Uppgifter: De här sju punkterna kräver Putin för fred

Rysslands president Vladimir Putin har diskuterat sina krav för fred med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, enligt BBC som hänvisar till turkiska källor. Det ska bland annat handla om löften om att inte närma sig Nato, men även att man ska erkänna omstridda områden och "skydda det ryska språket".

Putin har, enligt Turkiets president, framför sju krav för fred mellan Ryssland och Ukraina.
Putin har, enligt Turkiets president, framför sju krav för fred mellan Ryssland och Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin ska enligt BBC ha talat med sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan under torsdagen, och då avslöjat vad som skulle krävas för att han ska gå med på ett fredsavtal.

Enligt en av Erdogans medarbetare kommer det att krävas att Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj förhandlar direkt med varandra.

Enligt rådgivaren består Putins krav av två kategorier, där kraven i den första bedöms vara relativt enkla för Ukraina att acceptera. Det handlar till exempel om att landet ska vara neutralt och inte ansöka om Natomedlemskap, något som president Volodymyr Zelenskyj redan har pratat om.

Läs mer: Barnen, utbildningen och karriären – här är allt vi vet om Volodymyr Zelenskyj

De här sju punkterna kräver Putin av Ukraina för fred:

  • Ukraina ska nedrusta militärt,
  • införa skydd för det ryska språket,
  • landet ska avnazifieras – ett uttryck som har fått omvärlden att höja på ögonbrynen då Zelenskyj är jude och har släktingar som dödades i Förintelsen.

Han kräver även att:

  • Ukraina ska vara neutralt och inte gå med i Nato,
  • Krim ska erkännas som en del av Ryssland,
  • Donetsk ska bli formellt erkänd,
  • Luhansk i Donbassregionen blir formellt erkänd.