• Farfallos

    Vilken är den viktigaste feministiska frågan?

    Listan är ju inte komplett, men allternativet "Annat" finns ju. Motivera gärna era val.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-05-05 08:44
    ...och så måste jag göra ett litet förtydligande. Detta gäller oss som kan läsa detta - dvs oss Svenskar. Vilken är den viktigaste feministiska frågan i Sverige?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vilken är den viktigaste feministiska frågan?
  • Progressiv
    Palestrina skrev 2016-05-26 22:41:10 följande:

    De mansrelaterade frågorna följer med av bara farten, eftersom könsnormer påverkar alla, och eftersom det inte går att skapa jämställdhet utan att det blir jämställt för ALLA.


    Hur kan du vara så säker på det?
  • Farfallos
    Progressiv skrev 2016-05-27 06:45:11 följande:
    Varför gör du EN feminists väldigt tillspetsade tweet till någon sorts allmängiltig sanning för hela den feministiska rörelsen?
    Men snälla människa... Läs innan du skriver! Två fel:

    1 - En normalbegåvad 6-åring inser att män är längre än kvinnor, men vet samtidigt att en kvinna kan vara längre än en man. Med ledning av hur du uttrycker dig i övrigt så får jag anta att du (liksom jag) är både normalbegåvad och mer än 6 år, och då fattar jag inte varför du spelar dum och låtsas tro att jag menar att "hela den feministiska rörelsen" är si eller så bara för att jag tar ett exempel för att visa på något som förekommer. Ha detta med dig, för detta är en generell företeelse som inte bara jag sysslar med. Det finns bland annat ett vanligt förekommande uttryck (som inte jag har myntat) "mäns våld mot kvinnor" som INTE betyder att alla män slår kvinnor. 

    2 - Mer specifikt i detta fall gör jag INTE "EN feminists väldigt tillspetsade tweet till någon sorts allmängiltig sanning för hela den feministiska rörelsen" Det jag gör är att skriva ett svar till FDFMGA som påstod att det jag upplever (angående tokfeminister) bara finns i min tankevärld och att den sortens feminister jag beskriver knappt finns. Jag ger då ett exempel (betydligt mycket nyare än Wachenfeldts uttalande om "män är djur") för att styrka att det finns här och nu i verkligheten. Men du kan ju enkelt skanna av nätet efter vad Fanny Åström och andra framstående feminister skriver och se hur det gillas och delas. Att jag just tog det exemplet som jag gjorde var för att det är en personlig bekant till mig som skrivit det. Det framgick visserligen inte, men för min del bekräftar det att det inte bara är ett fåtal mer kända tokfeminister (t.ex Fanny Åström) som är så tokiga.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Palestrina
    Farfallos skrev 2016-05-27 08:34:13 följande:
    Men du kan ju enkelt skanna av nätet efter vad Fanny Åström och andra framstående feminister skriver och se hur det gillas och delas.
    Vad gör Fanny Åström till en "framstående" feminist, och vilka kriterier har du för att avgöra vem som är en framstående feminist?
  • Progressiv
    FDFMGA skrev 2016-05-27 06:51:26 följande:

    Inte alls. Hen tar enskilda exempel, ibland sådana hen inte begripit, och påstår att detta är företeelser som kännetecknar feminismen.

    Hen är urtypen för en antifeminist.


    Nu talade jag visserligen om anti-feminister generellt, och inte just Farfallos, men eftersom de båda ofta är synonyma så hakar jag mig inte upp på det, utan vill bara förtrydliga att jag menade just det du säger. Ser dock nu att mitt inlägg går att tolka på annat sätt.
  • Progressiv
    Palestrina skrev 2016-05-27 06:55:04 följande:

    Jag är inte här för att kritisera feminismen, jag är här för att försvara den.


    Du anser att feminismen är tillräckligt misskrediterad som den är, m a o?
  • Progressiv
    Farfallos skrev 2016-05-27 08:34:13 följande:

    Med ledning av hur du uttrycker dig i övrigt så får jag anta att du (liksom jag) är både normalbegåvad och mer än 6 år, och då fattar jag inte varför du spelar dum och låtsas tro att jag menar "hela den feministiska rörelsen" är si eller så bara för att jag tar ett exempel för att visa på något som förekommer.


    Uppfattningen man får är ju inte att du "bara" tar fram exempel på extrema feminister, utan att du samtidigt låter de sunda feministerna stå till svars för de extremena feministernas uttalanden. Jag kan bara tala för mig själv, men så upplever jag det.
  • FDFMGA
    Progressiv skrev 2016-05-27 09:07:32 följande:
    Nu talade jag visserligen om anti-feminister generellt, och inte just Farfallos, men eftersom de båda ofta är synonyma så hakar jag mig inte upp på det, utan vill bara förtrydliga att jag menade just det du säger. Ser dock nu att mitt inlägg går att tolka på annat sätt.
    Ok!

    Själv ser jag närmast antifeminismen som en pendang till främlingsfientligheten.

    Kanske inte alltid men förvånansvärt ofta handlar det om samma argumentationsteknik, som "exempelrabblandet" eller den nästan osvikliga intentionen att känna efter vad andra egentligen tycker.

    Här på FL brukar det ofta vara samma personer som predikar såväl främlingsfientlighet som antifeminism.

    Dessutom är både invandrare och feminister oerhört heterogena grupper - något som måste störa den som vill bygga upp en modell av verkligheten med två klossar.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Farfallos
    Palestrina skrev 2016-05-26 22:41:10 följande:
    Du är säkert en jättetrevlig antifeminist, men i ett "bredare" samtal över en öl (1) är det väl lika möjligt att jag hade förvånat dig? Det är också lustigt, men jag uppfattar det ju snarare som att det är antifeministerna som bär (2) offerkoftan!

    Eftersom det bara är fåtalet män som har engagerat sig i feministiska frågor, vet jag inte (3) varför du förväntar dig att feminister ska driva antifeministiska frågor. Men så här tänker jag: Eftersom feminister är feminister för att de förstår kvinnor som strukturellt underordnade män, och eftersom feminism förstås som en "rörelse"* (citationstecken här för att inte förvirra Progressiv) för (4) kvinnans jämställdhet med mannen och inte tvärtom, är det på ett sätt självklart att sakfrågor som politiskt engagerade feminister driver kanske - jag säger kanske - är primärt fokuserade på frågor där kvinnor (inte män) förfördelas eller far illa. (5) Medge att det inte är särskilt märkligt, om en grupp driver sina egna frågor?

    Nu menar jag dock inte att feminister är en enhetlig grupp - eller att feminismen är en rörelse. Jag tror ändå att du förstår hur jag menar. De flesta feminister är inte politiskt engagerade i den bemärkelsen att de faktiskt aktivt driver sakfrågor eller är anslutna till någon organiserad grupp som gör det. Men om det är någonting som faktiskt förenar en hel del feminister, är det en vilja att föra ett kritiskt teoretiskt samtal, ifrågasätta föreställningar om kön, och förändra destruktiva könsnormer. Det kan man säga är ett arbete som var och en driver i det privata, och många även i det professionella. Feministiska föräldrar gör det i sitt föräldraskap. Feministiska akademiker med genusperspektiv gör det i sin forskning. Feministiska lärare gör det i sin undervisning (det ingår t o m i deras uppdrag, så inte ens antifeministiska lärare kan svära sig fria från det). Feministiska skribenter gör det i sina texter. Med flera, med mera. På sikt skapar det en större medvetenhet och ett kritiskt tänkande hos de uppväxande generationerna, och DET innebär en rörelse, som kommer att förändra världen till en bättre, mer jämställd plats, för alla. De mansrelaterade frågorna följer med av bara farten, eftersom könsnormer påverkar alla, och eftersom det inte går att skapa jämställdhet utan att det blir jämställt för ALLA.

    * Wikipedia beskriver feminismen som "en samling rörelser och ideologier", men det jag tycker är vilseledande är att det får det att framstå som organiserade grupper av människor, vilket det givetvis KAN vara, men inte alls behöver vara. De flesta som kallar sig feminister gör det bara för att de har feministiska åsikter, inte för att de är medlemmar i någon grupp.  


    1 - självklart!

    2 - Offerkofta - Vad är det? Enligt wikipedia "ett begrepp som används för att antyda att en person eller grupp ser sig själv som offer på ett enligt avsändaren förstorat eller felaktigt sätt". De män som säger att "ni kvinnor har det mycket bättre än oss män för att ni kan få hur mycket gratis sex ni vill, och till och med tjäna pengar på det" har definitivt dragit offerkoftan över sina mikrocefaliskadade huvuden. Att däremot påtala könsskillnader i lagen (stiftad efter noggrant övervägande av den folkvalda församlingen i det jämställda Sverige) är INTE att dra på offerkoftan, utan snarare rättroget feministiskt.

    3 - Nej, naturligtvis inte, men det har jag aldrig gjort vad jag vet. Men konkretisera gärna. Vilka frågor skulle det vara, och på vilket sätt skulle de vara antifeministiska?

    4 - Så du anser på fullaste allvar att feministisk jämställdhet bara ska handla om kvinnors jämställdhet med män och inte tvärt om?!?!?!?!?!? Det där låter i mina öron så gränslöst korkat, så om det verkligen är sant (enligt en majoritet av alla feminister) så ska jag oreserverat kalla mig ANITIFEMINIST i stora svarta bokstäver. Att det finns många feminister som tycker så vet jag, och i min lista över puckon så hittar man dem under rubriken "tokfeminister". Jämställdhet är jämställdhet - punkt slut!

    5 - Nä, det är inte märkligt, utan bara aningen korkat om man tror på demokrati. Hur skulle samhället se ut om alla bara drev sina egna frågor? Vem skulle då tillvarata intresset för de svaga? Personligen driver jag inte några "mansfrågor" i sak. Jag agerar däremot för att "sänka" den dominerande och destruktiva tokfeminismen som bara går ut på att misskreditera män och utmåla kvinnor som underordnade och oskyldiga offer för patriarkatet, och flytta fokus till viktigare frågor. Men det är inte en "mansfråga" i sig. Jag vill bara att all den energi och det fokus som idag finns på löjliga frågor ska styras om till att i första hand (a) förbättra barn och ungas hälsa och skruvade syn på manligt och kvinnligt (utan att avskaffa könsroller, eftersom vi alla som unga identitetssökande hormonstinna individer vill ha dessa att luta oss emot). Sedan har vi (b) de skyhöga sjuktalen bland kvinnor och (c) utslagningen av vuxna män (som visserligen är en "mansfråga" men som bäst tas om hand genom punkt a). Sist men inte minst (och det som offline tar det mesta av min politiska gärnings tid) så har vi (d) invandrartjejernas situation.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Palestrina
    Progressiv skrev 2016-05-27 09:23:24 följande:
    Du anser att feminismen är tillräckligt misskrediterad som den är, m a o?
    Jag påpekar bara det uppenbara i att du inte vet allt om mig och mina åsikter baserat på de inlägg jag har råkar ha skrivit som du råkar ha läst. Jag ser inte poängen med att som feminist sitta och kritisera feminismen i antifeministers sällskap, om jag inte ville ställa mig in hos dem - vilket jag inte vill.

    I de sammanhang där jag vanligtvis rör mig är feminismen inte misskrediterad. Det är den bara på familjeliv och på de mörka sidorna av internet och sociala medier.


  • Progressiv
    Farfallos skrev 2016-05-27 08:34:13 följande:

    Det framgick visserligen inte, men för min del bekräftar det att det inte bara är ett fåtal mer kända tokfeminister (t.ex Fanny Åström) som är så tokiga.


    Jag är för övrigt inte feminist alls, så förstår inte vem du försöker övertyga där.
Svar på tråden Vilken är den viktigaste feministiska frågan?