Tonårspojke döms för mord

En 17-årig pojke döms för att ha knivmördat en man i Sundsvall i höstas. Åklagaren yrkade på fängelse men påföljden blir tre års sluten ungdomsvård.

Tonårspojke döms för knivmord i Sundsvall. Arkivbild.
Tonårspojke döms för knivmord i Sundsvall. Arkivbild.

Offret, en man i 30-årsåldern, dog efter att ha blivit huggen i bröstkorgen med kniv i området Johannedal i Sundsvall på kvällen den 8 september i år.

17-åringen greps en dryg vecka efter mordet och har sedan dess suttit häktad. Han döms nu av Sundsvalls tingsrätt för mord, narkotikabrott samt två fall av penningtvättsbrott.

Pojken själv har förnekat brott och sagt att det var en olycka att mannen blev stucken i samband med ett bråk om en narkotikaaffär.

Enligt tingsrätten går dock inte pojkens förklaring ihop med andra uppgifter i utredningen, utan domstolen anser det klarlagt att han utdelat hugget medvetet och med "viss kraft".

Döms till tre års sluten ungdomsvård

Åklagare Jens Göransson hade yrkat på fängelsestraff för 17-åringen men tingsrätten dömer honom till tre års sluten ungdomsvård.

"Det höga straffvärdet i kombination med att normalpåföljden för mord är fängelse innebär att det finns särskilt starka skäl för fängelse. En person under 18 år ska dock inte dömas till fängelse, utan till sluten ungdomsvård", skriver domstolen.

Pojken ska även betala skadestånd till offrets anhöriga.