Forum Föräldraskap - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Är så trött!! Syskonbråk o annat!

  Fre 15 mar 09:17 Läst 0 gånger Totalt 57 svar
  Anonym (Ts)
  Visa endast
  Fre 15 mar 09:17

  Alltså jag behöver skriva av mig och gör kanske inte det under den bästa stund heller. När jag är så fruktansvärt trött! Sjuk och allmänt trött på småbarnslivet just nu!

  Har en 3,5 åring o en 15 mån. VARJE dag måste man upprepade gånger sära på dom. 3,5 åringen är på lillebror hela tiden. Inte med slag eller så. Utan ska ta leksaker och liksom ?klappa? dom i huvudet på lillebror. Ska ta allt från lillebror. Kommer lillebror nära så skriker han. Lillebror försöker se vad storebror gör. Nyfiken. Storebror skriker och i bästa fall säger till oss att ta bort lillebror.

  Storebror kan inte sysselsätta sig själv en sekund. Om inte vi är nära så håller han bara på med rastlöst nonsense. Tar leksaker o placerar överallt, hänger de på olika ställen, ?klappar? lillebror i huvudet med dom, tar saker från lillebror osv.

  Konstant gnäll här i huset senaste veckorna månaderna.

  Jag går på knäna med dom. Känns som jag ständigt upprepar mig. Gör inte så, låt honom ha den leksaken, låt honom stå bredvid och titta osv osv.

  Försöker givetvis också ge storebror sin tid. Så att inte lillebror behöver vara överallt där storebror är. Och rasera saker om han nu byggt lego eller liknande. Men det är ändå dagliga kamper.

  Och jag tror att mkt bottnar i att storebror inte kan leka själv. Han är begåvad. Men leka. Näpp. Han kan lägga pussel, spela spel etc men oftast är det saker som vi MÅSTE vara med på. Så han kan visa vad han gör osv. Står han i sitt kök o leker så måste vi sitta bredvid. Annars leker han inte. Står han o leker o lillebror kommer så kan det lätt bli härdsmälta på en sekund för att lillebror pillat på något som han lekt med.

  Likadant på förskolan. Fast inte lika mkt som här hemma. Kan dela med sig mer där. Men fortf svårt med leken där.

  Är så innerligt trött på eviga tjatet. Gnället. Bråken. Att han inte kan sysselsätta sig själv. Gillar inte att gå ut heller. Vi går så klart ändå ut en stund. Men även där ska jag vara klistrad på honom. Eller snarare tvärtom.

  Jag ser ju att andra 3 åringar är mer självständiga än han är. Det är så otroligt krävande.

  Han har så fantastiska egenskaper. Pratar mkt. Vetgirig och vill kramas och gosa men just situationen med lillebror och leken tär på en. Aldrig går det att ha en lugn minut. O när hela familjen då är sjuk i influensa men barnen ändå har energi för 48 pers så tryter tålamodet. Så tråkig stämning hela tiden!

  Till den grad att storebror varvar ?jag älskar dig mamma? med ?nu är jag arg på dig mamma?.

  Blir så ledsen och nedslagen. Känner mig så misslyckad.

SE VÅRA MEST POPULÄRA KLIPP JUST NU

 • Anonym (mamma­n)
  Visa endast
  Fre 15 mar 09:31 #1

  Det låter ju faktiskt helt normalt, det du berättar. Syskon gnabbas. Så kommer det ju alltid att vara.

  En treåring kan knappt leka själv, det går inte att vara självständig vid tre års ålder. Det är bara tiden som kan hjälpa till, om några år leker de bättre både ihop och isär. 

 • Anonym (Ts) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 15 mar 10:03 #2
  Anonym (mamman) skrev 2019-03-15 09:31:53 följande:

  Det låter ju faktiskt helt normalt, det du berättar. Syskon gnabbas. Så kommer det ju alltid att vara.

  En treåring kan knappt leka själv, det går inte att vara självständig vid tre års ålder. Det är bara tiden som kan hjälpa till, om några år leker de bättre både ihop och isär. 


  Men kan verkligen inte en 3 åring leka själv? Jag ser det på vänners barn när vi ses ihop. Sonen sitter klistrad på mig och vill ha mig med i allt eller bara inte leka helt enkelt. Alla andras barn springer runt i parken eller börjar leka med leksakerna. Förstår att de inte kan leka långa stunder men iaf 5 min i stöten eller?? :-/
 • Fre 15 mar 10:17 #3
  Anonym (Ts) skrev 2019-03-15 10:03:18 följande:
  Men kan verkligen inte en 3 åring leka själv? Jag ser det på vänners barn när vi ses ihop. Sonen sitter klistrad på mig och vill ha mig med i allt eller bara inte leka helt enkelt. Alla andras barn springer runt i parken eller börjar leka med leksakerna. Förstår att de inte kan leka långa stunder men iaf 5 min i stöten eller?? :-/
  Jag skulle säga att det förmodligen är vanligare att de inte kan det än att de kan det. 3-åringar leker gärna med andra barn - oftast bredvid dem.

  Han kan leka, och det är huvudsaken. Det är inte alls viktigt att han inte kan leka själv. Att han vill ha en förälder som speglar hans lek och som interagerar med honom i det han gör är helt normalt och väldigt väldigt vanligt. 

  Många vuxna som själva blivit föräldrar verkar tro att det där med lek på något sätt skulle innebära frigjord ensamtid för föräldrarna där de kan dricka kaffe och ägna sig åt annat, men lek är en färdighet som barn måste tillägna sig genom träning och den är bland annat till för att främja deras utveckling, deras förståelse av omvärlden, konfliktträning och övriga sociala samspel och för majoriteten mindre barn är det väsentligt att vuxna finns bredvid dem när de ska leka. 

  Att din son är extra angelägen om din närvaro och ditt deltagande är för att ni har fått barn tätt. Han måste förstås hålla ögonen på både lillebror och dig och han vill givetvis ha en stor del av samvarokakan. 
 • Fre 15 mar 10:28 #4

  Min äldsta var också sjukt dålig på att leka själv, och ja det är tärande.

  Men rent allmänt så försök att ha en plan för dagen och att involvera 3.5-åringen. Barn behöver inte nödvändigtvis leka. De kan lika gärna hjälpa till med sånt man vill ha gjort även om det tar 10 ggr längre.

  Låt honom hjälpa dig att para ihop strumpor, dela upp tvätten i olika färger och såna saker.

  Låt honom hjälpa till att hacka gurka till maten (vill man inte ge en halvvass kniv kan man skala gurkan först då tar man sig igenom den med en vanlig bordskniv utan problem), låt honom duka, duka av, hjälpa till att plocka diskmaskinen. När saker är gjorda så får han bestämma vad ni ska göra och då tar du dig 15 min att göra precis som han vill.

  När ni är ute låt honom välja vilken väg ni ska gå. Jag minns fortfarande det som den bästa leken från när jag var barn. Jag fick bestämma varannan korsning, mamma varannan. Jag var alltid lika förvånad när vi plötsligt var hemma igen.

  När ni lägger pussel kom överens om att han ska lägga 5 bitar och sen lägger du t ex 2. Då bygger ni tillsammans men det blir lite tid mellan så du behöver inte sitta bredvid hela tiden.

  Skriv ut coola mönster och låt honom bygga pärlplattor. Många barn tycker det är roligt att bygga om det blir något de tycker om. Mina har byggt allt från supermario till pokemons i pärlplattor. Det gör man ju med fördel på bordet också så även om lillebror är på golvet och nära kan du vid behov hjälpa storebror och lillebror kommer inte åt.

  Låt storebror önska mat, ta en promenad till affären och så får han handla allt som behövs. Det dödar tid och brukar vara poppis. Har ni ingen affär nära ta bussen, dödar ännu mer tid :)

 • Fre 15 mar 10:48 #5

  Mina killar är nu 5.5 år gamla och de har alltid lekt jättebra själva men de vill fortfarande periodvis ha min uppmärksamhet och visa.

  Kan du inte sätta upp en avspärrning av något slag någonstans i hemmet så storebror kan få leka själv utan att liten kommer och stör?

 • Anonym (Anna)
  Visa endast
  Fre 15 mar 13:58 #6

  Det är inte alla barn som klarar av att få syskon tätt. Hörde en psykolog på radion för många år sedan som sade att man skulle planera sina barn på samma sätt som man planterar blommor. Gott om mellanrum så att alla plantor kan växa i fred.

 • Anonym (Ts) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 15 mar 14:39 #7

  Tack för era svar. Jag hör (ser) vad ni säger (skriver).

  Just nu är jag så otroligt trött bara.

  Idag har han åmmat sig vid mina ben HELA DAGEN. o har han inte gjort det så har han smällt med leksaker överallt.

  Jag har försökt sysselsätta honom lite. Funkat i 3,5 min. Resten är hoppande i soffor. Sparka okontrollerat med benen. När vi ska äta DÅ ska han komma på att han vill bygga lego o tar med alla legon till bordet. Har inte ens tagit striden där. Bygg lego då.

  När vi ätit klart då är det samma visa igen. Lego inte intressant. Då ska man springa efter lillebror. Ta hans grejer. Gå så tätt inpå honom att lillebror tappar balans.

  Hemma 5e dagen nu. Sjuka. Rastlöshet.

  Cosiunus. Jättebra tips. Tack! Vi försöker göra mkt av det du skriver. Framförallt när vi är ute. Men han verkligen hatar att vara ute. Speciellt i detta väder. Han vägrar gå runt. Vill då sitta i vagnen eller ståbrädan. Går korta sträckor.

  Legomum: han får JÄTTEgärna visa mig allt han gör. Han får jättegärna involvera mig i leken också. Och acceptera om jag inte kan just då. Men hans lek består i att vi ska sysselsätta honom. Dra i trådarna så att säga. Han har svårt att leka överlag. Han har alltid varit ett mer lärande barn. Kan alfabetet. Basic matte. Färger former etc sen han var innan 2 år osv. Sånt älskar han. Men kräver involvering av vuxen så klart. O det ger vi honom. Men det är enbart då han är helt nöjd o vi kan inte sitta med honom från 6 på morgonen till 19 tiden på kvällen med bokstäver osv. Inte ens iPad finner han intressant nog att sitta med en 20-30 min. Vi vill inte att han sitter med den ensam men får fråga oss om han vill titta på barnkanalen eller Bolibompa eller liknande. Men även då ska han helst ha en av oss precis bredvid honom. Eller påkalla vår uppmärksamhet varannan minut. Jag överdriver inte. T ex jag står lagar mat o han får kolla Alfons under tiden vid köksbordet ?Mamma titta här. Mamma titta va Alfons gör. Mamma titta tiiiitta mamma!?

  Ibland hjälper han till med maten. Det går bra. Det gillar han. Men inte alltid han vill det heller.

  Känns som han mest strövar omkring.

  Det är bättre på fsk men de ser detta där med.

  Min mamma tycker att det är helt normalt. Jag tänker att han nog är lite mer krävande än andra jämnåriga. Eller så är jag bara ofantligt trött.

  Understryker att han är världens finaste pojke! Men just dessa saker med leken o allt kivande med lillebror. Det tär.

 • Anonym (Anna)
  Visa endast
  Fre 15 mar 15:14 #8
  Anonym (Ts) skrev 2019-03-15 14:39:18 följande:

  Tack för era svar. Jag hör (ser) vad ni säger (skriver).

  Just nu är jag så otroligt trött bara.

  Idag har han åmmat sig vid mina ben HELA DAGEN. o har han inte gjort det så har han smällt med leksaker överallt.

  Jag har försökt sysselsätta honom lite. Funkat i 3,5 min. Resten är hoppande i soffor. Sparka okontrollerat med benen. När vi ska äta DÅ ska han komma på att han vill bygga lego o tar med alla legon till bordet. Har inte ens tagit striden där. Bygg lego då.

  När vi ätit klart då är det samma visa igen. Lego inte intressant. Då ska man springa efter lillebror. Ta hans grejer. Gå så tätt inpå honom att lillebror tappar balans.

  Hemma 5e dagen nu. Sjuka. Rastlöshet.

  Cosiunus. Jättebra tips. Tack! Vi försöker göra mkt av det du skriver. Framförallt när vi är ute. Men han verkligen hatar att vara ute. Speciellt i detta väder. Han vägrar gå runt. Vill då sitta i vagnen eller ståbrädan. Går korta sträckor.

  Legomum: han får JÄTTEgärna visa mig allt han gör. Han får jättegärna involvera mig i leken också. Och acceptera om jag inte kan just då. Men hans lek består i att vi ska sysselsätta honom. Dra i trådarna så att säga. Han har svårt att leka överlag. Han har alltid varit ett mer lärande barn. Kan alfabetet. Basic matte. Färger former etc sen han var innan 2 år osv. Sånt älskar han. Men kräver involvering av vuxen så klart. O det ger vi honom. Men det är enbart då han är helt nöjd o vi kan inte sitta med honom från 6 på morgonen till 19 tiden på kvällen med bokstäver osv. Inte ens iPad finner han intressant nog att sitta med en 20-30 min. Vi vill inte att han sitter med den ensam men får fråga oss om han vill titta på barnkanalen eller Bolibompa eller liknande. Men även då ska han helst ha en av oss precis bredvid honom. Eller påkalla vår uppmärksamhet varannan minut. Jag överdriver inte. T ex jag står lagar mat o han får kolla Alfons under tiden vid köksbordet ?Mamma titta här. Mamma titta va Alfons gör. Mamma titta tiiiitta mamma!?

  Ibland hjälper han till med maten. Det går bra. Det gillar han. Men inte alltid han vill det heller.

  Känns som han mest strövar omkring.

  Det är bättre på fsk men de ser detta där med.

  Min mamma tycker att det är helt normalt. Jag tänker att han nog är lite mer krävande än andra jämnåriga. Eller så är jag bara ofantligt trött.

  Understryker att han är världens finaste pojke! Men just dessa saker med leken o allt kivande med lillebror. Det tär.


  Kan du få avlastning, så du kan vila dig/spendera tid med bara ett barn i taget?
  Är din man/sambo förstående och låter dig vila på kvällar/helger?
 • Anonym (etta)
  Visa endast
  Fre 15 mar 15:21 #9

  Ge honom en Ipad

 • Anonym (Ts) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 15 mar 15:28 #10
  Anonym (Anna) skrev 2019-03-15 15:14:51 följande:

  Kan du få avlastning, så du kan vila dig/spendera tid med bara ett barn i taget?

  Är din man/sambo förstående och låter dig vila på kvällar/helger?


  Så mkt det går är han. Men storebror är i en extremt mammig fas också så skulle jag gå iväg med lillebror eller själv för den delen så skriker han merparten av den tiden. Och utöver maken har vi ingen avlastning alls. Bor i en stad där vi inte ha någon i princip. De vi har är inte intresserade av att någon gång passa barnen eller så. Har (trots blodsband) inte så nära kontakt med dom.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll