• Anonym (vikarie)

    Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter

    Hej alla, behöver lite input. 

    Jag jobbar som vikarie på en skola åk 6-9.. är väldigt ny och har enbart jobbat två veckor, men än så länge har allting gått fantastiskt bra, tills idag då.

    En kollega bad mig att hjälpa henne med en lektion då hon skulle hålla i ett prov för en grupp elever samtidigt. Absolut sa jag och ställde upp, såklart. 
    Detta var en lektion för åk 9. Det finns fyra nior på denna skolan och just denna har jag inte jobbat med förut, men eftersom det gått bra med övriga så tänkte jag att det nog skulle gå bra med dessa också. 
    Lektionen drar igång och bara tjejerna kommer. Efter en kvart trillar killarna in och när jag frågar var dom varit så får jag svaret "skit du i det". Blir lite ställd och skriver upp dem.. jag presenterar mig för de som kom sent, säger att jag heter X och är för Y idag som håller i ett prov. "Och?" svarar killarna nästan i kör och himlar med ögonen. Försöker skaka av mig det och berättar vad det finns för alternativ att jobba med idag. 

    Lektionen flyter på men dessa killar sitter bara längst ner i klassrummet och pratar om fotboll. Jag höjer rösten och frågar om de inte ska ta och sätta igång med diverse saker då det är deadline på allt snart.. "orkar inte, för tråkigt" får jag till svar av en kille, en annan påstår att han letar fakta på sin mobil utan att ens titta på mig. Jag blir här irriterad och frågar killen med mobilen en ganska simpel fråga om ämnet han påstår sig jobba med, han kan såklart inte svara och säger "vem fan bryr sig?" istället och alla killar skrattar högt. 
    Helt plötsligt reser sig en kille upp och säger "jag går hem nu". Jag säger "men vänta lite nu, vi slutar inte förrän om 40 minuter du kan INTE bara gå hem hur som helst". Han ignorerar mig och bara går rakt ut. 
    Efter någon minut plingar en mobil till hos killarna varpå en säger "Nu får vi gå hem", alla reser sig upp och går mot dörren.
    Jag: Vänta lite nu. Vem har sagt att ni får gå hem?
    Kille 1: Vår ordinarie lärare, X (killen som gick precis) frågade henne.
    Jag: Men JAG har inte sagt det. JAG är lika mycket lärare som hen idag. 
    Kille 2: Vad fan bryr du dig för? Du får ju cash ändå, skit du i det 

    här blir jag riktigt arg och frågar hur han tänkte när han sa sådär. Han rycker på axlarna och går. Jag känner att jag inte alls vet hur jag ska handskas med den här situationen och skriver upp killarna som går. Efter ytterligare fem minuter så kommer en av killarna som gick tillbaka med en lapp där det står ungefär såhär 
    "Om eleverna är klara så låter du dem gå hem!!" 
    i stora bokstäver och undertecknat deras ordinarie lärare.

    Jag avrundar lektionen och går ut och gråter i bilen. Jag är gravid så jag vet att mina känslor är överallt och ingenstans, men jag kände mig så fruktansvärt misslyckad och underlägsen här. Jag försökte ta kontroll med fick bara hånskratt i gensvar. Hur kan dessa ungar bete sig såhär? Jag förstår inte. 
    Jag är vanligen en väldigt snäll person men nu känner JAG mig som en riktig ragata till vikarie, en sån man skrattar åt och mobbar, mer eller mindre. 
    Kände mig dessutom lite ledsen på min kollega (världens goaste i övrigt) som jag kände var lite orättvis här. Jag som vikarie kan ju inte tro på en elev jag inte känner som bara säger "X säger att vi får gå nu" och sedan släppa en hel klass 35 minuter tidigare utan att vara det minsta källkritisk? 
    Jag kanske överreagerar (mycket troligt) men blev väldigt ledsen och vill höra vad ni tycker om situationen. Är det vanligt att elever beter sig såhär? Vad gjorde jag för fel?

    Vill inte gå tillbaka till jobbet just nu. 

  • Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter
  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (ring föräldrarna) skrev 2015-04-23 18:44:55 följande:

    Bra, tror det kommer kännas bättre än att bara ge upp! Vik dig inte och förminska det som hände oavsett vad dom ordinarie säger, då går du till rektorn. Om du inte får något gensvar då så är det väl dags att ge upp men då har du iaf försökt ! En person som står upp och säger till när något är fel respekteras iallafall av normala människor,resten kan du skita i. Och det handla ju inte bara om dig här utan om andra vikarier dessutom har du en lösning på problemet (ringa föräldrarna) vilket ofta uppskattas av alla chefer när man inte bara kommer med problem utan också förslag på en lösning!


    tillägg: du behöver ju inte direkt storma in och göra en scen av det när du berättar för att få gehör, berätta bara sakligt och lugnt vad som hände och hur dom betedde sig, du behöver inte säga att du blev ledsen och grät osv. Deras beteende är det viktigaste här, du hade inte kunnat hantera situationen annorlunda för det var en ohanterbar situation, inget du hade sagt skulle ha hjälpt och du kan ju inte tvinga dom att bete sig med våld direkt.
  • IMHO
    Anonym (elev) skrev 2015-04-23 18:30:49 följande:

    Många elever är experter på att snappa upp vilka lärare/vikarie det går att köra över och dig gick det ju uppenbart att köra över. Du kommer få det tufft som lärare om du inte skaffar dig lite råg i ryggen och skinn på näsan. 

    Jag är en av dessa som aldrig kunde respektera en lärare om hen stod framme vid tavlan och pep som en liten mus. Men de lärare som hade självförtroende och pondus fick också den respekt som de förtjänade. Det hade kunnat vara jag som hade varit en av killarna (fast jag är då kvinna) och hade du betett dig som du gjorde så skulle slutresultatet blivit det samma. Du måste inge respekt för att får respekt. 

    Jag har snackat mig genom många lektioner. Jag har himlat med ögonen, hånflinat och skrattat lärare rakt i ansiktet. Jag har också suttit tyst på min plats och gjort det jag ska. Hur jag betedde var helt beroende på vilken lärare jag hade. Min klass var den som knäckte en tysklärare. Vi fick henne att börja gråta på lektion och sen dess var hon aldrig ordinarie lärare i  tyska och det med rätta.

    Betygsmässigt har jag alltid legat på topp. Jag har aldrig behövt plugga och har därför kunnat göra bäst jag velat.


    Oj, vad tråkigt för dig att din självkänsla varit så låg att du varit tvungen att sänka andra. Grattis i alla fall till dina höga betyg, men tänk på att de behöver kombineras med social kompetens, respekt för andra och förmåga att samarbeta med både överordnade, jämbördiga och underställda, för en framgångsrik karriär inom de flesta branscher.

    Lycka till med din mognad och personliga utveckling!

    PS! Hoppas inte någon i din klass blev underkänd för att de inte hann lära sig tillräckligt när du roade dig på lektionerna.
  • Anonym (lärare43)
    Anonym (elev) skrev 2015-04-23 18:30:49 följande:

     Min klass var den som knäckte en tysklärare. Vi fick henne att börja gråta på lektion och sen dess var hon aldrig ordinarie lärare i  tyska och det med rätta.


    Du säger det här med stolthet, som om det är en bedrift att ha behandlat en lärare så illa att hon knäcktes. Hur kan du säga att det var "med rätta"? Tycker du att det är rätt att behandla människor som skit bara för att de är svagare än du är?

    Jag är själv lärare och det kan jag lova att jag hade INTE mycket "råg i ryggen" som ny och var inte någon särskilt lysande lärare. Tack vare att jag sluppit utstå den behandling som du och dina klasskamrater utsatte er tysklärare för har jag vuxit in i rollen. Nu är jag faktiskt en hyfsat skicklig lärare som varken tar skit eller låter någon köra över mig. Hit hade jag aldrig kommit om jag hade haft så jävliga elever som du och dina kamrater verkar ha varit. Du borde snarare skämmas, vilket du förhoppningsvis gör om du för en sekund vågade föreställa dig hur det kändes för tyskläraren och leva dig in i hennes situation.
  • taquine
    Erikanin skrev 2015-04-23 17:16:28 följande:
    Vilka jävla idioter rent ut sagt. Hade jag varit förälder hade jag velat veta om mitt barn betedde sig så. Då hade hen fått be dig personligen om ursäkt och sedan fått alla möjliga förbud som straff. Jag hade nog övervägt att följa med till skolan och sitta med vid en lektion för att se till att barnet betedde sig!
    Blir så arg över att läsa detta! Självklart ska du inte behöva ta sådan skit! Kram på dig!
    Instämmer med dig , blir mörkrädd .. Vad f*n har hänt med dagens ungar? 
    Men samtidigt kanske man inte ska vara så förvånad när det finns föräldrar här inne som tycker det är helt ok att  deras ungar river affärer , lever  om på resturanger , flyg m.m 
    Skickar även jag en kram ts
  • Anonym (typiskt 9or)

    Nu är jag inte lärare utan bara gammal elev men jag hade skitit i dem och sagt typ "Jaha, gå ni. Jag antecknar ogiltig frånvaro här". Och angående att de inte pluggar sagt typ "ja, det är ju inte mina betyg som blir lidande"

  • IMHO
    taquine skrev 2015-04-23 19:05:31 följande:

    Instämmer med dig , blir mörkrädd .. Vad f*n har hänt med dagens ungar?


    För lite tid med föräldrar som älskar dem, lyssnar, tillrättavisar, bryr sig om och föregår med gott exempel är min högst förenklade teori. :-/
  • FuckGoggleAskMe

    Äsch TS, det där var väl ingenting, jag har också varit lärarvikarie en gång i tiden, och då var det några killar som hoppade ut genom fönstret ... ska kanske tillägga att vi var på bottenvåningen. Kollegorna varnade mig innan, och sa att målsättningen med den klassen var att dom skulle sitta mer eller mindre stilla under större delen av lektionen, och göra någonting med papper och penna. Det var en specialgrupp i svenska för åttan. Ta det inte personligt, dom är säkert stökiga jämt.

  • Anonym (!)
    Anonym (elev) skrev 2015-04-23 18:30:49 följande:

    Många elever är experter på att snappa upp vilka lärare/vikarie det går att köra över och dig gick det ju uppenbart att köra över. Du kommer få det tufft som lärare om du inte skaffar dig lite råg i ryggen och skinn på näsan. 

    Jag är en av dessa som aldrig kunde respektera en lärare om hen stod framme vid tavlan och pep som en liten mus. Men de lärare som hade självförtroende och pondus fick också den respekt som de förtjänade. Det hade kunnat vara jag som hade varit en av killarna (fast jag är då kvinna) och hade du betett dig som du gjorde så skulle slutresultatet blivit det samma. Du måste inge respekt för att får respekt. 

    Jag har snackat mig genom många lektioner. Jag har himlat med ögonen, hånflinat och skrattat lärare rakt i ansiktet. Jag har också suttit tyst på min plats och gjort det jag ska. Hur jag betedde var helt beroende på vilken lärare jag hade. Min klass var den som knäckte en tysklärare. Vi fick henne att börja gråta på lektion och sen dess var hon aldrig ordinarie lärare i  tyska och det med rätta.

    Betygsmässigt har jag alltid legat på topp. Jag har aldrig behövt plugga och har därför kunnat göra bäst jag velat.


    Du låter som en avskyvärd människa utan empati.
  • Anonym (P Nice)

    Killarna hade rätt i en sak. Varför ska du bry dig? Du får cash ändå.

    Det är inte dig det är fel på. Det är systemet.

    Det ögonblick du avviker från systemet och brusar upp eller argumenterar emot är det kört för dig. Du kommer ALDRIG att vinna den fighten.

    Det bästa läraren kan göra är att ge upp. Och förhandla sig till en bra lön. Allt annat är lönlöst.

  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (P Nice) skrev 2015-04-23 19:21:46 följande:

    Killarna hade rätt i en sak. Varför ska du bry dig? Du får cash ändå.

    Det är inte dig det är fel på. Det är systemet.

    Det ögonblick du avviker från systemet och brusar upp eller argumenterar emot är det kört för dig. Du kommer ALDRIG att vinna den fighten.

    Det bästa läraren kan göra är att ge upp. Och förhandla sig till en bra lön. Allt annat är lönlöst.


    Vilken tråkig attityd, lite "sköt dig själv och skit i andra" om alla som tänkte som dig så skulle det inte finnas någon rättvisa i världen. Hon kanske inte bara vill ha pengar? Hon kanske vill trivas på jobbet och känna att hon gör sitt bästa? Man spenderar så mycket tid av sitt liv på jobbet,att få pengar är kanske inte det enda man behöver för att trivas på jobbet? Det tar bara några minuter för henne att berätta vad som hänt, det är inte direkt så att hon behöver ta på sig att rädda hela skolsystemet.
Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter