• Anonym (Förskolepedagog)

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Vad har ni pedagoger för typer av föräldrar på er förskola? Självklart är de flesta föräldrar fantastiska och förstående. Men det finns alltid de som man stör sig på och som tror till 100% att hens barn är det enda. :)

    Här tänkte jag lista några exempel på föräldrar som gnäller på ALLT.

    * En mamma klagade på att barnen är för kallt klädda på sommaren, så då försökte vi vara noggrannare med det.
    Nu till hösten så har vi klätt alla barn hellre för varmt än för kallt, då klagar föräldrarna istället på att deras barn är FÖR varmt klädda.

    * De föräldrar som aldrig hör av sig till förskolan när barnen är sjuka/sena så att vår kokerska då står där med allergimat som inte äts.

    * De föräldrar som klagar på att hårspännen/snoddar försvunnit och blir arg på oss personal för att vi inte hållt koll på detta

    * De som aldrig märker kläder, men ändå klagar när en t-shirt har hamnat på fel hylla etc.

    Det var bara några av mina exempel.
    Ni som jobbar inom förskola/barnomsorg, vad tycker ni om de anhöriga?
    Har ni exempel och hur hanterar ni sådana situationer? :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-10-13 15:33
    Vill bara förtydliga att jag självklart ÄLSKAR mitt jobb och i 99% är föräldrarna riktigt fantastiska. Det finns dock de som ställer orimligt höga krav på oss i förskolan, som endast tror att det är barnpassning osv. Det är DE föräldrarna jag vill diskutera här :)

  • Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan
  • Gurkan
    Cornellia skrev 2013-10-13 22:16:27 följande:
    Nej. 

    Att skriva en lapp på anslagstavlan (som alla ser varje dag!) måste ju vara vettigare än att kräva att alla föräldrar surfar in på dagisets hemsida varje dag?  



    Men surfa här kan du? Hur lång tid tar det att surfa in på hemsidan och läsa information? På vår hemsida tar det 2 minuter även för den mest ovana. Det är bara att klicka på länken stängningsdagar hösten -13. Räcker om man gör en gång i veckan. Och eftersom vi har ett datoriserat system för att lämna in schema och uppgifter och ingen förälder klagat på det samt lämnat in schemat förutsätter jag att alla föräldrar har tillgång till dator. Men skulle en förälder inte ha det så får man en papperskopia i början av terminen.
  • Anonym (personaltäthet)

    Lägg in viktiga tider i mobilen,hur svårt är det?

  • kokos
    FridaKarin skrev 2013-10-13 20:36:39 följande:

    Vadå lov när man pluggar?? På gymnasiet kanske.. Men inte högskola. Eller vissa har det kanske men inte min utbildning. Vet flera som har skola hela julen.

    Min sista kurs som jag har innan min examen startar den 23e december och håller på till den 9e januari. Där imellan har vi 4 inlämningsuppgifter, 2 seminarier och C-uppsats om den ej är klar!!

    Examen den 10e!


    Nu skrev jag inte högskola!! Utan SFI och då har man lov vilket jag vet av egen erfarenhet...
  • EllisBell

    Gurkan: Alla kommuner har inte vanlig hemsida. I vårt fall handlar det om någon jobbig plattform med lösenord som är extrem illa uppbyggd och därmed svårmanövrerad.

  • Gurkan
    Anonym (trött på dagis) skrev 2013-10-14 05:49:20 följande:
    tråkigt men jag skulle bara hålla mig professionell.

    Föräldrarna är ändå kunder och även om inte kunden alltid alls har rätt så tycker jag man som personal får ta det proffsigt.

    Fråga:

    Vad vill du att han ska ha för kläder på sig?

    ( men å andra sidan är det många föräldrar som klagar på val av klädsel kanske ni sätter på dem för varma kläder?)

    Maten, inte mycket att göra åt mer än att vänligt säga; nästa gång ni blir hemma blir vi jättetacksamma om ni meddelar oss. Att man inte ringer fören lite senare kan jag i och förs sig förstå om man varit uppe på natten med sjuka barn.

    Men det är eg ett ganska litet problem, eller hur?

    snoddar, förklara vänligt att det är många barn på förskolan och fler har liknande snoddar och spännen så tyvärr kan ni möjligt hålla reda på dem då barnen tar av dem i bland eller tappar dem.

    Skriv en stor fin glad lapp och sätt väl synligt ; att omärkta kläder tyvärr ej kan hållas reda på av er personal.

    Ni försöker men självklart är det omöjligt att hålla reda på 18 barns T-Shirtar.

    Skriv i hop något fyndigt!

    Jobbar inte själv på förskola men har tyvärr  erfarenheter av personal som inte alltid är så himla proffsig i alla lägen.

    Det märks tydligt på en del fröknar att de är jobbigt med det mesta och att man vet bäst i alla lägen och jag häpnar i bland över vad man säger till familjerna.

    Också erfarenhet av offentlig sektor och bemötandet av kunder/ klienter/ patienter



    Föräldrarna är inte kunder. Ska man ens prata om kunder är det barnen som är våra kunder och vi har utbildning och erfarenhet att ta hand om dem. Föräldrar har rätt att ställa krav på att barnet är tryggt, får omsorg och pedagogisk verksamhet men att skälla på oss för att de inte kan märka kläder har de ingen rätt att göra. Hos oss gissar vi inte ens vems plagg som är vems. Står det inget namn i åker plagget i korgen för omärkta kläder. Den står väl synligt i hallen med en stor lapp "omärkta kläder" på. Den hänvisar jag till om föräldrar inte hittar kläder.

    Jag har blivit utskälld för att Kalles mössa var borta. Det visade sig att mössan hade legat i bilen hela tiden. Jag fick alltså en rejäl utskällning men aldrig ursäkt. Tur att jag är proffsig nog och håller käften och tackar högre makter för att det är ett fåtal föräldrar som är såna. Eller en klämdag när vi skickade ut lappar där föräldrarna skulle fylla i vilken tid de var i behov av. Vi skrev att öppettiderna inte blev som vanligt uran vi utgick från de tider vi fått in. Inget barn skulle komma innan kl 7 vilket gjorde att vi inte öppnade förrän 7 ändå står en förälder och formligen vrålar på oss för att de väntat 30 minuter och vi är dumma i huvudet. Bara för de samma morgonen bestämt att de måste lämna tidigare utan att meddela. Eller föräldrarna som lämnar trots att de avsagt sig omsorg och sen skäller på oss för att det inte finns specialkost. Bara föräldern betalar en tiondel av vad förskolan kostar här det inte dem till kunder som har rätt att bete sig hur som helst och vara hur otrevliga som helst.
  • Gurkan
    EllisBell skrev 2013-10-14 07:41:08 följande:
    Gurkan: Alla kommuner har inte vanlig hemsida. I vårt fall handlar det om någon jobbig plattform med lösenord som är extrem illa uppbyggd och därmed svårmanövrerad.



    Då har jag full förståelse att man inte surfar in men då hänvisar jag till paåperskopian alla får i början av terminen. Den ska förskolan lämna ut.
  • Anonym (x 2)
    FridaKarin skrev 2013-10-13 20:36:39 följande:
    Vadå lov när man pluggar?? På gymnasiet kanske.. Men inte högskola. Eller vissa har det kanske men inte min utbildning. Vet flera som har skola hela julen.

    Min sista kurs som jag har innan min examen startar den 23e december och håller på till den 9e januari. Där imellan har vi 4 inlämningsuppgifter, 2 seminarier och C-uppsats om den ej är klar!!

    Examen den 10e!
    Tror SFI är annorlunda. Det är bara ett par timmar om dagen och så har dom lov.
  • Anonym (Mia)

    Förskollärare måste vara något av det gnälligaste som finns, varför välja ett jobb med människor om man inte trivs med det och man låter de som klagar ta över?

    Finns högvis med såna här trådar, men varför ser vi så sällan de från kassapersonal, städare, vårdpersonal mm som också jobbar med människor?

  • Anonym (???)

    Jag jobbade som vikarie i ett par år och varit på ett tio tal dagis runt om i kommunen, och jag kan säga att jag hade stora problem att sätta in min pojk efter vad jag har sett, på nio av tio dagis! Fika paus slår bajsblöja, som sen gärna glöms av Vikarier ute själv med alla barn Elaka kommentarer om föräldrarna direkt dörren stängs, Tydlig rasism Favorisering Missbruk av droger???? Av personal på arbetsplatsen Sarkasm hos yngre personal som gärna drev lite med barnen, för att "passa" in, "Problembarnen"fick vara ute själva i oväder Jag bytte dagis efter en termin då jag såg att personalen favoriserade mitt barn, då han hemma blev helt förbytt. Säger inte att det är såhär överallt men på många dagis! Nu har jag ett dagis som är fantastiskt alla sätt och personalen är underbar! Så jag säger till om det är något jag undrar, jag strävar efter en sån ärlig relation som möjligt med pedagogerna.

  • Anonym (barnskötare 2)

    Är själv pedagog och ja visst finns det gnälliga föräldrar ute på våra förskolor. Nu är jag själv förälder med barn på förskola o känner att jag har större förståelse för att vissa gnäller. Och jag har blivit allergisk mot skitsnack bland pedagoger av just föräldrar. Alla är vi mäniskor o gör så gott vi kan o i grund o botten vill väl alla sitt barns bästa? Mam måste som pedagog bemöta gnället på ett proffsigt sätt! Och inte snacka om föräldrarna så fott de lämnat!

Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan