• Anonym (Förskolepedagog)

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Vad har ni pedagoger för typer av föräldrar på er förskola? Självklart är de flesta föräldrar fantastiska och förstående. Men det finns alltid de som man stör sig på och som tror till 100% att hens barn är det enda. :)

    Här tänkte jag lista några exempel på föräldrar som gnäller på ALLT.

    * En mamma klagade på att barnen är för kallt klädda på sommaren, så då försökte vi vara noggrannare med det.
    Nu till hösten så har vi klätt alla barn hellre för varmt än för kallt, då klagar föräldrarna istället på att deras barn är FÖR varmt klädda.

    * De föräldrar som aldrig hör av sig till förskolan när barnen är sjuka/sena så att vår kokerska då står där med allergimat som inte äts.

    * De föräldrar som klagar på att hårspännen/snoddar försvunnit och blir arg på oss personal för att vi inte hållt koll på detta

    * De som aldrig märker kläder, men ändå klagar när en t-shirt har hamnat på fel hylla etc.

    Det var bara några av mina exempel.
    Ni som jobbar inom förskola/barnomsorg, vad tycker ni om de anhöriga?
    Har ni exempel och hur hanterar ni sådana situationer? :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-10-13 15:33
    Vill bara förtydliga att jag självklart ÄLSKAR mitt jobb och i 99% är föräldrarna riktigt fantastiska. Det finns dock de som ställer orimligt höga krav på oss i förskolan, som endast tror att det är barnpassning osv. Det är DE föräldrarna jag vill diskutera här :)

  • Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan
  • Ramborg
    Cornellia skrev 2013-10-13 19:49:59 följande:
    Skitsvårt, eftersom vi inte har någon.

    Nu har jag aldrig gnällt på nånting på min sons dagis, men jag uppskattar verkligen att det finns en lapp uppsatt med att dagiset kommer ha stängt en viss dag, en lapp som vi fått två månader tidigare ligger lååååång ner i högen för "papper som kan vara värda att spara men som vi i princip aldrig läser". 



    Oj, hur klarar ni vardagslivet utan kalender? Jag är uppriktigt förvånad.
    42.
  • Jennie med ie
    Cogito ergo sum skrev 2013-10-13 19:47:08 följande:
    Jo jag gnäller när märkta kläder försvinner, min son blir kontaminerad trots lister av vad som får och inte får ätas. Denna information inte ges vidare till vikarier och min son kommer hem dag efter dag i två nr för små blöjor trots att vi har lämnat rätt storlek. Lättja kallar jag det.

    Maten och blöjorna är fullständigt relevanta saker att gnälla över. Kläderna är förståss irriterande men det är inte lika självklart att det är personalen som kan stå till svars för det.
  • Anonym (barnskötare)
    Cogito ergo sum skrev 2013-10-13 19:47:08 följande:
    Jo jag gnäller när märkta kläder försvinner, min son blir kontaminerad trots lister av vad som får och inte får ätas. Denna information inte ges vidare till vikarier och min son kommer hem dag efter dag i två nr för små blöjor trots att vi har lämnat rätt storlek. Lättja kallar jag det.

    överhopade av arbete skulle jag kalla det.
  • EllisBell

    När jag läser den här tråden känner jag en enorm tacksamhet över de år vi kunde ha dagmamma (tyvärr gick hon i pension som den sista i vår del av stan). Aldrig att en strumpa försvann på sju år. Trots att inget var namnat. Aldrig några problem om vi lämnade eller hämtade lite försent. Alltid full koll på hur vårt barn hade gjort och mått under dagen....osv.

  • Cornellia
    Ramborg skrev 2013-10-13 19:54:20 följande:



    Oj, hur klarar ni vardagslivet utan kalender? Jag är uppriktigt förvånad.
    Det går alldeles utmärkt.
    Jag har det mesta i huvudet, vilket oftast går alldeles utmärkt, men just dom där dagarna på dagis har jag svårt att minnas. Men nästa gång minns jag, för då ska jag baka tårta till sonens underbara fröknar.
  • Glass

    Jag tror på att underlätta för alla, oavsett vilken sidan man är på. 
    Att pedagoger påminner med lappar, om stängningsdagar osv. Att de försöker lägga tillbaka kläder på rätt ställe om det har möjlighet mm.
    Samtidigt som föräldrar försöker underlätta för pedagogerna med ordentligt märkta kläder, alltid extrakläder och blöjor, att ringa om de behöver ändra tiderna osv.

     Om alla gör sitt bästa för att helt enkelt hjälpa varandra, utan att kalla det curlande eller gnälla på att det behöver göras, så tror jag att allt blir mycket trevligare och lättare i samarbetet. 
    Då tror jag att de allra flesta dessutom har överseende med att det ibland inte blir som man tänkt sig/som planerat. Att det ibland blir lite fel, men att det var ett misstag. 

     


  • Cogito ergo sum
    Jennie med ie skrev 2013-10-13 19:55:15 följande:

    Maten och blöjorna är fullständigt relevanta saker att gnälla över. Kläderna är förståss irriterande men det är inte lika självklart att det är personalen som kan stå till svars för det.
    Inte stå til svars men jag uppskattar inte att våra försvinner och att våran väska är full med andras namnade kläder. Varför ska man då namna om de inte ens läser?
  • Skön o mjuk
    Anonym (häxan.) skrev 2013-10-13 18:07:09 följande:
    Fast man kan inte vabba för att barnet är lite snorigt. Alla har inte råd med det. Sen är det klart atgt man som mamma kan känna oro när en hel förskole"klass" med endast tre personal ska på museum. Det är många barn att hålla reda på. 

    Men stackars barn! Att gå från 06 30 till 18 låter ju inte mänskligt! Har de inte barnen hemma när de är lediga?? Och om de har korta arbetsdagar vilket är bra, så borde det ju vara till förmån för barnen!
  • Jennie med ie
    Cogito ergo sum skrev 2013-10-13 20:04:35 följande:
    Inte stå til svars men jag uppskattar inte att våra försvinner och att våran väska är full med andras namnade kläder. Varför ska man då namna om de inte ens läser?

    Som sagt, jag förstår att det är irriterande. Men det är vanligt att föräldrar själva rör till kläderna, tar fel och lägger fel o s v, så det måste inte nödvändigtvis vara personalen som gör det.
  • Anonym (jobbig mamma)

    Min dotter har särskilda hårspännen, snoddar till dagis just för att det försvinner =) så slipper man bry sig om att just den där ruskigt fina tofsen man köpte på utlandssemestern kommit bort pga barnet dragit av sig tofsen i leken.

    Massa strumpor har försvunnit men sen samtidigt är det inte så konstigt för min dotter dra av sig dom det första hon gör när hon kommer innan för dörren. Däremot så brukar jag fråga fröknarna om de vet var strumporna är så hon slipper gå hem utan strumpor i skorna. Ibland så hittar man inte dom och ja då får det var så, då är det tur man har extra strumpor i dagisväskan.

    kläder bryr jag mig inte om för på dagis lämnar jag gamla avlagda kläder, eller kläder som köpts på rea just för att hon ska kunna leka och busa i dem. Kunna måla utan att känna att mamma blir arg om det blir en fläck på den. Däremot är jag mera noggrann med ytterkläder just för att det är en större kostnad och de är jag även noggrann med att märka. Var helt förkrossad förra vintern min mamma hade stickat en jätta fin mössa till min dotter och den kom bort så då frågade jag fröknarna om de sett den efter att jag själv letat överallt jag kunde tänka mig i en vecka och efter några dagar så hade en fröken hittat den på en annan avd. Gud vad glad jag var då =)    

    Men det jag lägger ner stor vikt vid är hur blöjbyten sköts. Det är där jag är en riktig satmara. Det står jag för. Men när ens barn får urinvägsinfektion just för att det sköts för jävla dåligt är det minsann min rätt att klaga och ta upp det och att jag i samma veva blir anmäld till socialen av dagisfröknarna gör det hela mkt bättre. Att jag varje kväll fick ta bort intorkat bajs kan ju absolut bara bero på mig. Nej fy vilka kaffedrickande latmaskar många har till arbetskamrater inom dagisverksamheten.

    När min dotter var runt 15-16 månader satt hon i sandlådan, var vinter så hade halskrage och overall, och när jag kom hem och öppnade blöjan var det fullt med sand där. Vart var personalen som inte såg att ett annat barn hällt sand innanför overallen på min dotter? Ännu värre var väl att hela blöjan var nerkissad och eftersom hon gått med sanden så länge så det blivit skavsår i hela underlivet. Då var jag också otroligt arg.

    En annan gång så hade en vikarie suttit vid min dotters bord och antagligen inte fått veta min dotters allergier. för hon hade hällt upp mjölk i hennes glas (hon är kraftigt mjölkallergisk) så hon kräkte rätt över matbordet och flammade upp hela halsen magen och svullnade runt munnen. Och personalen hade mage och påstå att det var maginfluensa istället för att säga sanningen att det blev ett missförstånd det är lättare och ta än en lögn. 

Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan