• enimini

    Jehovas Vittnen och Beth-Sarim

    De flesta är ju medvetna idag om Jehovas Vittnen och deras mängder av falska och ouppfyllda profetior gjorda i Guds namn.

    En av dom var var från deras ledare Rutherford som tog över efter att C.T Russel, grundaren, dog 1916.

    Rutherford förespådde också att Harmageddon skulle komma och att alla de gamla profeterna från förr, Abraham, Isac och Moses, skulle återuppstå. Och då beslutade Rutherford att ett lyxhus skulle byggas till deras förfogande. 1929 byggdes Beth-Sarim (Prinsarnas Hus) i San Diego, USA med sektens pengar som kom från de vilseledda fåren som kallade sig själva Jehovas Vittnen. I vanlig ordning i Vakttornets historia så kom inte den förutspådda Harmageddon och inga profeter blev uppväckta heller.

    Då flyttade Rutherford in i lyxvillan istället och bodde där till sin död, i ett liv i lyx genom skänkta pengar. De pinsamma historias tystades ner och huset såldes efter hans död. Det finns knappt ett vittne idag som känner till detta. Mycket är tack vare för att dom inte får söka den idag lättillgängliga Vakttorns historian som ligger ute för beskådning på nätet. Dom flesta gamla tryckta Vakttorns böcker ligger också inscannade, så att den som söker kan se med egna ögon att denna sekt är antikrist, ormen från paradiset och djävulen i förklädnad.

    Det vittne som söker i sin sekts historia och ser med egna ögon vad som pågår, faller nästan omedelbart av, därav sektens minskning i antal i väst.

  • Svar på tråden Jehovas Vittnen och Beth-Sarim
  • Nyfiken gul

    Hur de behandlar uteslutna är verkligen något dom mörkar och ljuger om.


    amor vincit omnia -
  • Nyfiken gul
    enimini skrev 2015-01-31 01:13:43 följande:

    Jag har aldrig vart döpt eller ens intresserad, däremot har jag en förälder som blev vittne när jag var liten och gjorde mitt liv till ett helvete.


    Beklagar! Förstår precis vad du gått igenom.
    amor vincit omnia -
  • enimini
    Nyfiken gul skrev 2015-01-31 01:12:49 följande:

    Och en annan sak, varför tar du upp just om beth sarim som är ganska så oviktigt när det finns så mycket mer allvarliga saker att lyfta fram. Som tex uteslutningsanordningen. ?


    Alltså, allt får ju inte plats i rubriken, det är sååå mycket med Vakttornet att det kan (och gör) fylla en flera tusen sidors bok.

    Men ja, uteslutningsmetoden är helt emot de mänskliga rättigheterna och är även förtal, oftast helt obefogat. Och de kan bli uteslutna för bara en sån sak som att dom ifrågasätter en eller flera doktriner. Men själv kräver dom acceptans och respekt från sin "världsliga" omgivning. Att splittra upp familjer är barbariskt och är ett tydligt tecken på att Gud är inte ens i närheten av deras organisation.

    Sen skandaler som tex deras NGO medlemsskap i FN, som de haft i hemlighet i tio års tid innan en engelsk nyhetstidning tog dom på bar gärning. Och här har dom förbannat FN i alla år, kallat den för skökan som rider på den tvehövdade Draken. Sen ljuger dom och påstår att dom bara hade det för att få tillgång till Dag Hammarskölds biblioteket. Men FN säger att man behöver inget medlemsskap för att få tillgång till deras bibliotek.

    Och för att vara NGO medlem i FN måste organisationen årligen skriva på kontrakt att dom till fullo stödjer FN.

    Och det visar sig att dom är medlemmar än idag!! Följ länken och kolla på sidorna 2,10 och 23 och häpna!!

    www.osce.org/home/72039

    Ryssland, Storbritannien och USA Jehovas Vittnen Vakttornet är NGO medlemmar än idag.

    Är det inte vidrigt?? Däremot är det inte förvånande, dom ÄR som huggormar i gräset och det har dom alltid varit.

    Tack vare internet kan folk numera få tag på all information om deras lögner och ex JVn kan samlas och stötta varandra, det kunde dom inte förut. Utan många blev lämnade åt sitt öde helt utan sina familjer, vänner och i många fall arbetskamrater. Många tog och tar än idag livet av sig, har djupa depressioner, många blir ateister osv, osv. Men nu kan dom i alla fall stötta varandra och jämföra sig med varandra och inse att det inte är dem det är fel på. Utan allt är organisationens fel och det är skönt att få svart på vitt att deras lögner inte är påhitt av "avfällingar".

    Sen pågår det stora skandaler om deras pedofilifall i bla USA där det förväntas att dom kommer få enorma skadeståndsbelopp att betala ut till alla offer, det är antagligen därför dom säljer flera rikets salar och även högkvarteret i Brooklyn. Deras verksamhet håller på att kollapsa som ett korthus under storm, det fattar dom nog själva just nu och dom försöker casha in förmögenheterna. Skulle inte förvåna mig om den styrande kretsen bara försvann helt plötsligt.
  • Eberhard
    enimini skrev 2015-01-30 23:23:27 följande:
    JAG har börjat denna tråd och JAG skriver precis vad JAG vill här, nämligen att avslöja Vakttornets lögner. Omöjligt att skriva in allt i rubriken.

    Igen, ang Beth-Sarim, länka gärna till något som kan stödja dina påståenden, nämligen att VT har skrivit hela sanningen om dess historia. Det kan du inte, för det har dom inte gjort, hur mycket du nu än vill föra folk bakom ljuset med ditt löjliga påstående.

    Däremot är det dokumenterat i Rutherfords egna publikationer, men de göms undan idag.

    Likadant är Charles Taze Russels gamla publikationer där han förutspådde Harmageddon typ vart och vartannat år och han sa även att Kristus osynliga återkomst skedde år 1874, (INTE 1914) något dom trodde ända upp till 20-talet och står dokumenterat i deras äldre litteratur.

    Russel trodde även på pyramidiologi och räknade ut Harmageddons årtal med hjälp av pyramiden i Giza, han publicerade även en bok med ett utvik på pyramiden och hans räknesätt.

    De flesta gamla publikationer är inscannade och finns att hitta tex här; wtarchive.svhelden.info/english/books-and-tracts/

    De flesta vittnen, om de läste igenom den sidans material, skulle lämna denna falska religion. Därför FÅR JVn inte läsa på någon annan sida än just JW.org.

    Jag känner igen ditt sätt att försvara denna djävulens lögn, därför har jag svårt att tro att du inte själv är ett vittne. Jag förstår att det är svårt att lämna nåt som man vigt hela sitt liv åt och man kan få dödsångest tack vare deras hotande propaganda. Men Jesus lärde oss hur vi känner igen en falsk profet och ha sa även att vi behöver INTE vara rädda för dom. Dom är endast män, och dom (speciellt den styrande kretsen) kommer att få stå till svars, sen brinna i helvetet och plågas i evigheternas evigheter.

    Igen, vv kommentera inte vad jag ska eller inte ska skriva i min egna tråd. Passar det inte kan du ju börja en egen tråd och hålla dig borta från min.
    Det hör till det grundläggande i all skrift att man behandlar vad man angett i rubriken. Endast oseriösa skribenter fladdrar ut i allt möjligt annat som inte har någon bäring på rubriken. Så jo, jag förbehåller mig rätten att komma med sådana påpekanden, och det har jag gjort även när det gäller andra debattörer på andra forum. I stället för att göra som du gjort borde du behandla dessa andra saker i helt andra trådar och i vart och ett fall behandla endast det som anges i rubriken. Alternativt kunde du angett en mer heltäckande rubrik. En elev som skriver om allt möjligt i en uppsats som fått en klar och avgränsad rubrik får oftast underkänt i bedömningen.

    Jag tänker inte länka till ofta klena trådar eftersom jag har ett synnerligen omfattande Jv-bibliotek och kan anföra direkt ur tryckta publikationer. Så jag kommer att att senare, kanske redan idag, anföra uttalanden från Jvs litteratur. Du gör misstaget att förlita dig huvudsakligen på nätkällor. Du verkar inte att ha någon egen kunskap om vad Jvs litteratur säger. 

    Rutherford var ett Jv, så vad som skrivits på hans tid är fortfarande skrivet av Jv. Efter hans död skrevs det detaljerat om Beth Sarim i en Jv-tidskrift. Dessutom finns det  en klar dokumentation i Jvs senaste historiebok från början av 90-talet, en publikation som du inte tycks ha någon kännedom om.

    Det är hårresande okunnigt av dig att påstå att Russell förutspådde "Harmageddon typ vart och vartannat år". Jag har det mesta som Russell skrev i mitt privata bibliotek och jag vet att det inte var så. Men det tänker jag inte gå närmare in på i en tråd om Beth Sarim. Du har också fel att Russell räknade ut årtalet med hjälp av pyramiden. Han (i de flesta fall var det inte han utan Barbour)  räknade först ut sina årtal med  ledning av uppgifter i Bibeln. Sedan fick han bekräftelse på sina beräkningar i pyramiden. Men pyramiden var inte upphovet till uträkningarna.

    Jv får inte läsa några andra sidor än deras egen, rätt. Men de får läsa äldre publikationer som Jv själva publicerat, och där får man reda på mycket. Nej, jag är förvisso inget Jv. Det finns Jv som skriver här och de skulle gärna förklara för dig att jag är motståndare till deras verksamhet. I mitt förra inlägg här skrev jag också att jag håller med Raymond Franz båda böcker och att jag fullständigt underkänner Jvs årtal 607 f v t som årtalet för Jerusalems förstöring. Jag underkänner hela deras lära om 1914, korset och födelsedagsfirande, för att inte tala om deras föreställning om de "andra fåren" och deras synnerligen begränsade nattvardsfirande. En person som gör allt detta är självfallet inget Jv.

    I all kritik av Jv måste man ändå vara rättvis. Det är därför jag tagit till orda här.      
  • enimini

    Ja, det är ju tydligt att du inte vill bevisa din sak, för det kan du inte. Och det vet du lika bra som jag.

    Så du fortsätter att gagga om vad som "bör" stå i en tråd. Själv säger jag fortfarande; det ska du s k i t a i vad jag skriver här, även att håll dig OT och bete dig inte som en byfåne. Detta är familjeliv, ingen officiell debattplattform där man förväntar sig högskolepoäng. Du verkar ha svårt att få in det i skallen, men sannolikheten är stor att du har inget annat att komma med som faktiskt håller sig till ämnet.

    Eftersom du även vägrar länka till dina påståenden kan jag endast konstatera att du har noll koll och vill bara försvara "sanningen". Men, sanningen är den att "sanningen om sanningen" ligger ute på nätet, överskådligt för alla, även dom som har svårigheter som dig att söka information.

    Jag gav dig redan en länk med Vakttornets äldre publikationer. Jag hjälper till här och länkar direkt till Russels bok "The divine plan of the ages as shown in the great pyramid", komplett inscannad med utvikssidan om hur han räknade med pyramiden.

    wtarchive.svhelden.info/archive/en/publications/1886_CR_SS1_The_Divine_Plan_of_Ages.pdf

    Du är fortfarande i förnekelsen. Hur många år av ditt liv har du vikt åt villoläran?


    Eberhard skrev 2015-01-31 11:45:33 följande:

    Det hör till det grundläggande i all skrift att man behandlar vad man angett i rubriken. Endast oseriösa skribenter fladdrar ut i allt möjligt annat som inte har någon bäring på rubriken. Så jo, jag förbehåller mig rätten att komma med sådana påpekanden, och det har jag gjort även när det gäller andra debattörer på andra forum. I stället för att göra som du gjort borde du behandla dessa andra saker i helt andra trådar och i vart och ett fall behandla endast det som anges i rubriken. Alternativt kunde du angett en mer heltäckande rubrik. En elev som skriver om allt möjligt i en uppsats som fått en klar och avgränsad rubrik får oftast underkänt i bedömningen.

    Jag tänker inte länka till ofta klena trådar eftersom jag har ett synnerligen omfattande Jv-bibliotek och kan anföra direkt ur tryckta publikationer. Så jag kommer att att senare, kanske redan idag, anföra uttalanden från Jvs litteratur. Du gör misstaget att förlita dig huvudsakligen på nätkällor. Du verkar inte att ha någon egen kunskap om vad Jvs litteratur säger. 

    Rutherford var ett Jv, så vad som skrivits på hans tid är fortfarande skrivet av Jv. Efter hans död skrevs det detaljerat om Beth Sarim i en Jv-tidskrift. Dessutom finns det  en klar dokumentation i Jvs senaste historiebok från början av 90-talet, en publikation som du inte tycks ha någon kännedom om.

    Det är hårresande okunnigt av dig att påstå att Russell förutspådde "Harmageddon typ vart och vartannat år". Jag har det mesta som Russell skrev i mitt privata bibliotek och jag vet att det inte var så. Men det tänker jag inte gå närmare in på i en tråd om Beth Sarim. Du har också fel att Russell räknade ut årtalet med hjälp av pyramiden. Han (i de flesta fall var det inte han utan Barbour)  räknade först ut sina årtal med  ledning av uppgifter i Bibeln. Sedan fick han bekräftelse på sina beräkningar i pyramiden. Men pyramiden var inte upphovet till uträkningarna.

    Jv får inte läsa några andra sidor än deras egen, rätt. Men de får läsa äldre publikationer som Jv själva publicerat, och där får man reda på mycket. Nej, jag är förvisso inget Jv. Det finns Jv som skriver här och de skulle gärna förklara för dig att jag är motståndare till deras verksamhet. I mitt förra inlägg här skrev jag också att jag håller med Raymond Franz båda böcker och att jag fullständigt underkänner Jvs årtal 607 f v t som årtalet för Jerusalems förstöring. Jag underkänner hela deras lära om 1914, korset och födelsedagsfirande, för att inte tala om deras föreställning om de "andra fåren" och deras synnerligen begränsade nattvardsfirande. En person som gör allt detta är självfallet inget Jv.

    I all kritik av Jv måste man ändå vara rättvis. Det är därför jag tagit till orda här.      


  • enimini

    Enligt Russel var pyramiden i Giza Guds andra vittne, efter Jesus. Men läs själv.

  • Eberhard
    enimini skrev 2015-01-31 15:03:34 följande:

    Ja, det är ju tydligt att du inte vill bevisa din sak, för det kan du inte. Och det vet du lika bra som jag.

    Så du fortsätter att gagga om vad som "bör" stå i en tråd. Själv säger jag fortfarande; det ska du s k i t a i vad jag skriver här, även att håll dig OT och bete dig inte som en byfåne. Detta är familjeliv, ingen officiell debattplattform där man förväntar sig högskolepoäng. Du verkar ha svårt att få in det i skallen, men sannolikheten är stor att du har inget annat att komma med som faktiskt håller sig till ämnet.

    Eftersom du även vägrar länka till dina påståenden kan jag endast konstatera att du har noll koll och vill bara försvara "sanningen". Men, sanningen är den att "sanningen om sanningen" ligger ute på nätet, överskådligt för alla, även dom som har svårigheter som dig att söka information.

    Jag gav dig redan en länk med Vakttornets äldre publikationer. Jag hjälper till här och länkar direkt till Russels bok "The divine plan of the ages as shown in the great pyramid", komplett inscannad med utvikssidan om hur han räknade med pyramiden.

    wtarchive.svhelden.info/archive/en/publications/1886_CR_SS1_The_Divine_Plan_of_Ages.pdf

    Du är fortfarande i förnekelsen. Hur många år av ditt liv har du vikt åt villoläran?


    Jag sitter här med Jvs senaste historiebok på svenska, den som heter "JEHOVAS VITTNEN FÖRKUNNARE AV GUDS KUNGARIKE", tryckt i Tyskland 1994. Den har 749 sidor. På sidan 76 finns en bild på Beth Sarim och följande text:

    "Broder Rutherford drabbades av en allvarlig lunginflammation sedan han hade blivit frigiven från en orättvis inspärrning i fängelset år 1919. Därefter hade han bara en frisk lunga. På 1920-talet begav han sig till San Diego i Kalifornien i förbindelse med att han fick läkarbehandling, och läkaren rådde honom att tillbringa så mycket tid som möjligt där.  Från och med år 1929  arbetade broder Rutherford under vintrarna i sin bostad i San Diego som han kallade Beth-Sarim. Beth-Sarim byggdes med medel som utgjorde ett direkt bidrag för det ändamålet. Överlåtelsehandlingen, som publicerades i sin helhet i "The Golden Age" för 19 mars 1930, visar att egendomen  överläts på J.F. Rutherford och därefter på Sällskapet Vakttornet.

    Boken "Frälsning", som gavs ut (på engelska) år 1939, förklarar angående Beth-Sarim: "De hebreiska orden Beth Sarim betyda `furstarnas hus´, och syftet med att denna tomt förvärvades och detta hus byggdes var detta, att det skulle finnas ett påtagligt bevis för att det i vår tid finns människor på jorden som helt och fullt tro Gud och Kristus Jesus och tro på hans rike och som tro att forntidens trogna män snart skola uppväckas ur döden  av Herren, komma tillbaka till jorden och taga jordens synliga angelägenheter om hand ."

    Några år efter broder Rutherfords död beslöt Sällskapet Vakttornets styrelse att sälja Beth-Sarim. Varför det? "The Watchtower" för 15 december 1947 förklarade:"Det hade helt och fullt tjänat sitt syfte och tjänade nu endast som ett monument som var ganska dyrt att hålla i stånd. Vår tro på att forntidens män skall återvända, de som konungen Kristus Jesus skall göra till furstar över HELA jorden inte bara Kalifornien), är inte grundad på detta hus, Beth-Sarim, utan på Guds löftesord." "

    Den tidigare historieskildringen som publicerades i Yearbook 1975 hade en helsida om Beth Sarim på sid. 193, där det bl a framhölls:

    "In time a direct contribution was made for the purpose of constructing a house in San Diego for Brother Rutherford´s use. It was not built at the expense of the Watch Tower Society. Concerning this property, the 1939 book Salvation stated: "At San Diego, California, there is a small piece of land, on which, in the year 1929, there was built a house, which is called and known as Beth-Sarim." "

    Det är alltså helt klart att Jv inte alls har mörkat om Beth Sarim i sina moderna historieskildringar. Anledningen till att du tror att de gjort det beror på att du är dåligt påläst. Det kan man inte säga om Edmond C. Gruss och Leonard Chretien som publicerade en synnerligen omfattande dokumentation bl a om Beth Sarim i boken "JEHOVAH´S WITNESSES - THEIR MONUMENTS TO FALSE PROPHECY" som är daterad 1997. Den har 307 sidor och är en värdefull publikation. Den kunde av naturliga skäl bara ha med stoff som kommit på engelska. Men Jvs svenska tidskrift "En Ny Värld" hade en tvåsidig artikel kallad "Beth-Sarim - domare Rutherfords "palats"" på sid. 6 och 7 i numret för juni 1942.

    Att jag "inte vill bevisa" min sak, och inte kan det,  är uppenbart ett rent önsketänkande från din sida. Det har nu visat sig att du har varit långt ute i vildmarken på cykeln.  
  • Eberhard
    enimini skrev 2015-01-31 15:03:34 följande:

    Ja, det är ju tydligt att du inte vill bevisa din sak, för det kan du inte. Och det vet du lika bra som jag.

    Så du fortsätter att gagga om vad som "bör" stå i en tråd. Själv säger jag fortfarande; det ska du s k i t a i vad jag skriver här, även att håll dig OT och bete dig inte som en byfåne. Detta är familjeliv, ingen officiell debattplattform där man förväntar sig högskolepoäng. Du verkar ha svårt att få in det i skallen, men sannolikheten är stor att du har inget annat att komma med som faktiskt håller sig till ämnet.

    Eftersom du även vägrar länka till dina påståenden kan jag endast konstatera att du har noll koll och vill bara försvara "sanningen". Men, sanningen är den att "sanningen om sanningen" ligger ute på nätet, överskådligt för alla, även dom som har svårigheter som dig att söka information.

    Jag gav dig redan en länk med Vakttornets äldre publikationer. Jag hjälper till här och länkar direkt till Russels bok "The divine plan of the ages as shown in the great pyramid", komplett inscannad med utvikssidan om hur han räknade med pyramiden.

    wtarchive.svhelden.info/archive/en/publications/1886_CR_SS1_The_Divine_Plan_of_Ages.pdf

    Du är fortfarande i förnekelsen. Hur många år av ditt liv har du vikt åt villoläran?


    Att hålla sig till rubrikens ämne är inte en fråga om högskolepoäng. Det får man lära redan i grundskolan. Jag struntar inte i att folk inte kan hålla sig till ämnet, ett klart belägg för bristande bildning, och vem av oss som beter sig som en "byfåne" har nog de flesta läsare redan en klar uppfattning om. Jag har bättre "koll" än de flesta. Några svårigheter att söka information har jag inte. Ditt påstående att jag "fortfarande" är "i förnekelsen" är skrattretande, och de tycker säkert alla de läsare som känner till hur kritisk jag är till vakttornsrörelsen.
  • Eberhard
    enimini skrev 2015-01-31 15:06:59 följande:

    Enligt Russel var pyramiden i Giza Guds andra vittne, efter Jesus. Men läs själv.


    Enligt Russell var pyramiden Guds bekräftande stenvittne. Det första vittnet var Bibeln. Även den tråd du länkade till om "The Divine Plan of the Ages" sade på själva titelsidan att pyramiden var "the Corrobatory Testimony". Det innebar att den inte var upphovet till tolkningarna, bara bekräftelser på dessa. Hela denna fråga är ytterst intressant men i en tråd om Beth Sarim passar den inte. Därför sparar jag mitt rikhaltiga material till ett senare tillfälle.
  • enimini

    Den historieboken är (upprepar) OMskriven för att försköna hela den pinsamma historian. Endast ett JV kommer med "bevis" som är påhittat av VT.

    Huset bekostades av "frivilliga" donationer av VT följare som trodde de gav sina pengar åt Guds verksamhet, inte till att bygga ett lyxhus åt en alkoholiserad tyrann. Och detta skedde efter Wallstreets kraschen, då den stora depressionen pågick i USA. Även hans två lyxbilar bekostades av VT donationer från JVn.

    Den som söker, han finner, även du. Det går inte att undvika Beth-Sarims Sanna historia.


    Eberhard skrev 2015-01-31 16:23:56 följande:

    Jag sitter här med Jvs senaste historiebok på svenska, den som heter "JEHOVAS VITTNEN FÖRKUNNARE AV GUDS KUNGARIKE", tryckt i Tyskland 1994. Den har 749 sidor. På sidan 76 finns en bild på Beth Sarim och följande text:

    "Broder Rutherford drabbades av en allvarlig lunginflammation sedan han hade blivit frigiven från en orättvis inspärrning i fängelset år 1919. Därefter hade han bara en frisk lunga. På 1920-talet begav han sig till San Diego i Kalifornien i förbindelse med att han fick läkarbehandling, och läkaren rådde honom att tillbringa så mycket tid som möjligt där.  Från och med år 1929  arbetade broder Rutherford under vintrarna i sin bostad i San Diego som han kallade Beth-Sarim. Beth-Sarim byggdes med medel som utgjorde ett direkt bidrag för det ändamålet. Överlåtelsehandlingen, som publicerades i sin helhet i "The Golden Age" för 19 mars 1930, visar att egendomen  överläts på J.F. Rutherford och därefter på Sällskapet Vakttornet.

    Boken "Frälsning", som gavs ut (på engelska) år 1939, förklarar angående Beth-Sarim: "De hebreiska orden Beth Sarim betyda `furstarnas hus´, och syftet med att denna tomt förvärvades och detta hus byggdes var detta, att det skulle finnas ett påtagligt bevis för att det i vår tid finns människor på jorden som helt och fullt tro Gud och Kristus Jesus och tro på hans rike och som tro att forntidens trogna män snart skola uppväckas ur döden  av Herren, komma tillbaka till jorden och taga jordens synliga angelägenheter om hand ."

    Några år efter broder Rutherfords död beslöt Sällskapet Vakttornets styrelse att sälja Beth-Sarim. Varför det? "The Watchtower" för 15 december 1947 förklarade:"Det hade helt och fullt tjänat sitt syfte och tjänade nu endast som ett monument som var ganska dyrt att hålla i stånd. Vår tro på att forntidens män skall återvända, de som konungen Kristus Jesus skall göra till furstar över HELA jorden inte bara Kalifornien), är inte grundad på detta hus, Beth-Sarim, utan på Guds löftesord." "

    Den tidigare historieskildringen som publicerades i Yearbook 1975 hade en helsida om Beth Sarim på sid. 193, där det bl a framhölls:

    "In time a direct contribution was made for the purpose of constructing a house in San Diego for Brother Rutherford´s use. It was not built at the expense of the Watch Tower Society. Concerning this property, the 1939 book Salvation stated: "At San Diego, California, there is a small piece of land, on which, in the year 1929, there was built a house, which is called and known as Beth-Sarim." "

    Det är alltså helt klart att Jv inte alls har mörkat om Beth Sarim i sina moderna historieskildringar. Anledningen till att du tror att de gjort det beror på att du är dåligt påläst. Det kan man inte säga om Edmond C. Gruss och Leonard Chretien som publicerade en synnerligen omfattande dokumentation bl a om Beth Sarim i boken "JEHOVAH´S WITNESSES - THEIR MONUMENTS TO FALSE PROPHECY" som är daterad 1997. Den har 307 sidor och är en värdefull publikation. Den kunde av naturliga skäl bara ha med stoff som kommit på engelska. Men Jvs svenska tidskrift "En Ny Värld" hade en tvåsidig artikel kallad "Beth-Sarim - domare Rutherfords "palats"" på sid. 6 och 7 i numret för juni 1942.

    Att jag "inte vill bevisa" min sak, och inte kan det,  är uppenbart ett rent önsketänkande från din sida. Det har nu visat sig att du har varit långt ute i vildmarken på cykeln.  


Svar på tråden Jehovas Vittnen och Beth-Sarim