Ebbas mamma, fem år efter terrordådet på Drottninggatan: "Blivit berövad mitt liv"

För fem år sedan förlorade Jeanette Åkerlund sin dotter, Ebba, i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. – Jag kommer knappt ihåg det och har fått allt återberättat för mig, berättar hon i en intervju med Aftonbladet.

Idag är det fem år sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm skedde.
Idag är det fem år sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm skedde.

Idag, den 7 april, är det fem år sedan terrådådet på Drottninggatan i Stockholm ägde rum. Dagen då hela Sverige skakades om rejält. En av de som förlorade en anhörig i dådet är Jeanette Åkerlund, mamma till Ebba som var ett av offren på Drottninggatan.

I en intervju med Aftonbladet berättar Jeanette Åkerlund om sorgen, saknaden och hur hon tagit sig igenom de senaste fem åren.

– Det går upp och ner och vissa dagar kan jag känna mig stabil. Men det finns massor med falluckor och plötsligt befinner jag mig i det där mörka hålet igen. Jag känner att jag har blivit berövad mitt liv och jag måste hitta ett sätt att återta det, berättar hon i intervjun.

"Kommer knappt ihåg det"

När hon får frågan om hur hon minns dagen då terrorattacken skedde svarar hon att hon till en början kände sig som ett djur på jakt, att hennes sinnen skärptes. Men när hon fick beskedet om att Ebba hade avlidit förändrades allt:

– Men när jag fick reda på att Ebba var död lade hjärnan av. Jag kommer knappt ihåg det och har fått allt återberättat för mig.

Det första året efter dotterns bortgång beskriver Jeanette som extremt svårt, samt att hon, förutom sorgen och saknaden, brottades med både ensamhet och depression.

– Det kändes som jag gick bakåt. Men nu känner jag mig mer stabil, säger hon i intervjun.