• Anonym (Separerad mamma)

    Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler

    När jag och pappan till vår son var tillsammans bestämde vi gemensamt vem som skulle vara hemma med sonen under hans första 3 år. Eller egentligen hade jag inget att säga till om, det vart på pappans villkor, pga hans arbetsgivare i transportbranschen (som anser att mammorna är de som ska sköta barn).

    Det var mitt önskemål att vi skulle dela så lika på FL som möjligt (med övervikt åt mitt håll månad 0-8, delat månad 8-18, och övervikt till pappan från 1.5-3år), men så vart det alltså inte.

    Pappan var arbetslös i 3 månader innan sonen började på dagis, så tack och lov fick de ändå tid ihop när sonen var liten, men då gick han på A-kassa, det gick inte åt föräldradagar.

    När sonen var drygt 3 år separerade vi. Fram till nyligen har man bara, när man loggat in på fk, sett alla dagar i en gemensam klump. Men när de delade på dem (sen ett år tillbaka?), såg jag att jag hade i princip slut dagar och att pappan har hur mycket dagar som helst kvar.

    Så under sista året på förskolan och nu när sonen börjat förskoleklass, så kan pappan ta ut föräldraledigt tex om det är planeringsdagar, eller om han bara vill göra långhelg och ta en ledig fredag och hitta på något roligt.
    Medan jag isf måste ta ut tjänstledigt när det är planeringsdagar osv. Rynkar på näsan.

    Känns jäkligt orättvist att det är så det är upplagt.
    Jag tycker att dagarna från den dag man separerar borde delas lika då.

    Åsikter på det? Någon som upplevt liknande?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-08-26 17:07
    Jag är alltså FÖR att föräldrarna delar lika på föräldradagarna. Jag skulle krävt direkt att pappan tagit ut 50% när sonen var mindre. Då hade aldrig detta problem uppstått. Då hade vi båda kunnat vara hemma nu (med viss ersättning) och njuta av tiden med sonen innan han blivit för stor.

    Nicket "Uppriktigt" i inlägg #75 verkar vara den enda som fattat hur jag menar. Och som inte misstolkar och tror att jag är en sån som inte vill att papporna ska få vara hemma och har samma rätt tillföräldraledighet som mammorna.
  • Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler
  • AnooYoo

    Det var ett jävla gnäll. Var glada att det finns möjlighet att vara hemma med barnen alls.

    Gör roliga saker med barnen på fritiden. Varför vill ni ha ersättning för att umgås ned era egna barn?

  • Anonym (Terese)

    Ni måste tjäna bra?

    Om han tog ut föräldrapenning (ej mkt) och du jobba deltid. Lite pengar att leva på. Önske scenarier för många.

    Alla tänker inte bara pengar

    Du fick tiden då och du får tid nu om du tar tjänstledigt eller semester.

    Om två år har varken du eller x dagar att ta ut och du slipper höra eller se hans sex semester veckor.

    Erat barn slipper troligtvis ändå att vara på sommarverksamhet på grund av att ni tillsammans förlänger barnets ledighet och ej har behov av att du ut samma veckor båda två.

    Bor man ihop tar man gärna semester båda föräldrarna samtidigt om detta funkar?!

    En del väljer att dela upp för barnets skull.

    Se detta för barnets skull.

  • Anonym (4-barnsmor)

    De dagar du tagit ut, är det bara sgi dagar? För om du inte rört lägstanivådagarna så kan du ju ha iaf lite skadeglädje iom att 90 av hans dagar bara ger 180:-/dag

  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (*) skrev 2014-08-26 13:34:58 följande:
    OK, men då verkar det som att du var införstådd med detta när ni planerade barn, att läget var som det var.
    Jag ville som sagt att han skulle vara hemma. Jag är medveten om att branschen är knepig. Jag ville att han skulle söka sig till vettigare arbetsgivare. Han ville inte det. Jag kände mig tvingad att ta föräldraledigheten, då det inte fanns några alternativ.

    Men visste inte att han på detta sätt sparade alla sina dagar på sitt egna pappakonto. Utan jag trodde att vi förbrukade av barnets dagar. Och att vi skulle kunna dela de dagar som var kvar när vi separerade.

    (hur många gånger ska jag måsta förklara detta)
  • Anonym (Separerad mamma)
    Teddyn87 skrev 2014-08-26 14:17:00 följande:

    Har du frågat pappan ifall han skulle tänka sig föra över säg tio-tjugo dagar till dig för detta ändamål?

    Tråkigt men så är det tyvärr upplagt man har 240 dagar var. Prata med pappan isf annars om de dagar det är planerings dagar etc han kan ta föräldra peng o ha sonen den dagen så får de ju också tid tillsammans.

    Även om det är din vecka. Allt går att lösa med kommunikation i de flesta fall.

    Hoppas de löser sig för er


    Jag har frågat. Pappan vill inte det. Tänker egoistiskt och vill behålla dem tex för att kunna förälga ledigheten på somrarna.
  • Anonym (Separerad mamma)
    ursula skrev 2014-08-26 14:19:43 följande:
    Hörde du aldrig att pappans 240 dagar gick att överföra
    Jag hörde att det var 60 dagar som låg fast på pappan och att resten var upp till föräldrarna att dela som man ville.
    Men som sagt det vill inte pappan, trots att jag känner att det var så vår planering såg ut när jag var hemma (innan vi separerade).
  • Anonym (Separerad mamma)
    Brumma skrev 2014-08-26 14:25:09 följande:
    Klart det är rättvist. Du HAR redan haft den tiden. Pappan hade det inte.
    han vägrade ju då. Jag ville inte heller då, men var tvungen. Han fick bestämma över dagarna då. han får bestämma över dagarna nu.

    Som att säga att "jag sitter i solstolen nu hela sommaren på altanen. Du får sitta i den hela vintern på altanen. Bra då har vi delat rättvist."
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (*) skrev 2014-08-26 13:41:43 följande:
    Hur hade du gjort om du vetat detta när barnet föddes?
    Krävt att han förde över dagar till mig direkt om ahn inte var villig att ta striden och vara hemma även han!
  • Anonym (Separerad mamma)
    EnAnonumius skrev 2014-08-26 13:47:50 följande:
    Hur skall du ha det?

    Du skrev i din TS (trådstarten):

    "Eller egentligen hade jag inget att säga till om, det vart på pappans villkor, pga hans arbetsgivare i transportbranschen (som anser att mammorna är de som ska sköta barn)."

    I din TS så är han "anställd inom transport"  och nu är han egen "företagare inom transportbranschen". Hur skall du ha det? 

    Oavsett så kan man inte skylla på en hela "branchen" om huruvida man skall ta ledigt eller inte. Inte heller på någon "arbetsgivare".. 
    Klara inte mannen av att stå emot gammalmodiga attityder ála 1920-60-tal så kan man ju undra om den mannen har tillräckligt med råg i ryggen för att våga vara man nog för att gå hemma med barnet...

    Är man egen företagre så styr man över det själv.
    Dock så kan man knappast skylla på branschen i sig och att branschen har "mossiga gammalmodiga vädringar". Att vara egen företagare och ta föräldraledigt är inte heller lätt, och en dans på rosor, för en kvinnlig företagare heller.  Så det handlar om inställning och den egna viljan.

    Nu tar ju din man föräldraledigt då det fanns utrymme för det och du klagar på detta bara för att du nu ville vara ledig och hemma med barnen och att din man var nykter nog att inte skriva över dagar på dig. 

    Det som glöms bort i denna ekvation är barnet. Barnet får ju tid med pappan och umgås med honom. Det anser jag är mycket mer viktigare än din vilja om att "nu vill jag gå hemma med barnet för att jag känner för detta" och pappan (exet) är dum som inte vill skriva över dagarna på mig.

    Du skriver även i din TS (trådstart detta):
    "Känns jäkligt orättvist att det är så det är upplagt.
    Jag tycker att dagarna från den dag man separerar borde delas lika då."

    Vi snackar om föräldraledighet inte någon "gemensam egendom". Gemensam egendom kan man snacka om att "dela lika" eller ge "motsvarande". 

    För föräldraledigheten skall aldrig var en del av någon separation på samma sätt som  "egendom", utan det skall enbart vara till för att vara förälder till barnet. Inte som prestigemedel mellan föräldrarna. 

    Jag anser inte att dagarna som är (eventuellt) kvar  vid separation skall delas lika det är knappast rättvist. Det som är rättvist är att de dagar som är kvar vid en eventuell separation, på vaddera förälder, så skall (enskilda) föräldrar själva bestämma över när det skall tas ut. Det skall även vara frivilligt att skriva över föräldradagar på sitt ex (barnets mamma/pappa) också. 
    Dock så är just nyckelordet "frivilligt". 
    Jojo, långt inlägg, men du svarar till fel människa. Jag är TS, inte Terese.
  • Anonym (*)
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 14:39:10 följande:

    Som sagt läs det jag skrivit. OM det är så som du skriver som är fallet, så passar "inte både äta kakan och ha den kvar". Men jag var inte den som ville ta hand om de lediga dagarna när barnet var litet, tvärtom!
    Ingen av er ville vara hemma när barnet var litet, är det så?
Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler