• Anonym (Inte lat!)

    Arbetslivet passar inte mig

    Hej!


    Jag hittade en gammal tråd av en som inte känner att hen kunde/ville/orkade arbeta. Att hen provat olika arbeten och olika anställningsformer, olika tider på dygnet etc. Men inte funnit sin plats utan hatar att arbeta.


    Jag känner lite likadant. Jag är inte gjord för detta samhälle och denna arbetskultur som skapats. Hela jag känner att detta är fel och jag mår dåligt av det. Jag trivs allra bäst hemma och mår bäst där. Jag är ingen ensamvarg utan är snarare ganska social, däremot trivs jag med att vara själv också. Jag mår på riktigt dåligt av att arbeta och det krävs så otroligt mycket energi av mig att göra det och när jag gör det så orkar jag ingenting annat och behöver mycket återhämtning, vilket betyder att all kraft och energi läggs på jobb och sedan finns ingenting kvar av mig..


    Det handlar inte om att jag är lat. Tvärtom! Jag vill så himla mycket men klarar det inte. Min dröm är att vara hemmafru och hemma med barn (en viktigare "uppgift" kan jag inte tänka mig), och att starta eget någon gång, vara min egen chef. Det ställs så orimligt höga och konstiga krav i dag och jag upplever att få vara människa är ingenting som räknas, knappt ens i andra hand.


    Man förväntas att ställa upp när och hur som helst och man ses bara som en produkt och inget annat, och gör man inte det möts man med kalla handen. Hela tiden krav på att leverera men det finns inget motsvarande krav på att chefen/arbetsplatsen ska leverera, det är väl jävligt märkligt?. Jag klarar inte det här och känner samtidigt en stor jävla stress och press ändå eftersom jag behöver pengar.


    Hur svårt är det egentligen för vad som verkar vara majoriteten av detta (hjärntvättade) samhälle att förstå att vi fungerar olika och har olika behov? Att alla inte är gjorda för detta klimatet. Ni som känner likadant, hur har ni gjort?

  • Svar på tråden Arbetslivet passar inte mig
  • Pilsner
    Anonym (Inte lat!) skrev 2019-11-06 12:04:59 följande:

     


    Det handlar inte om att jag är lat. Tvärtom! Jag vill så himla mycket men klarar det inte. Min dröm är att vara hemmafru och hemma med barn (en viktigare "uppgift" kan jag inte tänka mig), och att starta eget någon gång, vara min egen chef. Det ställs så orimligt höga och konstiga krav i dag och jag upplever att få vara människa är ingenting som räknas, knappt ens i andra hand.


     


    Men varför gnälla här, starta eget!
  • Jemp
    Anonym (arbetsskygg av en anledning) skrev 2019-11-06 13:29:28 följande:

    Förstår precis hur du känner! Skulle kunna ha skrivit varje ord själv.

    Enda incitamenten att förvärvsarbeta är fattigdom, statusjakt och kreativ lust som jag ser det. De som har förmånen att få jobba med sina egna intressen är ju klart vinnarna och behöver förmodligen inte jobba så mycket eftersom de ofta tjänar mest av alla.

    Har själv bara funkat i samhället korta perioder. Varken klarat utbildningar eller arbetsliv, har därför inte funnit min plats eller mitt syfte. Tog mig lång tid att förstå att diagnoser, livslång ångest och kroniska hälsoproblem varit en starkt bidragande orsak, som försvårat det ytterligare, och gjort att jag varit arbetslös så långa perioder eller sjukskriven med katastrofal fattigdom och socialt utanförskap som resultat. Inget jag skulle rekommendera till någon.

    Att bli hemmafru har inte heller varit ett alternativ eftersom jag aldrig klarat relationer och kärlek någon längre tid. Skaffa barn har inte ens varit på kartan.

    Jag hade aldrig kunnat ha ett heltidsjobb eller ordinära arbetstider. Jag hade stupat direkt och förmodligen dött efter ganska kort tid av stressen och utmattningen.  Ifall samhället hade varit lite mer förlåtande och gett alternativa möjligheter hade jag utan tvekan kunnat göra mer än vad jag gör idag. Säkert kunnat bidra med olika saker, och troligen också mått bra av det. Men för att komma dit hade tolerans och flexibla arbetsgivare och synsätt krävts, med stor hänsyn och möjlighet att påverka.

    Det måste gå att försörja sig på olika sätt så inte stora grupper slås ut.

    Arbetslivet måste förändras i grunden och fördelas bättre. Förstår inte att vi harvar runt i dessa medeltida konstruktioner ännu idag när vi inte behöver det. Vi kan t o m printa pengar i överflöd som räcker till alla om politikerna bara vill. Släpp ekonomin fri och ge alla ett nystartsbidrag.

    REBOOTA SAMHÄLLET OCH MÄNSKLIGHETEN:)

    Vad hade behövts för att du skulle klara av försörjning och livet tror du?

    Vet ju att antibidragsklubben kommer att dra igång i denna tråden med sitt fula tryne och sina korsförhör. Orkar inte diskutera med såna människor längre eftersom de har noll empati för människor som inte är som dem eller klarar samhällshjulets alla krav.


    Har du hört talas om inflation?
  • Anonym (Snart slut)
    Kjell2 skrev 2019-11-06 13:48:37 följande:

    På många sätt har vi ett hyfsat samhälle idag. Det går att bli sjukskriven och på så sätt slippa jobba för att försörja sig. Det finns också möjligheter att få jobba mer anpassat, via Samhall t ex. Men ja, en del hamnar fel och kommer i kläm då systemet inte är perfekt.

    De allra flesta klarar dagens arbetsklimat och många väljer, trots möjligheten att gå ner i materiell standard, att jobba heltid. För många har det tagit lite tid och energi att hitta rätt, ett jobb som funkar tillräckligt bra.

    Ja, de flesta blir trötta och slitna av jobbet och om man fick välja skulle nog många gärna avstå från att jobba med bibehållen lön.


    Fast jag tror att möjligheten att jobba deltid inte är så stor för många som man kan tro, för det är inte kutym. Man förväntas helt enkelt vilja arbeta heltid. Jag vill t ex jobba deltid men det har inte accepterats av några av de chefer jag haft. Och ofta blir en deltidstjänst bara ett lägre betalt heltidsjobb ändå för arbetsuppgifterna anpassas inte till den tid man jobbar (om man har ett jobb med eget ansvar för ett område - annat är det ju om man har någon som tar över ens arbete när man går hem).

    Du skriver också att de flesta klarar dagens arbetsklimat. Jag håller verkligen inte med. Jag tycker att de flesta inte alls verkar klara dagens arbetsklimat. Jag vet inte hur många av mina kollegor som stupat i utbrändhet, stress, ångest, depressioner m.m. genom åren. Jag känner nog fler sjuka än friska människor, skulle jag tro. Helt sjuk utveckling ... Jag själv försöker hålla mig ovanför ytan, men jag vet inte hur länge jag orkar till. Jag skulle bara vilja sluta jobba och få möjlighet att kunna känna efter vad jag vill i mitt liv och spendera mer tid med de jag älskar.
  • Jemp
    Anonym (trött på allt) skrev 2019-11-06 18:48:24 följande:

    Jag hade gärna velat jobba deltid, men det känns som ingen arbetsgivare går med på detta, antigen måste man ha barn eller vara student, jag kanske ska försöka skaffa mig en asperger diagnos och får ett deltidsjobb via Samhall.


    Timvikarie, vården, restaurang, handel, städ, försäljning är de första branscher jag kommer på där jag skulle tro att det snarare än vanligast med deltidsanställningar.

    Sen vet jag ett gäng som är anställda på heltid men fått gå ner i tid trots inga barn eller svårigheter utan av eget val. Dock ingen självklarhet att få det beviljat men visst förekommer det.
  • Jemp
    Anonym (Inte lat!) skrev 2019-11-06 14:08:43 följande:

    Herregud ja, jag förstår precis allt det där även om jag inte känner exakt likadant är jag väldigt känslig för dofter, ljud, ljus m.m. allt! Och det är precis som du säger, just därför det är lättare att styra över vilka åtgärder man kan vidta när man är hemma istället för på jobb, där måste man pressa sig ytterligare till max för att klara av det och sedan pannkaka när man kommer hem. Att då bara ha två dagar, en helg, för "återhämtning" är på tok för lite.

     

    Ja, jag tror och hoppas det med. När vi lär oss att stanna upp och tänka "vänta nu..varför är det så här, ska det/behöver det verkligen vara å här" när man ser hur galet saker och ting är. Och att det börjar värdesättas att vara hemmaförälder, att man faktiskt ser vad det gör. Att man får ersättning för det med kan jag tycka och att man ser som sagt framförallt vilket värde det har och vilket samhälle det kommer generera till men generellt sett fler trygga och stabila människor och där allt inte handlar om prestation hela tiden. Utan att vi värdesätter varandra bara genom att vi är människor <3 Mer ljus och kärlek helt enkelt!


    Vem ska betala den ersättningen till dig då tycker du?
  • Anonym (Pi)

    Känner likadant! Dock utbildade jag mig och jobbade ihop 2 miljoner (tog inte såå många år) för att kunna leva på detta/avkastning istället för att jobba i framtiden. Får se hur det fungerar då för att försörja sig. Min förmögenhet plus partner med okej inkomst, det kan funka!

  • Avenia

    Förstår dig! Jag är lite likadan, många är det. Men det är bara att gilla läget i detta fängelse. Kan du klara dig på deltid? 60 eller 75% är helt ok tycker jag. Jobbar dock 85% vilket jag känner är ok också, speciellt då jag vill lägga lite pengar på hög inför framtiden.

  • Anonym (Johodå)

    En till här. Inte är du ensam inte. Bo kollektivt och jobba en mindre % andel per person. Det vore något det och dela på gemensamma kostnader. Faaaantastiskt!

  • Anonym (Jordgubbe)

    Jemp, ditt svar är så typiskt. Minsta lilla ifrågesättning om hur vi lever idag och så ska din typ av människa komma och försöka få det att framstå som om man vill förtrycka kvinnan. För övrigt så är det inte enbart könsrollerna som gör kvinnor utbrända. Unga kvinnor som arbetar är särskilt utsatta när det gäller utbrändhet, stress och depression trots att dem varken är gifta eller har barn. Men även om utbrändhet hade berott på könsrollerna så visar det ändå att dagens modell inte fungerar. Vad är det som gör att kvinnor tar ansvaret i hemmet då? Vem tvingar dem?

  • Anonym (Jordgubbe)

    Alltså att vara högkänslig går inte att jämföra med det som några försöker jämföra det med här. Ja, de flesta blir trötta av jobb men att vara högkänslig innebär att man utöver sina arbetsuppgifter blir trött/utmattad av allt eller åtminstonde mycke som har med själva arbetsplatsen och resan dit att göra samt annat. Det är som att energi rinner ur dig konstant utan en chans för återhämtning. En kafferast kan exempelvis vara tortyr om en kollega har på sig parfym i närheten. Sådana "småsaker" kan ha en stark effekt på högkänsliga samtidigt som man redan är "bakis" av gårdagens attacker på ens sinnen. Tänk er hur det skulle vara att jobba med migrän och en surrande geting som följer dig hela tiden samtidigt som du mår illa, svettas av att kroppen känner sig överbelastad, har lock för öronen och kännee att du vill sitta i ett mörkt tyst rum bara för att kunna få lite återhämtning men tvingas vara kvar i samma miljö som orsakar detta.

Svar på tråden Arbetslivet passar inte mig