• Anonym (Separerad mamma)

    Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler

    När jag och pappan till vår son var tillsammans bestämde vi gemensamt vem som skulle vara hemma med sonen under hans första 3 år. Eller egentligen hade jag inget att säga till om, det vart på pappans villkor, pga hans arbetsgivare i transportbranschen (som anser att mammorna är de som ska sköta barn).

    Det var mitt önskemål att vi skulle dela så lika på FL som möjligt (med övervikt åt mitt håll månad 0-8, delat månad 8-18, och övervikt till pappan från 1.5-3år), men så vart det alltså inte.

    Pappan var arbetslös i 3 månader innan sonen började på dagis, så tack och lov fick de ändå tid ihop när sonen var liten, men då gick han på A-kassa, det gick inte åt föräldradagar.

    När sonen var drygt 3 år separerade vi. Fram till nyligen har man bara, när man loggat in på fk, sett alla dagar i en gemensam klump. Men när de delade på dem (sen ett år tillbaka?), såg jag att jag hade i princip slut dagar och att pappan har hur mycket dagar som helst kvar.

    Så under sista året på förskolan och nu när sonen börjat förskoleklass, så kan pappan ta ut föräldraledigt tex om det är planeringsdagar, eller om han bara vill göra långhelg och ta en ledig fredag och hitta på något roligt.
    Medan jag isf måste ta ut tjänstledigt när det är planeringsdagar osv. Rynkar på näsan.

    Känns jäkligt orättvist att det är så det är upplagt.
    Jag tycker att dagarna från den dag man separerar borde delas lika då.

    Åsikter på det? Någon som upplevt liknande?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-08-26 17:07
    Jag är alltså FÖR att föräldrarna delar lika på föräldradagarna. Jag skulle krävt direkt att pappan tagit ut 50% när sonen var mindre. Då hade aldrig detta problem uppstått. Då hade vi båda kunnat vara hemma nu (med viss ersättning) och njuta av tiden med sonen innan han blivit för stor.

    Nicket "Uppriktigt" i inlägg #75 verkar vara den enda som fattat hur jag menar. Och som inte misstolkar och tror att jag är en sån som inte vill att papporna ska få vara hemma och har samma rätt tillföräldraledighet som mammorna.
  • Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 08:49:13 följande:
    Men det är ju det jag säger. Jag HAR missat det. Men det är inte så att jag FORTFARANDE missar det. Jag säger ju det om och om igen, att jag missat att ta reda på exakt hur det fungerade med dagarna. DÅ hade jag varit hårdare på att vi skulle ha ett annat upplägg när sonen var liten. Jag FÅR ta konsekvenserna av det nu, och jag GÖR det. Jag har inget annat val och jag inser det. Varför tror ni att jag inte förstått att det är så???

    MEN att om jag tar upp det till diskussion här, så kanske fler tänker till hur de gör vid uttag av dagar. Att de inte väljer att slösa upp alla sina egna dagar under första 1.5 året, för att sedan vid eventuell separation (eller även vid fortsatt sammanboende) stå utan dagar, medan den andre parnern kan vara hemma med betalning när förskola osv är stängt, samt förläga sin semester osv.
    Ok. Eftersom du fortsätter trycka på att han fick med sig sina vid en separation så har det låtit som om du fortfarande inte förstått att så inte är fallet. Men bra, då vet du att det inte har ngt med separationen att göra överhuvudtaget :)

    Jag tror ärligt talat att det är ytterst få som lyckas missa att man har hälften av dagarna var från början. Jag har tagit ut alla mina, men mannen min har kvar 120 dagar efter våra två barn. Att ta ut längre fram vid behov. Skulle vi separera så är jag säker på att det ändå kommer barnen till nytta - och skulle han använda dagarna för att förlänga semestern så kommer även det barnen till nytta, plus att jag varit hemma ett ÅR. Självklart är det hans tur att använda sina kvarstående dagar (och ja, hade vi klarat oss på mina dagar hade han haft ALLA sina dagar kvar - de hade ändå varit hans).

    Jag tycker ärligt talat du verkar självisk.. Ni klarade av att du var hemma ett helt år med bara dina dagar. Barnet är sex år vilket innebär att barnet borde få vara hemma MYCKET med sin pappa de närmaste åren. Superbra!
  • Anonym
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 09:16:39 följande:
    Han har tagit ut dem i rasande takt sen vi separerade. Jag har alltså informerat honom ifall jag har varit hemma de FL, då jag trott att vi fortfarande beslutat gemenasmt om dagarna. Han har inte informerat mig. Och nu tog han tex två veckor FL i sommar. Och börjar senare på jobbet varje morgon just nu. (vilket jag iofs tycker är en bra grej, så att inte sonen behöver vara på fritids i 3 timmar innan förskoleverksamheten drar igång)
    Tar han ut del av dagar nu menar du?
  • Lady Godiva
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 08:34:54 följande:
    Nej, så var inte uppgörelsen.
    Bara för att jag tvingades vara hemma då jag inte ville (han fick bestämma jag fick vika mig), betydde inte det att jag sen skulle måsta tvingas jobba då jag ville vara hemma (dvs att han får bestämma igen och jag får vika mig).

    Utan mer att jag fick vara hemma mot min vilja de försat åren, pga hans jobb. Och sen att vi (när ett nytt beslut ska tas) skulle dela lika och kunna vara hemma båda två med sonen och njuta av det.

    Och så är jag säker på att det blivit om vi fortsatt vara ett par. Men nu blev han tjurig på mig och tar helt egoistiskt dagarna eftersom han kan.
    Ursäkta, men du var inte hemma "mot din vilja". Han stod väl inte med ett laddat vapen riktat mot ditt huvud? Det är som sagt beklagligt att det var en så hemsk upplevelse att behöva vara hemma med sitt eget barn, men nu är det så att barnet måste tas om hand. Att man kan må mycket dåligt efter en förlossning torde vara allmänt känt, det kan inte ha kommit som en överraskning för dig. Hur många tror du får sina åtta timmars skönhetssömn den första tiden? Det var inte mer synd om dig än alla andra som skaffar barn!

    Vem skulle ta hand om barnet under de där första månaderna då han behövde trygghet, närhet och omsorg? Du kunde ju ha skaffat en barnflicka eller försökt pussla med mor- och farföräldrar eller andra släktingar och vänner, så hade du kunnat "slippa" vara hemma med ditt barn. Bebisar är inte alltid så himla skojsiga nej, det är mest en massa slabbande, matande, bytande av blöjor och sovande första tiden. Visste du inte redan det när ni skaffade barn?

    Eller, också en tanke, du kunde ha låtit bli att skaffa barn över huvud taget. Man måste vara beredd på en mängd omständigheter när barnet föds, det är inte alltid guld och gröna skogar att få barn. Det kan många vittna om. Vill man inte ta hand om sitt barn bör man kanske skippa tankarna på barn helt och hållet.

    Ett ständigt återkommande ord i dina inlägg är orättvisa. Det är ju just orättvisa du strävar efter, när du vill att pojkens pappa ska ge dig av sina dagar för att du haft alla dina dagar redan.

    Vad man kan utläsa av dina inlägg är att du tycker det är orättvist att pappan får lika många dagar som du, denna orättvisa kan rättas till genom att du får fler dagar än han. Då är det rättvist och bra - i din värld.

    Det är du som framstår som egoistisk och småsint här, inte pappan, och jag hoppas verkligen inte att han viker ner sig nu som han gjorde mot sin arbetsgivare när pojken var liten utan står på sig och behåller sina rättmätiga dagar. Då blir det rättvist.


    You can choose the sin, but you can't choose the consequence.
  • Lady Godiva
    Anonym (V) skrev 2014-08-27 09:24:48 följande:
    Hur länge var du totalt hemma? Gjorde ni någon överenskommelse om att han skulle föra över dagar till dig när dina tog slut? Jag förstår inte din plan med att vara ledig 3-4 dagar per månad då ni har växelvis boende. Har sonen inte skolplikt?
    Barn har inte skolplikt förrän de börjar första klass. Förskola och sexårsverksamhet omfattas inte av skolplikten.

    Eller, jag kanske inte ska vara så tvärsäker. Så var det i alla fall när min minsting började sexårsverksamheten. Det kan ju ha ändrats, allt ändrats ju med jämna mellanrum så total förvirring ständigt ska råda.
    You can choose the sin, but you can't choose the consequence.
  • EnAnonumius
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 09:19:21 följande:
    Barnet är fött under 2008. Är du säker på att informationen var lika tydlig då? Förmodligen inte. Och är du säker på att reglerna var desamma?
    Numer ser man tydligt, det håler jag med om. Och det var ju när de tydliggjorde som jag reagerade.
    Japp det tror jag att den var..  Lika tydlig då som i dag.
    Nu har ju jag inte aktuella webbsidor kvar från FK från 2008 och det är lite pilligt att cashesöka på internet även om det går.

    Förresten jag skall genast lägga en rättelse,, Jag tror inte.. Jag är övertygad om att informationen var lika tydlig 2008 som i dag..
    Sanningen är den att FK är en av de mycket få instanser som faktiskt kör med tydlig information.
    Att jag drar slutsatsen att den var lika tydlig 2008 är att informationen var mycket tydlig även 1987 (när min son föddes) även om man fick gå ned till FK och hämta broschyrer i stället då internet inte va "vardagsmat" på den tiden.


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Anonym (Separerad mamma)

    Eftersom folk inte läser vad jag skriver, så tackar jag för mig i denna tråd.

  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 10:32:25 följande:

    Eftersom folk inte läser vad jag skriver, så tackar jag för mig i denna tråd.


    Vi läser absolut vad du skriver. Men ifrågasätter ditt tankesätt. Att inte hålla med är inte liktydigt med att inte kunna ta åt sig information. Ngt du borde veta då du säger dig vara bra på att ta till dig information.

    Att du vägrar svara på avgörande frågor kan bara tolkas som om det inte var så orättvist som du anser...
  • Anonym (?)
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 09:22:06 följande:
    Minns inte exakt faktiskt, men ca 3-4 tror jag.

    Det betyder att FK betalade din lön i 3-4 dagar per vecka. Övriga 3-4 dagar per vecka betalades din lön av din man.
    Han jobbade och fick mer pengar än dig, men en stor del av dessa pengar gick till dig och gjorde att du kunde vara hemma dubbelt så länge som om han inte haft inkomst.

    Min man har ingen inkomst. När jag var föräldraledig fick jag ta ut 7 dagar per vecka för att vi skulle klara oss. Han skrev över alla sina dagar på mig, men de räckte ända bara knappt ett års tid. Nu är alla dagar slut och jag har obetald ledighet ibland hemma med barnet. Tex planeringsdagar. Barnet är drygt 2 år.
    Du har haft det väldigt bra, trots att du inte ville vara hemma just då. Dina egna dagar räckte bara till drygt ett halvår. Resten av din hemma-tid har din man betalat.
  • EnAnonumius
    Brumma skrev 2014-08-27 11:02:59 följande:
    Vi läser absolut vad du skriver. Men ifrågasätter ditt tankesätt. Att inte hålla med är inte liktydigt med att inte kunna ta åt sig information. Ngt du borde veta då du säger dig vara bra på att ta till dig information.
    Att du vägrar svara på avgörande frågor kan bara tolkas som om det inte var så orättvist som du anser...
    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Anonym (V)
    Lady Godiva skrev 2014-08-27 10:12:05 följande:

    Barn har inte skolplikt förrän de börjar första klass. Förskola och sexårsverksamhet omfattas inte av skolplikten.

    Eller, jag kanske inte ska vara så tvärsäker. Så var det i alla fall när min minsting började sexårsverksamheten. Det kan ju ha ändrats, allt ändrats ju med jämna mellanrum så total förvirring ständigt ska råda.


    Ts skriver att hon vill kunna ta ut 3-4 dagar i månaden tills barnet blir 8 år.

    Ett problem som jag ser det, är att ts har varit hemma i mellan 210-260 dagar och hon har alltså förbrukat sin del helt frivilligt och levt på pappans pengar under tiden. Nu vill Ts dubbelkompenseras för det.
  • Anonym (Ss)

    Hej

    Kan ni hjälpa mig. Måsta jag skriva referat på måndag

    Och jag vet inte vad ska jag skriva jag bluffa till svenska 1

  • Anonym
    Anonym (Ss) skrev 2014-08-27 12:37:40 följande:

    Hej

    Kan ni hjälpa mig. Måsta jag skriva referat på måndag

    Och jag vet inte vad ska jag skriva jag bluffa till svenska 1


    Idag är det onsdag, det innebär att du faktiskt har fyra dagar på dig.

    Välj ett ämne du är intresserad av. Leta upp en artikel du tycker är spännande, läs den och börja sen jobba. Du behöver knappast bluffa. 

    Här finns bra tips på vad du ska tänka på och hur ett referar bör vara upplagt.

    xn--lxhjlp-buad.nu/guider/svensktexter/skriva-referat/
Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler