• Anonym (--)

    Lämna infertil sambo?

    Vi har försökt få barn över ett år och nu fått beskedet att min sambo saknar spermier. Det känns hopplöst och jag överväger att lämna honom och gå vidare. Det känns ångestfyllt att dumpa honom nu men vi kommer inte kunna skaffa biologiska barn tillsammans vilket är viktigt för mig. 

  • Svar på tråden Lämna infertil sambo?
  • Anonym (lämnad)

    Jag (kvinna) blev lämnad av min sambo för att jag inte kan få barn. Kändes så himla konstigt.. Han sa att han älskade mig och egentligen ville leva med mig, men för honom var det viktigare än något annat att få barn. Kändes som att det bara var en avelskossa han ville ha, och när jag inte dög blev jag lämnad..

  • Rebecka47

    Lämnar man någon för att denne inte kan få barn så är det rätt tydligt att man inte älskar personen. Att lämna någon man älskar för något man kanske ändå inte får... ett barn som inte ens finns än är väldigt kallt. Hörde jag en man säga att han lämnat en kvinna för det så skulle jag inte vilja ha honom som far till mina barn. Vilket människovärde visar det? Då skulle det yttra sig även vid andra tillfällen i andra sammanhang. Vi har fått missfall, varit barnlösa, gjort IVF:er, fått missfall igen, och slutligen adopterat. Jag skulle dö för min son nu! Ingen kan komma och säga att han inte är min riktiga son (om än ej biologiskt). Men innan han fanns i vårt liv var min man det viktigaste i världen för mig! Jag ville hellre ha honom än ingen alls. Idag älskar jag båda över allt annat! Min man stod bredvid mig under de svåra åren. Han är mitt allt. Kan inte se mitt liv utan honom ELLER sonen. Men innan sonen kom så var det ju mannen som var mitt allt. För hade vi vi lämnat varandra (fanns ingen som kunde peka på en av oss som den skyldige till barnlösheten) hade det ju inte ens varit säkert att vi fått barn på varsitt håll heller. Hade absolut inte varit säkert att vi hittar ännu en som vi älskar så mycket som vi gör varandra. Att leta en ny partner och då nöja sig med någon bara för att den kan göra mig på smällen skulle kännas väldigt billigt och kärlekslöst. Att som partner veta att det är ens livliga spermier man vill ha skulle vara kränkande. Är man inte för gammal så finns det många vägar att gå: IVF, äggdonation, adoption... Men om man inte älskar sin man ska man givetvis lämna honom. För ingen av er är lyckliga om 10 år ändå, med eller utan barn.

  • FrauCasio
    Anonym (Håller inte med) skrev 2014-07-27 23:54:46 följande:

    Håller verkligen inte med. En sketen IVF är INGENTING i jämförelse med att vara ofrivilligt barnlös. Möjligen är det jobbigt psykologiskt, men det är ju ännu jobbigare att längta efter barn.

    TS: Tycker era odds att lyckas få barn verkar goda. Tycker också att du resonerar rätt kallt.


    Det är ett helvete att vara tvungen att genomgå IVF. Både fysiskt (som smärtor och hormonell påverkan med injektioner du ger dig själv i magen) och psykiskt (som oro och ångest). Lägg ner.
  • Anonym (Maja)
    Anonym (realitycheck) skrev 2014-07-28 00:28:26 följande:
    Nej det kan man inte. Vid spermadonation bidrar donatorn med både det biologiska och det genetiska. Till skillnad från äggdonation eller surrogatmödraskap, där den som bidrar med äggen styr det genetiska men den som är gravid står för det biologiska genom blodomlopp o s v. Hur skulle den som varken bidrar med gener eller har barnet utvecklandes inuti sin kropp kunna vara biologisk förälder?
    Tycker inte det är konstigt att kalla en man biologisk pappa om hans kvinnliga partner föder barn som han blir pappa till, även om det inte är hans gener. Precis på motsvarande sätt som kvinnan blir biologisk mor vid äggdonation. Kanske bara är mitt jämlikhetstänk.
  • Anonym (Adopterad, pappas flicka)
    Drottningen70 skrev 2014-07-27 17:41:36 följande:
    Vad tror du själv? Att alla adopterade barn eller barn som tillkommit med donation är oälskade av sina pappor ?
    + 1
    Har aldrig tvivlat på min pappas kärlek till mig.
  • Gina43
    Anonym (insatt) skrev 2014-07-27 23:12:52 följande:

    Jag har, i mitt arbete, träffat många infertila par och de flesta har sett det som ett gemensamt problem, inte som den enes fel ....

    Om man ser det som ett gemensamt problem kan man också söka lösningar tillsammans. Om man vill ha gemensamma barn finns donation av ägg/sperma, adoption, gemensamma strategier för att leva utan barn eller med andras barn att fundera kring! Vill mannen inte alls ha barn på alternativt sätt, DÅ kanske man skall fundera över sitt val att ev  gå vidare ......


    Jag instämmer. Infertilitet är ett gemensamt problem. Vi/jag har aldrig sett det på något annat vis i alla fall. Vi har också "manlig faktor" som grund för vår infertilitet.
  • Anonym (realitycheck)
    Anonym (Maja) skrev 2014-07-28 08:12:14 följande:
    Tycker inte det är konstigt att kalla en man biologisk pappa om hans kvinnliga partner föder barn som han blir pappa till, även om det inte är hans gener. Precis på motsvarande sätt som kvinnan blir biologisk mor vid äggdonation. Kanske bara är mitt jämlikhetstänk.
    Man kan kalla vad som helst för vad som helst, men vissa saker ÄR bara. En man som inte delar gener med sitt barn ÄR inte dess biologiska far. Precis som adopterade barn inte är föräldrarnas biologiska. Utan värdering ÄR det bara så. Han är däremot dess pappa såklart. Juridiskt, socialt, känslomässigt, ja på det sätt som egentligen är det viktiga.
  • Gina43
    Anonym (Förstår) skrev 2014-07-27 21:11:14 följande:

    IVF är ingen särskilt rolig behandling och det är trots allt kvinnan som går igenom den, dvs det är du som måste utsätta dig för behandling trots att det inte är dig det är "fel på". Dessutom är det ju naturligtvis så att med två fullt friska parter som har regelbundet samlag så är ju självklart chanserna betydligt större eller kanske snarare fler (och betydligt trevligare ;) ) än vid enstaka IVF-behandlingar. Vid ev behov av ICSI som ngn lite lättvindigt slängde sig med så är chanserna ännu lite mindre, dvs det finns en riskfaktor till i o m att man då måste sticka hål på ägget och det är inte alla ägg som klarar det. Anyway, tråden handlar inte om sannolikheter vid IVF, den informationen är ju ytterst individuell för er som par och den kommer du få av läkare, men det jag reagerar på är att många tror att det "är bara att göra IVF". Det är inte så bara! Utan kan vara rätt tufft både fysiskt och psykiskt och relationen kan ta stryk.

    I den första chocken över att något är fel och att det inte kommer gå så lätt tror jag heller inte det är särskilt märkligt att man inte är så sugen på spermadonation. Alla hoppar inte högt av glädje av tanken på att få ett barn med sperma från en främling som man inte har en aning om vem det är.


    Jag håller inte med. Vi har också gjort IVF och det gick bra. Det är högst individuellt förstås och beror på hur länge man måste kämpa. Personligen har jag valt inställningen att vi gör det som krävs för att få barn. En behandling har ju också en början och ett slut, så du bestämmer själv om du ska kämpa eller inte. Att bara ge upp och byta partner vid infertilitetsbesked är ju att välja att inte kämpa alls.

    Jag hade utan problem valt spermadonation om det inte hade funkat med IVF, men förstår tveksamheten.
  • Jennie med ie
    Gina43 skrev 2014-07-28 06:55:02 följande:
    Men hur tror du att gayparen gör? Inga konstigheter med "konstbefruktning".

    Är han fullt utredd? Ibland kan man gå in i testikeln och hitta spermier även om inga spermier finns i utlösningen. Då kan ni göra IVF med ICSI. Jag har läst om sådana fall - paret lyckades! Så ge inte upp innan alla lösningar är utredda.

    Självklart kommer ni båda att älska barnet du burit oavsett om sperman var donerad!

    Att vara infertil som man är otroligt hårt (för manligheten). Han behöver troligen ditt stöd nu. Ge honom din tröst och håll ut. Det kanske löser sig riktigt bra!
    Det ÄR inte alls självklart att båda kommer att älska barnet som de fått via t ex donerad sperma. Det handlar om känslor, och känner man verkligen att de gemensamma arvsanlagen är viktiga och avgörande ska man ta det på allvar och inte "chansa" liksom. Däremot är det oftast vits att konfrontera de känslorna, försöka förstå varför man känner som man gör o s v. Efter det kan de kanske ändras, men det är inte givet.
  • Anonym (a)
    FrauCasio skrev 2014-07-28 07:59:20 följande:
    Det är ett helvete att vara tvungen att genomgå IVF. Både fysiskt (som smärtor och hormonell påverkan med injektioner du ger dig själv i magen) och psykiskt (som oro och ångest). Lägg ner.
    Lägg ner? För alla är det inte så jobbigt som för dig. För mig var det inga problem alls att genomföra IVF. Då visste vi att det var min man det var "fel" på. Precis som för TS.
Svar på tråden Lämna infertil sambo?