• Anonym (Separerad mamma)

    Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler

    När jag och pappan till vår son var tillsammans bestämde vi gemensamt vem som skulle vara hemma med sonen under hans första 3 år. Eller egentligen hade jag inget att säga till om, det vart på pappans villkor, pga hans arbetsgivare i transportbranschen (som anser att mammorna är de som ska sköta barn).

    Det var mitt önskemål att vi skulle dela så lika på FL som möjligt (med övervikt åt mitt håll månad 0-8, delat månad 8-18, och övervikt till pappan från 1.5-3år), men så vart det alltså inte.

    Pappan var arbetslös i 3 månader innan sonen började på dagis, så tack och lov fick de ändå tid ihop när sonen var liten, men då gick han på A-kassa, det gick inte åt föräldradagar.

    När sonen var drygt 3 år separerade vi. Fram till nyligen har man bara, när man loggat in på fk, sett alla dagar i en gemensam klump. Men när de delade på dem (sen ett år tillbaka?), såg jag att jag hade i princip slut dagar och att pappan har hur mycket dagar som helst kvar.

    Så under sista året på förskolan och nu när sonen börjat förskoleklass, så kan pappan ta ut föräldraledigt tex om det är planeringsdagar, eller om han bara vill göra långhelg och ta en ledig fredag och hitta på något roligt.
    Medan jag isf måste ta ut tjänstledigt när det är planeringsdagar osv. Rynkar på näsan.

    Känns jäkligt orättvist att det är så det är upplagt.
    Jag tycker att dagarna från den dag man separerar borde delas lika då.

    Åsikter på det? Någon som upplevt liknande?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-08-26 17:07
    Jag är alltså FÖR att föräldrarna delar lika på föräldradagarna. Jag skulle krävt direkt att pappan tagit ut 50% när sonen var mindre. Då hade aldrig detta problem uppstått. Då hade vi båda kunnat vara hemma nu (med viss ersättning) och njuta av tiden med sonen innan han blivit för stor.

    Nicket "Uppriktigt" i inlägg #75 verkar vara den enda som fattat hur jag menar. Och som inte misstolkar och tror att jag är en sån som inte vill att papporna ska få vara hemma och har samma rätt tillföräldraledighet som mammorna.
  • Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 10:34:16 följande:
    Jag var helt nerkörd i skorna efter vi fått barn. Sonen hade bla kolik och jag slutade helt sova, vart deprimerad osv. Helt sönderstressad. Sonen var väldigt intensiv och helt ärligt var varje dag hemma i princip en plåga. Jättehemskt att det var så, men ärligt så kändes det så då. Numer är det inte så sen några år tillbaka, jag känner att jag är en superbra mamma (förut gjorde jag allt för sonen också, men var intne lugn och harmonisk, vilket jag anser är det viktigaste för att vara en bra mamma). Jag mår bra, sonen mår bra och min och sonens relation är jättebra. Men då var det bara hemskt. Jag njöt inte alls av att vara hemma. Med en 1.5åring är det också i princip skötsel som gäller, leka, mata, byta, springa efter, lyfta undan, torka, byta blöja, söva, trösta osv osv.

    Så jag hade såå gärna velat spara min dagar till NU (ålder mellan 4-8 år). Då man som sagt kan ta vara på tiden tillsammans, skapa fina minnen, kanske resa bort ihop med barnet och göra en långhelg osv (det var inet på nå sätt aktuellt tidigare). Och jag sa det till pappan. Men det gick inte att göra så. Och det var pga pappan och det var hans beslut.
    Du skriver omväxlande att det var pappans beslut och att det inte fungerade med hans arbete.

    Ja, det är jobbigt det första året. Och jag skulle ALDRIG vilja ta tillbaka den tiden o byta ut den mot att arbeta! Jag har sett sonens framsteg på ett helt annat sätt än pappan och det ser jag som att jag fått ngt extra som pappan missat genom att arbeta.

    Du har varit hemma - nu är det pappans tur att använda sina dagar såsom han finner bäst.
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (CS) skrev 2014-08-26 12:33:39 följande:

    Verkar helt klart som din karl var "rädd".

    I Sverige har man laglig rätt att ta ut pappadagar utan att det ska få konsekvenser från företagets sida... 

    Och även om han jobbar på åkeri, så ska man kunna hitta en ersättare som kan ta jobben medans han var ledig... Vikarier kan man alltid hitta...

    Okej om man är egen företagare, då är det alltid svårt att ta ut ledigt...

    Men jag tycker x gubben din verkade lite mjäkig och inte vågade stå på sig...

    Och konstigt för den delen att han lyckas ta ut ledigt NU när ni är separerade utan problem?


    Som sagt nu har han äntligen en annan arbetsgivare. Fortfarande inom transportbranschen,  men på en större industri. Jag hade velat att han prioriterade att söka sånt jobb redan under vår tid ihop, men han tyckte det verkade tråkigt och instängt.

    När han sen fick ha sonen varanna vecka efter separation så inser han nog att det är det enda som fungerat nu i småbarnsåren. I tidigare åkeribranchen var det också mycket konstiga tider, övertid, långa resor osv. mycket svårare med pusslandet om man ska vara en engagerad pappa.

    Han var också rätt så ung när vi fick barn (24) och som sagt inte den som tog strider och stod på sig. Blivit bättre på det nu (som 30-åring).
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 11:09:53 följande:
    Jo jag anser att det är reglerna som tillåter att han kan göra så här.
    Jag är upprörd på honom. Och har försökt förklara det jag anser orättvist.
    HADE det varit så att jag VELAT ta ut all föräldrapenning tidigare och inte tillåtit honom vara hemma när sonen var mindre. DÅ hade det varit okej att han gjort som han gör och sagt att "då har jag kvar min nu". Men så var inte alls grejen i vårt fall!

    Men jag kan ju inget göra åt saken, alltså är inte reglerna okej. Man borde dela  lika på dagrana när man separerar. Och sen är det upp till mamman eller pappan att överlåta dagar till den andre. man delar ju lika på alla andra tillgångar i en separation (och Föräldragar är lika med pengar).
    Så att du får 75% av dagarna o pappan 15% menar du?

    Hur rättvist är det?
  • Anonym (Terese)
    EnAnonumius skrev 2014-08-26 13:47:50 följande:

    Hur skall du ha det?

    Du skrev i din TS (trådstarten):

    "Eller egentligen hade jag inget att säga till om, det vart på pappans villkor, pga hans arbetsgivare i transportbranschen (som anser att mammorna är de som ska sköta barn)."

    I din TS så är han "anställd inom transport"  och nu är han egen "företagare inom transportbranschen". Hur skall du ha det? 

    Oavsett så kan man inte skylla på en hela "branchen" om huruvida man skall ta ledigt eller inte. Inte heller på någon "arbetsgivare".. 

    Klara inte mannen av att stå emot gammalmodiga attityder ála 1920-60-tal så kan man ju undra om den mannen har tillräckligt med råg i ryggen för att våga vara man nog för att gå hemma med barnet...

    Är man egen företagre så styr man över det själv.

    Dock så kan man knappast skylla på branschen i sig och att branschen har "mossiga gammalmodiga vädringar". Att vara egen företagare och ta föräldraledigt är inte heller lätt, och en dans på rosor, för en kvinnlig företagare heller.  Så det handlar om inställning och den egna viljan.

    Nu tar ju din man föräldraledigt då det fanns utrymme för det och du klagar på detta bara för att du nu ville vara ledig och hemma med barnen och att din man var nykter nog att inte skriva över dagar på dig. 

    Det som glöms bort i denna ekvation är barnet. Barnet får ju tid med pappan och umgås med honom. Det anser jag är mycket mer viktigare än din vilja om att "nu vill jag gå hemma med barnet för att jag känner för detta" och pappan (exet) är dum som inte vill skriva över dagarna på mig.

    Du skriver även i din TS (trådstart detta):

    "Känns jäkligt orättvist att det är så det är upplagt.

    Jag tycker att dagarna från den dag man separerar borde delas lika då."

    Vi snackar om föräldraledighet inte någon "gemensam egendom". Gemensam egendom kan man snacka om att "dela lika" eller ge "motsvarande". 

    För föräldraledigheten skall aldrig var en del av någon separation på samma sätt som  "egendom", utan det skall enbart vara till för att vara förälder till barnet. Inte som prestigemedel mellan föräldrarna. 

    Jag anser inte att dagarna som är (eventuellt) kvar  vid separation skall delas lika det är knappast rättvist. Det som är rättvist är att de dagar som är kvar vid en eventuell separation, på vaddera förälder, så skall (enskilda) föräldrar själva bestämma över när det skall tas ut. Det skall även vara frivilligt att skriva över föräldradagar på sitt ex (barnets mamma/pappa) också. 

    Dock så är just nyckelordet "frivilligt". 


    Jag är inte Ts och har inte skrivit det du säger först!!!
  • EnAnonumius
    Brumma skrev 2014-08-26 13:47:26 följande:
    Ok. Så du har inte riktigt förstått vad som gäller. Visserligen är det en djungel med föräldrapenning men just att man från början har hälften av dagarna var är en sak som är ganska svår att missa.
    Man HAR ett visst ansvar för att ta reda på saker själv - speciellt saker som påverkar en... Hur kunde du tex vara hemma så länge utan att pappan skrev över dagar på dig? Hur kunde du ha kvar dagar att ta ut en dag i veckan när han började förskolan?
    Nej, du kan faktiskt inte skylla din egen okunnighet på vare sig försäkringskassan eller pappan.
    "Nej, du kan faktiskt inte skylla din egen okunnighet på vare sig försäkringskassan eller pappan."

    Tyvärr är det så..
    Folk är för bekväma att ta reda på fakta själva i situationer där det påverkar dem själva sedan så är det bekvämare att skylla på omgivningen över sin egna lathet.

    Jag har så otroligt svårt att förstå själv varför man inte skaffar fram fakta då det är så otroligt lätt att tillgå den. Förstår man inte hur en sökmotor funkar, så kan man alltid ringa i stället. Det går ju till och med att sms:a nummerupplysningen (118 118) eller mejla..


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (*) skrev 2014-08-26 12:47:54 följande:
    Kan ju finnas många olika anledningar till det.

    Sedan anser jag inte att han lurat henne, de gjorde en överenskommelse hur de skulle ha det, dvs dela på dagarna. Sedan separerar dom innan han hunnit ta ut några, dock var han hemma med barnet några månader innan dagis för att han var arbetslös.

    Efter separationen gör han som han vil med sina dagar, TS får ju varken mer eller mindre hur han än gör.

    Varför komma nu när barnet är 6 år och gnälla på att pappan plockar ut dagar, känns som ren och skär avundsjuka. Antagligen handlar det om pengar, att TS måste ta ledigt från jobbet, och han har dagar kvar.

    Känns inte som att barnperspektivet är med, pojken tjänar på att vara hemma från fritids med sin pappa.
    Ja som jag skrev i nåt inlägg så jobbar han för ny arbetsgivare nu, på industri.

    Att jag varken får mereller mindre stämmer ju inte. För de flesta par som jag vet som varit i min situation, har pappan överlåtit dagar till mamman, så att hon inte ska "förlora" på att hon var den som var hemma heltid första året (som ju är det vanligaste då mamman ofta ammar osv)

    Jag hade upp det för länge sen till diskussion. Pappan ville jag skulle skriva ett mail för att förklara hur jag tänkte. vilket jag gjorde. Men inte fick nån respons på, på länge. Men vi har snackat klart om det. För ett bra tag sen.
    Och sonen är 5 än, men fyller 6 om några månader. Jag har som sagt släppt det. men, som jag skrev i nåt inlägg ovan, peka på att problematiken finns. 
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (äsch) skrev 2014-08-26 13:05:16 följande:

    Förstår att det svider men du valde själv hur du ville vara föräldraledig. Nu i efterhand inser du att du då valde fel och tvingas tyvärr nu leva med konsekvenserna av dina kassa val. Så är det för oss alla.

    Det bästa vore givetvis om du kunde släppa det och acceptera läget precis så som det är. Du kan ju ändå inte ändra på någonting så det är bara slöseri med energi att gräma sig.

    Kolla om pappan ibland kan ta er son när det är studiedagar och planeringsdagar och sånt även när det är din vecka så att du sparar pengar. Och sedan när du väl tar extraledigt hittar du på nåt riktigt kul eller har det riktigt mysigt med sonen.


    Nej, jag anser inte att jag valde själv. Jag utryckte klart och tydligt till pappan att jag ville att han skulle vara hemma då.

    Jag VILL nu vara hemma med sonen de dagar jag kan. Så jag KOMMER att vara det även om det kommer bli utan lön. Jag får spara in på annat istället.
    Och jag lever inte på existensminimum, vi kommer ha mat på bordet (köper prylar på blocket, säljer bort urvuxna kläder på bytardagar osv).
    Men det känns orättvist som sagt att pappan kan vara hemma med betalning.
  • EnAnonumius
    Anonym (Terese) skrev 2014-08-26 13:57:12 följande:
    Jag är inte Ts och har inte skrivit det du säger först!!!
    Attans jag ber så otroligt mycket om ursäkt, jag missade att jag hade "citerat" dig med i en enskild "tab" i webbläsaren, så jag hade dig och TS på vars en tab. 

    (Egen notering till mig själv; Koll nu EnAnonumius att det är rätt svar till rätt "citerade inlägg", i synnerhet om du har två-fler tabbar uppe mot samma tråd)...


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (*) skrev 2014-08-26 13:12:25 följande:
    Varför bad du inte om dagarna direkt, när du förstod att han inte ville ta ut dom medan sonen var liten?

    Jag tycker det är så konstigt att du nu efter så många år börjar intresserad dig för dagarna, du borde ju förstått för länge sedan hur det hängde ihop. Eller är det för att pappan tar ut dom som du blivit intresserad av dom?

    Som jag förklarade utförligare i nåt inlägg så var det för att jag inte visst att dagarna låg öronmärkta till respektive förälder. Jag trodde det var en gemensam pott (barnets pott) som man plockade dagar ur. Att det endast var så att 60 dagar var säkert vikta till pappan.

    Och var först då FK ändrade sin vy, så att man såg att jag inte hade dagar kvar, medan pappan hade massor som jag förstod hur det låg till.

    Jag hade fram till dess varit jättenoga med att informera pappan ifall jag funderade på att plocka ut nån dag. Och att isf få hans godkännande. Och sa att han gärna fick göra detsamma. Men det var ju som lönmlöst då vi hade våra egna potter uppdelat.

  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 11:47:54 följande:
    Mm, hört om dessa fall också. Och det är faktiskt ÄNNU konstigare. Och mer fel enligt mig. Då missgynnas ju barnet/barnen också. Och missar dagar då de kunnat vara hemma med sina föräladrar (pappa, eller om han fört över till dig så mamma).

    Nä jag måste ju släppa det, inget jag kan göra liksom. Men jag tycker det borde tydliggöras att detta kan uppstå.
    Att mammor kanske ska be pappan föra över dagar redan i direkt anslutning till att han avstår från dem genom att inte vara hemma under barnets tidiga år.
    Om det är så att hon vill att han ska vara hemma, men han säger sig vilja spara dagarna till senare.
    Om man nu inte är överens om att att hon tar sina dagar när banet är liten och pappan tar dagarna när barnet är större. Då är det ju okej ändå.
    Även om pappan för över dagarna samma dag som barnet föds så är det dina egna dagar som används först och pappan kan närsomhelst ta tillbaka sina dagar - utan att din tillåtelse.
Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler