• lilla frun

    Tidsfördrivs-tråd om allt och inget fram till förlossningen

    Sitter här med 38 dagar kvar till BF, sjukskriven på heltid och spöregn utanför fönstret. Hur får man tiden att gå fortare tills förlossningen? Vad behöver man förbereda hemma? Vad ska man packa i bb-väskan? Kommer jag dö av smärtan eller kan jag ta det med en klackspark, har inställningen stor betydelse inför förlossningen?

    TUSEN FUNDERINGAR, men inga svar! Här kan vi snacka av oss om allt och inget!

  • Svar på tråden Tidsfördrivs-tråd om allt och inget fram till förlossningen
  • mammalovis
    lilla frun skrev 2015-09-14 13:03:16 följande:
    Tack för svar! Är det knipövningar som hindrar en att kissa på sig efter förlossningen när man nyser osv pga slapp muskulatur? Är skit rädd för det där!

    Knipövningar är till för att stärka den uttänjda muskulaturen i bäckenbotten som blir under förlossningen. Det kan säkert vara lättare att lära sig hur du gör redan nu. Ha ett finger i slidan och försök dra upp underlivet, så du kniper om fingret. I början efter förlossningen brukar det vara jättesvårt. Ett annat sätt att hitta musklerna är ju att knipa av kisstrålen. Smart är att få rutin på att göra det varje gång man ammar, vid tandborstning eller något annat man gör ofta varje dag. Din bm kommer kolla om du gör rätt vid återbesöket efter 6-8 veckor. Som regel får man med sig en broschyr hem från bb, om de inte har ändrat på rutinerna.

    Bästa skälen är för att kunna förhindra att man kissar på sig vid hostningar, nysningar, lyft, hopp, men även för att sexlivet ska kännas bra. Jag tror det även hänger ihop med att undvika framfall.

    Så här stod det på 1177 om problem efter förlossningen:


     "Efter en förlossning kan organen i underlivet sjunka ned och bilda ett framfall. Livmodern kan bukta fram i slidöppningen och det kan kännas tungt och skava. Du kan också få svårt att kissa och bajsa. Framfall efter förlossning blir ofta bra efter några månader. 

    Du kan själv göra knipövningar om du har besvär."

  • mammalovis
    lilla frun skrev 2015-09-14 12:43:15 följande:
    Tjejer! Hur är det med knipövningar? Ska man börja med dom nu eller efter förlossningen? Vad hjälper dom emot?
    Min BM har inte ens nämt ordet knipövning! Är i vecka 36 nu

    Det här är hämtat från 1177 , så kan du läsa deras råd:

    "Bäckenbottenträning


    Om du har svårt att hålla dig när du är kissnödig, eller att hålla tätt när du anstränger dig, kan knipövningar hjälpa till att minska besvären.                                                                                                                            


    För att hitta rätt muskler är det bra att ligga på rygg med benen upplagda i rät vinkel och slappna av.


    Övningarna stärker muskler som håller uppe bäckenbotten och som finns runt ändtarmen, urinröret och kvinnans slida. Träningen kan också användas för att förebygga besvär och är bra för både kvinnor och män.


    Viktigt att hitta rätt muskler


    Innan du börjar träna måste du först hitta de muskler som håller upp bäckenbotten. Många använder fel muskler genom att spänna lår och skinkor.


    För att hitta rätt muskler kan du ligga på rygg med böjda och lätt särade ben eller ha benen upplagda i rät vinkel. Slappna av i rygg, skinkor, ben och mage.


    Knip ihop muskeln runt ändtarmen. Kvinnor kniper sedan framåt, uppåt, runt slidan och urinrörsmynningen, och män mot pungen och penis. Det känns ungefär på samma sätt som när du är kissnödig och behöver hålla emot. Fortsätt sedan att knipa uppåt, så att det känns som om något lyfts upp inuti underlivet. Håll kvar detta knip i några sekunder.


    Enkelt test – är det rätt muskler?


    För att hitta bäckenbottenmusklerna kan du någon gång pröva att "knipa av" strålen en kort stund när du kissar. Men du ska inte använda det som en träningsmetod eftersom det kan störa den reflexmässiga tömningen av urinblåsan. Kvinnor kan även känna efter med ett finger i slidan om musklerna dras ihop runt fingret vid en knipning.


    Träna styrka


    Till en början är det bra att ligga ner och träna styrka så att du känner att rätt muskler arbetar. Varje gång du kniper ska du ta i allt vad du orkar. Gör så här:


    knip hårt fem–sex sekunder vila minst lika länge upprepa.

    Till en början kan övningen upprepas ett par, tre gånger. Ju mer du tränar desto fler knip kan du göra, upp till omkring tio i följd.


    För att förebygga urinläckage behöver du göra övningarna två gånger per dag. Personer som redan har besvär behöver göra övningarna fyra gånger per dag."


     

  • mammalovis
    Misscaswell skrev 2015-09-14 10:22:45 följande:
    Får jag vara med? På bf+3 nu med första barnet, en liten pojke (eller liten och liten, på tillväxtkoll för 3 veckor sen vägde han redan över 3 kg, så jag räknar med en rejäl klump).

    Jag mår helt ok, har inte ont och jag sover hyfsat på nätterna, men det känns ju som om vi lever i ett vakuum nu. Blir lite tokig av att gå och vänta och inte veta när det händer. Ägnade helgen åt att packa klart bb-väskan (förutom tandborste och sånt som vi använder varje dag), storstäda och baka massor av piroger att ha i frysen första tiden efter förlossning, så allt är liksom klart.

    Har sammandragningar rätt ofta, men inget som gör ont. Molvärk någon gång ibland. Tror inte jag har sett till någon slempropp. Har liksom inga tecken alls på att något är på g. Lugnar mig själv med att det är mindre än två veckor kvar till igångsättning om det inte startar av sig självt.

     
    Vad skönt att du mår så bra!

    Jag har aldrig märkt av någon slempropp vid någon av graviditeterna. Det enda tecknet var väl att jag fick en massa vattniga flytningar mot slutet, så med första barnet åkte vi in när jag trodde att vattnet hade börjat sippra då det liksom kändes när det kom, så var inte fallet, men 2 dygn senare föddes hon i alla fall. Lite sammandragningar registrerades som jag inte ens märkte av.

    Med andra fick jag förvärkar på nätterna några dygn innan och morgonen det drog igång som en lätt blödning vid andra värken och sedan på tredje som en rejäl mensblödning. Då ringde vi förlossningen som skrev ner att de väntade in oss framåt förmiddagen. Dock eskalerade värkarna från den tredje till 5 stycken på 12 minuter, så vi åkte in så fort vi hade barnvakt och jag hade värkpaus, så jag kunde rusa ner för trapporna. 1,5 timma efter 2-3 värk är hon född, så vi hann in tack vare att det bara var en bil ute tidigt på nationaldagen. Sambon blåste på i 120-140 de 2 milen. Det roliga var att bm som svarade i telefon inte hann gå av sitt pass ens och hon fick avsluta passet med att stå i fostervatten, då de tog hål på sista hinnan när huvudet stod och väntade. 

    Jag hoppas jag slipper vattenavgång som start på förlossningen för då kommer nog det barnet komma hemma. Ja, det är ju inte säkert vi hinner in om det går åt samma håll som med andra, men de pratar ju om luriga trean, så man får vara beredd på allt. Bm trodde dock inte jag behövde gå över då de andra kommit på bf-4 och bf, men man vet ju aldrig. Just nu känns 1,5 månad som väldigt lång tid med mina sammandragningar och känningar i ryggen, har bf 17/10. Jag lagade pannkakor idag och det var ingen höjdare för kroppen.
  • lilla frun

    Tack så jätte mycket för alla tips och texter kring knipandet! Btw är det någon annan som har en brännande smärta, som ett litet område eller fläck ganska långt upp till höger i magen. Det kommer då och då och gör väldigt ont när jag rör mig? Någon som har liknande?

  • mammalovis
    lilla frun skrev 2015-09-14 16:07:54 följande:
    Tack så jätte mycket för alla tips och texter kring knipandet! Btw är det någon annan som har en brännande smärta, som ett litet område eller fläck ganska långt upp till höger i magen. Det kommer då och då och gör väldigt ont när jag rör mig? Någon som har liknande?
    Jag har haft så fast mer under bröstet på höger sida i tidigare graviditeter, men aldrig lyckats få reda på vad det är. Det kan ju vara grus i gallgångarna, men låter inte som det stämmer om det bara kommer när du rör dig.
  • Tigerlillies

    Åh jag hoppar in här jag också, jag har 3 dagar till BF och har varit hemma från jobbet i snart tre veckor. Jag har inte hunnit bli uttråkad ännu, det har varit så mycket annat hela tiden och massor att göra. Jag undrar hur jag haft tid att arbeta öht? :)
    Det är tredje barnet för mig, men sex år sedan sist, så jag undrar hur kroppen kommer att bete sig. Barnmorskan sa att det kommer vara ungefär som andra barnet, men vad vet väl hon? :) Med första barnet gick jag med värkar i två dygn och med andra barnet i ett dygn, så jag är inställd på iaf ett dygn den här gången. 

    Det "värsta" är att jag inte känner mig så förberedd på förlossning ännu. Med de andra barnen har jag känt ganska långt innan att "ja men det KAN ju sätta igång innan, när som helst nu kan det starta..." och även varit ganska trött på att vara gravid och längtat supermycket efter barnet och allt. Den här gången är jag så inställd på att jag kommer att gå över BF, (har tidigare gått 5 resp 3 dagar över BF) att jag skulle bli helt chockad om det satte igång NU! Dessutom, tre dagar över BF är inte så långt kvar det heller, men jag känner ändå på något sätt att det är flera veckor kvar...

    Har de senaste dagarna försökt komma i förlossningsstämning. Igår monterade jag ihop spjälsängen och gjorde iordning skötbordsplatsen. Tänker även mycket på de andra förlossningarna jag varit med om och försöker mentalisera hur det kommer att vara denna gång. Det funkar faktiskt, känner mig mer inställd på denna utmaning nu än för några dagar sedan! :)


    I'm not a vegetarian because I love animals, I'm a vegetarian because I hate plants!
  • Misscaswell

    Tog en färdknäpp, och nu kommer det blod. Inte mycket, inte så jag tror att det är någon fara, mer så jag hoppas att vi kan ha lyckats reta loss någon liten hinna eller så. Lite lätt molvärk runt höfterna nu. Hoppashoppas.

  • mammalovis
    Tigerlillies skrev 2015-09-15 09:33:40 följande:
    Åh jag hoppar in här jag också, jag har 3 dagar till BF och har varit hemma från jobbet i snart tre veckor. Jag har inte hunnit bli uttråkad ännu, det har varit så mycket annat hela tiden och massor att göra. Jag undrar hur jag haft tid att arbeta öht? :)
    Det är tredje barnet för mig, men sex år sedan sist, så jag undrar hur kroppen kommer att bete sig. Barnmorskan sa att det kommer vara ungefär som andra barnet, men vad vet väl hon? :) Med första barnet gick jag med värkar i två dygn och med andra barnet i ett dygn, så jag är inställd på iaf ett dygn den här gången. 

    Det "värsta" är att jag inte känner mig så förberedd på förlossning ännu. Med de andra barnen har jag känt ganska långt innan att "ja men det KAN ju sätta igång innan, när som helst nu kan det starta..." och även varit ganska trött på att vara gravid och längtat supermycket efter barnet och allt. Den här gången är jag så inställd på att jag kommer att gå över BF, (har tidigare gått 5 resp 3 dagar över BF) att jag skulle bli helt chockad om det satte igång NU! Dessutom, tre dagar över BF är inte så långt kvar det heller, men jag känner ändå på något sätt att det är flera veckor kvar...

    Har de senaste dagarna försökt komma i förlossningsstämning. Igår monterade jag ihop spjälsängen och gjorde iordning skötbordsplatsen. Tänker även mycket på de andra förlossningarna jag varit med om och försöker mentalisera hur det kommer att vara denna gång. Det funkar faktiskt, känner mig mer inställd på denna utmaning nu än för några dagar sedan! :)
    Jag tycker överlag det är svårare att förstå den här gången vad det kommer innebära. Nu har jag ju två barn som kan sätta sig på tvären och bli väldigt svartsjuka, så risken är att det blir en utmaning denna föräldraledigheten då yngsta är drygt 2 och kan och ska göra allt själv för att inte tjura ihop. Likaså bryter 4,5-åringen ihop om man är ute på stan när hon är trött, så det kan bli spännande att se hur hon ska reagera när hon blivit för stor för att åka vagn. Just nu går jag inte ut med barnen alls p g a sammandragningar för minsta lilla. Visserligen vill ju 2-åringen gärna gå, men det tar ju så lång tid. Vi får se om det funkar med ståbräda, fast det kommer bli fruktansvärt tungt. I och för sig kanske det går få äldsta att cykla, men oktober-mars är ju inte den optimala tidpunkten för det. Att behöva skrapa rutor och ta bilen är ju också ett jobb. Ja ja, vi får se.

    Sedan gör jag nog allt för att förhala tankarna på förlossningen och vad som komma skall. Listan till bb-väskan är skriven, men inte kommer jag till skott att packa. Likaså ligger lillasyster kvar i spjälsängen, men det är tryggt att veta när hon går upp. Vi får väl ta tag i det nästa helg, då  sambon har varit iväg på sin hemvärnsövning och hon går ju ändå direkt upp till honom. Frågan är bara om storasyster kan låta lillasyster få sovmorgon. Den äldsta vaknar gärna runt sju lediga dagar och lillasyster kan sova till framåt nio. Som tur är sover hon middag, så hon kan ta igen förlorad tid. Till nöds får hon väl flytta tillbaks till sovrummet och det blir trångt, men då riskerar hon att bli väckt av bebisen istället ...


  • mammalovis
    Misscaswell skrev 2015-09-15 13:33:03 följande:
    Tog en färdknäpp, och nu kommer det blod. Inte mycket, inte så jag tror att det är någon fara, mer så jag hoppas att vi kan ha lyckats reta loss någon liten hinna eller så. Lite lätt molvärk runt höfterna nu. Hoppashoppas.
    Lycka till! Att läsa om andra som är på g, är väl det sätt jag mest förbereder mig på förlossningen.
  • Tuffs

    Hej igen tjejer! Jag har kommit in i v36 nu, så en dryg månad kvar. Bebben har fixerat sig sa bm idag! Det känns kan man säga I helgen hade det ordnats babyshower för mig. Underbart att känna hur många som gläds med mig, behövde verkligen det. Flera nära vänner har lämnat mig under och pga graviditeten, så har haft det kämpigt och känt mig väldigt ensam.

    Det har även monterats vagga och jag har börjat kunna plocka med bebissaker så smått. Nära men ändå långt borta <3 Sååå trött och ser fram emot att få gå hemma och vila. Sista dagen på jobbet imorgon!

Svar på tråden Tidsfördrivs-tråd om allt och inget fram till förlossningen