• Anonym (vikarie)

    Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter

    Hej alla, behöver lite input. 

    Jag jobbar som vikarie på en skola åk 6-9.. är väldigt ny och har enbart jobbat två veckor, men än så länge har allting gått fantastiskt bra, tills idag då.

    En kollega bad mig att hjälpa henne med en lektion då hon skulle hålla i ett prov för en grupp elever samtidigt. Absolut sa jag och ställde upp, såklart. 
    Detta var en lektion för åk 9. Det finns fyra nior på denna skolan och just denna har jag inte jobbat med förut, men eftersom det gått bra med övriga så tänkte jag att det nog skulle gå bra med dessa också. 
    Lektionen drar igång och bara tjejerna kommer. Efter en kvart trillar killarna in och när jag frågar var dom varit så får jag svaret "skit du i det". Blir lite ställd och skriver upp dem.. jag presenterar mig för de som kom sent, säger att jag heter X och är för Y idag som håller i ett prov. "Och?" svarar killarna nästan i kör och himlar med ögonen. Försöker skaka av mig det och berättar vad det finns för alternativ att jobba med idag. 

    Lektionen flyter på men dessa killar sitter bara längst ner i klassrummet och pratar om fotboll. Jag höjer rösten och frågar om de inte ska ta och sätta igång med diverse saker då det är deadline på allt snart.. "orkar inte, för tråkigt" får jag till svar av en kille, en annan påstår att han letar fakta på sin mobil utan att ens titta på mig. Jag blir här irriterad och frågar killen med mobilen en ganska simpel fråga om ämnet han påstår sig jobba med, han kan såklart inte svara och säger "vem fan bryr sig?" istället och alla killar skrattar högt. 
    Helt plötsligt reser sig en kille upp och säger "jag går hem nu". Jag säger "men vänta lite nu, vi slutar inte förrän om 40 minuter du kan INTE bara gå hem hur som helst". Han ignorerar mig och bara går rakt ut. 
    Efter någon minut plingar en mobil till hos killarna varpå en säger "Nu får vi gå hem", alla reser sig upp och går mot dörren.
    Jag: Vänta lite nu. Vem har sagt att ni får gå hem?
    Kille 1: Vår ordinarie lärare, X (killen som gick precis) frågade henne.
    Jag: Men JAG har inte sagt det. JAG är lika mycket lärare som hen idag. 
    Kille 2: Vad fan bryr du dig för? Du får ju cash ändå, skit du i det 

    här blir jag riktigt arg och frågar hur han tänkte när han sa sådär. Han rycker på axlarna och går. Jag känner att jag inte alls vet hur jag ska handskas med den här situationen och skriver upp killarna som går. Efter ytterligare fem minuter så kommer en av killarna som gick tillbaka med en lapp där det står ungefär såhär 
    "Om eleverna är klara så låter du dem gå hem!!" 
    i stora bokstäver och undertecknat deras ordinarie lärare.

    Jag avrundar lektionen och går ut och gråter i bilen. Jag är gravid så jag vet att mina känslor är överallt och ingenstans, men jag kände mig så fruktansvärt misslyckad och underlägsen här. Jag försökte ta kontroll med fick bara hånskratt i gensvar. Hur kan dessa ungar bete sig såhär? Jag förstår inte. 
    Jag är vanligen en väldigt snäll person men nu känner JAG mig som en riktig ragata till vikarie, en sån man skrattar åt och mobbar, mer eller mindre. 
    Kände mig dessutom lite ledsen på min kollega (världens goaste i övrigt) som jag kände var lite orättvis här. Jag som vikarie kan ju inte tro på en elev jag inte känner som bara säger "X säger att vi får gå nu" och sedan släppa en hel klass 35 minuter tidigare utan att vara det minsta källkritisk? 
    Jag kanske överreagerar (mycket troligt) men blev väldigt ledsen och vill höra vad ni tycker om situationen. Är det vanligt att elever beter sig såhär? Vad gjorde jag för fel?

    Vill inte gå tillbaka till jobbet just nu. 

  • Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter
  • Rani

    Nu vet jag inte om det är lärare du pluggar till men...

    Jag kan trösta dig med att det kommer vara bättre när du är ordinarie lärare. Mycket bättre. Jag jobbade mycket som vikarie under min studietid och det var mestadels skit. Odrägliga ungar och noll självförtroende. Nu har jag jobbat som ordinarie lärare i sju år och vet att eleverna beter sig mycket bättre mot en ordinarie lärare som du har byggt en relation till och som ska sätta deras betyg. Att vara vikarie är skit, för nästan alla. Det är extremt få som lyckas bra med det. Det har faktiskt inte så mycket att göra med ens kompetens som lärare. Jag är faktiskt en rätt bra lärare även om jag var en rätt dålig vikarie. Och en bra vikarie (skön snubbe som drar skämt) kan på längre sikt vara en rätt dålig lärare.

    Så visst tycker jag du kan prata med ordinarie lärare om detta. Men mitt bästa tips är att härda ut. Det blir bättre!

  • Marlean

    TS Var inte alltför ledsen. När jag gick i skolan hade sket vi totalt i att gå till vissa vikariers lektioner och andras började vi slå i bänkarna så att vikarien fick springa ur klassrummet gråtandes. Det jag vill säga är: Barn i högstadieåldern är inte alltid snälla och din kollega gjorde fel. Ha en kommunikation med denne så att det inte händer igen.

  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 22:53:10 följande:

    Min kollega är ledig imorgon och jag funderar på att skriva ihop ett mail till hen. Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig för att det inte ska bli dåligt stämning på måndag när vi träffas igen? Hen har en ganska så stor inverkan på ifall jag kommer att få förlängt eller ej så vill helst inte brusa upp för mycket..


    Skriv bara hur dom betedde sig och sa och vilka det var. Gå inte till angrepp mot henne utan fokusera på eleverna. Skriv att situationen var svår att hantera då dom vägrade göra det som var förväntat av dom och att dom störde dom andra eleverna vilket du tycker är allvarligt. Det där med lappen kan du ju fråga om hon verkligen hade skrivit den eller ej för att du är osäker eftersom hon inte sagt något till dig om det. Säg att du tyckte att det var tråkigt för alla att dom betedde sig så här och att du undrar om det är såhär varje gång dom har vikarie?

    Slutligen kan du ju säga att du har som förslag att kontakta föräldrarna för att dom ska förstå att det inte är ok eller om hon har ett annat förslag? Inget aggressivt eller angrepp mot henne utan bara saklig beskrivning av vad som hände,vad du ser för problem i det t,ex, att dom andra blir störda, dom som var delaktiga riskerar att inte nå målen osv. Och förslag på vad du tror en lösning skulle vara,
  • Anonym (min klass)

    Jag går själv i nian och det där låter precis som min klass. Idag faktiskt. Dock inte just de orden så det var säkert inte samma. Helt sjukt, men så är killarna alltid mot alla vikarier. Varje gång jag ser att vi ska ha vikarie får jag en klump i magen, för att jag tycker så synd om den stackars människan och för att jag skäms något oerhört för mina klasskompisar. Vet att ännu en vikarie kommer gå hem gråtandes och för det avskyr jag killarna i min klass.

    Killar i den åldern är så, många av dem. Tyvärr. De är skitstövlar. Försök att inte lägga så mycket energi på det är mitt tips. Och kram ?

  • Anonym (Von Oben)
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 22:50:37 följande:
    Det är en "rikemansskola" jag jobbar på.. ett flertal av barnen som går här har mycket välkända föräldrar. Så vet inte vad det skulle göra för skillnad.. grupptryck finns överallt.
    Ring föräldrarna då, överklassen brukar inte se med blida ögon på när deras barn sabbar sin framtid genom att missköta skolan (Dig skiter de i, men om barnen riskerar dåliga betyg kommer de försöka panikuppfostra sina barn). Det kommer inte lösa något, men barnen straffas genom att föräldrarna blir sura på dem vilket från din sits iaf. kommer kännas som ett plåster på såren.

    Det hade jag iaf gjort.
  • Anonym (elev)

    Grejen med tyskaläraren var att hon var totalt inkompetent på att lära ut. Hon var inte utbildad lärare utan vara bara från Tyskland och eftersom hon kunde tyska så fick hon jobbet. Varenda klass som haft henne som lärare har klagat hos rektorn om hur inkompetent hon var, men hon fick ändå behålla jobbet. De flesta som sen fortsatte att läsa tyska på gymnasiet fick flytta ner till nybörjartyskan istället för fortsättningskursen eftersom de hade stora brister i grundutbildningen. På gymnasiet räckte det att säga att man haft henne som lärare så blev man nerflyttad. Hon var ökänd. 

    Det krävdes en klass med några elever som vägrade ställa upp på hennes inkompetens. Vi vägrade helt enkelt göra hennes idiotiska övningar . Hon ansåg att vi skulle kunna rabbla texten utantill från boken. Trots att det är mer än 20 år sen så kan jag dessa texter utantill fortfarande. När hon började grina och lämnade klassrummet så hade vi vunnit en stor seger och vi fick en annan lärare som fick en chock om hur stora brister vi hade. Och äntligen fick rektorn upp ögonen och läraren fick bli extralärare i tyska. Sen dess går eleverna ut med tillräckliga kunskaper i tyska från den skolan. Elevinflytande i sitt esse. Fungerar inte de vägar som finns till hands så tar man till lite civil olydnad. 

    Min syrra hade henne som extralärare i tyska ett par år senare. Hon har fortfarande inte omtyckt av eleverna, men nu kunde hon i varje fall ställa till med stor skada. 

  • radwanska
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 22:53:10 följande:

    Min kollega är ledig imorgon och jag funderar på att skriva ihop ett mail till hen. Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig för att det inte ska bli dåligt stämning på måndag när vi träffas igen? Hen har en ganska så stor inverkan på ifall jag kommer att få förlängt eller ej så vill helst inte brusa upp för mycket..


    Skulle absolut ta det öga mot öga. Ni kommer ju ändå ses förr eller senare och behöva ventilera det. Fråga helt enkelt "hur tänkte du egentligen när du skrev den där lappen?" Tycker det är helt ofattbart att läraren skrev den där lappen. Men visst eleverna kom väl förstås med en snyfthistoria om hur bra de hade skött sig och hur tyrannisk du var.
  • Anonym (P Nice)
    Anonym (ring föräldrarna) skrev 2015-04-23 21:29:29 följande:
    Klart att det är bättre med ett fungerande skolsystem men nu är det ju inte så? Ska man som individ bara ge upp då? Man kan alltid skylla på systemet och skjuta ifrån allt eget ansvar men jag tror att det är något vi måste lösa tillsammans. Att sitta och hoppas på att "dom som bestämmer" ska lösa allt utan att själv lyfta ett finger tror jag är att sitta och vänta på att allt kraschar. Det är vi,medborgare som är samhället det är vi som bestämmer hur framtiden ska bli. Tycker inte det är något fel att anpassa sig,det måste man men man måste inte acceptera vilken skit som helst när man faktiskt har rätt att säga till föräldrarna när eleverna beter sig dåligt. Det är inte att anpassa sig, det är att lägga sig platt utan att ens försöka.

    Håller dock med dig att hon inte behöver brusa upp och lägga en massa energi på de känslomässigt, då blir det för mycket för henne. Man kan vara lugn och sansad och ändå få effekt,
    Inte "sitta och hoppas på att 'dom som bestämmer' ska lösa allt utan att själv lyfta ett finger". Det är bara att acceptera att det inte finns någon vilja att förbättra systemet. Därför gör man bäst i att endast tänka på sitt eget välbefinnande. Att ge upp kan vara den bästa strategin, eller som du säger vara lugn och sansad utan att lägga massa känslomässig energi på bråkstakarna.

    Bäst är väl att fortsätta göra sin undervisning så gott det går utan ägna tid åt sådant man ändå inte kan påverka.  
  • Anonym (:))
    IMHO skrev 2015-04-23 21:37:00 följande:
    Fast TS känns inte som en person som finner tröst i att det går dåligt för andra. Mer som en person som lider med dem som far illa. Har jag rätt, TS?

    När jag tänker på hur elever som beter sig illa antagligen mår inombords så lider jag med dem. Försöker vara ett lyssnande stöd när jag kan. Finns nog fler pedagoger som är funtade så, men man får bita ihop och inse att man inte kan rädda alla.
    Också finns det de som bara beter sig som idioter. Jag hade en fruktansvärd uppväxt, blev mobbad i skolan också till råga på allt. Men det var ju "synd" om mobbaren enligt min lärare, för han hade ju jobbigt hemma.

    De som lider på riktigt syns oftast inte för dessa barn som skriker och förstör tar all uppmärksamhet.
  • Anonym (ojoj)
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 16:06:47 följande:
    Hej alla, behöver lite input. 

    Lektionen flyter på men dessa killar sitter bara längst ner i klassrummet och pratar om fotboll. Jag höjer rösten och frågar om de inte ska ta och sätta igång med diverse saker då det är deadline på allt snart.. "orkar inte, för tråkigt" får jag till svar av en kille, en annan påstår att han letar fakta på sin mobil utan att ens titta på mig. Jag blir här irriterad och frågar killen med mobilen en ganska simpel fråga om ämnet han påstår sig jobba med, han kan såklart inte svara och säger "vem fan bryr sig?" istället och alla killar skrattar högt. 
    Helt plötsligt reser sig en kille upp och säger "jag går hem nu". Jag säger "men vänta lite nu, vi slutar inte förrän om 40 minuter du kan INTE bara gå hem hur som helst". Han ignorerar mig och bara går rakt ut. 
    Efter någon minut plingar en mobil till hos killarna varpå en säger "Nu får vi gå hem", alla reser sig upp och går mot dörren.

    Jag avrundar lektionen och går ut och gråter i bilen. Jag är gravid så jag vet att mina känslor är överallt och ingenstans, men jag kände mig så fruktansvärt misslyckad och underlägsen här. Jag försökte ta kontroll med fick bara hånskratt i gensvar. Hur kan dessa ungar bete sig såhär? Jag förstår inte. 
    Jag är vanligen en väldigt snäll person men nu känner JAG mig som en riktig ragata till vikarie, en sån man skrattar åt och mobbar, mer eller mindre. 
    Kände mig dessutom lite ledsen på min kollega (världens goaste i övrigt) som jag kände var lite orättvis här. Jag som vikarie kan ju inte tro på en elev jag inte känner som bara säger "X säger att vi får gå nu" och sedan släppa en hel klass 35 minuter tidigare utan att vara det minsta källkritisk? 
    Jag kanske överreagerar (mycket troligt) men blev väldigt ledsen och vill höra vad ni tycker om situationen. Är det vanligt att elever beter sig såhär? Vad gjorde jag för fel?

    Vill inte gå tillbaka till jobbet just nu. 
    Sitter hemma och skratta, förlåt.
    Om de stör säg åt dem att de får gå ut i korridoren. ge dem frånvaro.
    Om de vill gå hem, låt de gå hem.
    Not your circus, not your monkeys. Du behöver inte engagera dig i dem alls.
    Jag som är vuxen skulle nog också hånskratta åt dig där om du försökte ta kontroll över mig bara sådär.

    Ja, det är valigt att elever beter sig såhär, bäst sättet att fånga upp dem är genom att ha flera lektioner med dem, och då ska du absolut inte börja så som du gjorde nu. Du måste bygga upp tillit först och det är svårt om man bara ska ha dem 1 lektion, om man inte är väldigt duktig som person.
Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter