• Anonym (Förvirrad)

    Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(

    Hej!

    Jag och min sambo är inte riktigt överens om det här med ekonomin...
    Han vill gärna att vi delar på gemensamma kostnader som boende, mat och sånt.


     Det skulle jag inte motsätta mig i vanliga fall, men problemet är att jag de senaste 12 månaderna har haft en inkomst på ca 5000:- i månaden. Min sambo tjänar mellan 30-32 000 i månaden. 



    Båda har ju våra egna kostnader, jag har t.ex varje månad:

    Telefon ca 700 (även min företagstelefon)
    Försäkringar 420
    Mediciner för mig och sonen varje månad 600, varannan 700
    CSN 600
    Sjukhusbesök ca 300

    Sen tillkommer det alltid lite för tillfälliga mediciner och salvor m.m
    Och jag har säkerligen glömt nån kostnad, men det är det jag kommer på just nu. Sen är det ju fritidskostnader (barnomsorg) som kommer att komma så småningom. Men i runda slängar ca 2800 i fasta grejer. 

    Jag har numera ingen egen bil, så jag lånar antingen sambon eller svärmors bil när jag ska nånstans. Vid längre resor så betalar jag självklart all bensin för det (behöver inte betala för kortare).

    Jag handlar mat när det behövs, även om det är mina sista pengar. 

    Så det blir inte så mycket över, oftast är det mesta slut en vecka efter jag fått pengarna. Jag känner mig så låst, har ingen bil (vi bor på landet), jag kan inte göra någonting för att jag är totalt pank, och dyker det upp några oväntade kostnader får jag be pappa eller svärmor om ett lån (pappa "får" jag inte betala tillbaka till, därför ber jag sällan honom då jag inte vill det.)

    Nästa månad kommer min inkomst att sjunka till 2320:-, och då vet jag inte vad jag ska göra... då kommer det verkligen inte att räcka till. Min sambo har förståelse för detta nu när min inkomst kommer att bli ännu lägre, men han tycker fortfarande att vi ska ha delad ekonomi, rakt av oavsett vad vi tjänar. I framtiden kommer jag att tjäna bättre, men just nu har jag precis startat ett eget företag och det är kämpigt nu i början.

    Jag har föreslagit en procentuell delning, att vi betalar lika mycket av våra löner procentuellt, för jag vill inte vara pank dagen efter jag fått pengarna :( Men han tycker att det är orättvist. Jag har varit nära att hamna hos kronofogden flera gånger för att jag inte kunnat betala räkningarna, och båda gånger har pappa räddat mig. Pappa ifrågasätter naturligtvis varför inte sambon hjälper mig, men sambon tycker att "han redan betalar så mycket för mig".

    Tycker ni att jag har fel? Själv tycker jag att sambon resonerar helt makalöst underligt, samtidigt som jag förstår att han inte vill betala för allt själv, men han har ju en mycket högre inkomst... Han har ju "försörjningplikt" men det känns ju sådär...

    Jag är skitförvirrad, hur gör andra? Är det jag som gör fel?
  • Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(
  • Chester Copperpot
    Sosamda skrev 2014-08-28 00:10:35 följande:

    Lite OT, men: Chester Copperpot, du låter lite osm de där Jehovas vittnen som aldrig lämnar en ifred, haha. "Svart hål i din själ" "Jag försöker bara nå fram till dig." "fruktansvärt sorgligt och kärlekslöst. Torftigt och andefattigt." Jag tror att jag har hört några av de meningarna ordagrant från dessa "frälsare". Sorry, var bara tvungen att säga det. Skrattande


    Det är helt okej att du tycker det. Och jag är nog så långt bort från religiös man bara kan komma. Jag blir bara så förundrad när jag inser att det faktiskt finns så ytliga och tomma människor i verkligheten. Det är som om dom bara är ett skal, det går omkring en massa döda människor på våra gator. Själsligt döda människor. Och jag tycker bara så fruktansvärt synd om dom...


  • got

    Jag funderar på om det är så att du kommer att höja din inkomst om ett par år? Isåfall kan jag tycka att din sambo skulle kunna betala lite mer nu om du kan bidra med mer längre fram. Men det är klart, om du alltid kommer ligga på så superlåg inkomst som nu kan jag förstå att han inte vill försörja dig för all framtid. Varför skulle han göra det?

    När jag och min sambo flyttade ihop pluggade han och jag jobbade. Det var självklart för mig att vi hade gemensam ekonomi från början. Han flyttade dessutom till min stad men pluggade i sin gamla hemstad så jag tyckte att jag var "skyldig" honom det så att han skulle ha råd att pendla. Efter 4 år började han arbeta och inom ett år hade han högre lön än jag och vi har fortfarande gemensam ekonomi.

    Vad jag menar är att jag tycker att man ska utgå från ett givande och ett tagande i ett förhållande men det måste komma från båda håll. Det kan inte bara vara den ena parten som ska ge och den andra som ska ta. 

  • Anonym (...)

    att dela på kostnaderna rakt av när man har så pass olika inkomst blir ju oerhört orättvist och konstigt, speciellt om det medför att TS inte har något ALLS kvar efter. man är ju van vid olika standard också beroende på ekonomi. till exempel vad gäller mat, han kanske är van vid att köpa dyrare matvaror, något som TS inte har råd med med SIN ekonomi.

    men TS bidrar du nu något alls till kostnad för boende? om inte kan man ju förstå att han blir lite frustrerad. procentuell delning är det som låter vettigast just nu för er. men den inkomst du har just nu kan du ju inte fortsätta leva på så länge, för då lever du ju som sagt delvis på honom, för den inkomsten skulle du aldrig klara dig på ensam.

  • Sweet Sofia
    Sosamda skrev 2014-08-27 19:20:54 följande:

    "Han har ju "försörjningplikt""

    Eh. NEJ, det har han inte. Han är din sambo, ni är inte gifta. Om ni vore det skulle han vara skyldig att du har tak över huvudet, kläder på kroppen och mat i magen. Han är inte heller far till ditt barn. Så NEJ, han har ingen försörjningsplikt över huvud taget.

    Hur skulle du klara dig om du INTE hade sambo? Om det inte fanns någon som stod för bilen (inköp, räntor på billån, slitningskostnader, bensin för dina "korta" resor, besiktning och så vidare) och samtidigt bjussar dig på resor? Han bjuder ju redan dig på saker han inte är ett dugg skyldig att göra. Förstår honom till hundra procent att han inte vill försörja dig och DITT barn. Det är helt rimligt att du betalar halva om han begär det. Det är till och med generöst av honom. Han bjuder dig på saker, PLUS att du egentligen borde betala mer än halva era månadskostnader då du även har ett barn i hushållet.

    Du får helt enkelt munnen efter matsäcken. Kan du inte försörja dig på ditt företag måste du lägga ned det, skaffa ett jobb och försörja dig och ditt barn som du valt att skaffa. Du kan inte kräva att en annan människa ska ta hand om ditt liv.

    Jag önskar verkligen att folk kunde sluta skaffa barn de inte kan försörja, starta företag utan ett sparkkonto att falla tillbaka på eller tro att andra människor eller samhället är deras personliga bankkonto.


    Som sambo lever man under äktenskapliga förhållanden och har på så is försörjningsplikt gentemot varandra.
  • Anonym (Förstår inte)

    Då är det inte gemensam ekonomi din sambo vill ha. Gemensam ekonomi för mig är att man inte har egna bankkonton utan allt slås ihop och båda har lika stor rätt till pengarna som kommer in till hushållet.
    För mig är det ofattbart att din sambo kan tycka att pengar är viktigare än att ni båda mår bra.
    Självklart hade jag INTE accepterat det din sambo föreslår, han måste ta sig en funderare om han vill vara sambo eller inte.
    Det går inte att trycka ner den andra på det där viset ekonomiskt och få det att fungera på andra plan i förhållandet.

  • Nightrod

    Gemensam ekonomi är det bästa som hänt sedan färdigskivat bröd

  • Duckand

    Att tycka att andra är ogina och snåla som inte delar med sig mer av sina pengar är lätt att säga, men hela bilden finns sällan på plats. I tråden saknas massor av kostnadsposter som måste vara höga såsom BOENDEKOSTNAD inkl värme, el, vatten, underhåll och försäkringar. De måste vara sambon som betalar allt ju. Plus bilkostnader, om bensin vore allt en bil kostar vore det lätt. TS listar sina kostnader, det vore intressant att se sambons.

    Vad är hans överskott när allt är betalt?

    Jag förstår TS överger tråden, det börjar bli jobbigt.

    Jag har själv varit huvudförsörjare i många år med en make som var egen företagare med mycket ojämna inkomster. Det sliter på en och är även en BEGRÄNSNING för den som förväntas säkra inkomsten för hushållet. Svårt att göra karriärsskifte med aktivt val att gå ned i lön, rädsla att bli sjuk etc.

    Så ni som ylar om att den med mest pengar ska dela med sig villkorslöst, det handlar inte bara om er. Pengar kommer inte från himlen. I de allra flesta fall arbetas de in av en person av kött och blod.

    Just TS fall är dock ganska tragiskt med sjukdom inblandat. Jag hoppas din affärside håller och om den inte gör det, våga lägg ner i tid. Du riskerar att bli socialt-ekonomiskt utsatt om din sambo tröttnar så du måste agera mer. Du har också ett barn att sörja för i många år till och det blir inte billigare. Är alla jobbmöjligheter uttömda? Sjukersättning?

  • Anonym (d)
    Duckand skrev 2014-08-28 07:43:21 följande:

    Att tycka att andra är ogina och snåla som inte delar med sig mer av sina pengar är lätt att säga, men hela bilden finns sällan på plats. I tråden saknas massor av kostnadsposter som måste vara höga såsom BOENDEKOSTNAD inkl värme, el, vatten, underhåll och försäkringar. De måste vara sambon som betalar allt ju. Plus bilkostnader, om bensin vore allt en bil kostar vore det lätt. TS listar sina kostnader, det vore intressant att se sambons.

    Vad är hans överskott när allt är betalt?

    Jag förstår TS överger tråden, det börjar bli jobbigt.

    Jag har själv varit huvudförsörjare i många år med en make som var egen företagare med mycket ojämna inkomster. Det sliter på en och är även en BEGRÄNSNING för den som förväntas säkra inkomsten för hushållet. Svårt att göra karriärsskifte med aktivt val att gå ned i lön, rädsla att bli sjuk etc.

    Så ni som ylar om att den med mest pengar ska dela med sig villkorslöst, det handlar inte bara om er. Pengar kommer inte från himlen. I de allra flesta fall arbetas de in av en person av kött och blod.

    Just TS fall är dock ganska tragiskt med sjukdom inblandat. Jag hoppas din affärside håller och om den inte gör det, våga lägg ner i tid. Du riskerar att bli socialt-ekonomiskt utsatt om din sambo tröttnar så du måste agera mer. Du har också ett barn att sörja för i många år till och det blir inte billigare. Är alla jobbmöjligheter uttömda? Sjukersättning?


    TS överger tråden för att "det börjar bli jobbigt"? Hon lämnade direkt.
  • Anonym (fido)
    got skrev 2014-08-28 00:14:45 följande:

    Jag funderar på om det är så att du kommer att höja din inkomst om ett par år? Isåfall kan jag tycka att din sambo skulle kunna betala lite mer nu om du kan bidra med mer längre fram. Men det är klart, om du alltid kommer ligga på så superlåg inkomst som nu kan jag förstå att han inte vill försörja dig för all framtid. Varför skulle han göra det?

    När jag och min sambo flyttade ihop pluggade han och jag jobbade. Det var självklart för mig att vi hade gemensam ekonomi från början. Han flyttade dessutom till min stad men pluggade i sin gamla hemstad så jag tyckte att jag var "skyldig" honom det så att han skulle ha råd att pendla. Efter 4 år började han arbeta och inom ett år hade han högre lön än jag och vi har fortfarande gemensam ekonomi.

    Vad jag menar är att jag tycker att man ska utgå från ett givande och ett tagande i ett förhållande men det måste komma från båda håll. Det kan inte bara vara den ena parten som ska ge och den andra som ska ta. 


    Ja, det gäller att vara beräknande när man är 'solidarisk'.
Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(