• Anonym (Förskolepedagog)

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Vad har ni pedagoger för typer av föräldrar på er förskola? Självklart är de flesta föräldrar fantastiska och förstående. Men det finns alltid de som man stör sig på och som tror till 100% att hens barn är det enda. :)

    Här tänkte jag lista några exempel på föräldrar som gnäller på ALLT.

    * En mamma klagade på att barnen är för kallt klädda på sommaren, så då försökte vi vara noggrannare med det.
    Nu till hösten så har vi klätt alla barn hellre för varmt än för kallt, då klagar föräldrarna istället på att deras barn är FÖR varmt klädda.

    * De föräldrar som aldrig hör av sig till förskolan när barnen är sjuka/sena så att vår kokerska då står där med allergimat som inte äts.

    * De föräldrar som klagar på att hårspännen/snoddar försvunnit och blir arg på oss personal för att vi inte hållt koll på detta

    * De som aldrig märker kläder, men ändå klagar när en t-shirt har hamnat på fel hylla etc.

    Det var bara några av mina exempel.
    Ni som jobbar inom förskola/barnomsorg, vad tycker ni om de anhöriga?
    Har ni exempel och hur hanterar ni sådana situationer? :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-10-13 15:33
    Vill bara förtydliga att jag självklart ÄLSKAR mitt jobb och i 99% är föräldrarna riktigt fantastiska. Det finns dock de som ställer orimligt höga krav på oss i förskolan, som endast tror att det är barnpassning osv. Det är DE föräldrarna jag vill diskutera här :)

  • Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan
  • Cornellia
    Gurkan skrev 2013-10-14 06:48:22 följande:


    Men surfa här kan du? Hur lång tid tar det att surfa in på hemsidan och läsa information? På vår hemsida tar det 2 minuter även för den mest ovana. Det är bara att klicka på länken stängningsdagar hösten -13. Räcker om man gör en gång i veckan. Och eftersom vi har ett datoriserat system för att lämna in schema och uppgifter och ingen förälder klagat på det samt lämnat in schemat förutsätter jag att alla föräldrar har tillgång till dator. Men skulle en förälder inte ha det så får man en papperskopia i början av terminen.

    Ja?
    Men här surfar jag bara när jag har lite tid över, dom dagar, veckor, månader som jag inte har tid över så går jag inte in på familjeliv heller, faktiskt låter jag bli att ens ta fram datorn vissa veckor.   

    Om mitt barns förskolan enbart la ut information på hemsidan så skulle jag givetvis gå in där och läsa, men jag är glad att jag slipper hålla koll på det efter som jag får informationen där jag vill ha den.
    *sänder en tacksam tanke till den fina personalen på sonens dagis*

       
  • Cogito ergo sum
    Anonym (barnskötare) skrev 2013-10-13 21:41:18 följande:
    i värsta fall kan det leda till missar ,som lan få vväldiga konsekvenser.

    Vad ska vi som jobbar på förskolorna göra tycker du,om vi samtidigt inte ska /får berätta hur vi har det någonstans? 
    Ja jag vet att det ledde till missar..min son blev lidadande. Ja ta hellre upp det med föräldrarna..när vikarierna inte visste om hans allergier alls. Jag hämtade all mat som behövdes tex special gröt som bara är att blanda ut med vatten egen mjölk osv..lätt löst efter det..men att det ska behöva sluta med sjukhus innan man får veta något. Sätt tejp på varje barn med namn och deras väskor om man har svårt att skilja på dem. Några av de saker vi planerade ut med tex sommarvikarierna. Det är bara att säga som det är. Då kan vi klaga till kommunen och era chefer.
  • Litet My
    Anonym (Mia) skrev 2013-10-14 08:00:07 följande:
    Förskollärare måste vara något av det gnälligaste som finns, varför välja ett jobb med människor om man inte trivs med det och man låter de som klagar ta över?

    Finns högvis med såna här trådar, men varför ser vi så sällan de från kassapersonal, städare, vårdpersonal mm som också jobbar med människor?
    Starkt benägen att hålla med, har själv jobbat både med äldre, dementa och psykiskt sjuka och visst finns det massor med gnälliga, jobbiga , krävande och högst våldsamma och otrevliga anhöriga, men man får ju liksom ta det för vad det är och ha ett proffesionellt förhållningsätt.
  • Cogito ergo sum
    Anonym (barnskötare) skrev 2013-10-13 21:41:18 följande:
    i värsta fall kan det leda till missar ,som lan få vväldiga konsekvenser.

    Vad ska vi som jobbar på förskolorna göra tycker du,om vi samtidigt inte ska /får berätta hur vi har det någonstans? 
    Sedan tycker jag att ställa frågan du gör till en förälder  låter som att attityden du ger är att: vi är så överhopade så det får ni räkna med att era barn blir sjuka. Det är inte acceptabelt alls.
  • molly50
    Anonym (Förälder) skrev 2013-10-13 21:37:02 följande:
    Jag har inget att säga om ovastående utom att barnen blir klädda för varmt/för kallt. Nä det är inte lätt att klä barnen alltid, vissa är varma av sig och andra frusna. Men det är inte ok att hämta ett genomsvettigt/fruset barn på fsk när dom är ute! De kan väl inte vara så svårt att känna på barnen med jämna mellanrum. Till vår dotter finns det alltid kläder för alla väder hängandes på fsk.

    Ja,det är väl det enda man skulle kunna klaga på på vår dotters förskola.

    Våra barn är båda varma av sig och när sonen gick där så fick vi ofta hämta honom genomsvettig och fick ställa honom i duschen när man kom hem.
    Samma sak med dottern. Hon är ofta väldigt varm när man hämtar henne.
    Och vi skickar också alltid med kläder för alla väder.
    Serendipitet skrev 2013-10-13 21:49:09 följande:
    Nu jobbar inte jag som förskolepedagog men ogillar skarpt föräldrar som inte håller sina sjuka barn hemma eller lämnar dem för tidigt. Gillar inte föräldrar ve och fasa som skickar syskon till magsjuka barn till förskolan!!    
    Det här kan jag verkligen hålla med om! Jag jobbar inte heller på förskola men har tvingats stanna hemma med mina barn flera gånger då de blivit sjika åga att andra föräldrar inte låtit sina barn stanna hemma då de eller deras syskon är sjuka.
    Minns en gång då en mamma lämnade sin son till förskolan flera dagar på rad medveten om att han hade diarré.
    Hon menade att det inte var magsjuka och hon hade ingen möjlighet att stanna hemma från jobbet och vabba.
    Men när förskolan ringde hem pojken så visade det sig att hon kunde lämna pojken till hans mormor!
    Det hade hon ju kunnat göra på en gång,i så fall!
    Nej,det är inget annat än respektlöst och oansvarigt av föräldrar som gör så.
    Några dagar senare så var flera barn,inklusive vår son och maken och jag,sjuka.      

          
    Mattias 2007-05-23 <3 Hannah 2011-09-07 <3
  • molly50
    Anonym (Dk) skrev 2013-10-13 22:42:09 följande:
    Skriva lappar?!
    Ni menar att ni surfar runt för att läsa massa strunt, men inte fixar att gå in på en förskolas hemsida ett par gånger i veckan? Grattis när era telningar börjar grundskolan och skolorna allt som oftare meddelar via div. portaler om saker som sker. Men ni tror väl fortfarande att pedagoger ska skriva söta, små, personliga notiser till var och en..?

    Nej. Och jag vill inte engagera mig för mkt i detta. Börjar ta för mkt plats här och i mitt huvudet med allt som händer. Även om jag kan uppskatta att få information, folk sprider det och man själv och andra är uppmärksamma, så tänker/hoppas jag att polisen tar hand om saken. Lite väl optimistisk nu med tanke på att avsaknaden av kontroll och polisnärvaro leder bl a till detta, ... en?

    På vår dotters förskola skriver de ofta lappar. Jag kikar även in på hemsidan ibland,men dör finns ofta ingen information. Så jag kikar ofta på anslagstavlan för där sitter oftast lappar när det är något. Där eller på dörren.
    Eller så får vi lappar direkt på barnens hyllor.
    Däremot kan jag sakna veckobrev. Det skickar de från sonens skola,men inte från dotterns förskola. 

    Det kan ju faktiskt också vara så att alla inte är så hemma på datorer,eller kanske har problem med sin dator och därför inte kan gå in och läsa den information som finns där. 
    Därför tycker jag att det kan vara bra med lappar också. 
    Mattias 2007-05-23 <3 Hannah 2011-09-07 <3
  • SupersurasunkSara

    Ang att logga in och kolla av, hr har de gjort så att man måste ha bankid när man loggar in = jag kan bara göra det hemifrån vilket är värdelöst.

  • molly50
    Litet My skrev 2013-10-14 08:18:45 följande:
    Starkt benägen att hålla med, har själv jobbat både med äldre, dementa och psykiskt sjuka och visst finns det massor med gnälliga, jobbiga , krävande och högst våldsamma och otrevliga anhöriga, men man får ju liksom ta det för vad det är och ha ett proffesionellt förhållningsätt.

    Precis!  Jag jobbar också med dementa och det finns anhöriga som lämnar en hel del i övrigt att önska.
    Men man får försöka bemöta det på ett så professionellt sätt som möjligt ändå. 
    Sedan kan man beklaga sig i personalrummet eller så. 
    Mattias 2007-05-23 <3 Hannah 2011-09-07 <3
  • Spartacus

    för att förhindra missförstånd och t om få lite goda råd kan det kanske vara en god idé att ta upp saken med berörda/a föräldrar och om det är ständigt återkommande som ämne på föräldramötet verkligen våga ta upp dessa saker som ett återkommande bekymmer, förklara utifrån er situation och därefter se om någon av föräldrarna har några bra tips för framtiden? jag tror det är ett bra sätt att få med alla på nya rutiner...

    de föräldrar som inte kunnat delta på föräldramötet får brev med överenskommelserna som gjorts och får väl avlägga en personlig protest om det är något som inte alls för denne i smaken?   

    för min del är alla de punkter du nämnt ovan föräldrarnas ansvar... kläderna vid den här ojämna årstiden ska vara lager på lager så man kan utgå från kallt och sen ta av sig vid soliga dagar. märkning och accessoarer är helt och hållet föräldrarnas ansvar. sjukskrivning ska det finnas rutiner för... på vår förskola sjukskriver man barnet och ringer därefter dagen innan/tidig morgon då barnet ska komma tillbaka. man behöver alltså inte ringa varje sjuk dag.

  • Anonym (my)

    När jag var ung jobbade jag på en förskola som vikarie, och jag fick alltid höra negativa kommentarer av en mamma, trots att jag gjorde exakt lika som de andra (äldre) i personalen.

    Exempel: en gång hämtade hon sin 11 månaders son kl.17.45 (hon skulle ha hämtat kl.17 men blev sen) så hade jag gått in med honom och börjat städa undan för dagen eftersom han var enda barnet kvar efter kl.16.30, han lekte med klossar på golvet medan jag plockade upp allt annat. Då fick jag en utskällning om att jag är lat som inte orkar vara utomhus med hennes barn, för "det är viktigt att han får frisk luft".... vi hade varit ute mellan 14.30 och 17.30 (och då hade jag alltså redan varit en halvtimme på övertid pga hennes försening), alltså hela 3 timmar och pojken var både trött och hungrig.
    Men visst, jag hade ju inga egna barn så hur skulle jag kunna veta hur viktigt det är att vara ute mycket. 1,5h på förmiddagen och 3h på eftermiddagen är ju såklart på tok för lite för en baby. Visst.

    En annan gång var vi fortfarande ute då hon hämtade, och då körde jag omkring pojken i en pulka (fanns inte så mycket annat att göra då han även denna gång var sist kvar). Mamman lyfte upp honom och förfasade sig om att overallen var kall!! Stackars hennes barn som är kallt på baken... på UTSIDAN av overallen! Vilken overall hålls varm på utsidan om man åker pulka? Han hade ju tusen lager varma yllekläder innanför overallen, så frös gjorde han inte...

Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan