• Anonym (--)

    Lämna infertil sambo?

    Vi har försökt få barn över ett år och nu fått beskedet att min sambo saknar spermier. Det känns hopplöst och jag överväger att lämna honom och gå vidare. Det känns ångestfyllt att dumpa honom nu men vi kommer inte kunna skaffa biologiska barn tillsammans vilket är viktigt för mig. 

  • Svar på tråden Lämna infertil sambo?
  • Anonym (Maja)

    Fast en mamma som inte är delar gener med sitt barn är biologisk. Varför är det bara så i så fall?


    Anonym (realitycheck) skrev 2014-07-28 09:06:00 följande:

    Man kan kalla vad som helst för vad som helst, men vissa saker ÄR bara. En man som inte delar gener med sitt barn ÄR inte dess biologiska far. Precis som adopterade barn inte är föräldrarnas biologiska. Utan värdering ÄR det bara så. Han är däremot dess pappa såklart. Juridiskt, socialt, känslomässigt, ja på det sätt som egentligen är det viktiga.


  • Anonym (Maja)

    Ungefär lika självklart som att man kanske inte älskar sitt genetiska barn. Dvs är man lite känslomässigt störd kanske man inte gör det.


    Jennie med ie skrev 2014-07-28 09:15:54 följande:

    Det ÄR inte alls självklart att båda kommer att älska barnet som de fått via t ex donerad sperma. Det handlar om känslor, och känner man verkligen att de gemensamma arvsanlagen är viktiga och avgörande ska man ta det på allvar och inte "chansa" liksom. Däremot är det oftast vits att konfrontera de känslorna, försöka förstå varför man känner som man gör o s v. Efter det kan de kanske ändras, men det är inte givet.


  • Anonym (realitycheck)

    Om hon burit barnet är hon biologisk förälder, då de delat blodomlopp och näring och hela den biten, barnet utvecklas i henne och påverkas direkt av hur hon lever, vad hon äter, eventuella sjukdomar o s v. Är barnet adopterat t ex däremot är hon inte barnets biologiska förälder.


    Anonym (Maja) skrev 2014-07-28 09:30:41 följande:

    Fast en mamma som inte är delar gener med sitt barn är biologisk. Varför är det bara så i så fall?


  • Jennie med ie

    Man behöver inte vara känslomässigt störd för att inte se sig kunna älska ett icke-genetisk/biologiskt barn, biologin är trots allt fortfarande en stark kraft, och känner man så ska man givetvis avstå från att få barn på det sättet.


    Anonym (Maja) skrev 2014-07-28 09:32:18 följande:

    Ungefär lika självklart som att man kanske inte älskar sitt genetiska barn. Dvs är man lite känslomässigt störd kanske man inte gör det.


  • tobbe01

    Kommer att tänka på filmen "Hans och Hennes" som just handlade om detta ämne.

  • Anonym (Förstår)
    Anonym (a) skrev 2014-07-28 09:19:56 följande:
    Lägg ner? För alla är det inte så jobbigt som för dig. För mig var det inga problem alls att genomföra IVF. Då visste vi att det var min man det var "fel" på. Precis som för TS.
    Alltså, givetvis är det väl så att de som lyckats med IVF och ju färre försök de behövt göra är till övervägande del positiva till IVF och tycker att det var "enkelt". De som gjort kanske 8-10 behandlingar utan att lyckas och mått både fysiskt och psykiskt dåligt under tiden är kanske inte lika roade. Det får man nog bara acceptera.
    Nu vet vi ju inte ens om det är aktuellt med IVF för TS del, finns inga spermier alls - och det är egentligen så jag tolkar trådstarten - så är enda alternativet tillsammans med den nuvarande mannen spermadonation och det är som sagt en helt annan fråga. Då handlar det inte om gå igenom någon jobbig behandling eller ej utan hur man ställer sig till att ens barn (delvis) har ett biologiskt ursprung som man inte känner till. Jag tycker inte heller att gener och biologi är allt som räknas men faktum är att istället för att skaffa barn med sin man så står nu TS inför valet att rent fysiskt skaffa barn med en främling, även om hon vet vem som kommer att bli barnets pappa i social bemärkelse. Frågan är ju också hur TS man ställer sig till en spermadonation. Det finns nog en hel del män som då faktiskt skulle välja att avstå barn.  
  • lostcase
    Anonym (Maja) skrev 2014-07-28 09:30:41 följande:

    Fast en mamma som inte är delar gener med sitt barn är biologisk. Varför är det bara så i så fall?


    Men vad är det du inte fattar?! Du har ju fått det förklarat för dig flera gånger och på ett bra sätt dessutom!
    Jag tror du får göra en matris över alla möjligheter Reality check, om polletten skall trilla ned... ;)
    Mamman blir biologisk mamma även vid äggdonation eftersom barnet växer och utvecklas och får näringstillförsel via mammans kropp dvs det finns en biologisk koppling mellan mamma och barn. Motsvarade koppling mellan pappa och barn finns inte vid spermadonation. Är detta svårt att förstå?

  • Jill 79

    Tycker det är jättesvårt. Innan jag gick barn så var det inte viktig för mig så jag hade aldrig lämnat för en så sak. Men om barn är något man inte vill vara utan är situationen annorlunda. Jag är skälv skeptisk till adoption av flera anledningar och samma med insemination. Även om den svenska varianten med känd donator känns rätt ok om man jämför att åka till Danmark tex. Tycker alla barn har rätt att veta var och från vem de kommer. Men du verkar ha bestämt dig för att stanna så jag önskar lycka till och hoppas du får barn på något vis som fungerar för er.

  • The past is now

    Svårt men...ingen kan väl egentligen sitta här och säga att si eller så hade jag gjort? Jag har ingen aning om vad jag hade gjort faktiskt.

  • Anonym (Håller inte med)
    Anonym (Förstår) skrev 2014-07-28 00:22:15 följande:
    Har du själv gjort IVF (eller rättare sagt flera IVF-behandlingar, för det är ju långt ifrån det vanliga att folk lyckas på första försöket?) Det finns rätt många trådar här inne som rätt tydligt beskriver vad det kan innebära både fysiskt och psykiskt och för relationen både att vara ofrivilligt barnlös och att genomgå IVF. 

    Visst kan man tycka att det är kallt men rent krasst så har TS möjligheten att välja att försöka skaffa barn på naturlig väg med en annan man om hon inte vill utsätta sig för IVF (eller om det inte lyckas)  eller om hon inte vill ha en spermadonator utan att ha en biologisk pappa till ev framtida barn. Man kan säga vad man vill men jag tror inte det är särskilt ovanligt att förhållanden tar slut för att det inte blir barn (finns både män och kvinnor som lämnar). Kanske beror på alltifrån ålder och övriga omständigheter, om man tror att det finns en enda själsfrände eller att det finns fler personer där ute som man skulle kunna passa ihop med. Kanske är det annat i förhållandet som TS inte är tillfreds med och detta är droppen som får bägaren att rinna över? Om man inte tror att man kommer få ut det man vill ur ett förhållande skall man då ändå stanna kvar?
    Ja, jag har gjort flera ivfer, annars skulle jag inte uttala mig.
Svar på tråden Lämna infertil sambo?