• Anonym (Separerad mamma)

    Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler

    När jag och pappan till vår son var tillsammans bestämde vi gemensamt vem som skulle vara hemma med sonen under hans första 3 år. Eller egentligen hade jag inget att säga till om, det vart på pappans villkor, pga hans arbetsgivare i transportbranschen (som anser att mammorna är de som ska sköta barn).

    Det var mitt önskemål att vi skulle dela så lika på FL som möjligt (med övervikt åt mitt håll månad 0-8, delat månad 8-18, och övervikt till pappan från 1.5-3år), men så vart det alltså inte.

    Pappan var arbetslös i 3 månader innan sonen började på dagis, så tack och lov fick de ändå tid ihop när sonen var liten, men då gick han på A-kassa, det gick inte åt föräldradagar.

    När sonen var drygt 3 år separerade vi. Fram till nyligen har man bara, när man loggat in på fk, sett alla dagar i en gemensam klump. Men när de delade på dem (sen ett år tillbaka?), såg jag att jag hade i princip slut dagar och att pappan har hur mycket dagar som helst kvar.

    Så under sista året på förskolan och nu när sonen börjat förskoleklass, så kan pappan ta ut föräldraledigt tex om det är planeringsdagar, eller om han bara vill göra långhelg och ta en ledig fredag och hitta på något roligt.
    Medan jag isf måste ta ut tjänstledigt när det är planeringsdagar osv. Rynkar på näsan.

    Känns jäkligt orättvist att det är så det är upplagt.
    Jag tycker att dagarna från den dag man separerar borde delas lika då.

    Åsikter på det? Någon som upplevt liknande?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-08-26 17:07
    Jag är alltså FÖR att föräldrarna delar lika på föräldradagarna. Jag skulle krävt direkt att pappan tagit ut 50% när sonen var mindre. Då hade aldrig detta problem uppstått. Då hade vi båda kunnat vara hemma nu (med viss ersättning) och njuta av tiden med sonen innan han blivit för stor.

    Nicket "Uppriktigt" i inlägg #75 verkar vara den enda som fattat hur jag menar. Och som inte misstolkar och tror att jag är en sån som inte vill att papporna ska få vara hemma och har samma rätt tillföräldraledighet som mammorna.
  • Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler
  • Teddyn87

    Har du frågat pappan ifall han skulle tänka sig föra över säg tio-tjugo dagar till dig för detta ändamål?

    Tråkigt men så är det tyvärr upplagt man har 240 dagar var. Prata med pappan isf annars om de dagar det är planerings dagar etc han kan ta föräldra peng o ha sonen den dagen så får de ju också tid tillsammans.

    Även om det är din vecka. Allt går att lösa med kommunikation i de flesta fall.

    Hoppas de löser sig för er

  • ursula
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 14:13:25 följande:

    Som jag förklarade utförligare i nåt inlägg så var det för att jag inte visst att dagarna låg öronmärkta till respektive förälder. Jag trodde det var en gemensam pott (barnets pott) som man plockade dagar ur. Att det endast var så att 60 dagar var säkert vikta till pappan.

    Och var först då FK ändrade sin vy, så att man såg att jag inte hade dagar kvar, medan pappan hade massor som jag förstod hur det låg till.

    Jag hade fram till dess varit jättenoga med att informera pappan ifall jag funderade på att plocka ut nån dag. Och att isf få hans godkännande. Och sa att han gärna fick göra detsamma. Men det var ju som lönmlöst då vi hade våra egna potter uppdelat.


    Hörde du aldrig att pappans 240 dagar gick att överföra
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 12:01:37 följande:

    Nej, vi har haft varanna vecka hela sommaren. Han hade ledigt v25,26,27,28,29 och 31. Sonen var hos hon om alla udda veckor.

    Precis som vanligt, inget pusslande från någons sida.

    Att barnet slipper friitids är bra. Jag hade önskat att vi kunnat vara lediga 5 veckor var istället för han 6 veckor och jag 4. Dsv tagit varsin föräldravecka. Då hade sonen fått precis lika långt sommarlov som i detta fall.

    Ja pappan vill också det. Och vi har honom som sagt varannan vecka. jag är glad att han får vara med sin pappa.  Men nu fick han 4 lediga veckor med sonen och jag två. Rättvist?
    Klart det är rättvist. Du HAR redan haft den tiden. Pappan hade det inte.
  • Anonym (Separerad mamma)
    mammalovis skrev 2014-08-26 13:19:21 följande:

    ts: VEM var det som tog reda på hur föräldraförsäkringen fungerade? Där hade både DU och PAPPAN till barnet lika stort ansvar att ta reda på vad som gällde. Jag tror att 240 dagar var, varav 45 dagar på lägstanivån har gällt ett bra tag, om barnet är 6 år nu, liksom att båda har 60 låsta dagar var.

    Frågan är hur många dagar du tog de första 8 månaderna? 8 månader är ju ca 32 veckor så gånger 4 dagar gav det 128 dagar som du tog ut. 7 dagar/vecka hade gett 224 dagar och redan där hade nästan alla dina dagar varit förbrukade ... Om ni sedan valde att han hade hela sin lön att leva på och du fp, så är det ett VAL ni gjorde då.

    Vi betalar ungefär hälften var av gemensamma räkningar och sedan får han skjuta över 2000 kr extra ör att jag ska gå runt med barnens och mina behov. Sedan att jag har mindre att leva för orkar jag inte bry mig om att strida om.

    Han har haft  4 veckors semester - jag har inte kunnat jobba ihop någon, utan har jobbat de 4 veckorna istället för att vår ekonomi ska gå ihop. Rättvist nja, men han har högsäsong vår-höst på jobbet och jag har lättare att få terminsvik, så han har kunnat spara sina 60 obligatoriska dagar till vinterhalvåret istället. Om kvinnan ammar för barnets bästa - så innebär det i praktiken att HON förlorar mer ekonomiskt, men vinner tiden med barnet - OM paret inte är så välbetalda att de kan skippa fp helt eller delvis under första året.

    Sedan har DU varit mjäkig mot pappan och inte ställt krav på att han tar ut fp. HAN har varit mjäkig mot sin arbetsgivare, vilket ni får betala för i efterhand. Så att pappan har dagar kvar och du inte är ju en konsekvens av ERT handlande där du haft LIKA stort ansvar. Stängningsdagarna har funnits i några år nu åtminstone 3,5 år, så det är ingen nyhet.

    Däremot tycker jag att det är sjukt att pappor kan vägra ta ut fp helt, när föräldrarna separerar redan under barnets första levnadstid och kvinnan tvingas gå på soc för att barnet ska ha omsorg under det första året. Sedan är det väl lättare för uf att ta ut fp senare när barnet är mer självständigt, men pappor som skiter i att ta ut fp helt för sina barn borde inte få behålla den alls. Kanske vore det rimligt att familjen var tvungna att nyttja ett visst antal dagar före ett års ålder för att komma ifrån problematiken.


    Jag var inte hemma 8 månader (du måste blandat ihop med hur jag önskat att det varit) utan längre. Vi tyckte att vi båda tagit reda på hur det fungerade. Var på gemensam information som de anordnade på försäkringskassan innan barnet föddes tex. Men vi hade inte fått infon vad som hände om man separerade.

    Och ja hade jag vetat hur det skulle se ut och hur reglerna var så hade jag varit mindre mjäkig. Jag ammade bara i fyra månader (också pga omständigheter), så jag hade gärna sett att jag kunnat jobba tex deltid från tex sonen var 8 månader. men det funkade inte för pappan alltså.

    Och att man pusslar på diverse sätt (som många här ger exempel på) under tiden man är ett par är väl inte så konstigt. Är ju när man separerar det blir problem. Om den ena partnern bara ser till sin egen egoistiska vinning och inte har någon motivation att jämka för att båda ska bli nöjda (som man ändå försöker om man är i ett förhållande).
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 13:05:45 följande:
    Exakt, är ju det jag menar. Är ju upp till pappan att stå på sig också. Om han verkligen velat. Vilket jag inte tror han så himla mycket ville. Då det som sagt var en ganska jobbig period hemma så sonen var liten. Men han skyllde på jobbet. Och ville inte vara hemma. Och då anser jag att han på så sätt AVSTOD sina föräldradagar. Inte att han SPARADE alla sina  till nu, då han plötligt VILL vara hemma. För att han nu kan ägna sig åt aktiviteter som HAN själv gillar och inte behöver mata, byta blöja, trösta, jaga, plocka osv.
    Och det är lika mycket upp till mamman att stå upp för vad HON vill...

    Det enda jag läser i dina inlägg är oförmåga för att ta ansvar för dina egna val.
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (Terese) skrev 2014-08-26 13:20:24 följande:

    Nej det är inte samma sak ts. Jag fick dagar och bor med min man.

    Det jag menar är att du skulle bett om det då.

    Eller glädja dig åt att du slipper ta ut för hela sommaren höstlov vinterlovet vårlov andra dagar på grund av att ni NU delar upp detta per automatik. Vv.

    Skriv avtal om att du ej har alla lov utan kör varannat lov och två veckor i taget under sommaren.

    Rättvist.

    Jag delar inte loven med någon. Självförvållat och något jag gått med på.

    Sen en sak till en del fäder kanske kan ha dåligt självförtroende när det gäller bebis stadiet. Beror oftast på att en del mammor vägrar släppa taget.

    Gäller säkert inte er och är ingen ursäkt. Män får helt enkelt börja tuffa till sig.


    Jag VILL som sagt vara hemma nu. men det är trist att det ska måsta ske utan betalning för mig. Och med betalning för honom.

    Ja jag var , som du också påpekar, absolut inte en av dem som vägrade släppa taget. Tvärtom har jag gjort allt jag kan för att involvera honom. Tex så avslutades min förlossning med att jag tappade 2 liter blod och fick ligga platt i sängen (inte ens sitta upp eller gå på toa) under de tre första dagarna,då jag svimmade så fort jag tänkte tanken. Så redan där fick pappan rycka in och sköta bebis.
    men han var som sagt rätt ung. Hade inga kompisar med barn och det vart en väldig omställning för honom med förhållande, hus och barn inom loppet av några år (från 21-24år). Dåligt självförtroende som pappa´, inte direkt. Men låg på engergi var vi båda (pga sömnbrist osv. Lättare att fly till jobbet då.
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (*) skrev 2014-08-26 13:26:20 följande:
    Då kan ju mamman dela med sig av ledigheten när barnet är litet, tycker jag.

    Verkar som att många kvinnor vill vara hemma när barnet är litet och sedan ändå ha dagar kvar att plocka när barnet är större, och tycker då att de ska få pappans.

    Som sagt läs det jag skrivit. OM det är så som du skriver som är fallet, så passar "inte både äta kakan och ha den kvar". Men jag var inte den som ville ta hand om de lediga dagarna när barnet var litet, tvärtom!
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 13:23:53 följande:
    Fast jag menar ur ett rättviseperspektiv mellan mig och pappan. Jag har inga problem med, och full förståelse för att man har mindre pengar under tiden barnen är små. Och tycker också det är generöst i Sverige.

    Det jag vänder mig mot är som sagt att det är orättvist mellan mig och pappan.

    Låt säga att vi har samma lön 28000:-/mån
    Jag tar ut 4 FL-dagar per vecka under första året. Jag har då tagit ut 208 av mina dagar. Och tjänat ca 120.000 före skatt
    Pappan har tjänat 336.000 före skatt.
    Nu så måste jag ta tjänstledigt , låt säga 3 dagar per månad.
    Jag tjänar då 293.000:- per år
    Medan han tjänar 319.200 per år.
    Så bara under dessa två år så har han tjänat 242.200:- mer än mig.
    Och har dessutom kvar 200 av sina föräldradagar.


    Så du menar att han inte bidrog extra till er ekonomi när du tog ut föräldradagar? HUR fick du då dina dagar att räcka i ett år?
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 14:26:31 följande:
    Jag var inte hemma 8 månader (du måste blandat ihop med hur jag önskat att det varit) utan längre. Vi tyckte att vi båda tagit reda på hur det fungerade. Var på gemensam information som de anordnade på försäkringskassan innan barnet föddes tex. Men vi hade inte fått infon vad som hände om man separerade.

    Och ja hade jag vetat hur det skulle se ut och hur reglerna var så hade jag varit mindre mjäkig. Jag ammade bara i fyra månader (också pga omständigheter), så jag hade gärna sett att jag kunnat jobba tex deltid från tex sonen var 8 månader. men det funkade inte för pappan alltså.

    Och att man pusslar på diverse sätt (som många här ger exempel på) under tiden man är ett par är väl inte så konstigt. Är ju när man separerar det blir problem. Om den ena partnern bara ser till sin egen egoistiska vinning och inte har någon motivation att jämka för att båda ska bli nöjda (som man ändå försöker om man är i ett förhållande).
    Det händer absolut inget alls med dagarna om man separerar. Det ser precis likadant ut om man lever tillsammans eller isär. Enda gången det inte är uppdelat så att föräldrarna har hälften var är om man är ensam vårdnadshavare. Annars har man ALLTID hälften var.

    Det känns inte som om du förstått nu heller riktigt... Fick du uppfattningen om att dagarna gick över till honom iochmed er separation? DÅ kan jag förstå dina funderingar lite mer. Men jag tycker ändå det vore orättvist om du fick fler dagar bara för att du vill...

    PS. Jag har själv varit på info om föräldrapenningen och om de inte missat ngt totalt på er så är det nog snarare så att ni missuppfattade än att de inte förklarade..

    Läste ni inte igenom materialet man fick hem?
  • Anonym (Terese)

    Tänk på att du också får mindre semesterdagar nästa år om du tar ut för mycket föräldrardagar.

    Tror att det börjar med 15 dagar efter det minskar antalet semesterdagar.

Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler