Publicerad 9 January 2019

Fotograf:

9 tips för att spara pengar i januari

Efter julens överdåd så blir januari årets absolut fattigaste månad för många. Men det finns faktiskt saker du kan göra, om det känns som att det är alldeles för långt till löning.
1. Se över din ekonomi
Det här är kanske inte det allra roligaste att göra, men vi lovar att det känns bättre efteråt. Få koll på alla konton och kort och kika över hur det egentligen står till med ditt sparande. Överkurs: Se över din premiepension!

2. Rea-shoppa smart
Mellandagsrean sträcker sig numera hela januari och det är lätt att låta sig lockas att köpa saker man egentligen inte behöver. Självklart kan du göra fynd på varor som är nedsatta, men se till att det är prylar du faktiskt har behov av. Halva rea-priset är alltid dyrare än att inte köpa något alls.

3. Lämna tillbaka julklappar du inte vill ha
Det här känns kanske lite ofint, men om du fick julklappar som du inte vill ha kan du faktiskt lämna tillbaka dem. Ingen blir glad över att du har grejer hemma som aldrig blir använda. Om returen har gått ut eller om du tagit bort prislapparna kan du istället sälja varan på nätet.

LÄS MER: 9 saker alla som varit föräldralediga vet är sant

4. Se över dina abonnemang
Varje enskilt abonnemang är kanske inte så kostsamt, men om du lägger ihop dem kan du bli förvånad över hur stor summan faktiskt blir. Behöver du verkligen två musiktjänster, ljudböcker och tre videostreamings-tjänster? 

5. Ät (billig) frukost
Frukost sägs ofta vara de viktigaste målet på dagen och det är en god vana att få i sig något ordentligt på morgonen. Med en bra frukost minskar risken att du köper något dyrt till lunch eller fika för att du blivit så hungrig. Men se upp: Frukost kan bli ett ganska kostsamt mål. Framförallt gäller det ost och andra pålägg och juicer. Om du däremot äter gröt och hembakt bröd blir frukosten istället väldigt billig.

6. Ta med lunchlåda
En av de stora bovarna i privatekonomin är att äta ute. Om du har för vana att köpa din lunch kan du spara tusenlappar på att ta med dig en matlåda. Passa på att göra extra mycket mat till middagen så får du automatiskt flera lådor. Att din egen mat dessutom ofta är nyttigare än köpt mat är en välkommen bonus.

7. Sälj saker från förråden
Många människor har massa pengar som ligger och skräpar i i skåp och i förråd. De grejer som du ser som skräp kan nämligen vara något som andra verkligen behöver. Gör en storrensning och sälj på loppis eller via en auktionssajt. Särskilt populärt är barnkläder och leksaker, något de flesta barnfamiljer har en hel del av.

LÄS ÄVEN: Nyord för familjen 2018 – hur många kan du?

8. Prova en vit månad
Det där glaset efter jobbet eller vinflaskan till helgen kan bli en hel del pengar om man räknar ihop det. Alkohol kan absolut ge en liten guldkant på tillvaron, men fattiga januari är ett bra tillfälle att dra ner helt. Du kanske dessutom kommer märka att du mår lite bättre.

9. Utveckla din sparsamhet
Det är inte roligt att känna att ekonomin är knaper, så för att undvika att fler månader blir som januari kan det vara en god idé att helt enkelt bli mer sparsam i dina vanor. Sparsamhet är en förmåga som det kan ta lite tid att utveckla, men med lite träning kan vem som helst få kontroll på sitt spenderande. 

Viktigast är att du tänker efter innan du gör det där köpet och att du inte låter pengarna rinna iväg på onödigheter.

Artikeln är inspirerad av den här texten.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 9 tips för att spara pengar i januari
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll