• Anonym (vikarie)

    Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter

    Hej alla, behöver lite input. 

    Jag jobbar som vikarie på en skola åk 6-9.. är väldigt ny och har enbart jobbat två veckor, men än så länge har allting gått fantastiskt bra, tills idag då.

    En kollega bad mig att hjälpa henne med en lektion då hon skulle hålla i ett prov för en grupp elever samtidigt. Absolut sa jag och ställde upp, såklart. 
    Detta var en lektion för åk 9. Det finns fyra nior på denna skolan och just denna har jag inte jobbat med förut, men eftersom det gått bra med övriga så tänkte jag att det nog skulle gå bra med dessa också. 
    Lektionen drar igång och bara tjejerna kommer. Efter en kvart trillar killarna in och när jag frågar var dom varit så får jag svaret "skit du i det". Blir lite ställd och skriver upp dem.. jag presenterar mig för de som kom sent, säger att jag heter X och är för Y idag som håller i ett prov. "Och?" svarar killarna nästan i kör och himlar med ögonen. Försöker skaka av mig det och berättar vad det finns för alternativ att jobba med idag. 

    Lektionen flyter på men dessa killar sitter bara längst ner i klassrummet och pratar om fotboll. Jag höjer rösten och frågar om de inte ska ta och sätta igång med diverse saker då det är deadline på allt snart.. "orkar inte, för tråkigt" får jag till svar av en kille, en annan påstår att han letar fakta på sin mobil utan att ens titta på mig. Jag blir här irriterad och frågar killen med mobilen en ganska simpel fråga om ämnet han påstår sig jobba med, han kan såklart inte svara och säger "vem fan bryr sig?" istället och alla killar skrattar högt. 
    Helt plötsligt reser sig en kille upp och säger "jag går hem nu". Jag säger "men vänta lite nu, vi slutar inte förrän om 40 minuter du kan INTE bara gå hem hur som helst". Han ignorerar mig och bara går rakt ut. 
    Efter någon minut plingar en mobil till hos killarna varpå en säger "Nu får vi gå hem", alla reser sig upp och går mot dörren.
    Jag: Vänta lite nu. Vem har sagt att ni får gå hem?
    Kille 1: Vår ordinarie lärare, X (killen som gick precis) frågade henne.
    Jag: Men JAG har inte sagt det. JAG är lika mycket lärare som hen idag. 
    Kille 2: Vad fan bryr du dig för? Du får ju cash ändå, skit du i det 

    här blir jag riktigt arg och frågar hur han tänkte när han sa sådär. Han rycker på axlarna och går. Jag känner att jag inte alls vet hur jag ska handskas med den här situationen och skriver upp killarna som går. Efter ytterligare fem minuter så kommer en av killarna som gick tillbaka med en lapp där det står ungefär såhär 
    "Om eleverna är klara så låter du dem gå hem!!" 
    i stora bokstäver och undertecknat deras ordinarie lärare.

    Jag avrundar lektionen och går ut och gråter i bilen. Jag är gravid så jag vet att mina känslor är överallt och ingenstans, men jag kände mig så fruktansvärt misslyckad och underlägsen här. Jag försökte ta kontroll med fick bara hånskratt i gensvar. Hur kan dessa ungar bete sig såhär? Jag förstår inte. 
    Jag är vanligen en väldigt snäll person men nu känner JAG mig som en riktig ragata till vikarie, en sån man skrattar åt och mobbar, mer eller mindre. 
    Kände mig dessutom lite ledsen på min kollega (världens goaste i övrigt) som jag kände var lite orättvis här. Jag som vikarie kan ju inte tro på en elev jag inte känner som bara säger "X säger att vi får gå nu" och sedan släppa en hel klass 35 minuter tidigare utan att vara det minsta källkritisk? 
    Jag kanske överreagerar (mycket troligt) men blev väldigt ledsen och vill höra vad ni tycker om situationen. Är det vanligt att elever beter sig såhär? Vad gjorde jag för fel?

    Vill inte gå tillbaka till jobbet just nu. 

  • Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter
  • Lindsey Egot the only one

    Du borde skrivit upp dom och den andra läraren borde inte lägga sig i. Då kunde hen ha tagit lektionen själv. På måndag går du till rektorn och säger att killarna i klass 9 a? Ska ha kvarsittning pga skolk

  • Lindsey Egot the only one

    Sedan bör du prata med den andra läraren. Är du helt säker på att hen har skrivit detta så de inte bara förfalskat

  • Anonym (ojoj)
    Lindsey Egot the only one skrev 2015-04-25 00:27:44 följande:
    Du borde skrivit upp dom och den andra läraren borde inte lägga sig i. Då kunde hen ha tagit lektionen själv. På måndag går du till rektorn och säger att killarna i klass 9 a? Ska ha kvarsittning pga skolk
    Ett jättebra råd om man vill ha dålig stämning i fortsättningen. både bland elever, föräldrar och lärare.
  • Anonym (vikarie)
    Anonym (ojoj) skrev 2015-04-24 12:28:10 följande:

    Nä. jag menade inte att säga förlåt det bara slant ur mig, förlåt :D

    men det är väldigt kul att se hur känslig du är..

    Jag ser att resten av mitt inlägg inte ens blev noterat, nånting som faktiskt kunde ha hjälpt dig, men du hängde upp dig på en liten detalj som ordet "förlåt"..

    En dag är du en vuxen kvinna och då kommer du att se tillbaka på den händelsen och skratta du med :)

    Lycka till.


    Vad jag skrattar åt i detta sammanhang är detta inlägget samt att du anser dig vara mer vuxen än mig... en stor styrkekram till dig!
  • Lärarstudent

    Jag har varit i din situation, till och med massvis med gånger. Som lärare måste man setill att bli ganska hårdhudad och se till att sådant där rinner av en. De revolterar inte mot dig personligen men de är ungapersoner som testar. Om du fortsätter inom skolan så kommer du så småningom hitta bra strategier att bemöta sånt. Det viktiga är att dels kunna skaka av sig den personliga känslan av förödmjukelse och dels kunna analysera varför det blev som det blev. Elever är oftast inte "genomgoa" generellt, vare sig man har dem i grupp eller om man pratar med dem enskillt, om man inte själv har lyckats skapa en god relation med dem på något sätt, och med många lyckas man faktiskt inte hitta den där relationen alls. Som jag ser det så gjorde du två fel. Det första var att bli irtriterad på dem för att de kom sent. Jag menar inte att det inte var fel av dem att komma sent, det var det säkert, men det _kan_ också ha varit så att de hade en giltig anledning till att komma sent och det är inget bra att börja med ett misstänkliggörande. När man känner eleverna kan man helt enkelt ställa andra krav, och man vet vilka knappar man kan och ska trycka på. Ditt andra misstag var att himla tillbaka åt dem. Där förlorar man på en gång. Sjunk aldrig till den nivån att du ska svara med "samma mynt", den striden vinner man aldrig. Man måste kunna behålla lugnet och vara den vuxne även när manär så provocerad att det rinner ut genom öronen på en. Men man kan vinna på tålamod, lugn och gott humör. Vänlig, men bestämd är mitt motto. Sen tycker jag också att din kollega betedde sig mycket märkligt, om de fick gå när de var "klara" (klara med vad???) så skulle hon ju så klart ha talat om det från början.

  • Anonym (vikarie)

    En uppdatering:

    Idag har jag pratat med läraren som skickade lappen och allt är i sin ordning. Eleverna som uppförde sig illa har blivit tillrättavisade och föräldrar till två som utmärkte sig speciellt kommer bli kontaktade på måndag, av mig personligen.

    Åt er som påstår att pondus är ett krav för att jobba inom högstadie kan jag inget annat än skaka på huvudet. Detta var en grymt jobbig situation för mig som jag aldrig befunnit mig i innan, jag gjorde det bästa som JAG kunde utifrån det. Jag har växt som lärare efter detta och jag har även fått bekräftat från mina kollegor att jag agerade helt rätt, det var eleverna som brast i sin respekt. De testade mig, helt enkelt. Det är hemskt att läsa om er som beskriver att ni själva agerat såhär när sättet ni förklarar det på ger intryck av att ni är stolta över det, över att ni fått lärare att gråta. Jag brinner för mitt blivande yrke, annars hade jag inte gått tillbaka till jobbet idag och tagit tag i situationen. Hade jag inte brytt mig hade eleverna fått gå hem utan att jag ens höjde på ögonbrynen. Jag bryr mig ju om eleverna, jag är inte bara där för att få betalt. Att folk inte förstår att lärare behövs, lärare som är duktiga på sitt jobb och bryr sig om eleverna. Jag vet att JAG behövs. Hur vågar ni påstå att jag inte passar in för att jag har känslor? För att jag inte ännu blivit hundra procent trygg i min roll? Det är en sådan attityd som skrämmer bort folk från läraryrket.

    Ungefär som när folk säger att man inte får döpa sitt barn till vad man vill för att barnet kan bli mobbat. Lär era ungar att sluta mobbas istället, enkelt.

    Principen är densamma här, uppfostra era barn! Lär dem respekt och värdegrund så slipper vi lärare ta sån här skit och kan fokusera på att ge era barn en bra utbildning istället.

    Nu tänker jag inte skriva mer här, igår var jag en känslostorm men nu är jag mer sansad och lämnar denna tråden bakom mig. Tack till alla som svarat och peppat! Kramar

  • Anonym (ojoj)
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-25 01:21:55 följande:
    Vad jag skrattar åt i detta sammanhang är detta inlägget samt att du anser dig vara mer vuxen än mig... en stor styrkekram till dig!
    Ja, man blir ju bemött som man ter sig :)
    Jag skulle nästan bli förvånad om ungarna inte brast i respekt i det sceneriet du beskrev. Såklart de testar dig, du la ju fram det så fint åt dem, du brast i respekt först och försökte va deras "morsa".
    Bra att du har vuxit som lärare, Glad Hoppas verkligen att du har lärt dig nånting av detta!

    Om du inte inser att I ett klassrum är det samspel som gäller, teamwork, Du som lärare, De som elever och sist era material som ni jobbar med. Du kan inte gå in som en främmande auktoritet och börja knäppa folk på näsan, då biter (iallafall några av dem) tillbaka. Lycka till! Styrkekramar till dig med! {#emotions_dlg.flower}
  • sirmalin
    Indianica skrev 2015-04-24 21:10:19 följande:

    Jag förstår att du känner dig misslyckad, men måste säga att situationen tyvärr inte låter extrem. Antagligen spelar dina hormoner dig ett  spratt (precis som hos killarna!), men annars måste du nog försöka ändra din inställning lite grann.

    Du kan inte förvänta dig auktoritet av alla barn bara för att du är vuxen. Särskilt hos barn med problem av olika slag och/eller hos barn som söker status i gruppen genom att revoltera mot läraren, krävs det att du skapar en relation till barnen för att de ska lyssna på dig och visa respekt.

    Enligt mitt sätt att se dig fick ni en dålig start på er relation redan ifrån början genom att du frågade var killarna hade varit. En trevligare start hade varit att du faktiskt bara välkomnade dem och sa att det var roligt att de kom. Som lärare får man välja lite grann, vad som är viktigas för stunden. Om du tror du ska vara vikarie mer i denna klass, rekommenderar jag dig att du berättar vad som hände för din kollega, men att du också jobbar mest med din relation till de "struliga" killarna den första tiden, detta för att skapa respekt, lugn och motivation. Med humor och gott humör kommer man långt med de här barnen är min erfarenhet!


    Men herre gud!! Du menar alltså att ungdomarna gjorde rätt i att inte respektera en vuxen människa, som är där för deras skull, bara för att de aldrig har träffat henne tidigare???

    När jag växte upp så fick jag lära mig av mina FÖRÄLDRAR att respektera andra människor oavsett vem det är och speciellt vuxna då de faktiskt har mer kunskaper än mig och därför kan lära mig något. Detta gällde inte bara lärare utan att man kan lära sig något utav att ha en vettig konversation eller bara på att lyssna.

    Den här uppfostran är anledningen till att jag har klarat mig så bra här i livet. Jag har gått ut med årskursens bästa betyg i både åk9 och studenten från gymnasiet. Jag har nu också ett bra, välbetalt jobb där jag trivs och ständigt utvecklas.

    Jag är nu 23 år så jag växte inte upp på "stenåldern" utan på 90-talet, så det går att lära barn respekt även i den moderna världen (även om det, sorgligt nog, verkar ha glömts bort av många)
  • Ebbagr

    Fyfan vilka jävla äckliga ungar! Förlåt men jag tål inte respektlösa ungar som inte lärt sig vett och etikett. Dagens samhälle ( i alla fall vart jag bor) är skit! När jag gick i 3an var jag "rädd" för dem äldre, jag respekterade dem och backade undan när dem skulle passera, idag när man går förbi barn som kanske är 9 är dem hur kaxiga som helst och kan springa efter en osv.

    Men ang din situation, ta dig i kragen och går tillbaka till jobbet, det är du som styr och lyssnar dem inte, säg bara att det är deras förlust och att dem kommer ångra sig när dem sitter och städar toaletter på McDonalds eller när dem sitter där utan inkomst och lever på nudlar. Det är nästan synd om sådana som inte vet hur man beter sig eller hur man visar respekt över huvudtaget! Jag själv hatade att gå på föreläsningar,teatrar och dylikt då det alltid var någon som var respeklös och skrek, hade på mobilen osv. En gång var vi på en teater med kanske 2 andra skolor och jag skämdes rejält för ALLA inklusive lärare började ställa sig upp och gå innan dem hade avslutat showen, man såg verkligen hur de som spelade tittade på varandra konstigt, jag skämdes rejält för det var så himla respektlöst så jag var tvungen att prata med en lärare efter och säga att jag inte vill gå på teatrar för jag skäms alltid när jag går där ifrån för ingen visar respekt över huvudtaget!

    Det dem gjorde ska du inte ta personligt, du ska istället raka upp ryggen och  inse att du LÅÅÅÅÅÅÅNGT före dem och att det är du som bestämmer! :) Låt inga IQ befriade ungar få dig att känna dig dålig.!

  • Anonym (ojoj)
    sirmalin skrev 2015-04-25 06:48:11 följande:
    Men herre gud!! Du menar alltså att ungdomarna gjorde rätt i att inte respektera en vuxen människa, som är där för deras skull, bara för att de aldrig har träffat henne tidigare???

    När jag växte upp så fick jag lära mig av mina FÖRÄLDRAR att respektera andra människor oavsett vem det är och speciellt vuxna då de faktiskt har mer kunskaper än mig och därför kan lära mig något. Detta gällde inte bara lärare utan att man kan lära sig något utav att ha en vettig konversation eller bara på att lyssna.

    Den här uppfostran är anledningen till att jag har klarat mig så bra här i livet. Jag har gått ut med årskursens bästa betyg i både åk9 och studenten från gymnasiet. Jag har nu också ett bra, välbetalt jobb där jag trivs och ständigt utvecklas.

    Jag är nu 23 år så jag växte inte upp på "stenåldern" utan på 90-talet, så det går att lära barn respekt även i den moderna världen (även om det, sorgligt nog, verkar ha glömts bort av många)
    Rätt och rätt.. om alla skulle agerat rätt skulle inte situationen ha varit den som det blev nu. De är ungdomar, som dessutom verkar ha problem sedan innan.

    Då kan vikarien ta sig och lyssna på dessa ungdomar ifall de skulle gå med på en vettig konversation. Det är ett bra förslag! :)

  • Flash Gordon
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 16:46:34 följande:

    Jag har tänkt att jag ska prata med läraren i fråga nästa gång jag ser henne och förklara hur jag upplevde situationen. Det kändes väldigt tungt att få den lappen av en hånflinande elev framför hela klassen, nästan lite förnedrande..

    då jag varken är fastanställd eller färdigutbildad så känns det väldigt svårt att ta upp detta med hela arbetslaget och bli tagen på allvar.. tyvärr.


    Men för f*n!

    NÄSTAN lite förnedrande?

    Är det all självkänsla som finns i den svenska lärarkåren.

    JA, du BLEV förnedrad. Killarna testade dig och de vann med 10-0 och du fick inte ens låna bollen.

    När du säger, klart och tydligt, "du får INTE går hem nu" och han bara skiter i det. Där förlorar du all auktoritet i klassen.

    .
    Hey, missförstå mig rätt. Jag hejar på dig men detta är inte den sista gången i din karriär som du kommer att bli utmanad om auktoriteten i klassrummet så det du behöver göra är att tänka ut en strategi (inom lagens råmärken) som gör att du behåller kontrollen i klassrummet.

    Det du beskriver känner nog de flesta igen. Det fanns elever även på den tiden som kom sent, satt längst bak och fötterna på bordet och kastade snusprillor i taket. En del lärare och lärarinnor körde de över totalt. Andra vågade de inte göra samma saker mot.

    Du måste hitta på ett sätt att bli en av de där "andra", de som de inte kör över.

    .
    Välkommen till den svenska skolan föresten. Ett av västvärlden absolut sämsta skolsystem - om du frågar mig.
Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter