt ; att omärkta kläder tyvärr ej kan hållas reda på av er personal.
    Ni försöker men självklart är det omöjligt att hålla reda på 18 barns T-Shirtar.
    Skriv i hop något fyndigt!

    Jobbar inte själv på förskola men har tyvärr  erfarenheter av personal som inte alltid är så himla proffsig i alla lägen.
    Det märks tydligt på en del fröknar att de är jobbigt med det mesta och att man vet bäst i alla lägen och jag häpnar i bland över vad man säger till familjerna.
    Också erfarenhet av offentlig sektor och bemötandet av kunder/ klienter/ patienter

  • Anonym (praktikant)

    Hade praktik på en förskola och fick världens utskällning av en förälder för att vi inte tagit hennes dotter till akuten. 
    Hon hade ett skrubbsår i ansiktet och nu var ju mamman tvungan att sitta med hennepå akuten för att få skadan dokumenterad så de kunde få ut det på försäkringen...
    eh, okej....  

    En pappa skrek sig hes över att en manlig förskolelärare bytt blöja på hans sov, "Jävla äckliga pedofiljävlar, jag ska stämma er!!"
    mmmhm, okej.

    En mamma lämnade sin son och sa att han absolut inte fick leka ute eller hålla på med nått kladdigt för hans jeans hade kostat 600kr
    ... jisses
     

  • konichiwa

    Jag tycker att det är jättebra när jag hittar gnäll på föräldrar på Familjeliv :) Då kan man kolla så att man själv inte är jobbig. Jag vill gärna bli tillsagd om jag gör något tokigt nämligen, men jag kan tänka mig att det ibland kan vara svårt som pedagog att "gnälla" direkt till föräldrarna. Första året tyckte jag att det var jättesvårt att komma in i alla rutiner med kläder som skulle med osv. Sa till pedagogerna att de gärna fick säga till om mitt barn behövde komplettera med något som jag inte tänkt på. Men det kanske också är störigt?

    Nu har jag i och för sig mitt barn på en jättebra förskola (föräldrakooperativ) där vi föräldrar dels känner varandra och så känner vi personalen. Det kan jag verkligen rekommendera.  

  • konichiwa
    Cornellia skrev 2013-10-13 22:16:27 följande:
    Nej. 

    Att skriva en lapp på anslagstavlan (som alla ser varje dag!) måste ju vara vettigare än att kräva att alla föräldrar surfar in på dagisets hemsida varje dag?  
    Vi har en anslagstavla som jag alltid glömmer att kolla på. När man står där och svettas med en unge som vägrar ta på sig det ena och det andra så får jag tunnelseende :) Som tur är så skickar pedagogerna ut info via mail. Dels en övergripande planering varje termin och påminnelser nån vecka innan. Men jag vet att vissa föräldrar älskar anslagstavlan. Folk tar väl till sig information på olika sätt helt enkelt?  
Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan