• lilla frun

    Tidsfördrivs-tråd om allt och inget fram till förlossningen

    Sitter här med 38 dagar kvar till BF, sjukskriven på heltid och spöregn utanför fönstret. Hur får man tiden att gå fortare tills förlossningen? Vad behöver man förbereda hemma? Vad ska man packa i bb-väskan? Kommer jag dö av smärtan eller kan jag ta det med en klackspark, har inställningen stor betydelse inför förlossningen?

    TUSEN FUNDERINGAR, men inga svar! Här kan vi snacka av oss om allt och inget!

  • Svar på tråden Tidsfördrivs-tråd om allt och inget fram till förlossningen
  • Linette

    Hej.

    Hakar på här. Har BF den 23 september. Detta är vårt andra barn. Vi har en dotter som fyller 3år den 22 september. Jag längtar ihjäl mig just nu samtidigt som jag är fruktansvärt trött på denna magen. Inne i magen sägs det att de e en pojk ????

  • mammalovis

    Jag har bf 17/10, så är i 34+6 idag. Det är min tredje graviditet, så det har väl satt sina spår. Med de två första jobbade jag till 6 dagar innan förlossningen, har fött på bf-4 och på bf. Denna graviditet blev plötsligt tuff i mitten på förra veckan, då jag fick mycket sammandragningar på kvällarna sittandes vid datorn. Natten till fredagen hade jag också en del sammandragningar, de gör inte ont men spänner mycket. På fredagen blev det värre på väg till förskolan, så på väg till jobbet började jag kolla hur ofta de kom. Jag blev minst sagt orolig när jag insåg att de kom med 2-3 minuters mellanrum och höll i sig ganska länge, då sambon dessutom skulle åka iväg över dan 2 timmar bort.

    Så när jag kom fram ringde jag förlossningen som rådde mig hem och vila och ringa bm på måndag om det inte hade lugnat sig betydligt. Jag satte mig på en stol och läste medan jag väntade på ett möte med vår handledare för att planera nästkommande vecka, då jag inte visste vad som skulle hända. Det lugnade sig betydligt under de två timmarna. Sedan gick jag hem och vilade. Visst sammandragningarna fortsatte, men inte så ofta, så resten av helgen försökte jag ta det lugnt, förutom en promenad på lördagen för att kolla läget samt att vi handlade på söndagskvällen. Det var inte så smidigt och magen blev stenhård för ingenting. På måndagen gick jag till jobbet för att testa läget samt ringde bm som inte hade någon tillgänglig läkartid, så jag fick ringa förlossningen och fick en tid på tisdag eftermiddag i en annan stad. Tappen var tack och lov opåverkad, men han tyckte sjukskrivning på minst 50% var självklar. Då jag oavsett skulle få gå i samma trappor så valde jag heltid, för tänk vad jag skulle ångra mig om barnet föddes för tidigt bara för att jag var envis att jobba.

    Nu har jag hunnit med 3 vardagar hemma. Jag har tagit sovmorgon medan sambon tagit barnen på morgonen, så det har blivit sen frukost och dusch. Sedan har jag typ vikt tvätt eller suttit vid datorn, ätit för att vila/sova en stund innan resten av familjen kommit hem. Än har det varit uthärdligt, men jag fasar för de långa 5-dagarsveckorna, då jag inte är motiverad att göra någonting typ.

    Förra helgen hade jag smått panik då inget var förberett, så nu är tyget till babyskyddet och könsneutrala bebiskläder i 50-56 tvättade och nedpackade i en påse. Listan till bb-väskan är utskriven och packningen påbörjad, men jag tror inte jag vill kännas vid tanken att föda än, så den är inte direkt packad.

    Förra förlossningen gick fort på 1,5 timmar från andra-tredje värk så det vore ju smart om i princip allt redan vore klart när det är dags, förhoppningsvis dröjer det till efter vecka 37 i alla fall, så vi slipper neo.

    Nu de senaste dagarna har jag mer funderat på hur bebis ligger, då hickningarna som tidigare var nere vid höfterna och bebisen låg med huvudet ner i vecka 30 har flyttats till ovanför naveln på högersidan och magen har wobblat till ordentligt i övre delen sedan de många sammandragningarna började. Ikväll hade jag dock hickningar på rätt ställe igen, så förhoppningsvis ligger bebisen rätt igen. Vissa dagar är det jättemycket rörelser och andra mer sällan, så ibland hinner jag nästan bli orolig, men kanske ligger den vänd med benen inåt vissa stunder.

    Sedan jag började vara hemma har jag känt mer i ryggen och ett tryck längst ner, så jag misstänker lite foglossning och rör mig inte så mycket mer än nödvändigt, då jag får sammandragningar när jag reser på mig, rör mig och ibland t o m när jag vänder mig i sängen. Tack och lov gör de inte ont, men särskilt sköna är de inte heller.

  • CTMT

    Hej! 3:e barnet här, 5 år sedan senaste förlossningen, BF 30 sept eller 7 okt (bm och ul har olika BF ;). Så antingen 24 dagar kvar eller 17 dagar kvar! Hoppas dock på ett septemberdag, liten pojke :)

  • mammalovis
    Tonensu skrev 2015-09-07 18:48:19 följande:
    Var hos bm idag och fick prata lite om förlossning. Funderar på hur mycket jag egentligen vill läsa på. Hon sa att det är bra att ta det lite som det kommer också. Hur ligger era järnvärden? Är era bebisar vända neråt och när gjorde dem det? Eller någon som fått gjort vändningsförsök? När packade ni väskan inför förlossningen? Tips med bra grejer att ha med?
    Lypsyl vid lustgas som gör en torr om läpparna, mjuka kläder typ gravidbyxor då magen tar tid att försvinna och man är öm. Morgonrock för nattamning är skön att svepa om sig liksom innetofflor så man slipper besvärlig snörning samt få upp skit i sängen. Någon god dricka att kunna ta mellan värkarna eller om man blir vråltörstig av amningen nattetid. Likaså kan man bli jättehungrig, så något gott att äta, om så bara godis. Amningskläder och hygiensaker. Se till att även sambon har med tandborste då en del tycker mannen luktar hemskt under förlossningen. Ett ombyte och lite duschsaker till sambon är också smart.  Sedan kan det var skönt med någon lättsmält tidning eller bok att läsa då man kan vara trött, men ändå inte så man somnar då man är hög på hormoner och behöver fördriva tiden. Första dygnet sover många bebisar mycket, så försök ändå vila och samla kraft inför kommande amningsnätter.

    Hinner jag, åker även egen kudde och amningskudde med. Smart är att ha en lista så sambon kan packa det sista i värsta fall medan du parerar värkarna.
  • Misscaswell

    Får jag vara med? På bf+3 nu med första barnet, en liten pojke (eller liten och liten, på tillväxtkoll för 3 veckor sen vägde han redan över 3 kg, så jag räknar med en rejäl klump).

    Jag mår helt ok, har inte ont och jag sover hyfsat på nätterna, men det känns ju som om vi lever i ett vakuum nu. Blir lite tokig av att gå och vänta och inte veta när det händer. Ägnade helgen åt att packa klart bb-väskan (förutom tandborste och sånt som vi använder varje dag), storstäda och baka massor av piroger att ha i frysen första tiden efter förlossning, så allt är liksom klart.

    Har sammandragningar rätt ofta, men inget som gör ont. Molvärk någon gång ibland. Tror inte jag har sett till någon slempropp. Har liksom inga tecken alls på att något är på g. Lugnar mig själv med att det är mindre än två veckor kvar till igångsättning om det inte startar av sig självt.

     

  • lilla frun

    Tjejer! Hur är det med knipövningar? Ska man börja med dom nu eller efter förlossningen? Vad hjälper dom emot?

    Min BM har inte ens nämt ordet knipövning! Är i vecka 36 nu

  • Iowhannah
    lilla frun skrev 2015-09-14 12:43:15 följande:

    Tjejer! Hur är det med knipövningar? Ska man börja med dom nu eller efter förlossningen? Vad hjälper dom emot?

    Min BM har inte ens nämt ordet knipövning! Är i vecka 36 nu


    Det är nog bäst att börja redan nu. Knipövningar ska, som jag har förstått det, stärka bäckenbottenmuskulaturen och hjälpa till att snabba på läkeprocessen efter förlossning. Tror inte att min BM nämnt nåt heller, men det är väl det vi har internet till ;P
  • lilla frun
    Iowhannah skrev 2015-09-14 12:59:39 följande:

    Det är nog bäst att börja redan nu. Knipövningar ska, som jag har förstått det, stärka bäckenbottenmuskulaturen och hjälpa till att snabba på läkeprocessen efter förlossning. Tror inte att min BM nämnt nåt heller, men det är väl det vi har internet till ;P


    Tack för svar! Är det knipövningar som hindrar en att kissa på sig efter förlossningen när man nyser osv pga slapp muskulatur? Är skit rädd för det där!
  • Iowhannah
    lilla frun skrev 2015-09-14 13:03:16 följande:

    Tack för svar! Är det knipövningar som hindrar en att kissa på sig efter förlossningen när man nyser osv pga slapp muskulatur? Är skit rädd för det där!


    Antagligen. Ju starkare muskulatur, desto lättare har du att knipa igen efteråt också.
  • Misscaswell

    Min bm tipsade om en app man kan ladda ner (tror den heter "knip" eller nåt sånt) som påminner en om att göra knipövningar, hjälper en att hålla reda på om man trappar upp hur länge man orkar knipa, etc. Träningsapp för musen, helt enkelt. Jag har inte laddat ner den för att mobilen vägrar av någon anledning, men det låter ju bra.

Svar på tråden Tidsfördrivs-tråd om allt och inget fram till förlossningen