• Anonym (vikarie)

    Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter

    Hej alla, behöver lite input. 

    Jag jobbar som vikarie på en skola åk 6-9.. är väldigt ny och har enbart jobbat två veckor, men än så länge har allting gått fantastiskt bra, tills idag då.

    En kollega bad mig att hjälpa henne med en lektion då hon skulle hålla i ett prov för en grupp elever samtidigt. Absolut sa jag och ställde upp, såklart. 
    Detta var en lektion för åk 9. Det finns fyra nior på denna skolan och just denna har jag inte jobbat med förut, men eftersom det gått bra med övriga så tänkte jag att det nog skulle gå bra med dessa också. 
    Lektionen drar igång och bara tjejerna kommer. Efter en kvart trillar killarna in och när jag frågar var dom varit så får jag svaret "skit du i det". Blir lite ställd och skriver upp dem.. jag presenterar mig för de som kom sent, säger att jag heter X och är för Y idag som håller i ett prov. "Och?" svarar killarna nästan i kör och himlar med ögonen. Försöker skaka av mig det och berättar vad det finns för alternativ att jobba med idag. 

    Lektionen flyter på men dessa killar sitter bara längst ner i klassrummet och pratar om fotboll. Jag höjer rösten och frågar om de inte ska ta och sätta igång med diverse saker då det är deadline på allt snart.. "orkar inte, för tråkigt" får jag till svar av en kille, en annan påstår att han letar fakta på sin mobil utan att ens titta på mig. Jag blir här irriterad och frågar killen med mobilen en ganska simpel fråga om ämnet han påstår sig jobba med, han kan såklart inte svara och säger "vem fan bryr sig?" istället och alla killar skrattar högt. 
    Helt plötsligt reser sig en kille upp och säger "jag går hem nu". Jag säger "men vänta lite nu, vi slutar inte förrän om 40 minuter du kan INTE bara gå hem hur som helst". Han ignorerar mig och bara går rakt ut. 
    Efter någon minut plingar en mobil till hos killarna varpå en säger "Nu får vi gå hem", alla reser sig upp och går mot dörren.
    Jag: Vänta lite nu. Vem har sagt att ni får gå hem?
    Kille 1: Vår ordinarie lärare, X (killen som gick precis) frågade henne.
    Jag: Men JAG har inte sagt det. JAG är lika mycket lärare som hen idag. 
    Kille 2: Vad fan bryr du dig för? Du får ju cash ändå, skit du i det 

    här blir jag riktigt arg och frågar hur han tänkte när han sa sådär. Han rycker på axlarna och går. Jag känner att jag inte alls vet hur jag ska handskas med den här situationen och skriver upp killarna som går. Efter ytterligare fem minuter så kommer en av killarna som gick tillbaka med en lapp där det står ungefär såhär 
    "Om eleverna är klara så låter du dem gå hem!!" 
    i stora bokstäver och undertecknat deras ordinarie lärare.

    Jag avrundar lektionen och går ut och gråter i bilen. Jag är gravid så jag vet att mina känslor är överallt och ingenstans, men jag kände mig så fruktansvärt misslyckad och underlägsen här. Jag försökte ta kontroll med fick bara hånskratt i gensvar. Hur kan dessa ungar bete sig såhär? Jag förstår inte. 
    Jag är vanligen en väldigt snäll person men nu känner JAG mig som en riktig ragata till vikarie, en sån man skrattar åt och mobbar, mer eller mindre. 
    Kände mig dessutom lite ledsen på min kollega (världens goaste i övrigt) som jag kände var lite orättvis här. Jag som vikarie kan ju inte tro på en elev jag inte känner som bara säger "X säger att vi får gå nu" och sedan släppa en hel klass 35 minuter tidigare utan att vara det minsta källkritisk? 
    Jag kanske överreagerar (mycket troligt) men blev väldigt ledsen och vill höra vad ni tycker om situationen. Är det vanligt att elever beter sig såhär? Vad gjorde jag för fel?

    Vill inte gå tillbaka till jobbet just nu. 

  • Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter
  • Topcom

    Snorungar i den åldern vet inte bättre. Det kommer drabba dem själva i slutändan, men jag förstår att du är ledsen. Äckliga ouppfostrade elever kan vara riktigt vidriga ibland..:/

  • Anonym (fd läraren)

    Anmäl händelsen i klassen som tillbud (tillbud i arbetsmiljön)!

  • Anonym (elev)
    Virriga Vera skrev 2015-04-24 12:27:02 följande:
    Bara det att du tycker att ändamålen helgar medlen visar vilken sorts person du är. Oavsett hur inkompetent en person är så behandlar man inte människor på det sättet.
    Då är jag väl jag och många av mina gamla klasskompisar hemska människor. Ja ändamålen helgar ibland medlen. Civil olydnad, protester, demonstrationer och våld kan i många fall vara befogat. 
  • Anonym (mu)
    Anonym (ojoj) skrev 2015-04-24 12:28:10 följande:
    Nä. jag menade inte att säga förlåt det bara slant ur mig, förlåt :D
    men det är väldigt kul att se hur känslig du är..
    Jag ser att resten av mitt inlägg inte ens blev noterat, nånting som faktiskt kunde ha hjälpt dig, men du hängde upp dig på en liten detalj som ordet "förlåt"..
    En dag är du en vuxen kvinna och då kommer du att se tillbaka på den händelsen och skratta du med :)
    Lycka till. {#emotions_dlg.flower}
    usch så drygt skrivet!!

    TS har inte läst hela tråden men OM det var din kollega som skrev lappen så är et fruktansvärt illa och oproffsigt att bara köra över dig på det viset.
    Tyvärr är högstadieungar så där. det gäller att hitta ett sätt att hantera det/dem.
  • Anonym (ojoj)
    Anonym (mu) skrev 2015-04-24 19:58:37 följande:
    usch så drygt skrivet!!
    Usch så drygt!! De tycker nog eleverna också som fick henne som vikarie
    Tänk dig att du är försenad och du har en vikarie (på jobbet) som du inte känner, som auktoritet och det första den personen säger är "vart har ni varit?" Redan där förlorades chansen för en bra grund. Speciellt när det handlar om tonåringar. Jag skulle nog också svara "skit i det du" eller "vi kan ta det senare om det är så intressant".
  • Indianica

    Jag förstår att du känner dig misslyckad, men måste säga att situationen tyvärr inte låter extrem. Antagligen spelar dina hormoner dig ett  spratt (precis som hos killarna!), men annars måste du nog försöka ändra din inställning lite grann.

    Du kan inte förvänta dig auktoritet av alla barn bara för att du är vuxen. Särskilt hos barn med problem av olika slag och/eller hos barn som söker status i gruppen genom att revoltera mot läraren, krävs det att du skapar en relation till barnen för att de ska lyssna på dig och visa respekt.

    Enligt mitt sätt att se dig fick ni en dålig start på er relation redan ifrån början genom att du frågade var killarna hade varit. En trevligare start hade varit att du faktiskt bara välkomnade dem och sa att det var roligt att de kom. Som lärare får man välja lite grann, vad som är viktigas för stunden. Om du tror du ska vara vikarie mer i denna klass, rekommenderar jag dig att du berättar vad som hände för din kollega, men att du också jobbar mest med din relation till de "struliga" killarna den första tiden, detta för att skapa respekt, lugn och motivation. Med humor och gott humör kommer man långt med de här barnen är min erfarenhet!

  • Indianica
    FuckGoggleAskMe skrev 2015-04-23 19:14:35 följande:

    Äsch TS, det där var väl ingenting, jag har också varit lärarvikarie en gång i tiden, och då var det några killar som hoppade ut genom fönstret ... ska kanske tillägga att vi var på bottenvåningen. Kollegorna varnade mig innan, och sa att målsättningen med den klassen var att dom skulle sitta mer eller mindre stilla under större delen av lektionen, och göra någonting med papper och penna. Det var en specialgrupp i svenska för åttan. Ta det inte personligt, dom är säkert stökiga jämt.


    Ja, pratar hon med kollegan får hon säkert höra att de inte är bäst i klassen så att säga....När jag var lärarvikarie insåg jag snabbt att ett kännetecken för denna "typ" av killar var att de ofta satt längst bak i klassrummet och att de bar keps, jag brukade försöka ta dem med humor och det gillade de....Om man inte har klassen ofta tycker jag man också kan lugna sig lite, killarnas betyg rasar inte för att de inte jobbar bra när de vid enstaka tillfälle har en vikarie, det grovjobbet med den generella motivationen kan den ordinarie läraren få ta....
  • Indianica
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 16:20:59 följande:
    Nej, såklart så har jag hört talas om kaoset i skolorna men jag trodde verkligen inte att det var SÅ illa, att ungarna beter sig precis hur som helst.

    Jag tänkte väldigt mycket på alla duktiga som kom i tid och uppförde sig. Det var ju för deras skull jag försökte få tyst på de som störde, det var verkligen inte arbetsro. Jag sa även till eleverna som stannade att de jobbat på bra och varit fantastiskt duktiga. En tjej ursäktade tillomed killarnas beteende, vilket hon inte ska behövs göra!!! Det gör nig så arg o ledsen..
    I ditt läge hade jag skickat ut eleverna i olika grupprum och låtit stökisarna som ville gå, få gå, självklart med en frånvaronotering. På det sättet kan du lägga tid på de som ville arbeta och de flitiga hade kunnat hjälpa varandra utan att störa varandra. Ska du vikariera mer i klassen är det som sagt också viktigt att du arbetar med din relation till stökisarna, du måste visa dig som en tydlig, men också snäll, humoristiskt och omtänksam ledare.
  • Indianica
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 18:38:26 följande:
    Vem har sagt att jag pep som en mus? Och HUR kan man ens rättfärdiga ett sånt här beteende mot NÅGON oavsett pondus? Det var det dummaste jag hört. Jag höjde rösten, jag himlar med ögonen tillbaka när jag får spydiga svar och jag ryter. Men det spelade ingen roll idag för jag blev bemött såhär ändå. Jag hoppas att du skäms för hur du har betett dig, du borde i alla fall skämmas. Uppfostra barn rätt istället för att säga att folk som inte har tillräcklig pondus får bli lärare, säger jag.
    Du måste tänka på att många  ungdomar har det svårt och där utöver kommer deras hormoner in i sammanhanget.

    Jag kommer ihåg när jag var ny och hade en drabbing med en tjej som senare visade sig nyligen förlorat båda sina föräldrar i en bilolycka. Många ungdomar lever med försummande missbrukare, de har olika diagnoser eller odiagnosticerade bekymmer, visst, det är för jävligt, men ingenting vi lärare kan ändra på. Vi måste förhålla oss professionellt ändå. Att himla med ögonen ger ingenting. Du ska vara chef över klassen och måste bestämma dig för hur du ska förhålla dig till dina elever som har problem och som visar det på ett provocerande sätt. Jag rekommenderar dig att läsa boken "Vilse i skolan", den kan ge dig mer vägledning i frågan om hur du kan förhålla dig och även ge dig tröst.
  • simonkik

    Jag har själv jobbat på gymnasiet och har inte upplevt något i den omfattningen du beskriver. Detta kan dock ses som ett test för dig själv. Det knepiga som lärare är att inte ta det som händer på lektionerna personligt utan låta eleverna ansvara för sina egna liv också. Jag förstår att du vill göra ditt bästa och ge eleverna möjligheten att lyckas i sina studier. Dock är det så att det finns elever som inte bryr sig om sin utbildning utan är endast där för att de måste. Jag själv mötte eleverna med den nivå engagemang som de själva gav på sina studier. Om de inte brydde sig, lät jag de vara och satsade på de som verkligen ville lära sig. Det är så här det kan bli när vi har ett system som tvingar elever att gå i skolan, även om det motiveras väl. Det gäller att anpassa sig till den grupp du jobbar med också. Kanske i den klassen du skrev om hårdare regler krävs medans andra kanske fungerar med en friare miljö. Föräldrarna har dock i många fall en tendens att skylla på lärarna för att eleverna inte lyckas. Det finns nog en anledning till varför läraryrket ses som ett ovärdigt yrke numera. Inte bara är det en hög arbetsbörda; du måste också vara psykolog till både föräldrar och elever. Ta en funderare om du verkligen vill jobba som lärare eller om det är något annat du hellre pysslar med. Om du glömmer "jag vill hjälpa människor" och istället funderar kring frågan "vad vill jag göra?" så kanske något nytt kommer. Det kanske finns en anledning bakom att du fick en sån jobbig klass. Blir du en riktig lärare kan det hända att du får en hel klass med sånna jönsar. :)

Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter