astalacasta skrev 2011-05-30 16:15:20 följande:
Det beror ju såklart jättemycket på vad man menar med den mest typiskt svenska.
Om man menar det flest människor associerar med typiskt svenskt så gissar jag köttbullar, brunsås, potatis och lingon.
Om man menar det flest svenskar äter till middagregelbundet så gissar jag på pasta och falukorv eller pannkakor.
Om man menar det som var typiskt svensk mat innan olika internationella influenser tog med sig sådant som köttbullar, kåldolmar, potatis och pasta till det här landet, så skulle jag säga att typiska svenska maträtter gärna får ha någon/några av följande ingredienser:
- rotsaker
- mjöl
- långkok på griskött, eller stekt saltat fläsk
- fisk, saltad, inlagd eller gravad
- blod eller inälvor
- lite söt smak (sirap eller socker i såsen, inläggningen eller sylt som tillbehör)
Så några rätter som skulle ligga bra till för min röst skulle vara:
- fläsklägg med rotmos
- paltbröd eller blodbröd med sirapssås
- stekt fläsk eller salt sill med löksås
Ja givetvis är det så.
Hmm. Blodbröd... ? Jag förmodar att det är den variant man bakar med grisblod?