Kvinnors deltid en lönefälla: "Bedrövligt"

Kvinnor deltidsarbetar – av tvång i många fall. Bara fyra av tio arbetarkvinnor har en fast heltidstjänst. Det gör att den faktiska lönen för kvinnor är betydligt lägre än männens, enligt färska siffror från LO.

Många kvinnor jobbar deltid för att det är norm och heltidsjobb inte erbjuds. Arkivbild

Bara fyra av tio arbetarkvinnor har en fast anställning på heltid. Det gör att den faktiska lönen är betydligt lägre än genomsnittslönen för heltidsarbetare, och skillnaden gentemot männen är stor, enligt LO:s kartläggning. LO-ordförande Susanna Gideonsson är upprörd.

– Det är bedrövligt, det är så man kan sammanfatta läget. Kvinnor i arbetaryrken har slitit som djur under pandemin. Samtidigt så har deras löner halkat efter, säger hon.

Det främsta skälet till att kvinnor som jobbar i exempelvis hemtjänst, äldrevård eller butiker jobbar deltid är att det helt enkelt inte erbjuds heltidstjänster, förklarar hon.

Systemfel

Hon ser detta som ett systemfel. Arbetsgivare inom kommuner, regioner och det privata näringslivet skapar inte heltidstjänster, och det gör att kvinnor får fattiglöner.

Så har det varit i åratal, men mycket lite har hänt, understryker hon. Visst, det har tillkommit några fler heltidstjänster på senare år, men samtidigt är fortfarande deltiden norm. Och väldigt många kvinnor har inte en fast anställning, utan jobbar som visstidare, vilket gör att de måste jaga timmar och ständigt hålla sig beredda för att få ihop till en lön som går att leva på.

– Fasta heltidstjänster måste vara utgångspunkten. Men det krävs också en politik som stödjer detta, med delad föräldraförsäkring och barnomsorg utanför kontorstid, säger Susanna Gideonsson.

Arbetsmiljö

Hon ser också att kampen för heltid försvåras av den dåliga arbetsmiljö som finns exempelvis inom vård och omsorg. Jobb tre helger av fyra samtidigt som det är många kvällspass gör att ingen orkar jobba full tid, förklarar hon.

– Arbetsmiljön är så dålig att var och en säger "jag orkar inte jobba heltid" med det här schemat.

Kvinnor som arbetar i exempelvis hemtjänsten har det som kallas delade turer, som innebär att arbetsdagen delas upp i flera pass, med obetald ledighet emellan.

– De kan innebära enormt långa arbetsdagar utan att de får ihop särskilt många timmar.

Nu måste det bli ändring, enligt LO.

– Heltid ska vara norm. Det betyder jättestora pengar, 5 000 kronor i snitt. Men vi måste också få ett mer jämlikt samhälle, säger Susanna Gideonsson.

Fakta: Faktisk lön

Den genomsnittliga heltidslönen för arbetarkvinnor är 27 700 kronor per månad för kvinnor, och 34 400 kronor per månad för män.

Men i kvinnoyrken är deltidsarbete vanligt.

Den faktiska lönen, det vill säga då deltidsarbete räknas med, för kvinnor ligger på 22 437 kronor per månad, och 28 576 kronor per månad för männen.

Den faktiska lönen för män i tjänstemannayrken är i genomsnitt 45 105 kronor per månad, för kvinnor i tjänstemannayrken 36 248 kronor per månad.

I siffrorna finns också rörliga lönedelar med.

Källa: LO